מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות השיפוט המקומית של מחוז מרכז או תל אביב בעיר חולון

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

עוד טענה המבקשת כי יש להורות על העברת התביעה לבית משפט במחוז מרכז, שהנו בעל הסמכות המקומית לידון בתביעה מכוח תקנה 3 לתקנות סדר הדין האזרחי, שכן מענה של המבקשת הנו במושב נחלים, הנמצא במחוז שיפוט מרכז; מקום יצירת ההיתחייבות, המקום שנועד לקיום ההיתחייבות והמקום שנעשה בו המעשה או המחדל, כל אלה מצויים באתר הבנייה המצוי בעיר חולון שבאיזור שיפוט של מחוז תל אביב.
...
למעלה מן הדרוש יצוין כי אין בשיקולים בדבר קידום נוחות הדיון כדי לשנות את המסקנה אליה הגענו.
לאור האמור לעיל, אני קובעת כי דין הבקשה להידחות.
המבקשת תשלם למשיבה הוצאות בקשה זו בסך 1,800 ש"ח, אשר ישולמו בתוך 30 יום מהיום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הבקשה להעברת מקום דיון לטענת הנתבעים, יש להורות על העברת התביעה לאחד מבתי משפט השלום במחוז מרכז בהתאם לתקנה 3(א) לתקנות סדר הדין האזרחי התשמ"ד 1984 (להלן: "תקסד"א"), מקום מגורי הנתבעים הנו העיר חולון, ההסכם בין הצדדים נערך ונחתם בהרצליה, המקום שיועד למסירת הנכס הנו האתר מיני ישראל בלטרון וזה הוא גם מקום המחדל והמעשה שבגינו הוגשה התביעה.
מאידך, התובעת בתביעתה טענה כי מקום מסירת הסימולטור לאחר תקונו הנו בעכו, ומכאן כי לבית משפט זה סמכות מקומית מכח תקנה 3(א)3 לתקסד"א. מעבר לכך, לא מיותר להזכיר בהקשר זה כי המגמה המסתמנת בשנים האחרונות דוגלת בהרחבת כללי הסמכות המקומית מטעמי יעילות ומניעת ביזבוז הזמן והמשאבים של מספר בתי משפט ומותבים המוטרחים בדיוני ביניים וערעורים מיותרים, שעה שהריחוק הגיאוגרפי בין בתי המשפט במדינת ישראל הקטנה אינו פקטור משמעותי וקריטי.
הדבר נכון בעניננו ביתר שאת שעה שלא מבוקש להעביר את הדיון לאֵילת אלא לתל אביב המרוחקת כשעה נסיעה מחיפה.
ניתן לומר, כי "השהוי האזרחי הנטען במסגרת תקופת היתיישנות הוא אמצעי שיש לעשות בו שימוש בנסיבות חריגות בלבד. הוא עומד לא אחת בנגוד לציפייה הלגיטימית של התובע לפעול למימוש זכויותיו במסגרת תקופת ההתיישנות הסטאטוטורית; הוא מחמיר את ההתערבות בזכות היסוד של הפרט לגישה חופשית לערכאות המשפט; הוא עשוי לפגוע ביכולת לממש זכות לסעד בתביעות שנועדו לתת תרופה על פגיעה בזכויות, ובתוכן פגיעה בזכויות יסוד חוקתיות. לעומת זאת, השמוש באמצעי זה עשוי להיות מוצדק בנסיבות בהן הדבר מתחייב מטעמים של צדק והגינות כלפי הנתבע, שיקולים שבאנטרס הציבור, ודאגה לקיום הליך שפוטי תקין. לפיכך, תביעה לא תיחסם בשל טענת שהוי כאמור אלא מקום שהתנאים המוקדמים לכך נתמלאו, ומקום ששיקול הדעת השפוטי מוביל לכך מטעמים של מאזן הצדק בין הצדדים והשגת תכליות שבאנטרס צבורי". ע"א 6805/99 תלמוד תורה הכללי והישיבה הגדולה עץ חיים ירושלים נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה ירושלים בית המשפט העליון, פ"ד נז 5 433, 443.
...
לטענת התובעות, דין הבקשה להידחות.
וראו דברי כב' השופטת א' חיות: "על פי סעיף 353א לחוק החברות, מקום בו התובעת היא חברה שאחריות בעלי המניות בה מוגבלת, ניתן לחייב אותה לבקשת הנתבע במתן ערובה מספקת, אלא אם כן הוכיחה החברה-התובעת כי יש ביכולתה לשלם את הוצאות הנתבע אם יזכה בדין או שנסיבות העניין אינן מצדיקות את חיובה במתן ערובה, כאמור. הנה כי כן, הנטל להוכיח כי יש הצדקה לפטור את החברה-התובעת מהפקדת ערובה מוטל עליה, שכן הכלל הוא חיוב החברה בהפקדת ערובה והפטור הוא החריג, אשר יחול רק מקום שבו הראתה החברה כי יש ביכולתה לשלם את הוצאות הנתבע, או שהוכיחה נסיבות אחרות המצדיקות את הפטור. בהקשר זה יש לבחון, בין היתר, את מצבה הכלכלי וכן את סיכויי התביעה אם כי, ככלל, אין לערוך בחינה מעמיקה של סיכויי ההליך ויש להיזקק לשיקול זה רק מקום שבו מדובר בסיכויים גבוהים ביותר או קלושים ביותר. עוד נפסק כי משהגיע בית המשפט למסקנה כי יש לחייב את החברה-התובעת בהפקדת ערובה עליו לקבוע את שיעורה באופן מידתי המאזן כראוי בין כלל השיקולים הרלוונטיים ..."רע"א 6528/14 רפיח בית החלמה בע"מ נ' משרד הבריאות מדינת ישראל (18.1.2015).
לאחר בחינת כל אלו, אני סבורה כי יש לחייבה בערובה, באופן פרופורציונלי לסכום התביעה בהתאם לתעריף לשכת עורכי הדין.
אשר על כן, הנני מורה לתובעת 2 להפקיד בקופת בית משפט עד לא יאוחר מיום 15/11/15 ערבות בנקאית בלתי תלויה בסכום כולל של 30,000 ₪ ללא הגבלת זמן או לחילופין תפקיד סכום זה במזומן בקופת בית משפט עד אותו מועד לשם להבטחת הוצאות הנתבעים.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

לבסוף נטען, כי התכנית מבקשת לראות במיתחם 707 המצוי בגבולה הדרומי של העיר תל אביב-יפו ובצמוד לערים חולון ובת ים (להלן: מיתחם 7) "איזור לתיכנון בעתיד", שייעודו יהיה – כך לשיטת המערערת – מיתחם תעסוקתי חדש, על אף שהוא מוגדר בתמ"מ 5 כ"איזור ערוני בדגש מגורים וכאזור מוטה תחבורה ציבורית".
לבסוף נדחתה גם דרישת המערערת לקבלת "תסקיר השפעה כלכלית-חברתית של התכנית", בהעדר נימוק מדוע נידרש תסקיר דוקא לגבי העיר בת ים, כאשר היא רק גורם אחד במכלול הכלכלי-חברתי של המחוז.
לטענת המערערת, אין לקבל את קביעת ועדת הערר שאומצה על ידי בית משפט קמא, לפיה היה עליה לתמוך את היתנגדותה לתכנית בתשתית ראייתית, שכן קביעה זו "מתאימה להליך שפוטי אזרחי" אך "אינה מתאימה לסמכות חקיקתית-מינהלית כסמכות התיכנון". לשיטת המערערת, די בטענתה כי התכנית אינה נותנת ביטוי לשיקולי צדק חלוקתי, כדי להטיל נטל על מוסדות התיכנון לבחון את מכלול השיקולים הרלוואנטיים, לרבות באמצעות הזמנה של חוות דעת מקצועית.
כן נטען, כי הנחת המערערת לפיה כל תוספת של שטחי תעסוקה בעיר תל אביב-יפו פוגעת באופן ישיר באפשרות פיתוחם של שטחי תעסוקה בעיר בת ים, היא מוטעית מיסודה, שכן לא מדובר במצב של "משחק סכום אפס". המשיבות 3 הבהירו, כי תמ"מ 5 – בהיותה תכנית מתאר מחוזית, להבדיל מתכנית מתאר כוללנית – הכריעה בדילמות מרחביות כלל מחוזיות באמצעות פריסת שימושי הקרקע במחוז, ובין היתר חילקה את שטחי התעסוקה בין הרשויות המקומיות במחוז בהיתחשב בשיקולים כלכליים וחברתיים.
מסיכומי המשיבות 3-4 עלה, כי הועדה המחוזית לתיכנון ולבניה מחוז תל אביב פועלת לשינוי תמ"מ 5 כך שאיזור זה יאפשר שימושי מרכז עסקים ראשי מטרופוליני, ובד בבד פועלת עריית תל אביב-יפו לאישורה של תכנית מתאר מקומית בסמכות מחוזית שתאפשר ייעוד דומה למיתחם.
...
מקובלת עליי על כן קביעתו של בית משפט קמא, הנשענת על החלטת ועדת הערר, לפיה כך או כך מדובר בשימושים מעורבים לקרקע, וההבדל בין תמ"מ 5 הנוכחית לבין השינוי המוצע לה הינו רק בתמהיל השימושים.
סיכומם של דברים, אני סבור כי אין מקום להתערב בהחלטתו של בית משפט קמא ובהכרעותיהם של מוסדות התכנון לאשר את התכנית המוצעת.
יש לקוות כי הוצאתו לפועל של ההסכם להסדר ההבראה של המערערת תשמש בסופו של דבר פתרון כולל ומלא לקשייה של העיר בת ים. לנוכח כל האמור, אציע לחבריי לדחות את הערעור, ולחייב את המערערת בהוצאותיהן של המשיבות 1-3 בסך 30,000 ש"ח. הנשיאה א' חיות: אני מסכימה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

הגם שממסמכי כתב התביעה עולה כי אכן לתובעת סניף בחולון (ראו טופס הודעת תשלום שצורף לכתב התביעה כנספח ז'), הרי שעיר זו משתייכת למחוז שיפוט תל אביב ולא למחוז מרכז כטענת הנתבעת [לעניין זה ראו ההחלטה ב-ת"א (מחוזי ת"א) 27096-12-16 ATLAS ESTATES (VAGANY)INGATLANFORGALMAZO KFT נ' ש.אליה אחזקות בע"מ (08/02/2017)].
מעבר לכך, לא הכיל כתב התביעה ונספחיו עובדות רלוואנטיות נוספות לעניין הסמכות המקומית ולא היה ניתן לדלות ממנו פרטים אחרים לשם כך. יוצא איפוא, כי התשתית העובדתית היחידה אשר הונחה באופן ברור בכתב התביעה לצורך קביעת הסמכות המקומית נוגעת למקום עסקה של הנתבעת, בעיר פתח תקוה שבמחוז מרכז, זאת בהתאם לחלופה שבתקנה 3(א)(1) "מקום מגוריו או מקום עסקו של הנתבע". במסגרת תגובתה טענה התובעת לראשונה כי לנתבעת קיימים סניפים נוספים, לרבות במחוז צפון, בדמות מרכזי שירות ומוסכים מורשים מטעמה, כמפורט בחוברת האחריות לרכב שהוציאה הנתבעת ואשר צורפה לכתב ההגנה (נספח 5), וכן כפי שמופיע באתר האנטרנט של הנתבעת (ראו הנספחים לתגובת התובעת).
לאור לשון התניה בהסכם והשמוש המפורש והבלתי מסויג במונח "היחיד" עולה כי המדובר בתניית שיפוט ייחודית המעניקה סמכות לבית המשפט המוסמך במחוז תל אביב [ראו: ע"א 9/79 סמואל ויגיסר קרפול נ' ישראל הורוביץ, פ"ד לד(1) 260 (1979), פסקה 8; ר"ע 440/86 טפחות בנק משכנתות לישראל בע"מ נ' יונה לוי, פ"ד מ(4) 553 (1986)].
זכורים בהקשר זה דבריו של כב' המשנה לנשיא השופט ש' לוין ב-רע"א 6920/94 יאיר לוי נ' צבי פולג, פ"ד מט(2) 731 (1995), לפיהם: "במדינה קטנה כמדינתנו ממילא אין לייחס משמעות מופרזת לשאלה אם תובענה פלונית מוגשת בתחום סמכותו המקומית של בית-משפט זה או אחר; ואין עניין זה ראוי, בנסיבות רגילות, לשמש נושא להעלאת טענות טרומיות" (שם, בעמ' 734 א') [ראו גם: רע"א 4734/15 מפעלי ים המלח בע"מ נ' חיפה כימיקלים בע"מ (26.08.2015), פסקה 15; רע"א 8285/07 מתן חיים פרפרה נ' ארתור גולדו ז"ל (15.09.2008), פסקה 4; וכן רע"א 11180/08 עריית מודיעין- מכבים-רעות נ' ארד ד. הנדסה בע"מ (06.05.2009), פסקה 8].
...
לפיכך, אף אם נכונה טענת הנתבעת כי על התובעת חלה תניית השיפוט היות שהיא באה בנעלי המבוטח במסגרת תביעת השיבוב שהגישה, הרי שתנייה זו נכונה להליך משפטי מול "אוטודיל", ובהעדר ראיות כלשהן אשר מבהירות מהות הקשר והיחסים המשפטיים בין הנתבעת לאוטודיל סבורני כי לא ניתן להחיל את תניית השיפוט הקבועה בהסכם גם על הנתבעת, שכאמור לעיל אינה צד להסכם.
אשר על כן, אני מקבל את הבקשה ובהתאם לסמכותי על פי סעיף 79(א) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד-1984, אני מורה על העברת התיק למחוז מרכז.
המזכירות תמציא העתק החלטתי זו לצדדים באמצעות באי כוחם.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

בפני בקשה שהגישו המבקשים, הנתבעים בתיק דנן, להעברת הדיון בתיק לבית משפט השלום בתל אביב-יפו, ולחלופין להורות על מחיקת התביעה, מחמת העידר סמכות מקומית של ביהמ"ש זה לידון בה. רקע: עסקינן בתביעה כספית שעניינה – פיצוי כספי בגין נזקים שנגרמו לרכב המשיב בעקבות תאונה שהתרחשה בין רכב המבוטח ע"י המשיבה לבין רכב המבקשים.
הסמכות המקומית בהתאם לתקנה 7(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, תובענה תוגש לביהמ"ש אשר באיזור שיפוטו מצוי אחד מאלה: " 7. (א) תובענה תוגש לבית המשפט המצוי במחוז שיפוט של מקום מגוריו או מקום עסקו של הנתבע או במקום המעשה או המחדל שבשלו תובעים ואם היתה התובענה במקרקעין תוגש לבית המשפט שבמחוז שיפוטו הם מצויים; אם קיים הסכם בין בעלי הדין על מקום השיפוט, תוגש התובענה לבית המשפט שעליו הוסכם." המבקשים מבססים את בקשתם להעברת הדיון לבית המשפט השלום בתל אביב על מיקום מגוריו של המבקש 1 וכן על סמך המיקום בו ארעה התאונה בעיר בת-ים. מנגד, המשיבה טענה כי הסמכות המקומית לידון בתובענה נתונה לאותו בית משפט בו מצוי אחד מסניפיו של המבקשת 2, שכן מכוח מקום עסקה הוא גם מקום עסקיה של כל סוכנות ביטוח או סוכן ביטוח עצמאי.
להלן נימוקיי: משרדה הרשום של המבקשת 2 כפי שעולה מכתב התביעה הנו בעיר חולון המצוי באיזור שיפוט מחוז תל אביב.
על אף שהמבקש 1 מתגורר בראשון לציון המצוי במחוז מרכז, לבית המשפט שבמחוז תל אביב הסמכות המקומית מכוח תקנה 7(ג) לתקנות.
...
דיון והכרעה: השאלה שבפנינו היא האם יש להיעתר לבקשת המבקשים להעברת הדיון לבית משפט השלום בתל אביב-יפו, או שמא יש להיעתר לטענת המשיבה לפיה הסמכות המקומית לדון בתביעה נתונה לביהמ"ש זה. כידוע ההלכה היא כי בניגוד לסמכות העניינית, אין הסמכות המקומית נתפסת כמצויה בליבה של סמכות השפיטה.
לאחר עיון בכתבי הטענות ובנימוקי הבקשה, סבורני כי אכן הצדק עם המבקשים כך שמירב הזיקות המהותיות נוטות לכיוון בית המשפט שבמחוז תל אביב בעוד שלבית משפט זה זיקה פורמלית בלבד.
יתרה מזאת, המבקשים טענו כי בשל מצבו הרפואי של המבקש 1 שהינו נכה בעל קושי להתניידות עקב מצבו, מאזן הנוחות נוטה לטובתם להיעתרות לבקשה להעברת הדיון.
לסיכום: לפיכך אני מורה על העברת התיק לנשיא בית המשפט השלום במחוז תל-אביב, שיורה על ניתוב התיק במחוזו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו