מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות בית הדין לעבודה לדון בעוולת גרם הפרת חוזה

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2019 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

במוקד בקשת רשות העירעור, כך נכתב, עומדת סוגית סמכותם העניינית של בתי הדין לעבודה לידון בעוולת גרם הפרת חוזה והתנאים הנדרשים לכך.
...
אף דין בקשת רשות הערעור של החברות הנתבעות להידחות.
בטרם אתייחס לסוגית הסמכות העניינית אקדים ואתייחס לטענת החברות הנתבעות לפיה דין התביעה נגדן להיות מסולקת על הסף בהיעדר יריבות ובהיעדר עילה.
סוף דבר – בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

במסגרת תיקון זה, תוקן באופן עקיף חוק בית הדין לעבודה באופן שהרחיב את סמכותו לידון בתובענה "בקשר לסכסוך עבודה" שעילתה מנויה בסעיפים ספציפיים הקבועים בפקודת הנזיקין; הסגת גבול במטלטלין; הסגת גבול במקרקעין; גרם הפרת חוזה והפרת חובה חקוקה (בתיקון הוספה פסקה (1א) לסעיף 24(א) לחוק, אשר בנוסח המעודכן להיום הועבר לפסקה 24(א)(1ב)).
הסמכות לידון בתביעה מוקנית לבית הדין לעבודה, אשר ידון בה על פי משפט העבודה ועל פי עוולת גרם הפרת חוזה.
...
קיימת גישה נוספת, שלפיה אין לאפשר הגשת תביעה בעילת רשלנות נגד עובדים או ארגון עובדים בקשר לסכסוך עבודה מהטעם שהתיקון לחוק יצר הסדר ממצה וכולל לגבי העילות שבגינן ניתן לתבוע בתביעות נזיקין בקשר לסכסוך עבודה.
מתן אפשרות להגיש תביעה נזיקית בקשר לסכסוך עבודה שעילתה רשלנות אשר תידון בפני ערכאה אזרחית עומדת בסתירה לתכלית זו. התוצאה נוכח כל האמור לעיל, אין מקום לדון בתביעה במסגרת ערכאה אזרחית בעילה של רשלנות.
לאור האמור אני מורה על מחיקת התובענה כך שהתובעת תוכל להגישה בבית הדין לעבודה (ככול שהיא סבורה כי קיימת לכך עילה).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

אמנם צודקת הנתבעת כי התובע לא הפנה לעוולה מסוימת בפקודת הנזיקין, אולם אין בכך בלבד כדי לשלול את סמכותו של בית משפט זה. הנתבעת הפניתה עוד לאמור בסעיף 24(א)(1ב) לחוק בית הדין לעבודה, שלפיו, על אף ההוראה הכללית המחריגה תובענות בנזיקין מסמכות בית הדין לעבודה, תובענה בעילות של גרם הפרת חוזה שלא כדין והפרת חובה חקוקה נתונות אף הן לסמכות בית הדין לעבודה.
לא מצאתי לנכון לקבל טענה זו. סעיף 24(א)(1ב) קובע כי הסמכות נתונה לבית הדין לעבודה לידון בעוולות המנויות בסעיף ככל שהתובענה היא "בקשר לסכסוך עבודה". הואיל ולדעת הנתבעת הסיכסוך הנידון בתובענה הנוכחית אינו סיכסוך עבודה (בשים לכך שהמחוקק בחר לראות החלטות בעניינים המנויים בסעיף 93א כהחלטות מינהליות ולא כהחלטות ביחסי עובד ומעביד), אין לראות בטענות לנזקים הנובעים מהפעלת הסמכות כאילו הן בגדר טענות המועלות "בקשר לסכסוך עבודה". שהרי, אילו תובענות אלה יידונו לפני בית הדין לעבודה, ברי כי בית המשפט יפרש את הזכאות לפצוי בהתאם ליחסי עובד מעביד.
...
במכלול נסיבות אלה, המסקנה היא שגם אם נשללה סמכותו של בית הדין לעבודה לדון בעניינים אלה בתקיפה ישירה ובתקיפה עקיפה, לא נשללה סמכותו של בית המשפט האזרחי לדון בעניינים אלה בגררא.
זאת, כיוון שאילו יפנה בתקיפה ישירה לערכאה המוסכמת, עשויה תביעתו להידחות על יסוד שיהוי בהגשתה.
הבקשה לדחיית התביעה על הסף, לפיכך, נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה ב"ש בשבתו באילת נפסק כדקלמן:

השאלה הנשאלת היא, מה הדין כאשר העובד מעביר את ה"סוד המסחרי" לצד שלישי, או מנצל את הסוד המסחרי יחד עם אותו צד שלישי; האם במקרה כזה סעיף 22(א) לחוק עוולות מסחריות מעניק לבית הדין לעבודה סמכות לידון גם בתביעה של המעסיק כנגד הצד השלישי? בעיניין זה, קבעה כב' השופטת (בדימוס) אלישבע ברק אוסוסקין בעיניין חטיפי העמק[footnoteRef:36], כי לבית הדין לעבודה סמכות עניינית לידון בעילות של גזל סוד מסחרי, גרם הפרת חוזה והפרת צו שפוטי כלפי צדדים שלישיים שאינם צדדים ישירים ליחסי העבודה.
ואולם, בעיניין זה, מקובלת עלינו טענת התובעת שלפיה סמכותו של בית הדין בהתאם לסעיף 24(א)(1ב) לחוק אינה מותנית במבחן זהות הצדדים (עובד ומעסיק או חליפיהם) והיא משתרעת כלפי כל צד שלישי אשר אחד הצדדים להסכם העבודה טוען כי הוא אשר גרם להפרת הסכם העבודה כך שהסכסוך הנו "בקשר לסכסוך עבודה". ויודגש, הצד השלישי אינו חייב להיות החברה המתחרה (אשר הנתבעים, למעשה, לא חולקים על סמכותו של בית הדין לידון בהליך כנגדה).
...
על רקע האמור, התובעת עותרת לקבלת הסעדים הבאים: מתן פסק דין הצהרתי השולל את זכאות הנתבע לתשלום פיצויי פיטורים.
סוף דבר לאור לכל האמור לעיל, הננו קובעים כדלמקן: הבקשה לסילוק התביעה בעילת גרם הפרת חוזה כנגד הנתבעים 3 ו-4- נדחית.
הבקשה לסילוק התביעה בעילת הפרת חוק עוולות מסחריות מתקבלת באופן חלקי, כך שהתביעה בעילה זו תמחק כנגד הנתבעים 2-4 ותעמוד בעינה כנגד הנתבע.
לעניין זה, בסעיף 82 לכתב התביעה יירשם "לחייב את הנתבע לשלם לתובעת בסך של 54,000 ₪ כפיצוי סטטוטורי בגין גזל סוד מסחרי כקבוע בסעיף 13 לחוק" במקום "לחייב את הנתבעים...". בקשה לסילוק חלק מעילות התביעה המופיעות בסעיפים 38-46, 56-62, 83 ו- 85, כנגד הנתבע - נדחית.

בהליך פסק דין הצהרתי - כללי (פ"ה) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נוסף על כך נטען כי גם עילת התביעה השנייה עליה נסמכת התביעה שהיא עוולה של גרם הפרת חוזה, קשורה במובהק להפרת חובותיו הנטענות של המשיב 1 כלפי המשיבה 2 מכוח הסכם העבודה ביניהם ומכך יש לראותן כ"הפרות בקשר לסכסוך עבודה", אשר הסמכות לידון בהן נתונה לבית הדין לעבודה מכוח סעיף 24(א)(1ב) לחוק בית הדין לעבודה.
...
דיון והכרעה; אקדים אחרית לראשית- לאחר שבחנתי את טענותיהם ההדדיות של הצדדים, נחה דעתי כי יש לקבל את הבקשה באופן חלקי, כך שהדיון בתביעה יועבר לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב-יפו.
יפות לעניין נסיבות אלו, קביעות בית המשפט העליון בע"א 3017/21 התעשיה האווירית לישראל בע"מ נ' גיא דקל (29.07.2021), באשר לסמכותו של בית הדין לעבודה כדלקמן: "איני רואה לקבל את עמדת המשיבים, כי הלכה למעשה פסיקת בתי המשפט שינתה את גדר סמכותו של בית הדין לעבודה. בפסיקה שעליה נסמכו המשיבים, שנזכרה לעיל, בתי המשפט העבירו תביעות לבית הדין לעבודה, גם מקום שבו חלק מהנתבעים לא קיימו יחסי עובד-מעביד עם התובע, אך זאת בתביעות שעניינן אי תחרות וגזל סודות מסחריים, תביעות הנדונות על דרך שגרה בבית הדין לעבודה (וראו גם סעיף 22(א) לחוק עוולות מסחריות, התשנ"ט-1999). זאת, למטרה מוגדרת ומצומצמת של קבלת סעד של ציווי נגד הנתבע מכוח עוולה של גזל או גרם הפרת חוזה, ולא לשם בירור מהותי של המחלוקת בין הצדדים." באותו עניין הביא בית המשפט העליון כדוגמא את הקביעה ברע"א 2060/19 בית אריזה לפרחים נ' פנדלר (27.5.2019), בפסקה 22 במסגרתו נקבע כי: "באשר למשיבה, הרי שאומנם מדובר במתחרה של המבקשת, אשר אין חולק כי בשום שלב לא התקיימו יחסי עובד-מעסיק בינה לבין המבקשת. משכך, במקרה הרגיל, אין אפשרות לנהל נגדה תביעות בבית הדין לעבודה [...]. יחד עם זאת, בענייננו צירופה של המשיבה להליך הוא אך ורק על מנת לקבל גם נגדה סעדי ציווי, על בסיס הטענות כי היא סייעה ושידלה להפרת החובה על ידי העובד, ועשתה שימוש ביודעין בסודות המסחריים שגזל. ביחס לעילות מסוג זה קיימת סמכות לצרפה להליך המתנהל בבית הדין לעבודה נגד העובד לשעבר (המשיב), אשר נטען כי הפר את חובותיו כלפי המעסיק לשעבר (המבקשת) וגזל את סודותיו המסחריים [...]. לאור קיומה של סמכות זו, צדק בית המשפט כשנמנע מפיצול שלא לצורך של ההליך המשפטי, וחלף זאת הורה על העברת הדיון בכללותו לבית הדין האזורי לעבודה. ודוק, לעיתים אין מנוס מפיצול הדיון בין שתי ערכאות משפטיות שונות, לאור כללי הסמכות המורים כי עניין אחד הוא בסמכות ייחודית של ערכאה אחת ועניין אחר בסמכות ייחודית של ערכאה אחרת" במקרה לפני, עתרה המשיבה לסעדים של ציווי כנגד המבקשת – אשר הוזכרו מפורשות על ידי בית המשפט העליון כסעדים שאין בהם כדי לשלול את סמכותו של בית הדין לעבודה לדון בתביעה, הגם שאחד הצדדים לה לא מקיים אחד מבחן הצדדים (קרי אינו עובד או מעסיק).
סוף דבר; לאור האמור והמפורט מצאתי כי לבית הדין לעבודה נתונה הסמכות לדון בתובענה ומשכך, הנני מורה על העברתה לדיון בפני בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו