בית משפט השלום ברחובות
ת"א 35171-06-18 הרשקוביץ ואח' נ' מאיר ואח'
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופטת אושרית הובר היימן
תובעים/נתבעים שכנגד
1. איל הרשקוביץ
2. יפעת הרשקוביץ
נתבעים/תובעים שכנגד
1. צבי יואל מאיר
2. לינור בת אור מאיר
פסק דין
אציין, כי קודם לקיום קדם המשפט המסכם, הוגשו מספר בקשות מטעם מאיר, בקשה למחיקת תצהירי עדות ראשית מטעם הרשקוביץ (בקשה שנמחקה לבסוף, לבקשתם), בקשה לדחיית מועד דיון ההוכחות (בקשה שנדחתה בהחלטתי מיום 26.06.19) וכן בקשה להארכת מועד להגשת תצהירים משלימים ובקשה למינוי מומחה מטעם בית המשפט (בקשות שנדחו על ידי בהמשך).
לדברי העד, עפ"י ניסיונו וכמי שעוסק בתחום, תיקון הליקויים שהתגלו דרש פעולות מסיביות בבית ומסביבתו, תהליך ארוך ויקר וגם פנייה לקבלת חוות דעת שמאי מקרקעין, על מנת שיקבע את שיעור ירידת הערך של הבית בשל הליקויים.
לראשונה, אישר מאיר בעדותו, כי ידע אודות ליקויי רטיבות הקיימים בבית, ואף סיפר על תיקון שנעשה לאחר חוות הדעת ההנדסית של גרצובסקי, שכלל הסרת מרצפות וייבוש מצעים וכך השיב לשאלת בית המשפט בעיניין: "התייעצנו עם מומחה, אמר יש שני ליקויים שצריך לתקן, הקיר של המרפסת עם סלקון לתקן כדי שלא תהיה רטיבות...ודבר שני לגבי המצע – מה שאומר הקבלן לא מספיק, תפתח כל אריח רביעי או משהו כזה תחמם את הרכיב זה השומשום...מייבשים עם פן, זה לא רטיבות של מלא מים או מקום ספוג מים, בסך הכל אבל שהייתה בחוץ יש לה לחות חיצונית, הכי טוב לפתוח את הריצוף לייבש עם חימום. חיממנו סגרנו חזרה וחצי שנה, 5 חודשים מאז שתיקנו את הסיפור לא ראינו אפס של רטיבות בכלל, לא בריצוף ולא בפאנלים, וגם אייל שבא לבדוק את הבית הסתובב חופשי לבד, בלי שום מישהו שמסתיר ממנו או שאומר אל תיגע, ראה שהבית יבש" (עמ' 53, ש' 13 – 20).
עפ"י התצהיר, מספר ימים לאחר משלוח טיוטת החוזה, פנה אליו מר מאיר טלפונית ובקש לתקן את הצהרתו בחוזה, לפיה הבית תקין ואין בו ליקויי רטיבות, כך שתוסף המילה "מהותיות". הסברו של מר מאיר לתוספת היה כי אינו רוצה להיתפס כמפר חוזה, היה ותתגלה רטיבות קלה בנכס.
סעיף 15(א) לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א 1970 (להלן "חוק התרופות") קובע כך:
"הסכימו הצדדים מראש על שיעור פיצויים (להלן - פיצויים מוסכמים), יהיו הפיצויים כמוסכם, ללא הוכחת נזק; אולם רשאי בית המשפט להפחיתם אם מצא שהפיצויים נקבעו ללא כל יחס סביר לנזק שניתן היה לראותו מראש בעת כריתת החוזה כתוצאה מסתברת של ההפרה".
תניית הפצוי המוסכם הפכה, עם השנים, לאחת מהתניות הנפוצות בחוזים מסחריים, ובפרט בחוזי שכירות (יצחק עמית "פיצוי מוסכם – סוגיות והיבטים", דין ודברים י 17, 18 (2018); להלן: "עמית").
כך, כשחורגים הצדדים מכל פרופורציה סבירה בין הפצוי שהסכימו עליו ובין הנזק הצפוי מההפרה בעת כריתת החוזה, רק כדי ליצור הרתעה אפקטיבית, יש לבית משפט סמכות להפחית את סכום הפצוי המוסכם (סעיף 15 לחוק החוזים התרופות; ע"א 1880/19 הליגה למניעת מחלות ריאה תל אביב נ' שיר משכנות וותיקים בע"מ, [פורסם בנבו, 47-46 (25.10.2020).
...
באשר לסעדים שנתבעו במסגרת התביעה שכנגד, הרי שמעת שדחיתי את כלל טענות מאיר, דינה של התביעה שכנגד להידחות על כל הסעדים הנתבעים בה. לעניין זה, ראוי לציין את דבריו של מר מאיר בחקירתו הנגדית, מהם ניתן ללמוד באופן מובהק, כי ממילא התביעה שכנגד הוגשה כאקט אסטרטגי ותו לא, ולא כתביעה שיש בה ממש, באומרו "כל הכתב תביעה נערך ע"י עורך הדין שלי והוא אומר לי דבר פשוט, שיש לך תביעה אליך, תגיש תביעה כנגד ובסופו של דבר תגיעו לפשרה" (עמ' 69, ש' 1 – 2).
סוף דבר
לאור המקובץ לעיל, אני מורה כדלקמן:
120.1 התביעה העיקרית מתקבלת בחלקה; אני מחייבת את הנתבעים, יחד ולחוד, לשלם לתובעים פיצוי בסך של 379,528 ₪, בתוספת אגרת בית משפט, כפי ששולמה.
120.2 התביעה שכנגד – נדחית במלואה.