מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

סכסוך משפטי על זכויות במקלט בבית משותף

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בעלי הדירה בקומה הראשונה, שחלקה היה בנוי על עמודים וחלקה על מקלט, סגרו את החלל שבין העמודים, חיברו אליו חלק מהמקלט והוסיפו תוספת בצד הבניין בשטח הדשא.
באשר לשיקולים, שעל בית המשפט לשקול בבואו לסייג את הגנת הבעלות מכח דוקטרינת תום הלב, אומר כב' השופט טירקל (עמ' 242): " השיקול הראשון הוא עוצמתה של הזכות הקניינית שנפגעה: האם מדובר בזכות במקרקעין או במיטלטלין והאם מדובר בבעלות או בזכות אחרת, חלשה הימנה. השיקול השני הוא עוצמתה של הפגיעה בזכות, לרבות הקף הפגיעה ומשך הפגיעה. השיקול השלישי – משני בחשיבותו לקודמיו – הוא עוצמת התוצאות של הסרת הפגיעה לגבי הפוגע בזכות. השיקול הרביעי הוא היתנהגותם של בעלי-הדין". שיקול נוסף בעיניין זה מוסיף כב' המשנה לנשיא שלמה לוין (עמ' 287): "מותר לשקול בגדר הסוגיה שלפנינו בין שאר הנסיבות, לפי קנה-מידה אובייקטיבי, גם את ההיתנהגות המוסרית של הנוגעים בדבר, והמקרה שלפנינו יוכיח: עניין לנו בסכסוך בין בעלי דירות בבית משותף שבו המערערים הישתלטו ביד רמה על חלק ניכר ביותר של הרכוש המשותף. המנעות ממתן צו לתיקון המעוות במקרה כזה יהיה בה משום מתן פרס למעוול והנצחת נורמות – הפסולות מבחינה מוסרית – של כל דאלים גבר". כב' הנשיא ברק מתייחס גם הוא לשאלת השיקולים, ואומר שם בעיניין השיקולים, שישקול בית המשפט בבואו לידון בשאלת ההגנה על זכות אל מול חובת תום הלב (עמ' 279): "מידת ההגינות מושפעת ממכלול נרחב של שיקולים. בין אלה מצויים, ראשית, שיקולים הקשורים לאופי האנטרס העצמי ... סוג שני של שיקולים סובב סביב מהות היחס עם הזולת וסביב מידת ציפיותיו והסתמכותו ... בעיניין זה יש להיתחשב בשאלה אם מתן פיצוי עשוי להוות תרופה מספיקה בגין הפגיעה בקניין. סוג שלישי של שיקולים נוגע למידת הפגיעה באנטרס העצמי. היקפה של ההגינות הנדרשת הוא פרי איזון בין שיקולים אלה ואחרים. על השופט לעמת השיקולים השונים אלה עם אלה. עליו לקבוע, ידו של מי על העליונה". מטבע הדברים, ולנוכח ריבוי המקרים בהם היא עולה, הסוגיה שבה וחזרה לפתחו של בית המשפט העליון פעמים נוספות לאחר שניתן פס"ד רוקר.
מהאמור בפס"ד נעמה נראה, כי ביהמ"ש אינו מאמץ גם את גישתו המצמצמת של כב' השופט טירקל בפס"ד רוקר, המצמצם את הדברים למקרים נדירים וחריגים, אלא בוחר ללכת בדרכו של הנשיא ברק, המאמץ את דרך הביניים, וכך נאמר שם (סעיף 12): "בעל-דין המבקש לעמוד על זכויותיו מחויב מכוח עיקרון תום הלב לעשות כן באופן הוגן ותוך היתחשבות בציפיותיו המוצדקות ובהסתמכותו הסבירה של הצד האחר ... יחד עם זאת, וככל שהדבר נוגע להגנה על זכות הקניין שומה על בית המשפט לעשות שימוש זהיר בשקול-דעתו, וזאת בראש ובראשונה בשים לב למעמדה המיוחד של זכות זו כזכות חוקתית בשיטתנו המשפטית. הינה כי כן, אף שמעמדה המיוחד של זכות הקניין אינו מקנה לה חסינות מפני החלת עיקרון תום הלב גם באותם מקרים שבהם נידרשת הגנה על הזכות מפני פגיעה בה, מחייב מעמדה הרם גישה מתונה מצד בית המשפט בבואו להגביל את אפשרות ממושה". אכן פרשנות אחרת לפס"ד זה ניתנה בה"פ (מחוזי – ת"א) 38388-04-12, גוטקין נ' טירת בנימין בע"מ, ניתן ביום 24.4.14.
...
סבורני, כי במקרה דנן חובת תום הלב היתה שוללת את זכותה של התובעת לדרוש את סילוק ידם של הנתבעים משטח המחלוקת, גם אם היתה מוכיחה, שהיא בעלת הזכויות הבלעדית בשטח המחלוקת.
גם היום לא ברור איזה שימוש מבקשת התובעת לעשות שם. לא שמעתי מפיו של מר רייסקין הסבר מניח את הדעת בעניין זה. המדובר במקרה דנן, שבו מבקשת התובעת באופן דווקני למנוע מהנתבעים שימוש בשטח המחלוקת, כאשר בנסיבות העניין אין היא יכולה להפיק הנאה סבירה כלשהי משטח זה. כבר כתב על כך הרמב"ם (הלכות שכנים, ז, ח): "... וכן כל דבר שזה נהנה בו ואין חבירו מפסיד ואין חסר כלום כופין עליו". בנסיבות העניין סבורני, כי יש לקבוע, שדרישתה הדווקנית של התובעת לסילוק ידם של הנתבעים משטח המחלוקת עומדת בניגוד לחובת תום הלב, החלה על התובעת, ועל כן יש לדחותה.
סיכום התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ואולם, בשנות ה-80 ניטש סיכסוך משפטי בין החברה לבין מישפחת ידיאל, והחברה ומשפחת ידיאל הגיעו לפשרה שאושרה במסגרת דיון בבית המשפט העליון (ע"א 282/82), במסגרתה קיבלה החברה לבעלותה את הדירה בקומת הקרקע בבניין ואת חצר הדירה.
נטען כי המסמך שהוצג כי נסימי המנוח ויתר לכאורה על זכויותיו במבנה לטובת בסליאן המנוח הנו חסר כל נפקות משפטית, היות שבכל מקרה זכויותיו של בסליאן במבנה, כפי שנטען על ידו בהליך נגד אמינוב, היו מכוח היותו בעל מניה בחברת, וממילא מדובר במסמך שנערך באופן רשלני, ואין כל אסמכתא לגביו אצל רשם המקרקעין ו/או רשם החברות.
הפסיקה והספרות המשפטית דנו לא פעם בסוגיית הדיאלוג שמקיימים, אם בכלל, סעיף 33 לחוק המקרקעין, אשר לפיו "שותף שהשתמש במקרקעין משותפים חייב ליתר השותפים, לפי חלקיהם במקרקעין, שכר ראוי בעד השמוש", לבין סעיף 35 לחוק המקרקעין אשר לפיו "כל שותף זכאי לחלק מפירות המקרקעין המשותפים לפי חלקו במקרקעין". פרופ' דויטש גרס בספרו כי הכרעה בין סעד הנגזר משכר ראוי לבין סעד הנגזר מפירות המקרקעין אינה נתונה לשיקול דעתו של הזכאי, אלא ראוי שתנתן על פי הכרעה נורמאטיבית של בית המשפט באשר לשיטת ההשבה הראויה בנסיבות הנתונות של כל מקרה (ר' מ' דויטש, "קניין", 545 (1997)).
כך גם לדעתי יש לדחות את טענות הנתבעים שכנגד כי אין לחייב אותם בתשלום דמי שימוש ראויים בגין המקלט (יח' מס' 6) היות שלכאורה מדובר במקלט שהנו רכוש משותף ולא מיועד למגורים.
...
סוף דבר התביעה הראשית מתקבלת באופן חלקי, כך שהנתבעים ישלמו לתובעים דמי שימוש ראויים על הדירה, דהיינו כ-50% מדמי השימוש הראויים שנקבעו בחוות הדעת לגבי הדירה, החל ממועד פטירת בסליאן המנוח ועד ליום הגשת התביעה, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין.
הנתבעים ישלמו הוצאות בסך 10,000 ₪.
התביעה שכנגד מתקבלת באופן חלקי, כך שהנתבעים שכנגד ישלמו לתובעים שכנגד דמי שימוש ראויים על המבנה, דהיינו כ-25% מדמי השימוש הראויים שנקבעו בחוות הדעת לגבי המבנה, תוך הפחתת הממצאים שנקבעו בחוות הדעת בקשר לדירה הדרום מזרחית, החל ממועד פטירת בסליאן המנוח ועד ליום הגשת התביעה שכנגד, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

בין הצדדים קיים סיכסוך משפטי נרחב, שעניינו היבטים שונים הקשורים עם הבית המשותף.
מהות ההליך – הסדרה של מקלט בבית משותף – ומכלול נסיבות העניין, מחייבים הכרעה במחלוקת מתוך גישה של אחריות: אחריות כלפי בעלי הדין; אחריות גם כלפי באי הבית המשותף שאינם נמנים על בעלי הזכויות במקרקעין, בעקרם של דברים – שוכרים.
...
התובעים טענו, כי "לאור כל האמור, כיום, אין לדיירי הבית המשותף מקלט תקני העומד בהנחיות ובהוראות פיקוד העורף" (סעיף 23 לכתב התביעה).
איני מקבל את הטענה.
בהינתן מכלול נסיבות העניין, עדיפה תוצאה שמקדמת הכשרה של מקלט בבית המשותף, אף אם הליכי הביצוע עשויים להיות מורכבים – בשל אותו מחדל בהצגת "תכנית עבודה לביצוע שיפוץ המקלט הקיים". סיכום אשר על כן, התביעה מתקבלת בחלקה, כדלקמן: ניתן פסק-דין הצהרתי, שלפיו התובעים רשאים לפעול לקידום תכנית למיגון המקלט הקיים – על שטחו הנוכחי.
בתוך 30 יום ישלמו הנתבעים, ביחד ולחוד, לתובעים, ביחד ולחוד, את הוצאות המשפט, על-סך של 649 ₪ (שיעור האגרה) וכן שכר טרחת עורך-דין על-סך של 20,000 ₪.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

מלוא הזכויות ביחידה זו נרשמו על שם החברה שבנתה בזמנו את הבית המשותף.
על זכויות החברה נרשמו הערות אזהרה שונות (לזכות בני הזוג שמש).
כפי שפורט לעיל, בין מר שמש ובין האחים ארצי ואימם המנוחה היתנהל סיכסוך משפטי בעיניין זכויות הבעלות במרתף.
ראשית, אין זהות משפטית בין הערייה ומנהל הארנונה לבין הועדה המקומית לתיכנון ובניה שניהלה את ההליך המשפטי להפסקת השמוש החורג מכוח סעיף 236 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 בגין פעילות של כנסיה במקלט הבית המשותף ברחוב קציר 7.
...
סיכומו של דבר – אני סבור כי החלטת ועדת הערר מבוססת היטב ועולה בקנה אחד עם הראיות המינהליות שהובאו לפניה ועם הוראות פקודת העיריות וההלכה הפסוקה.
אולם בכל הקשור להליך המינהלי דנן אני סבור כי אין עילה להתערבות בהחלטת ועדת הערר ודין הערעור להידחות.
לנוכח התוצאה אליה הגעתי ובהתחשב בהיקף הטיעון ובכך שהערעור הוכרע לאחר דיון בודד, אני מחייב את המערערים בשכר טרחת באי כוחם המשיבים בסך 7,500 ₪ לכל צד מיוצג.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לנתבעים נתנת הזכות לבנות את הגדר ברחב של עד 24 ס"מ במקרה והגדר תהיה בנויה ולא גדר רשת, מסכימים התובעים כי הגדר תיבנה על ידי הנתבעים ועל חשבונם על השטח של התובעים כאמור לעיל, כך שהצד המערבי של הגדר יבנה במרחק של 1 מ' מהקיר המזרחי חצוני של בית הנתבעים, וזאת בהנחות הבאות: א. הנתבעים לא יחרגו מקוו הבנייה האמור ברישיון (דהיינו 3 מ' מקוו ההפרדה).
מוסכם בזה בין הצדדים כי במידה והחלוקה בעין כאמור לעיל תהיה בלתי אפשרית, אזי שני הצדדים ישקלו רישום כל החלקה והבינוי עליה כבית משותף, תוך מתן ביטחונות הדדים לבנייה עתידית, ע"י רישום תקנון שיכלול הוראות הסכם זה, ואפשרות שינוי צו הבתים המשותפים בעתיד ללא היזדקקות לצד השני לגבי החלק של אותו צד במיגרש.
כפי שיפורט להלן, פער זה הוא שעומד ביסוד המחלוקת שלפניי: בעוד גרשוני עומדים על זכותם לחלוקה שויונית של המקרקעין, נאחזים עוזר בהוראת סעיף 5 להסכם הפשרה ודורשים כי הגדר שתיבנה על גבול המגרשים תקבע במרחק שלא יפחת ממטר מגרם המדריגות של ביתם.
בתצהיר התשובה של מר עוזר תוארו הדברים כך: "כאמור בתצהירו של ניר גרשוני התחלנו כבר לבצע עבודות בניה, חפרנו את המקלט ויצקנו את רצפתו הוצבו תבניות יציקה לקירות ודלת המקלט הוצבה..." [סעיף 16 לתצהיר התשובה בהליך דשם, מוצג 14 למוצגי התובעים].
מבית המשפט נבצר מלהתרשם מעדויותיהן של הדמויות המרכזיות בפרשה: עו"ד ניר גרשוני ז"ל שהיה אמון על ניהול הסיכסוך המשפטי וגיבוש הסכם הפשרה מצד מישפחת גרשוני נפטר בשנת 2009.
...
אני מחייב את הנתבעים להקים גדר חלופית (במקום החיץ הקיים היום) שתעבור בקו ישר ובמרחק של 30 ס"מ מהקיר המזרחי של ביתם (גרם המדרגות בקומת הקרקע) ותיצור שני מגרשים שווים בשטח 498.5 מ"ר כל אחד.
לנוכח התוצאה אליה הגעתי ובהתחשב בהיקף ההליך אני מחייב את הנתבעים לשאת בהוצאות משפט – אגרת בית משפט כפי ששילמו התובעים (בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כדין) ושכר המומחית גב' יואלי כנגד קבלה.
עוד אני מחייב את הנתבעים בשכר טרחת באי כוח התובעים בסך 75,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו