בהסדר נקבע כי המערער ישלם לעירייה סך של 125,000 ש"ח, שאז יינתן לו האישור לטאבו מאת הערייה; וככל שבסופו של יום לא יינתן לעירייה אישור למחיקת יתרת החוב כמופיע בספרי הערייה, בהתאם לנוהל מחיקת חובות ברשויות המקומיות, גב' יוסף היא שתישא לבדה במלוא תשלום החוב כאמור בספרים (להלן: הסדר הפשרה או ההסדר, ו-הסכום המוסכם, בהתאמה).
היטל ההשבחה
שונים הם פני הדברים בכל הנוגע להיטל ההשבחה, שעמד נכון למועד הגשת העתירה לבית המשפט המחוזי על סך של כ-274,000 ש"ח.
בעוד אישור לטאבו לפי סעיף 324(א) לפקודת העיריות ניתן בסמכות ראש הערייה, ועניינו בסילוק חובות המגיעים לעירייה – אישור לטאבו לפי סעיף 10(א) לתוספת השלישית לחוק התיכנון והבניה ניתן בסמכות יושב ראש הועדה המקומית לתיכנון ולבניה, ועניינו בסילוק חובת תשלום היטלים המגיעים לועדה המקומית (ראו למשל: בג"ץ 7009/04 עריית הרצליה נ' היועץ המשפטי לממשלה, פסקה 5 לחוות דעתו של הנשיא א' גרוניס (5.2.2014)).
...
המסקנה המתבקשת היא שהסדר הפשרה אינו חל על היטל ההשבחה.
סוף דבר
אם תישמע דעתי נקבל את הערעור בחלקו, במובן זה שנקבע כי בנסיבות המקרה אין לחייב את המערער בתשלום היטלי הפיתוח, ונורה לעירייה להנפיק למערער אישור לטאבו כאמור בסעיף 324(א) לפקודת העיריות.
הצטרפותי למסקנה שלפיה אין לחייב את המערער בהיטלי פיתוח, מבוססת על נסיבותיו המיוחדות של המקרה, ועל פרשנות ההסדר בין הצדדים, כפי שפירטה היטב חברתי.