מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סמכות בית הדין הארצי לעבודה בערעור על צו מסירת מסמכים

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בית הדין הארצי לעבודה בר"ע 26795-03-21 ניתן ביום 02 מאי 2021 **** חי יליזרוב המבקש מתן לוי המשיב לפני: השופטת לאה גליקסמן, השופט רועי פוליאק, השופטת חני אופק גנדלר נציגת ציבור (עובדים) גב' חיה שחר, נציג ציבור (מעסיקים) מר דורון קמפלר בשם המבקש – המבקש בעצמו בשם המשיב – המשיב בעצמו פסק דין
השופט רועי פוליאק בקשת רשות ערעור על פסק דין בהליך דיון מהיר שניתן על ידי רשמת בית הדין האיזורי חיפה (הרשמת מירי שי; ד"מ 24319-09-20), שבו נדחתה תביעת המבקש לחייב את המשיב להמציא לידיו תלושי שכר מתוקנים לחודשים יולי ואוגוסט 2014 בהם הועסק על ידי המשיב.
לעניין הסמכות נטען, כי לרשמת היתה מוקנית סמכות לידון בתביעת המבקש בהתאם לסעיף 27(ב)(2) לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט-1969 (להלן – החוק) הקובע כי "רשם בית דין איזורי רשאי לתת צו המחייב מעסיק למסור לעובד מסמכים שחובה על מעסיק להנפיק על פי דין". המבקש הגיש תגובה לתשובה בה חזר על טענתו לגוף העניין.
דיון והכרעה לאחר בחינת כלל חומר התיק והוראות החוק, החלטנו בהתאם לסמכותנו לפי תקנה 82 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב-1991 (להלן – התקנות) – אשר הצדדים לא היתנגדו להפעלתה חרף האפשרות שניתנה להם – לידון בבקשת העירעור ולקבל את העירעור מטעמים דיוניים.
...
דיון והכרעה לאחר בחינת כלל חומר התיק והוראות החוק, החלטנו בהתאם לסמכותנו לפי תקנה 82 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב-1991 (להלן – התקנות) – אשר הצדדים לא התנגדו להפעלתה חרף האפשרות שניתנה להם – לדון בבקשת הערעור ולקבל את הערעור מטעמים דיוניים.
מכל האמור לעיל עולה אפוא כי דין ההחלטה שניתנה בלא סמכות ובהליך דיוני שגוי להתבטל, מבלי שנחווה כל דעה במחלוקת לגופה.
סוף דבר – ניתנת רשות ערעור והערעור מתקבל כאמור בסעיף 12 לפסק דיננו.

בהליך דיון מהיר (ד"מ) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

(ב) (1) בנוסף לאמור בסעיף קטן (א) תהיה גם לרשם הסמכות הנתונה לבית-דין איזורי בתובענות לשכר עבודה כמשמעותו בחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958, בתובענות לקיצבה כמשמעותה בחוק האמור, למעט תובענות שענינן עצם הזכאות לקיצבה, וכן בכל תובענה כספית אחרת שבין עובד למעסיקו שעניינה הזכויות שהעובד זכאי להן עקב עבודתו, לפי חוק, הסכם קבוצי, או לפי צו הרחבה כמשמעותו בחוק הסכמים קבוציים, המנויים בתוספת החמישית, ובילבד שסכום התובענה אינו עולה על 50,000 שקלים חדשים, והחלטת בית הדין האיזורי בעירעור על החלטת הרשם לפי סעיף קטן זה תהיה נתונה לערעור נוסף ברשות לפני בית הדין הארצי בשאלה משפטית; הרשות יכול שתנתן בגוף החלטת בית הדין האיזורי או מאת נשיא בית הדין הארצי או סגנו.
(2) רשם בית דין איזורי רשאי לתת צו המחייב מעסיק למסור לעובד מסמכים שחובה על מעסיק להנפיק על פי חוק.
...

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על החלטה זו לא הוגש ערעור לבית הדין הארצי לעבודה.
בקשה לגילוי מסמכים המסגרת המשפטית התקנה הרלבנטית לענייננו הנה תקנה 46(א) לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב-1991 (להלן: "התקנות"), הקובעת כדלקמן: "בית הדין או הרשם רשאי ליתן צו למסירת פרטים נוספים, ולבקשת בעל דין אף לגילוי ו/או לעיון במסמכים אם היה סבור שיש צורך בכך, כדי לאפשר דיון יעיל או כדי לחסוך בהוצאות". הליך הגילוי והעיון מטרתו לאפשר דיון יעיל.
אשר למבחן הרלבנטיות נפסק על ידי בית הדין הארצי בעיניין ע"ע 494/06 מדינת ישראל - נציבות המים - אבנצ'יק, 28.3.07 (להלן: "פרשת אבנצ'יק"), כדלקמן- "שני תנאים להתקיימותו של מבחן הרלבנטיות: תנאי הסף, בו נידרשת הוכחת קיומה של זיקה ברורה בין גילוי החומר המבוקש לבין טענותיו של המבקש בהליך העיקר. זהו ההיבט הצר של מבחן הרלבנטיות, שקיומו הוא תנאי הכרחי לקיומו של 'דיון יעיל' כנדרש בתקנה 46 לתקנות. אולם אין תנאי זה מספיק. היתקיים תנאי הסף, יוסיף בית הדין ויידרש להיבט הרחב של מבחן הרלבנטיות. במסגרת זו תבחן הבקשה לגילוי מסמכים, על רקע נסיבותיו של המקרה הנידון; בשים לב לאמות המידה הקיימות ומשקלן מנקודת מבטו של מבקש גילוי המידע; ההשלכות על ההליך העקרי ועל האינטרסים של הצדדים; ומידת תרומתם של כל אלה לקיומו של 'דיון יעיל' בהליך העקרי". כן נפסק, כי נוכח הסמכות הרחבה שהוענקה לבתי הדין בסוגיות גילוי ועיון במסמכים, יש מקום להשתמש בסמכות זו בזהירות, תוך עריכת איזון בין האינטרסים השונים העומדים על הפרק, ובעיקר בהיתחשב בנזק שייגרם לכל אחד מהצדדים, ולצדדים שלישיים, מגילוי או אי גילוי המסמך.
...
ההליכים בתיק ביום 2.10.2019 הגיש התובע בקשה למתן צו לגילוי ועיון במסמכים ולאחר קבלת תגובות הצדדים ניתנה ביום 26.8.2020 החלטתי אשר קבעה, בין היתר, את הדברים הבאים – "בקשת התובע לגילוי מסמכים – מתקבלת ברובה, למעט הבקשה להמצאת תלושי שכר של הנתבע, מר אמיר עשור, מאת מהנדסים חדשים ומאת אלגובריקס והבקשה להמצאת דו"ח משיכות שכר/העברות/ושונות שנעשו מאת/או לבקשת מר אמיר עשור ממהנדסים ו/או ומאלגובריקס ו/או מכל חברה הקשורה במהנדסים. המסמכים יועברו בתוך 30 ימים מהיום. ככל שהמסמכים ו/או חלקם לא אותרו ו/או לא קיימים אצל הנתבעים – יש להצהיר על כך במסגרת תצהיר ערוך כדין.
כך או כך, אני סבור כי צו אנטון פילר הינו צו חריג ביותר הידוע כהליך פולשני ופוגעני המהווה כאמצעי אחרון להוצאת חומר ממחשב אישי ובנסיבות המקרה שבפני לא קיימת הצדקה להפעיל צו זה כנגד הנתבעים בהליך דנן (ראו: בר"ע 38380-03-17 טל כהן נ' טריגו חברה להשקעות ושיווק נדל"ן בע"מ, ניתן ביום 11.6.2017).
סוף דבר : החלטה זו מביאה לידי סיום את ההליכים המקדמיים בתיק דנן.
בשים לב כי דיון ההוכחות נקבע ליום 26.10.2022 ולאור העובדה כי תצהירי עדות ראשית טרם הוגשו על ידי הצדדים, אין מנוס מדחיית מועד הדיון שנקבע ליום 26.10.22 למועד אחר.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

בקשת רשות לערער על החלטת בית המשפט המחוזי בבאר שבע, מיום 26.12.2023, ברע"א 45745-12-23 (השופט א' ואגו) שבגדרה נדחתה בקשת רשות לערער על החלטת בית משפט השלום בבאר שבע, מיום 9.11.2023, בת"א 36143-01-21 (השופטת א' ליפשיץ), שעל-פיה נדחתה בקשת המבקש למתן צו המופנה כלפי צדדים שלישיים, ומורה להם להמציא למבקש מסמכים המצויים ברשותם.
בסופו של דבר, בעירעור לבית הדין הארצי לעבודה, נקבע כי הסמכות העניינית לידון בתביעה שכנגד לא היתה נתונה לבית הדין לעבודה, כי אם לבית המשפט האזרחי.
פסק הדין של בית הדין האיזורי לעבודה, בכל הנוגע לתביעה שכנגד – בוטל (ע"ע (ארצי) 69863-12-20 אלרומילי נ' אלעוברה (23.6.2022)).
מכאן, לגוף הדברים: טלאל עתר להוצאת צו לצדדים שלישיים, המורה להם למסור מסמכים הנמצאים ברשותם.
...
לאחר עיון בטענות הצדדים מזה ומזה, באתי לכלל מסקנה כי דין הערעור – להתקבל.
אשר על כן, הערעור מתקבל בזאת.
ככל שהמסקנה תהיה בחיוב, תינתן הכרעה פרטנית לגבי כל אחד מאותם צדדים שלישיים המפורטים בבקשת טלאל מיום 26.10.2023.

בהליך צו עשה/צו מניעה (קבועים) (צ"ו) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

במסגרת סיכומיו הוסיף התובע וטען, כי היתנהלות הנתבעת היתה מזלזלת וחסרת תום לב באופן שגרם להתמשכות ההליך, תוך היתעלמות מהמועדים שנקבעו בהחלטות בית הדין והגשת בקשות סרק להעברת הדיון בתובענה מחמת חוסר סמכות מקומית.
אשר לשאלת פסיקת הוצאות משפט ושיעורן – מדובר בסוגיה הנתונה לשיקול דעת בית הדין וכך קובעת תקנה 113 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב-1991: "בכפוף להוראות כל חיקוק, יהיה עניין ההוצאות בכל תובענה, ערעור או הליך אחר, מסור לשיקול דעתו של בית הדין או של הרשם, ואם בבקשה פלונית או בדיון פלוני ניתן צו להוצאות לא ייפגע צו זה על ידי כל צו אחר להוצאות שיינתן לאחר מכן שלא בדרך ערעור על הצוו הראשון." בית הדין הארצי לעבודה עמד על השיקולים הרלוואנטיים שעל בית הדין לשקול בעת פסיקת הוצאות, וכלשונו (ע"ע (ארצי) 753 מרכנתיל ניהול קופות גמל בע"מ – מעון הורים בית אורה בע"מ, מיום 2.11.06): "... פסיקת הוצאות אינה עניין של שרירות ואינה יכולה להיות מנותקת ממציאות ההליך שהתקיים בבית הדין. בבוא בית הדין לפסוק הוצאות, עליו לתת את הדעת למיגוון של שיקולים הרלבאנטיים לעניין ובהם: גובה הסכום שנפסק; במקרה של דחיית התביעה – הסכום שנתבע; התעריף המומלץ על ידי לישכת עורכי הדין, סוג ההליך (דיון מהיר, ביטוח לאומי, סיכסוך קבוצי וכו'); מורכבות ההליך והתמשכות הדיון; פעולות הצדדים לקידום ההליך; שאלת ייצוג הצדדים על ידי עורכי דין וכיוצאים באלה שיקולים. בפסיקת גובה ההוצאות ישקלל בית הדין את השיקולים השונים, תוך שהוא מביא בחשבון את שיקול העל שעניין לנו בהליכים בבית דין לעבודה והצורך בנגישות קלה וזולה (יחסית) להליכים אלה.". לאחר שעיינתי בכל החומר שבתיק ונתתי דעתי לטענות הצדדים בסיכומיהם וכן לאחר ששקלתי את השיקולים שהותוו בפסיקה ובכלל זה העובדה, כי מחד גיסא התביעה הוגשה ביום 14.12.23, כאשר ייפוי הכח מטעם הנתבעת הוגש לתיק ביום 17.1.24 ואילו חלק מהמסמכים המבוקשים הומצאו לתובע רק יממה לפני מועד הדיון שהיה קבוע בתיק ליום 27.3.24, והחלק הנותר נימסר לתובע בסמוך לפני שעת תחילת הדיון, כאשר הנתבעת לא הגישה כתב הגנה במועד שנקבע על ידי בית הדין ואף לא תגובה לבקשה למתן פסק דין בהיעדר הגנה כנגדה ולא הוגשה כל בקשה לארכה, תוך היתעלמות מהחלטות בית הדין, גרימת הוצאות מיותרות לתובע והארכת ההליך שלא לצורך; מאידך גיסא, התובע לא צירף לתיק כל אסמכתה בדבר פנייה מקדימה לנתבעת בדרישה להמצאת המסמכים המבוקשים ואף טענת התובע בסיכומיו, כי מזכירת בא כוחו פנתה לבעלי הנתבעת ומנהלה בתאריכים 10.12.23, 11.12.23 ו- 12.12.23 בדרישה לקבלת המסמכים וכי כבר ביום 14.12.23 הוגשה התביעה מלמדת, כי ממילא לא ניתנה לנתבעת שהות מספקת לתת מענה לדרישת התובע, קל וחומר עת המדובר בעיתות מילחמה; לכך אוסיף, כי הנתבעת פעלה להמצאת המסמכים המבוקשים עד למועד הדיון.
...
הכרעה בהמשך להחלטת בית הדין מיום 27.3.24 ובשים לב לכך שהצדדים מסכימים, כי כלל המסמכים שחובה להנפיקם על פי דין הומצאו לתובע כנדרש ועילת התביעה מוצתה – אני מורה בזאת על מחיקת התביעה.
אשר לשאלת פסיקת הוצאות משפט ושיעורן – מדובר בסוגיה הנתונה לשיקול דעת בית הדין וכך קובעת תקנה 113 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), התשנ"ב-1991: "בכפוף להוראות כל חיקוק, יהיה עניין ההוצאות בכל תובענה, ערעור או הליך אחר, מסור לשיקול דעתו של בית הדין או של הרשם, ואם בבקשה פלונית או בדיון פלוני ניתן צו להוצאות לא ייפגע צו זה על ידי כל צו אחר להוצאות שיינתן לאחר מכן שלא בדרך ערעור על הצו הראשון." בית הדין הארצי לעבודה עמד על השיקולים הרלוונטיים שעל בית הדין לשקול בעת פסיקת הוצאות, וכלשונו (ע"ע (ארצי) 753 מרכנתיל ניהול קופות גמל בע"מ – מעון הורים בית אורה בע"מ, מיום 2.11.06): "... פסיקת הוצאות אינה עניין של שרירות ואינה יכולה להיות מנותקת ממציאות ההליך שהתקיים בבית הדין. בבוא בית הדין לפסוק הוצאות, עליו לתת את הדעת למיגוון של שיקולים הרלבנטיים לעניין ובהם: גובה הסכום שנפסק; במקרה של דחיית התביעה – הסכום שנתבע; התעריף המומלץ על ידי לשכת עורכי הדין, סוג ההליך (דיון מהיר, ביטוח לאומי, סכסוך קיבוצי וכו'); מורכבות ההליך והתמשכות הדיון; פעולות הצדדים לקידום ההליך; שאלת ייצוג הצדדים על ידי עורכי דין וכיוצאים באלה שיקולים. בפסיקת גובה ההוצאות ישקלל בית הדין את השיקולים השונים, תוך שהוא מביא בחשבון את שיקול העל שעניין לנו בהליכים בבית דין לעבודה והצורך בנגישות קלה וזולה (יחסית) להליכים אלה.". לאחר שעיינתי בכל החומר שבתיק ונתתי דעתי לטענות הצדדים בסיכומיהם וכן לאחר ששקלתי את השיקולים שהותוו בפסיקה ובכלל זה העובדה, כי מחד גיסא התביעה הוגשה ביום 14.12.23, כאשר ייפוי הכח מטעם הנתבעת הוגש לתיק ביום 17.1.24 ואילו חלק מהמסמכים המבוקשים הומצאו לתובע רק יממה לפני מועד הדיון שהיה קבוע בתיק ליום 27.3.24, והחלק הנותר נמסר לתובע בסמוך לפני שעת תחילת הדיון, כאשר הנתבעת לא הגישה כתב הגנה במועד שנקבע על ידי בית הדין ואף לא תגובה לבקשה למתן פסק דין בהעדר הגנה כנגדה ולא הוגשה כל בקשה לארכה, תוך התעלמות מהחלטות בית הדין, גרימת הוצאות מיותרות לתובע והארכת ההליך שלא לצורך; מאידך גיסא, התובע לא צירף לתיק כל אסמכתה בדבר פנייה מקדימה לנתבעת בדרישה להמצאת המסמכים המבוקשים ואף טענת התובע בסיכומיו, כי מזכירת בא כוחו פנתה לבעלי הנתבעת ומנהלה בתאריכים 10.12.23, 11.12.23 ו- 12.12.23 בדרישה לקבלת המסמכים וכי כבר ביום 14.12.23 הוגשה התביעה מלמדת, כי ממילא לא ניתנה לנתבעת שהות מספקת לתת מענה לדרישת התובע, קל וחומר עת המדובר בעתות מלחמה; לכך אוסיף, כי הנתבעת פעלה להמצאת המסמכים המבוקשים עד למועד הדיון.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו