המשמעות של אי הגשת השגה
אבחן להלן את סמכות בית המשפט לידון בטענות הגנה של נישומים, על אף אי הגשת השגה וזאת לנוכח הוראות סעיף 3(א) לחוק הרשויות המקומיות (ערר על קביעת ארנונה כללית), תשנ"ו-1976 (להלן: "חוק הערר").
לכאורה משתמע מן התיקון, כי אך ורק טענת הגנה לפי סעיף 3(א)(3) לחוק הערר (טענה מסוג "איני מחזיק בנכס") ניתן להעלות בפני בית משפט גם אם לא הועלתה במסגרת השגה, אולם הפסיקה נתנה פירוש מרחיב בעיניין זה וקבעה כי ניתן להחיל את ס"ק ג' גם על יתר הטענות המנויות בסעיף 3(א) לחוק הערר במקרים מתאימים וראו בעיניין זה רע"א 1809-07 עריית הרצליה נ' גיא לוי בע"מ.
לגבי שיקול הדעת של בית המשפט והמקרים בהם ידון בית המשפט בטענות שניתן היה להעלות בהשגה, ראו בע"א 4452/00 ט.ט. טכנולוגיה מיתקדמת בע"מ נ. עריית טירת הכרמל פד נו(2)773 (להלן: "עניין ט.ט טכנולוגיה") בע' 780 שם נקבע:
"... נראה כי בנושאים עובדתיים וטכניים תהיה הנטייה להגביל את האזרח להליכי ההשגה המנהלית. בירור עניינים אלה בקשר לחיובי ארנונה הוא פשוט ונוח יותר במסגרת הגופים המינהליים-מקצועיים. גופים אלה ערוכים לבירור שאלות מסוג זה המצריכות לעתים עריכת מדידות ובדיקת המצב בשטח. לעומת זאת בנושאים עקרוניים ובנושאים בעלי חשיבות כללית וחשיבות ציבורית, הרשות להעלות טענות מסוג זה בערכאות השיפוטיות הרגילות תנתן ביתר קלות. ..."
כן נקבע כי בית המשפט לא יפעיל סמכות חריגה זו כדבר שבשיגרה אלא במקרים בעלי חשיבות עקרונית, החורגת מעניינם הפרטי של בעלי הדין.
ראה בעיניין זה עת"מ 59073-02-20 שלגם נ' עריית תל אביב יפו שם דן בית המשפט המחוזי בנסיבות דומות וקבע כי:
" 15. משקבעתי כי בנסיבות כאן יש לעירייה הסמיכה, עובר הדיון לבחינת שיקול הדעת המינהלי וסבירות הגבייה הרטרואקטיבית. ... לאחר שבחנתי אלה – הרי שדעתי, כי הדין הוא עם הרשות וכי ההחלטה לחייב את העותר לשלם רטרואקטיבית ארנונה כמס אמת היא ראויה, צודקת ומצויה בלב מיתחם הסבירות לאור הפגם בהתנהלות העותר.
...
מאחר ואין בפי הנתבעת טענת הגנה בעניין נכס זה מלבד הטענה לפיה בנה הוא שמחזיק בו, על פני הדברים כל האמור לעיל בעניין נכס מס' 41704901 חל גם בעניינו, אלא שבכל הנוגע לנכס זה, סיווגו אצל התובעת היה חקלאי (סעיף 4 ד לתצהירה של הגב' טל) ולא בית מגורים ובמצב זה, ובהתחשב אף בגובה החיוב, אינני מקבלת את הטענה כי הוא חלק מבית המגורים של בנה של הנתבעת.
בעניין זה טוענת הנתבעת כי קוים הליך של שמיעת ראיות בעניינם וכי ככל שהתובעת סברה שאינה נדרשת להוכיח את התביעה בעניינם, היא לא הייתה מתייחסת אליהם במסגרת תצהירי העדות הראשית מטעמה וחוקרת לגביהם, כך שאין להיעתר לבקשה לתת פסק דין בעניינם בהיעדר הגנה.
סוף דבר
התביעה מתקבלת במלואה בכל הנוגע לנכס מס' 23047300.