בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים
ע"א 5597-04-20 ש. שלמה חברה לביטוח בע"מ נ' ריאן ואח'
תיק חצוני:
בפני
כבוד השופט עבאס עאסי
המערערת
ש. שלמה חברה לביטוח בע"מ
ע"י ב"כ עו"ד גייזלר שמואל
המשיבים
1. בהגת רזק ריאן
2. AL TAKAFUL INSURANCE
ע"י ב"כ עו"ד מוחמד רשיד
פסק דין
התאונה ארעה בכביש 55 המוביל מכיוון כפר סבא לאיזור העיר שכם, באזור השומרון המוגדר כשטח "C" בהתאם להסכמים שנחתמו שבין מדינת ישראל לבין אש"פ.
המשיבים הגישו בקשה לסילוק התביעה על הסף, בטענה כי על התביעה חל הדין הפלסטינאי ולמערערת אין זכות שבוב נגדם, משום שאין לה רישיון לעסוק בעינייני ביטוח בתחומי האחריות של הרשות הפלסטינאית.
תמצית טענות הצדדים
לטענת המערערת, טעה בית המשפט קמא כאשר החיל על התאונה הסדר חוקי מתחום ניזקי הגוף, בעוד שמדובר בתביעה לניזקי רכוש; על פי הסכם הביניים שנחתם בין מדינת ישראל לבין אש"פ, המנהל האזרחי הוא המופקד על העניינים האזרחים בשטח C; רק חלק מהסמכויות האזרחיות הועברו לרשות הפלסטינאית; המטרה המפורשת של ההסכם הייתה להעביר לרשות הפלסטינאית סמכויות לגבי פלסטינאים ולא לגבי ישראלים; עצם זכות השבוב קיימת בחקיקה ביהודה ושומרון; ההסדר הבטוחי הישראלי הוחל על הנהגים הישראלים בשטחי הגדה.
בפסק דינו היתייחס בית המשפט המחוזי לבררת הדין בתביעת השבוב וקבע כי יש להבחין בין תביעת התיחלוף של המבטח לבין תביעת הנזיקין של הניזוק- המבוטח אשר בגינה נתבע השבוב; נקבע כי בעוד שלגבי תביעת הנזיקין תחול בררת הדין בנזיקין, הוא דין מקום ארוע התאונה, כפי שנקבע בעיניין ינון, הרי שלגבי תביעת התיחלוף יחול הדין החל על היחסים שבין המבטח למבוטח.
מעבר לנדרש, אוסיף מספר הערות לעניין הוכחת הדין הנזיקי הפלסטינאי: כפי שצוין בצדק על ידי בית משפט קמא, הכלל הוא שעל התובע הנטל להוכיח את הדין הזר באמצעות חוות דעת; ואולם, יש גם טעם רב בדבריו של בית המשפט קמא בסעיף 10 לפסק דינו בדבר התכנות להחלת חזקת שויון הדינים, במקרה דנן, כפוף לטיעון לצדדים בעיניין זה.
זאת ועוד, נראה כי ניתן אף להוכיח את הדין הפלסטינאי באמצעות פסקי דין קודמים שהמבטחת הפלסטינאית הייתה צד להם, ובהם התברר והוכרע הדין הפלסטינאי הרלוואנטי לתביעה, וזאת מכח הכלל בדבר השתק פלוגתא (השוו לדוגמא: ת.א. 28477-09-13 יגמור ואח' נגד קרנית ואח' (15.7.2018, פסקה 10; ת"א 6650-12-14 פלוני נגד תואם ואח' (9.12.2019).
...
כמו כן, נטען על ידי המשיבים כי הנטל על המערערת להוכיח את הדין הזר, בעוד שהיא לא הגישה חוות דעת להוכחת הדין הפלסטיני; לכן, דין תביעתה להידחות על הסף.
לסיכום, נקבע על ידי בית המשפט קמא כי, משלא הגישה המערערת חוות דעת מומחה לצורך הוכחת הדין הזר, ואף לא ביקשה לתקן מחדלה ולהגיש חוות דעת כזו, יש לקבוע כי אין באפשרותה להוכיח את עילת תביעתה, ולכן דין התביעה להידחות על הסף.
מנגד, נטען ע"י המשיבים כי, אין בסיס להבחנה שהמערערת מבקשת לעשות בין הדין החל על תביעה לפיצויים בגין נזק גוף לבין תביעת לשיבוב בגין נזקי רכוש; על פי הפסיקה, תביעת שיבוב צריכה להבחן על פי הדין החל במקום אירוע התאונה; מדובר במשיבים שהם תושבי השטחים, נעדרי זיקה כלשהי לישראל, ואירוע שהתרחש בשטחי הגדה, ולכן התביעה צריכה להתברר על פי הדין הפלסטיני החל במקום האירוע; פסק דינו של בית המשפט קמא, ניתן כהלכה בהתאם לפסיקה הרבה שניתנה בעניין זה, ולכן דין הערעור להידחות.
בנוסף מקובלת עלי קביעת בית המשפט קמא שלפיה המקרה דנן אינו מקים נסיבות חריגות שמצדיקות החלת הדין הישראלי על התאונה.
לפיכך סבורני כי אין מקום להתערב בפסיקת בית המשפט קמא בדבר סילוק התביעה; יחד עם זאת, יש לציין בעניין זה כי סילוק התביעה ללא הכרעה בה לגופה אינו יוצר מעשה בית דין, ודינו כדין מחיקת התביעה, לפיכך התובעת רשאית להגיש תביעה חדשה בהתאם לעקרונות שנקבעו לעיל.
סוף דבר: הערעור נדחה, כפוף לאמור לעיל, לרבות האפשרות להגיש תביעה חדשה.