סמכות המנהל
במרכז הדיון עומד סעיף 95 לחוק מסוי מקרקעין, הקובע כך:
"(א) במכירה או בפעולה באיגוד שלגביהן שולם מס על פי סעיף 16 ונקבע לגביו גירעון העולה על 50% מהמס המגיע במכירה או בפעולה כאמור, ולמנהל יש טעמים סבירים להאמין כי הגירעון לא היה מיתהווה אלולא התרשל המוכר או עושה הפעולה ללא הצדק סביר בהצהרה שמסר על פי הפרק השביעי או באי מסירת הצהרה כאמור, יווסף לסכום המס המגיע על המכירה, קנס השווה ל-15% מסכום הגירעון.
הוראה זו פורשה על ידי פרופ' אהרן נמדר בספרו מסוי מקרקעין (מהדורה שישית), בעמ' 92 כך:
"הסעיף קובע את הכלל כי דין מס רכישה כדין מס שבח מקרקעין לכל דבר וענין למעט הפטורים. כלומר, למרות השוני שבין שני מסים אלה, היסודות שלהם משותפים, כגון, היסודות של מכירה, זכות במקרקעין, פעולה באיגוד מקרקעין, יום ושווי המכירה וכן מנגנון השומה והגביה".
פרופ' יצחק הדרי מתייחס בספרו "מס שבח מקרקעין" (יונתן הוצאה לאור, תשנ"ה) בכרך ג', עמ' 371-378 לקשר הגומלין בין מס רכישה למס שבח, בציינו כי "מבחינת הטכניקה של המחוקק, היחס בין מס רכישה ומס השבח נקבע בסעיף 9(ה) לחוק". המחבר מציין כך:
"אף-על-פי שמס השבח ומס הרכישה מוטלים על שני חייבי מס שונים (נישומים), והבסיס העיוני-הפיסקאלי לחבות במס שונה, מדובר בכל זאת בשני ארועי-מס הנובעים ממערכת עובדתית אחת: עסקת מכירה למוכר המהוה באותו מעמד עסקת רכישה לקונה. אשר על-כן בא סעיף 9(ה) לחוק מס שבח ופועל להקלת הליך השומה וגביית המס (כולל תחולת פקודת המסים (גביה)), ומונע הוראות כפולות המסדירות אירועים שיש ביניהם זיקה עובדתית. על-כן מורה סעיף 9(ה) לחוק מס שבח כי "דין מס רכישה לכל דבר וענין, למעט פטורים... כדין המס (מס שבח)."
בע"א 188/82 Hotel Corporation of Israel נ' מנהל מס שבח, פ"ד לט(2) 197 (1985) נקבע כך (עמ' 208):
"ההוראה המצויה בסעיף 9(ה) לחוק והמאחדת את הדינים של מס שבח מקרקעין ושל תוספת המס תכליתה להביא לפישוט מערכת המיסוי והגבייה על ידי מניעת כפל הוראות המסדירות שני ארועי מס הנובעים מאותה מערכת עובדתית. אולם ככל שהדברים אמורים בהוראות המהותיות הקובעות את החיוב, קיים שוני וישנה הפרדה גלויה בין שתי המערכות הללו".
וכן ראו אצל הדרי, מס שבח מקרקעין, כרך ג', עמ' 376:
"ברור שכאשר הוראות החוק חלות, הן חלות לא רק לגבי הנושאים המהותיים, אלא אף גם לגבי חובת ההצהרה על רכישה ולגבי השומה (פרק שביעי לחוק), לגבי השגה וערעור (פרק שמיני לחוק) ולגבי תשלום המס וגבייתו (פרק תשיעי לחוק). בכל הנושאים הללו חלות ההוראות הרגילות בחוק מס שבח, שנדונו לעיל".
סעיף 95 לחוק אינו הסעיף היחיד בחוק הנוקט בלשונו היתייחסות למוכר, אף שהוראותיו יחולו גם על רוכש.
...
"
המסקנה היא כי הליך הערר לפי סעיף 88 לחוק מיסוי מקרקעין הוא ההליך המתאים למיצוי זכויותיו גם של "התובע הקטן" כדוגמת העוררים, שסכום קנס הגרעון שבו חויבו עומד על כ-29,000 ₪.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, הגעתי למסקנה כי אין לאשר את הבקשה, שכן סעיף 11 לתוספת השנייה לחוק תובענות ייצוגיות, העוסק בתביעה השבה נגד רשות, מגביל את האפשרות להגשת תובענה ייצוגית בעילה זו להשבת סכומים שנגבו שלא כדין, ואין זה המקרה בענייננו, כאמור לעיל.
המבקשים ישלמו למשיבים הוצאות ושכר טרחת עו"ד בסכום כולל של 9,000 ₪, אשר ישולם תוך 45 ימים מהיום.