רכיב הפצוי המוסכם עליו מבוססת התביעה בנסיבות ההפרה אינו סביר באופן חריג, מצדיק היתערבות של בית משפט, כאשר שיעור ההתערבות ומידת הפצוי הסביר משתקפת בסעיף הפצוי המוסכם האחר הנוגע לתשלום ריבית בשיעור גבוה.
אלא שכאמור גם אם הייתי קובע, כי יש לראות באי התשלום משום הפרה יסודית של ההסכם כפי שטענו התובעות, לא היה בכך כדי להגדיל את סכום הפיצויים המגיע לתובעות וזאת מהטעמים הבאים:
קיומו של סעיף פיצוי מוסכם אחר
סעיף 5 לנספח "א" להסכם "מחיר היחידה ותנאי תשלומה" קובע כי: "בגין איחור בתשלום כלשהוא בתשלומים שעל הרוכש לשלם למוכר עפ"י הסכם זה ו/או עפ"י נספח זה העולה על 10 ימים ישלם הרוכש למוכר ריבית פיגורים בשיעור הנהוג בבנק הפועלים בגין חריגה בחשבון מהסכום שבפיגור בצרוף הפרישי הצמדה וזאת מבלי לגרוע מזכותה של החברה לכל סעד ו/או תרופה נוספים ע"פ חוזה זה ו/או עעפ"י הדיון"(עמ' 39 לכתב התביעה).
סמכות בית המשפט להפחית סכום הפצוי המוסכם תהא: "אם מצא שהפיצויים נקבעו ללא כל יחס סביר לנזק שניתן היה לראותו מראש בעת כריתת החוזה כתוצאה מסתברת של ההפרה" (סעיף 15(א) לחוק החוזים תרופות).
ועוד בפרשת ממן -
"..הגם שבסמכות בית המשפט להתערב בסכום הפצוי המוסכם שקבעו הצדדים, הרי שהתערבות זו תעשה במשורה ולאחר הפעלת שיקול דעת תוך מתן קדימות לעיקרון חופש החוזים ומשקל ממשי להסכמות הצדדים. ההתערבות תיעשה במקרים חריגים שבהם עולה מההסכם כי הפצוי המוסכם נקבע אך לשם הרתעה ולצורך 'הטלת קנס' על המפר, ללא יחס סביר לנזק הצפוי מההפרה, (עניין זאבי, בעמ' 25; עניין שיר משכנות וותיקים, בעמ' 47)".
לשם השלמת התמונה אציין כי פסק דין זאבי המוזכר שם - ע"א 8506/13 זאבי תיקשורת אחזקות בע"מ נ' בנק הפועלים בע"מ, 25 (23.8.2015) (להלן: "זאבי"))
מן הכלל אל הפרט
בעניינינו בחינת ההפרה הקונקרטית – אי תשלום יתרת תמורה בסכום של כ-26,000 ₪, מצביעה כי אין כל יחס סביר בין ההפרה הקונקרטית לבין סכום הפצוי המוסכם העומד לטענת התובעות על סכום של כ-170,000 ₪.
...
במכלול השיקולים וחומר הראיות שלפני, לרבות משך התיקון והיקף הליקויים שבעיקרם במקלחת ביחידת הורים, וכן לאחר שעיינתי בסרטונים שהוגשו, מצאתי לחייב את התובעות בפיצויים בגין עוגמת נפש בסכום של 8,000 ₪.
התוצאה:
התביעה העיקרית מתקבלת בחלקה, באופן שאני מחייב את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעות את הסכומים הבאים:
26,795 ₪ - יתרת החוב בצירוף הפרשי ריבית בשיעור של 15.2% בצירוף הפרשי הצמדה וזאת מיום 03.12.18 (הוצאת החשבון הסופי – נספח ב' לכתב התביעה) ועד לתשלום המלא בפועל.
4,500 ₪ - הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד.
התביעה שכנגד מתקבלת באופן חלקי כך שאני מחייב את התובעות / הנתבעות שכנגד לשלם לנתבעים / התובעים שכנגד את הסכומים הבאים:
4,020 ₪ + מע"מ – עלויות תיקון שנותר לבצע בהתאם להערכת מומחה בימ"ש.
500 ₪ + מע"מ (עלויות תיקון כמפורט בסעיפים 6.4א' ו-6.4ה לחוה"ד - 350 ₪ + 150 ש"ח)
8,000 ₪ - פיצויים בגין עוגמת נפש.