מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות יו"ר ועדת הבחירות להחליט על שינוי שיטת הבחירות לכנסת

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המבקשים אינם מסתפקים בכך וטוענים כלפי מהימנות הפרוטוקול, בכתבם כי "רבים הסכויים שהוא [הפרוטוקול –א.ד.] נולד לאחר המועד הנקוב בו...". המבקשים תומכים את עמדתם בהעדר כל הסבר להשמטת עניין כה חשוב מההודעה, על אף חשיבותו הרבה של מיסמך זה, וכן תוהים כיצד יו"ר ועדת הבחירות לא הפנה להחלטה זו בעת שהשיב לטענותיהם בסמוך לבחירות אלא נסמך על ההחלטה שהתקבלה חודש מאוחר יותר.
אין חולק כי לועדת הבחירות הייתה הסמכות המלאה לעצב את הטופס כראות עיניה, אך אין בכך כדי להתיר לה לקבוע טופס בחירות שחורג מההגדרה של שיטת הבחירות כפי שזו נקבעה בתקנון, וזאת נוכח המשמעות שיכולה להיות לעיצוב טופס ההצבעה על היתנהגות הבחור ועל זכותו לבחור.
כפי שנקבע אין מקום לשינוי "כללי המשחק" במהלך התקופה בה מיתנהלת מערכת הבחירות, ולשנות את שיטת הבחירות לאחר שזו החלה (בג"ץ 7181/08 רון לוינטל נ' שר הפנים, פסקה 11 (10.11.2008) וכן ראו בג"ץ 686/78 אליעזר אבן, ו-2 אח' נ' פקיד הבחירות לפתח-תקוה, פ"ד לב(3) 584, 587 (1978); בג"ץ 1814/19 בן סעדון נ' יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-21, פסקה 7 (19.3.2019)).
באשר להיבט הסובייקטיבי, המבקשים טוענים כי אין ללמוד מהתנהגותם כי ויתרו על זכויותיהם, תוך שהם נסמכים על כך שיש לראות ביו"ר ועדת הבחירות, שאליו פנו לצורך שינוי ההחלטה כמי שהוא גורם בלתי תלוי וחסר פניות, ולכן הפנייה אליו בסמוך לאחר שנודע למבקשים את שיטת הבחירה שנקבעה הספיקה ולא נדרשה פנייה לבית המשפט בטרם הבחירות.
...
למסקנה זו הגעתי על יסוד הנימוקים הבאים: איני מקבל את טענת המשיבים וחברי ועדת הבחירות למודעות המבקשים להחלטה שהתקבלה ביום 28.7.19, נוכח אי אזכור ההחלטה בהודעה מס' 1 של ועדת הבחירות.
יישום מבחן זה בשינויים המחויבים לענייננו מביא למסקנה כי אכן אין מנוס מביטול הבחירות ועריכת בחירות חדשות.
סיכום על יסוד כל האמור, אני מקבל את התובענה, במובן זה שתוצאות הבחירות שנערכו ביום 15.9.19 בטלות.
אני מורה לעמותה לקיים בחירות נוספות להנהלת העמותה, שייערכו בהתאם לתקנון הבחירות, וזאת בתוך 6 חודשים.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לטענת המערער, על בית-המשפט להורות על שינוי חלוקת המנדטים שקבעה ועדת הבחירות המרכזית לכנסת (להלן: ועדת הבחירות המרכזית או: הועדה).
נוסיף, כי סעיף 137 לחוק הבחירות לכנסת קובע כי: "כל קובלנה בקשר למעשה או למחדל לפי חוק זה מסורה לסמכותה היחידה של הוועדה המרכזית; שום בית-משפט לא ייזקק לבקשת סעד בקשר למעשה או למחדל כזה או בקשר להחלטה או להוראה של הוועדה המרכזית, של יושב ראש הוועדה וסגניו, של יושב ראש הוועדה, של ועדה אזורית או של ועדת קלפי – חוץ מן המקרים שלגביהם ישנה בחוק זה הוראה אחרת". על רקע מכלול הוראות הדין האמורות, השאלות הצריכות את הכרעתנו הן כדלקמן: השאלה הראשונה הינה מה היחס בין הוראות הדין האמורות – האם לפי כללי העיון שהותקנו מכוח סעיף 79א(ב) לחוק הבחירות לכנסת, סמכותו של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לידון בבקשות עיון בחומר בחירות היא ממצה ובלעדית; או שמא לבית-המשפט לעניינים מנהליים הדן בעירעור בחירות לפי סעיף 86 לחוק, נתונה סמכות מקבילה לידון בבקשות עיון בחומר בחירות.
מדובר בסעדים משמעותיים לשינוי תוצאות הבחירות, שנועדו להגן על שילטון החוק ולהביא להגשמת רצון הבוחר בשיטת המשטר הדמוקרטית.
...
עם זאת, איננו סבורים כי יש בכך כדי לשנות מן המסקנה אליה באנו.
זאת, נוכח החשיבות בהכרעה מהירה ככל הניתן לגבי תוצאות הבחירות לכנסת ה-21, ונוכח החשש כי לא יהיה לדבר סוף (שהרי גם במצב תיאורטי של עיון בלתי מוגבל במכלול חומר הבחירות לגבי כלל הקלפיות, עלולות ליפול טעויות מן הסוג הנדון לפנינו).
סוף דבר נוכח מכלול הטעמים האמורים, אנו מחליטים כדלקמן: (א) ככל שהמערערים שכנגד מבקשים לשנות מן הרשימה המתוקנת של 50 הקלפיות אותה הגישו ביום 27.6.2019, כך שהרשימה הסופית והממצה של 50 הקלפיות מטעמם תכלול קלפיות אחרות מכפי שצוין על ידם – יודיעו על כך לבית-המשפט עד למחר (2.7.19) שעה 17:00.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענתם תחולת פסק הדין התייחסה להתכנסות ועידת המפלגה שהתקיימה לקראת בחירות הכנסת ה- 22 בלבד ואין הוא מהוה השתק המחייב את המשיבים מעבר לאותה עת. אשר לשוני בהחלטות ועדת החוקה של המפלגה נטען כי המדובר בנסיבות שונות במובן זה שהחלטת ועדת החוקה, משנת 2019, שלא להעמיד על סדר היום של ועידת המפלגה המתכנסת, את נושא שינוי שיטת הבחירות, היתה מן הטעם כי הצעה זו עמדה ערב הבחירות לאחר שהוכרז על פיזור הכנסת וקיומן של בחירות לכנסת ולאחר שהוצגו המתמודדים לתפקיד יו"ר המפלגה, ואילו כעת ההצעה לשנות שיטת הבחירות באה עוד בטרם הכרזה על פיזור הכנסת.
כמפורט לעיל, בחודש יוני 2019 נדרשה ועדת החוקה של המפלגה לבקשתו של יו"ר המפלגה, אז ח"כ עמיר פרץ, לקדם שינוי שיטת הבחירות על דרך של תיקון החוקה והעברת הסמכות לבחור את יו"ר המפלגה כמו גם את רשימת המועמדים לכנסת, לידי צירי ועידת המפלגה.
...
מאחר ויש בהצעה זו כדי להרחיב את סמכויות הועידה באופן משמעותי, ברי, כי שיקול הדעת של צירי הועידה בעניין זה יהיה מוטה, מן הטעם הזה אנו סבורים כי לא ניתן לאפשר הגשת הצעה זו לגבי הבחירות הקרובות ליו"ר."
אולם, ובשל חשיבות הדברים אחזור על ציטוטם: "... לדעתנו, תיקון חוקה מהותי לשינוי שיטת הבחירות והעברת הפורום הבוחר מכלל חברי המפלגה אל צירי הוועידה, באילוצי הזמן הקיימים, עלול ליצור יתרון לא הוגן לחלק מן המתמודדים ולפגוע בעקרון השוויון. מאחר ויש בהצעה זו כדי להרחיב את הסמכויות המוענקות לוועידה באופן משמעותי, ברי כי שיקול הדעת של צירי הוועידה בעניין זה יהיה מוטה. מן הטעם הזה אנו סבורים כי לא ניתן לאפשר הגשת הצעה זו לגבי הבחירות הקרובות ליו"ר." החלטה זו של ועדת החוקה המונעת שינוי שיטת הבחירות היתה מעוגנת בנימוקים כבדי משקל והם: כי מדובר ב"תיקון מהותי", כי קיים קושי בתזמון ההליך, ב"אילוצי הזמן הקיימים", כמו גם החשש כי הדבר עלול "ליצור יתרון לא הוגן לחלק מן המתמודדים ולפגוע בעקרון השוויון". חברי הוועדה סברו, כי מדובר במהלך בלתי חוקתי ועל כן קבעו כי אין להעלות אפשרות זו בפני ועידת המפלגה להצבעה.
סוף דבר התביעות מתקבלות.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

המערער טען בערעורו כי על בית המשפט להורות על שינוי חלוקת המנדטים שקבעה ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה- 21 (להלן: ועדת הבחירות המרכזית או: הועדה).
בהחלטתנו מיום 1.7.2019, עמדנו על הטעמים לקביעתנו העקרונית לפיה בית משפט הדן בעירעור בחירות לכנסת מוסמך לידון בבקשה לעיון בחומר בחירות, וכי מדובר בסמכות מקבילה לזו הנתונה בידיו של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לפי סעיף 79א(ב) לחוק וכללי העיון שהותקנו מכוחו.
לפי שיטתם של המערערים שכנגד והמשיב 1, גם אם לצורך הדיון נניח כי המחלוקות במישור ספירת הקולות ורישומם תוכרענה כולן לטובת המערער (הן ביחס ל-5 הקלפיות "הבלתי מאוזנות", והן ביחס לקולות בודדים נוספים שהמערער חלק על ממצאיו של המשיב 1 ביחס אליהם), לא יהיה בידי המערער לשכנע כי קיימת אפשרות לשינוי בתוצאות הבחירות לכנסת ה-21 בגין כך. טעם הדבר הוא שלטענת המערערים שכנגד והמשיב 1, אין להתבסס על תוצאות הבחירות לכנסת ה-21 בקלפי מס' 2 בכסרא סמיע מחמת פגיעה בטוהר הבחירות.
...
בערעור שכנגד נטען כי אם בית המשפט ימצא כי יש לקבל את הערעור העיקרי ולשנות מתוצאות ספירת הקולות כנטען על-ידי המערער, כי אז יש לקחת בחשבון קלפיות נוספות מעבר לקלפיות שהוזכרו בערעור העיקרי, אשר גם לגביהן נמצאו טעויות טכניות באופיין בספירת פתקי ההצבעה, בהעתקת הנתונים מגיליונות הספירה לפרוטוקולים של ועדות הקלפי, או בהקלדת הנתונים למחשבי ועדת הבחירות המרכזית.
במכלול נסיבות העניין, אני סבורים כי אין מקום לעשות כן. ערעור הבחירות העיקרי לא היה ערעור סרק.
משמעות הדבר היא כי גם אילו כל טענות המערער במישור ספירת הקולות ורישומם היו מתקבלות, הרי הליקוי במישור טוהר הבחירות הצדיק את פסילת תוצאותיה של קלפי מס' 2 בכסרא סמיע, באופן שהתוצאה היא שאין שינוי בחלוקת המנדטים ובהכרזת הנבחרים (זאת, בהינתן העדר אפשרות מעשית להורות על עריכת בחירות חוזרות בקלפי האמורה, לאחר התפזרות הכנסת ה-21).
בהתחשב בכל אלה, אנו קובעים כי כל צד יישא בהוצאותיו.

בהליך עבח"י (עבח"י) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

ההנחה הסבירה הנובעת משיטת הבחירות היא, איפוא, כי "אילמלא הכללתו של חבר הכנסת ברשימה פלונית לא היה נבחר" (שם).
על החלטת יו"ר ועדת הבחירות הוגשה עתירה לבית משפט זה, אשר נימנע מלהכריע בשאלת סמכות ועדת הבחירות לקבוע את דבר פרישתו של חבר כנסת בהעדר החלטת ועדת הכנסת, ודחה את העתירה בהתבסס על כך שחברי הכנסת ממילא התפטרו סמוך לפרישתם הנטענת.
כך, קובע חוק הבחירות כי "השתנה הרכבה הסיעתי של הכנסת [...] ואישרה ועדת הכנסת את השינוי, ישתנה בהתאם לכך ההרכב הסיעתי של כל ועדות הבחירות" (סעיף 25(ג)); וסעיף 4(א)(1) לחוק מימון מפלגות קובע כי סיעה שהגישה רשימת מועמדים לבחירות לכנסת הבאה זכאית למימון בהתאם ליחידות המימון של כל חברי הכנסת שנמנים עימה, אך "חבר הכנסת שועדת הכנסת קבעה כי פרש מהסיעה לאחר היום הקובע לא יימנה". יתרה מכך, הפרשנות לפיה מועד הפרישה עשוי לחול במועד מוקדם מהחלטת ועדת הכנסת חותרת באופן ממשי תחת תכליות חשובות שעליהן עמדה יו"ר ועדת הבחירות בעיניין פרס, ובהן: הבטחת ודאות בכל הנוגע להרכב הסיעתי של הכנסת, החיונית למהלך עבודתה התקין של הכנסת בתחומים רבים; והבטחת ודאות מנקודת מבטו של חבר הכנסת הפורש, שעליו לדעת באופן מדויק את המועד שבו נקבעה פרישתו, כדי שיוכל לכלכל את צעדיו ולהחליט אם ברצונו להתפטר מכהונתו בסמוך לאותו מועד כדי שלא תחול עליו הסנקציה הקבועה בסעיף 6א לחוק היסוד (שם, בפסקות 25-24).
...
יו"ר ועדת הבחירות הוסיף וציין כי אין ממש בטענת המערער לפיה מרצ מתעברת על ריב לא לה, נוכח העובדה שלא ניתן למצוא בלשון החוק עיגון למסקנה לפיה פרישת חבר כנסת היא עניין שבינו לבין סיעתו בלבד.
במכלול הנסיבות הללו – דהיינו כאשר המצגים בערעור הם מצגים הנוגדים את תכלית החוק, שניתנו על ידי גורמים בלתי מוסמכים, שהבהירו בזמן אמת כי עמדתם אינה מחייבת את הגורם המוסמך לדון בסייג ההתפטרות (ועדת הבחירות) – סבורני כי לא ניתן לדחות הפעלה של הוראת חוק מפורשת, לא כל שכן הוראת חוק יסוד, בהתבסס על טענת ההסתמכות.
דא עקא, גם אם אקבל כי ניתן היה לייחס משקל שונה במידה כזו או אחרת לטענת חוסר הבהירות ולטענת ההסתמכות (וכיצד אוכל שלא לקבל אפשרות זו בהינתן עמדת חברותיי וחבריי, שופטי הרוב), עדיין על מנת שנתערב בהחלטת יו"ר ועדת הבחירות, נדרש שנגיע למסקנה כי החלטתו בעניינו של מר שיקלי מצדיקה התערבות על פי הסטנדרט האמור.
במצב דברים זה, אינני סבור כי היה מקום לקבוע שהחלטת יו"ר ועדת הבחירות לדבוק בהוראת סעיף 6א לחוק היסוד, ולא לאפשר התגברות עליה על בסיס הנסיבות הפרטניות שהציג מר שיקלי, הצדיקה התערבות של בית משפט זה. סוף דבר לאור כל האמור, סברתי בשעתו, ועודני סבור גם עתה, כי היה מקום לדחות את הערעור שהוגש בעניין מר שיקלי, ולאשר את החלטתו של יו"ר ועדת הבחירות כי מר שיקלי מנוע מלהתמודד בבחירות הקרובות ברשימת הליכוד.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו