אולם התובע הגיש תביעה גם כנגד מבטחת הנתבעת 2 – ומכאן המחלוקת שנוצרה בעיניין הסמכות, כאשר לטענת התובע לנתבעת 1 סניפים בכל הארץ והיא אף מנהלת הליכים בכל הארץ (סעיפים 11 ו-12 לתגובתו מיום 16.8.22), ראה בעיניין זה תקנה 7(ג):
"7(ג)
דיון
ס' 68 לחוק חוזה ביטוח מורה לנו:
"בביטוח אחריות רשאי המבטח – ולפי דרישת הצד השלישי חייב הוא – לשלם לצד השלישי את תגמולי הביטוח שהמבטח חייב למבוטח, ובילבד שהודיע על כך בכתב למבוטח 30 ימים מראש והמבוטח לא היתנגד תוך תקופה זו; אולם טענה שהמבטח יכול לטעון כלפי המבוטח תעמוד לו גם כלפי הצד השלישי".
בפסק הדין שניתן ברע"א 1219/18 שי פרץ נגד שלמה חברה לביטוח בע"מ הוצגו שתי עמדות באשר למשמעות היריבות של צד ג' כנגד המבטחת מכוח ס' 68 לחוק חוזה ביטוח (להלן : "החוק") עמדת הש' עמית היתה כי מדובר ביריבות ישירה שכן הזכות העומדת לצד ג' מכוח ס' 68 לחוק היא זכות מהותית ומנגד עמדת הש' מינץ ווילנר הייתה שמדובר בזכות דיונית, אומנם פסק הדין עסק בסוגיה רחבה יותר של זכות צד ג' במקרה של מירמה או תרמית של המבוטח כלפי המבטח אך בהקשר זה נבחן ס' 68 לחוק והיריבות הצומחת ממנו, מצאתי לנכון להביא מקצת הדברים שיש בהם להמחיש את הגישות השונות :
עמדת הש' עמית:
"9 . סעיף 68 מקנה לצד שלישי זכות תביעה ישירה נגד המבטח, והוא יוצר "יריבות ישירה" ביניהם (אורי ידין חוק חוזה הביטוח, התשמ"א-1981, 162 (פירוש לחוקי החוזים בעריכת ג' טדסקי, התשמ"ד) (להלן: ידין)).
מאחר והסוגיה שלפני עוסקת בשאלת הסמכות המקומית, אניח לאור עמדת הרוב בפסה"ד בעיניין שי פרץ הנ"ל כי מדובר בזכות דיונית שאינה מקנה זכות מהותית לתביעה ישירה של המבטח ולכן, במקרה הנידון על נסיבותיו המיוחדות כפי שאבהר להלן: עומדת לנתבעת 2 הזכות שלא להפעיל את פוליסת הביטוח ואין בכך כדי לפגוע בתובע.
...
מנגד עמדת הש' מינץ הינה :
" ויודגש, סעיף 68 לחוק אינו מעביר לצד השלישי את זכותו של המבוטח לתגמולים, אלא רק מקנה לו זכות לתבוע אותם ישירות מהמבטח (ראו גם: שחר ולר חוק חוזה הביטוח, תשמ"א-1981 כרך ב', עמ' 372 (פירוש לחוקי החוזים מיסודו של ג' טדסקי, 2007) (להלן: ולר, חוק חוזה הביטוח)). שלא כדעת חברי, אני סבור כי סעיף 68 לחוק מקנה לצד השלישי זכות דיונית, ולא מהותית (אף כי לא הייתי מרחיק לכת וקובע שמשמעות הדבר כי פסק דין נגד המבוטח הוא יסוד הדרוש לצורך תביעת הצד השלישי. והשוו: נתניהו, עמ' 24-21). המדובר בכלי דיוני שנועד לממש את הזכות המהותית, שהיא זכותו של המבוטח, המעוגנת בקשר חוזי בינו לבין המבטח".
את דברי ההסבר לגישה זו ניתן למצוא בפסקה 15 לפסק דינו של הש' מינץ לפיה, הכרה ביריבות ישירה מהותית עומדת בניגוד לס' 68 לחוק שכן מאפשרת לדלג על התביעה כנגד המבוטח בגין מקרה הביטוח :
" במצב דברים רגיל, זכות התביעה הישירה יוצרת זיקה בלתי אמצעית בין הצד השלישי לבין המבטח, על מנת שישולמו לצד השלישי תגמולי הביטוח שחב המבטח, תוך "דילוג" על החוליה האמצעית – המבוטח (אף כי הלכה למעשה תביעות רבות מסוג זה, מוגשות ממילא נגד המבוטח והמבטח יחדיו (ראו גם: ולר, חוק חוזה הביטוח כרך ב, עמ' 372)).
למסקנה זו נדבך נוסף, דומה שאין מחלוקת שצד השלישי אינו יכול לקבל מהמבטח יותר ממה שיש למבוטח לכן, צירוף המבטח בניגוד לזכות המבוטח שלא להפעיל את הפוליסה עלול במקרים מסוימים להזיק למבוטח יותר מכפי הנדרש כך למשל טול מקרה שבו הנזק שבו מחויב המבוטח לשלם לצד ג' נמוך מסכום ההשתתפות העצמית של המבוטח על פי הפוליסה שרכש.
בנוסף, ומבלי למעט מהאמור, בהתאם לתקנה 46(א) לתקסד"א רשאי בית המשפט לצרף לתביעה בכל עת נתבע נוסף לשם ".... קיומו של הליך שיפוטי ראוי והוגן, תוך התחשבות, בין השאר, בהתנהלותו של מבקש התיקון, השלב הדיוני שבו מוגשת הבקשה, והמטרה שהתיקון המבוקש צפוי להשיג".
מן המקובץ לעיל, אני סבור שהנתבעת עיריית תל אביב רשאית לבחור האם להפעיל את הפוליסה אם לאו מבלי שיגרם בכך נזק ליעילות הדיון ו/או לתשלום הפיצוי ככול שיפסק ולכן, בהעדר מחלוקת שאם התביעה הייתה מוגשת כנגד עיריית תל אביב היה צריך להגישה בבית המשפט המוסמך במחוז תל אביב, אני מורה על העברת מקום הדיון לבית משפט השלום בתל אביב לידי נשיא בית משפט השלום בתל אביב .