היות שעדי המשיבה לא נכחו במלואם בדיון זה, ההליך נקבע לדיון הוכחות נוסף.
בעיניין זה, ביום 17.6.2020 הוציא עו"ד גיל בר טל, יו"ר הסתדרות המעו"ף בהסתדרות הכללית, הנחיות ארציות לגבי צעדים אירגוניים שיינקטו במסגרת הסיכסוך, ולרבות יציאה לאימונים;
- המסכת הפרטנית - הנושא הראשון שבמחלוקת בין הצדדים - סרוב להישתתף בסיורים הנוגעים לפקודת "קשת אדומה" – ביום 11.6.2021, וכן ביום 19.7.2021, הוציאה חטיבת המבצעים במטה המשיבה את פקודת "קשת אדומה", שעניינה בהיערכות גורמי המשיבה לקראת תנאי מזג אויר קצוניים.
בדיון שנערך ביום 1.4.2020 באותו הליך הגיעו הצדדים, בין השאר, להסכמה הבאה: "ראש אגף משאבי אנוש יעביר עד למחר, באמצעות הדוא"ל, ליו"ר הסתדרות המעו"ף וליו"ר ארגון הכבאים עותק מפרק 200 אירעי מחודש מרץ 2020, על מנת שההסתדרות תוכל להעביר הערותיה ועל מנת שהצדדים יוכלו לקיים הוועצות בעיניין. זאת מבלי לגרוע במי מטענות הצדדים בעיניין"[footnoteRef:104].
להלן הנוסח המלא של ההסכמות: "הנהלת רשות כבאות והצלה וארגון העובדים מודיעים במשותף על ההכרה בחובה למלא הוראות ופקודות מבצעיות הניתנות ע"י המפקדים במערך הכבאות ללא סייג. וזאת מבלי לגרוע בהכרה ההדדית בזכות עובדות ועובדי האירגון להיתאגד ולקחת חלק בפעילות הארגונית שנקבעת ע"י נציגות העובדים.". כמו כן, הצדדים מודיעים כי בכל הקשור להליך המתנהל בבית הדין ס"ק 12250-06-21, הם מודיעים כי הגיעו להסכמות כי העובדים נשוא ההליך לא יעוכבו או יפגעו מכאן והלאה כתוצאה מהארוע נשוא ההליך.
ראו גם עמדת כב' השופט איטח (כתוארו אז): "האם מהוה 'סגירת' שערי בנין הערייה במקרה דנן הפרת משמעת? למעשה אין כל צורך להכריע בכך שכן העומד לדיון הוא כשרות ההשעיה – ולא השאלה האם בוצעה אם לאו עבירת משמעת ודאי משהתובענות המשמעתיות בוטלו. ואת 'כשרות' ההשעיה בוחנים על יסוד הנתונים שעמדו בפני ראש הערייה בעת שהחליט על ההשעיה. די בכך שאציין כי עמדת הערייה וראש הערייה לפיה צעד שכזה, הגם שלא לווה בנעילת השערים במפתח או בשרשראות, הוא בבחינת 'הפרת משמעת' היא עמדה שיש לה אחיזה ממשית בדין. גדר הספקות אם קיים יכול ונעוץ בעדותו של מר פרי (ס' 4 לתצהירו) לפיה מדובר בצעד שנעשה בשביתות קודמות הן בערייה זו והן בעיריות אחרות על מנת להפחית חיכוך בין השובתים לבין הציבור שאינו מקבל שירות. משהעיריה וראש הערייה סברו – ואין חולק כי הדבר מצוי במיתחם הסבירות, כי הצעדים שננקטו על ידי התובעים היו בבחינת 'הפרת משמעת' קם התנאי המקדמי אך לא הבלעדי להפעלת סמכות ההשעיה" (עב' (ת"א) 10650/08 קסלר – ראש עריית חולון מר משה ששון (ניתן ביום 10.10.2011), סעיף 51).
כמו כן, יש לבחון את עתוי ההפרה ופרק הזמן בו נמשכה; מספר ההפרות אשר ביצע המעסיק, והאם מדובר בשיטה נוהגת אצלו; השלכות ההפרה על המשך יחסי העבודה; וכן תום-לבם של הצדדים והתנהלותם במסגרת ההליכים המשפטיים[footnoteRef:188].
...
עוד קבענו בעניין שלומוב, כי מקובלת עלינו טענת המבקשים, כי אי-קיומה של זכות ערעור על החלטה משמעתית של מפקד, אין משמעה כי החלטה בהליך המשמעתי חסינה מכל ביקורת משפטית.
ראו בהקשר דומה פסיקתו של מותב בראשות כב' סגנית הנשיא רוית צדיק, שם שוכנע בית הדין האזורי בקיומו של אירוע בודד שבו נפגעה זכות ההתארגנות של הכבאים מצידו של מפקד תחנת כיבוי אש, ונפסק כך[footnoteRef:190]: "... לא שוכנענו כי המשיבה מתנגדת ככלל להתארגנות של עובדי המשיבה, ופעלה באופן גורף לסיכול העיצומים. בניגוד לטענת המבקשים, לא מצאנו כי המשיבה נקטה באסטרטגיה שמטרתה לפגוע בעיצומים בהם נקטו עובדי המשיבה באופן כללי למעט 'אירוע אינטל'. עוד נדגיש כי הבאנו בחשבון את משך ההפרה , אשר הייתה הפרה נקודתית בת יום אחד". [190: ס"ק (ת"א) 17998-11-19 הסתדרות העובדים הכללית החדשה-הסתדרות המעו"ף – מדינת ישראל-המשרד לביטחון פנים-הרשות הארצית לכבאות והצלה (ניתן ביום 19.1.2023).
]
בסיכומו של דבר ובהתחשב בכל השיקולים דלעיל, אנו סבורים כי יש לקבל את בקשת הצד ובכל הקשור להערכת עובד 2020, ולפסוק פיצוי בסך של 60,000 ₪ בגין הפרת חוק הסכמים קיבוציים.
סוף דבר
לסיכום – לאור כל האמור לעיל, בקשת הצד נדחית ברובה הגדול, על כל הסעדים והטענות המועלות בה, ובכל הקשור להליכים המשמעתיים שנוהלו כנגד הכבאים המוזכרים בבקשת הצד, ובכללם חברי ועד העובדים מר איסק שלומוב ומר משה קמחי.