ההחלטה נומקה בכך שגב' שוורץ ממלאת תפקיד צבורי בכיר, בעל השפעה רחבה על עינייני התיכנון במדינת ישראל, ולפיכך גוברים השיקולים המצדדים במסירת המידע על פני השיקולים שעניינם פגיעה אפשרית באינטרסים הכלכליים של העותר או פגיעה בפרטיות (נספח 5 לעתירה).
התכלית האחת כרוכה בחופש הביטוי ובזכות הציבור לדעת:
"אין לכם חופש ביטוי בלא זכות לדעת ואין לכם זכות לדעת בלא חופש מידע" (עע"מ 6013/04 מדינת ישראל - משרד התחבורה נ' חברת החדשות הישראלית בע"מ,, פ"ד ס(4) 60, 73 (2006)).
ועוד תכלית אותה משרת חוק חופש המידע היא הבטחת אמון הציבור ברשויות הציבור:
"הידיעה כי הרשות נתונה לבקורת אותה יכול להפעיל כל אחד מהפרטים בחברה תורמת לאמונם ברשויות השילטון" (עע"מ 3908/11 מדינת ישראל -הנהלת בתי המשפט נ' עתון דה מרקר באמצעות עתון הארץ בע"מ (22.9.2014).
סעיף 17(ד) מקנה, איפוא, לבית המשפט, סמכות שאינה טיפוסית לבקורת שיפוטית על מעשה הרשות, והוא מוסמך מכוחו להחליף את שיקול דעתה בשקול דעתו.
אשר לקיומו של פקוח צבורי כשיקול שיימנע את גילוי המידע אמר בית המשפט העליון כי:
"במידה וישנו גוף המפקח דרך קבע על היתנהלותה של הרשות כלפי בעל הסוד המסחרי, הרי שעובדה זו עשויה להטיות את הכף נגד גילוי המידע. שהרי, האנטרס הצבורי המרכזי בגילוי המידע הוא היכולת לבקר את פעולתה של הרשות. קיומו של גוף או אורגן המפקח על הרשות או מבקר את פעולותיה מחליש, לכאורה, את הצורך בפקוח צבורי על פעולותיה" (שם, פסקה 81).
...
עניינה של העתירה בהחלטת משרד הפנים להיעתר לבקשת "אדם טבע ודין - אגודה ישראלית להגנת הסביבה" (להלן: אדם טבע ודין) לחשוף לפניה (וממילא לציבור בכללותו) את רשימת הלקוחות, תוך השמטת פרטים הנוגעים למהות העבודה למענה שכרו את שירותיו של העותר, להליך הטיפול ולאופי הייעוץ שניתן ללקוחות.
מסקנתי היא שעל ענייננו חלים דווקא דבריו של בית המשפט העליון בעניין דה מרקר, אשר נשוב ונזכירם מחדש:
"העובדה שישנו גוף שייעודו לפקח אינה מייתרת את הצורך בביקורת ציבורית וודאי שאינה יכולה לשלול מן הציבור, בהיעדר הצדקה של ממש לכך, את זכותו לפקח ולבקר את רשויות השלטון" (שם, פסקה 88).
גם טענות אלה אין בידי לקבל.
סוף דבר, העתירה נדחית.