בית משפט השלום בירושלים
ת"א 22819-02-24 דוד נ' ועדה מקומית לתיכנון ובנייה ירושלים ואח'
תיק חצוני:
לפני
כבוד השופטת בלהה יהלום
תובע
אבנר דוד
ע"י ב"כ עו"ד סטיב ברמן
נתבעים
1. ועדה מקומית לתיכנון ובנייה ירושלים
2. עירית ירושלים
3. העמותה לתיכנון, פיתוח ושימור אורבאני - ירושלים (ע"ר)
ע"י ב"כ עו"ד עדו נח
החלטה
לאור החלטה זו שכר התובע עו"ד (קודם) שניהל מו"מ עם בא כוח ה נתבעות, עו"ד עדו נוח שבסיומו נחתם, בתאריך 13.2.2022, כתב התחייבות לפינוי ותפיסת חזקה, בין התובע לבין הערייה, חברת חוריה וצוות אב לתחבורה שאלו עיקריו:
"הואיל והמחזיק, תופס חזקה על המקרקעין... והואיל ובמקרקעין אלו בוצעה הפקעה... המחזיק מצהיר ומתחייב כי:
העתירה המנהלית
לאור גילוי זה, הגיש התובע עתירה מנהלית בבית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית המשפט לעניינים מינהליים (עת"מ 34344-12-22) נגד הועדה, הערייה והעמותה לתיכנון, פיתוח ושימור אורבאני, בו עתר התובע להצהיר כי כתב ההיתחייבות בטל ומבוטל מחמת היותו נוגד את תקנת הציבור; החלטת הנתבעות לממש את סמכות ההפקעה הגורפת שבתכנית בטלה ומבוטלת בשל היותה צעד קצוני, לא מידתי וללא תכלית ראויה וגם היות שנעשתה משיקולים זרים ופסולים, בחריגה מסמכות ותוך שימוש לרעה בזכות - סעיף 14 לחוק המקרקעין, תשכ"ט – 1969; שלישית, להצהיר שגם אם הפעלת הקיוסק לאחר אישור התכנית מהוה שימוש חורג, לאור ייעוד השטח ל"דרך ציבורית", גם אז כל עוד אין המשיבה נוקטת בהליך של הפסקת שימושים חורגים אין היא רשאית להפסיק את השמוש בכל מבנה חורג בתחום התכנית; רביעית, להצהיר כי אפילו אם ההפקעה היתה נידרשת, הוועדה אינה רשאית לקבל חזקה בקיוסק נוכח הפרת חובתה לשלם מיד חלק מהפיצויים בגין ההפקעה שאינו שנוי במחלוקת.
לטענתו, לאחר דחיית העתירה, התברר לתובע כי לנתבעות אין בכלל היתר הריסה כנדרש לפי תקנה 41 לתקנות העבודות הטעונות היתר, והזכיר כי בכלל השטח לא מיועד להריסה ולכן אין תחולה לסעיף הפטור, 26(ד)(2) לחוק שכן לא מדובר בחלק מתכנית.
הנתבעות פרטו כי לכתחילה, הסכימו לחתום על כתב ההיתחייבות שכן בכך "קנו סיכון", הן יכלו לפנות את התובע במעמד צד אחד, ללא הסכמתו, אך מדובר בהליך פינוי מורכב ויקר הכולל פריצה, פינוי מיטלטלין, נתוק שעון מים וחשמל ועוד הם לא רצו להגיע למצב שכזה ולכן הסכימו להאריך את תקופת ההודעה המוקדמת הקבועה בחוק, על מנת שהתובע יהיה זה שימסור את הקרקע בעצמו.
...
דיון והכרעה
לאחר ששקלתי את טענות הצדדים (ובעיקר טענות התובע שפורטו באריכות והובאו לעיל בקיצור האפשרי), אני מוצאת כי דין הבקשה להידחות, למעט הארכת מועד הפינוי עד ליום 17.3.2024 (ה-16.3.2024 יוצא ביום שבת).
מאזן הנוחות הוא השיקול המוביל והמנחה כאמור ברע"א 1708/23 הנ"ל. דהיינו, בחינת הנזק שעלול להיגרם לתובע אם לא יינתן הסעד הזמני אל מול הנזק שעלול להיגרם לנתבעות אם כן יינתן הסעד, מביא למסקנה כי כאשר מדובר בפגיעה בעבודות בניית הרכבת הקלה בירושלים, באזור שאמור לשרת אלפים ועשרות אלפים מדי יום, כאשר מדובר בפרויקט ענק, שעלותו עצומה, ברי כי כל עיכוב מסב נזק רב. אל מול נזק גדול זה, ניצב נזקו הפוטנציאלי של התובע שהוא הרווחים שמפיק התובע מהפעלת קיוסק.
לסיכום, הבקשה לצו מניעה נדחית ועל המשיב לפנות את הקיוסק עד ליום 17.3.2024 (ה- 16.3 יוצא ביום שבת), כפי שנקבע בכתב ההתחייבות.