השתלשלות העובדות הרלוואנטיות לעניינינו –
בחודש אפריל 2013, ועדת כושר עבודה קבעה כי למערערת מיגבלות רפואיות כלהלן – הרמת משאות עד למשקל 15 ק"ג.
המעררעת נשלחה, ביום 22.01.14, לעבודת ניקיון בבית ספר בהקף של 6 שעות משעה 08:00 עד 14:00.
ערר שהגישה המערערת על ההחלטה לרשום לה סרוב נדחה בנימוק – "לצערנו אין מנוס מדחיית הערר, העוררת בעצמה מסבירה כי לא היתה מעוניינת לעבוד בשל שעות העבודה. זהו הנימוק העקרי שהופיע בכתב הערר, אך אין הוא יכול להועיל לעוררת, שכן נשלחה לעבודה עם שעות נוחות יחסית, ובוודאי במסגרת הנוהל ואפילו כהליכה לקראתה. לגבי הטענות מן התחום הרפואי, ללא ספק העבודה אליה הופנתה עומדת במיגבלות שנקבעו בידי הוועדה הרפואית, על כן הערר נדחה. יחד עם זאת, אם לדעת העוררת מצבה הרפואי כפי שהוא ידוע בלישכה אינו משקף את מצבה הרפואי הנכון או העדכני, היא רשאית לפנות ללשכה בבקשה לוועדה רפואית נוספת, ולתמוך טענותיה במסמכים, ואם יתברר שאכן העבודה לא מתאימה למגבלותיה, תוכל לפנות לוועדה זו בבקשה לעיון חוזר, אפילו רטרואקטיבי, בהחלטתנו הנוכחית".
טענות המערערת בתמצית –
א. המערערת רשומה בלישכת התעסוקה מחודש מאי 2010 ועד היום.
"הסבירות של המאמץ תלויה, בין השאר, בסוג העבודה, בענף העבודה, במקום העבודה ובמצב של המופנה לעבודה" (ר' דב"ע נז/91-7 משייב בנימין נ' שירות התעסוקה, מיום 6.2.97).
"סרוב לקבל עבודה יכול לבוא לידי ביטוי הן בסרוב מפורש או בהתנהגות שיפרשוה כסירוב". (ר' דב"ע מא/91-5 יחיאל נדף נ' שירות התעסוקה (פד"ע י"ג 107), ולשאלה מהו "סרוב" נפסק, בדב"ע מא/91-3 אוזיאס נ' שירות התעסוקה (פד"ע י"ג 61) – "יש לבחון באם המובטל אכן נהג כאדם המחפש עבודה ולא כמי שסומך על כך שבאין עבודה יקבל דמי אבטלה".
לאחר ששמעתי את טענות הצדדים ובחנתי את החומר שבתיק בית הדין – שוכנעתי כי דין העירעור להדחות ואפרט –
המערערת החליטה, על דעת עצמה שלא לגשת לראיון העבודה ולברר במה כרוכה העבודה וזאת על אף שהמגבלה היחידה שקבעה ועדת כושר עבודה מיום 23.4.13 היתה הרמת משאות עד 15 ק"ג.
היתנהלותה זו של המערערת, אשר עשתה דין לעצמה ובחרה שלא להתייצב כלל לראיון העבודה על מנת לבחון האם העבודה מתאימה למגבלותיה הרפואיות, הנה בבחינת סרוב לקבל את העבודה ואין לראות במערערת כמי שעשתה מאמץ סביר בתום לב.
זאת ועוד, בטיועניה לפני הועדה טענה המערערת – "הנקודה הראשונה היא שמדובר בשעות עבודה ארוכות 6 שעות ביום שלא תואמות את השעה בה אני לוקחת את הילדה מבית הספר. אני חד הורית יש לי ילדה בת 8. אין לי עזרה...".
למערערת הוצעה עבודה של 6 שעות, בשעות נוחות, 08:00 עד 14:00 – שעות שהנן במסגרת השעות הקבועות בנוהל להורה יחיד.
...
ערר שהגישה המערערת על ההחלטה לרשום לה סירוב נדחה בנימוק – "לצערנו אין מנוס מדחיית הערר, העוררת בעצמה מסבירה כי לא היתה מעוניינת לעבוד בשל שעות העבודה. זהו הנימוק העיקרי שהופיע בכתב הערר, אך אין הוא יכול להועיל לעוררת, שכן נשלחה לעבודה עם שעות נוחות יחסית, ובודאי במסגרת הנוהל ואפילו כהליכה לקראתה. לגבי הטענות מן התחום הרפואי, ללא ספק העבודה אליה הופנתה עומדת במגבלות שנקבעו בידי הועדה הרפואית, על כן הערר נדחה. יחד עם זאת, אם לדעת העוררת מצבה הרפואי כפי שהוא ידוע בלשכה אינו משקף את מצבה הרפואי הנכון או העדכני, היא רשאית לפנות ללשכה בבקשה לועדה רפואית נוספת, ולתמוך טענותיה במסמכים, ואם יתברר שאכן העבודה לא מתאימה למגבלותיה, תוכל לפנות לועדה זו בבקשה לעיון חוזר, אפילו רטרואקטיבי, בהחלטתנו הנוכחית".
טענות המערערת בתמצית –
א. המערערת רשומה בלשכת התעסוקה מחודש מאי 2010 ועד היום.
"סירוב לקבל עבודה יכול לבוא לידי ביטוי הן בסירוב מפורש או בהתנהגות שיפרשוה כסירוב". (ר' דב"ע מא/91-5 יחיאל נדף נ' שירות התעסוקה (פד"ע י"ג 107), ולשאלה מהו "סירוב" נפסק, בדב"ע מא/91-3 אוזיאס נ' שירות התעסוקה (פד"ע י"ג 61) – "יש לבחון באם המובטל אכן נהג כאדם המחפש עבודה ולא כמי שסומך על כך שבאין עבודה יקבל דמי אבטלה".
לאחר ששמעתי את טענות הצדדים ובחנתי את החומר שבתיק בית הדין – שוכנעתי כי דין הערעור להידחות ואפרט –
המערערת החליטה, על דעת עצמה שלא לגשת לראיון העבודה ולברר במה כרוכה העבודה וזאת על אף שהמגבלה היחידה שקבעה ועדת כושר עבודה מיום 23.4.13 היתה הרמת משאות עד 15 ק"ג.
התנהלותה זו של המערערת, אשר עשתה דין לעצמה ובחרה שלא להתייצב כלל לראיון העבודה על מנת לבחון האם העבודה מתאימה למגבלותיה הרפואיות, הינה בבחינת סירוב לקבל את העבודה ואין לראות במערערת כמי שעשתה מאמץ סביר בתום לב.
זאת ועוד, בטיועניה לפני הוועדה טענה המערערת – "הנקודה הראשונה היא שמדובר בשעות עבודה ארוכות 6 שעות ביום שלא תואמות את השעה בה אני לוקחת את הילדה מבית הספר. אני חד הורית יש לי ילדה בת 8. אין לי עזרה...".
למערערת הוצעה עבודה של 6 שעות, בשעות נוחות, 08:00 עד 14:00 – שעות שהינן במסגרת השעות הקבועות בנוהל להורה יחיד.
לאור כל האמור, התנהלות המערערת, כפי שתוארה, מצביעה על כך שיש לראות בה כמי שלא עשתה מאמץ סביר בתום לב לעבוד.
סוף דבר – הערעור נדחה.