היתר עסקה – היתר הנידרש מכוח חוק השמוש וההחזקה בנכסי דלא ניידי על-ידי אישיות משפטית, חוק מס' 4, 1953, שתוקן בצו בדבר חוק השמוש וההחזקה (תצרוף) של האישיות המשפטית בנכסי דלא ניידי (יהודה והשומרון) (מס' 419), התשל"א-1971.
הסמכות להענקת היתר זה ניתנה לראש המנהל האזרחי והואצלה, עד שנת 2004, לראש תחום תשתית במנהל האזרחי.
עקרי פסק הדין בה"פ (מחוזי ירושלים) 1254/02 מיום 16.6.2003 (תביעת הבעלות)
הנושאים שנידונו בתביעת הבעלות
בפסק-דינו של בית המשפט המחוזי בירושלים (כבוד השופט מ' רביד), שנידרש לטענת התובעת כי היא בעלת זכויות הבעלות במקרקעין נדונו ארבעה נושאים אלו: רישום המבקשת בתור חברה ביהודה ושומרון; רישום הערת ההיתנגדות ומחיקתה; הבקשה לקבלת היתר עיסוק והיתר עסקה; עיסקאות נוגדות חובת תום הלב (שם, פסקה 29).
...
על-פי טענת התובעת, העסקה יצאה אל הפועל בסופו של דבר, אך היא ולא חבלי ארץ הייתה מי שרכשה את המקרקעין, וזאת באמצעות שרשרת של שלושה יפויי-כוח אלו: יפויי הכוח הראשון, יפויי-כוח נוטריוני בלתי חוזר שעליו חתם מסאלם ביום 15.12.1996, שלפיו הוא מסמיך את דרוויש להעביר את זכויותיו במקרקעין (נספח 1 של תצהיר עו"ד בביאן); יפויי הכוח השני, יפויי-כוח בלתי חוזר שעליו חתם דרוויש ביום 24.12.1996, שלפיו הוא מסמיך את עו"ד בביאן להעביר את הזכויות במקרקעין לעשור (שם, נספח 2); יפויי הכוח השלישי, יפויי-כוח בלתי חוזר שעליו חתם עשור ביום 13.5.1997, שלפיו הוא מסמיך את עו"ד בביאן להעביר את הזכויות במקרקעין לתובעת, תוך ציון כי זו "חברה בהקמה באיו"ש" (שם, נספח 3).
ביום 19.12.2002 השיב רע"ן כלכלה לעו"ד בביאן כי בקשתו נדחית, מאחר שהמקרקעין נרשמו על שם חברה אחרת, שנגדה הגישה התובעת תביעה לביטול הרישום (נספח 32 של תצהיר עו"ד בביאן).
כל אלו אכן מובילים למסקנה אשר כאמור בעניין מאיה, לא ידעתי כיצד ניתן להבחין כלל בין עו"ד בביאן לבין החברה-התובעת.
שהרי לשם כך בדיוק נועד המכשיר הקבוע בתקנה 519 בתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, המאפשר לנתבע לעתור לחיוב תובע להפקיד ערובה להבטחת הוצאותיו, וזאת לבל ימצא עצמו עומד בפני שוקת שבורה בסופו של הליך שבו התביעה נגדו נדחית.
המסקנה שאליה הגעתי היא, שבנסיבות העניין שעליהן עמדתי, יש מקום להיעתר לבקשת המנהל האזרחי ולחייב את גם את עו"ד בביאן לשאת בהוצאותיו, אך באופן חלקי בלבד.