הנתבעת טענה כי יציאתו של התובע לחופשה הייתה בהסכמתו ובמסגרת ההתנהלות בין הצדדים ביחס להצעתה להעבירו לתפקיד אחר, וכי ממילא הוצאת עובד לחופשה היא פררוגטיבה של המעסיק (ס' 229 לסיכומי הנתבעת).
באותו מקרה דובר בעובדת בנק דיסקונט אשר במשך שנים ישבה באפס מעשה בעבודה, לאחר שתפקידה התייתר ולאחר שסרבה לכל הצעות השיבוץ החלופי שהוצעו לה. בית הדין קבע כי בהתאם להלכה הפסוקה – "עובד הנמנע מלהתייצב לתפקיד אליו שובץ, ואף אם ממשיך להתייצב לתפקידו הקודם, נוטל סיכון כי יישא בתוצאות הכלכליות של המנעות זו".
עוד בחן בית הדין הארצי בעיניין בן חור מה הדין כאשר העובד סבור בתום לב כי ניודו לתפקיד חדש היה פגום, ובדיעבד יתברר כי הניוד היה כדין (הדגשות במקור, מ.ק):
"מוכנים אנו לגמישות מסוימת במקרים מסוימים, בכפוף למידת כנות וממשות המחלוקת על חוקיות השיבוץ (כגון, שהעובד סבור כי השיבוץ אינו הולם את מגבלותיו הרפואיות). ואולם, גם אז המדובר בהגמשה לפרק זמן קצר הדרוש לשם ניסיונות הידברות וניסיון יישוב המחלוקת בדרכי שלום. ככל שההידברות לא צלחה, והעובד ממשיך שלא להתייצב, בידי המעסיק לפטרו ובידי העובד הסבור כי באמתחתו סיבה חוקית המצדיקה המנעותו מלהתייצב לשבוץ – להביא את המחלוקת בדבר חוקיות השיבוץ בהקדם להכרעה שיפוטית, אשר בגדרה יש להניח יעוצבו גם הסדרי ביניים".
על יסוד האמור קבע בית הדין הארצי כי –
"אף אם העובדת לא היתה שבעת רצון משיבוצה וחלקה עליו, היה עליה להתייצב למקום אליו שובצה, ובמקביל לנסות ליפתור את הבעיה באמצעות הידברות עם המעסיק, וזאת בין בהידברות אישית או באמצעות ועד העובדים. תחת זאת, העובדת נימנעה מלהתייצב לתפקיד מספר שנים. אף אם נניח כי העובדת סברה בכנות כי הליך הניוד פגום כיוון שסברה (בשוגג) כי נידרשת הסכמתה הרי שהיה עליה לפנות תוך זמן קצר יחסית לערכאות שיפוטיות לשם ליבון טענותיה בדבר שיבוצה, או אז היתה משמעות לגיבוש הסדרי ביניים. אין לטעמינו מקום לפסוק לה הפרישי שכר (מלא או חלקי) כסעד ממוני בגין איזה מבין התקופות הנפרסות במצטבר על פני מספר שנים. לאור כל האמור, איננו סבורים כי העובדת ביססה זכאותה לשכר, שכן לא העמידה עצמה לרשות העבודה, קרי לתפקיד החלופי שאליו שובצה...".
ובחזרה לענייננו.
בע"ע (ארצי) 76/06 מרדכי גימלשטיין - יזמקו בע"מ (ניתן ביום 6.5.08; להלן: "עניין יזמקו") הבחין בית הדין הארצי בין תשלומי עמלות ששיעורם נגזר מהפדיון (בין אם הפדיון מוגדר כ"מחזור" או כ"רווחים") ובין בונוס המשולם בגין יעד אישי של עובד או בונוס המותנה בריווחי המעסיק, אשר במהותו הוא "פרמיה" או "שכר עדוד", שאז הוא לא יהיה חלק מהשכר הקובע:
"על פי תקנה 9 לתקנות פצויי פיטורים (חישוב פצויי פיטורים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), תשכ"ד – 1964 ככל ששכרו של העובד משתלם "כחלק מהפדיון" רואים את שכרו האחרון כשכר הממוצע של שנים עשר החודשים האחרונים שקדמו לפיטורים.
...
דין התביעה להידחות אף ברכיב זה. לבד מהעובדה שנראה שהתובע זנח טענה זו בסיכומיו, הרי שהוא לא הוכיח את אותו "פרסום" פומבי לטענתו, לא ביאר מיהם האנשים שכביכול נחשפו לזימון לשימוע ולא הביא שום עדות שתתמוך בטענה זו.
הוא הדין בנוגע לתביעת התובע לפיצוי בגין אי עמידת הנתבעת בנהליה.
סוף דבר
תביעת התובע מתקבלת באופן חלקי.
הנתבעת תשלם לתובע סך של 315,206 ₪ עבור הפרשי פיצויי פיטורים ופיצוי חלף הפקדות לגמל (חלק מעסיק), שישולמו תוך 30 יום מיום המצאת פסק הדין לידי הנתבעת.