עו"ד אייזנברג הפנה לתוכנית המפורטת העדכנית, אשר לפיה שונה ייעוד המקרקעין עליהם מוצב חלק מהמבנה נשוא הליך זה לייעוד של מקרקעין ומוסדות ציבור ותיירות, וטען כי היות וחלקו של המבנה מוצב על המקרקעין שייעודם לשטחי ציבור, הרי השמוש שנעשה במבנה תואם את היעוד, ואין כל אינטרס צבורי, וודאי שלא אינטרס צבורי מיוחד, במתן הצוו.
בעיניין זה אין לי אלאל להפנות לקביעת ביהמ"ש המחוזי בנצרת בעיניין הכנסת אורחים, שם נאמר כך:
"בהיתן רגישותו היתרה של האתר בו מדובר, האנטרס הצבורי במקרה דנן שלוב בצורך בפעולה דחופה בהקשר של הבניה הבלתי חוקית במקום. כפי שצוין לעיל, לא הונחה מטעם המערערת ולו ראשית של תשתית בהקשר זה של צפי אקטואלי ולוחות-זמנים ביחס להסדרת אי-החוקיות הקיימת."
שנית, אכן, בהתאם לסעיף 6.12 לתכנית המפורטת העדכנית ניתן בעתיד להכשיר מבנים שסומנו להריסה באותה תכנית, אך הובהר כי הדבר רלוואנטי למבנים שאינם חורגים לתחום שטח צבורי או לתחומי הדרך, ורק במקרה שמבנים אלה יוכשרו לא תדרש הריסתם.
אכן, קבר הרשב"י הוכר כמקום קדוש ליהודים בפרט הרביעי לתוספת הראשונה לתקנות השמירה על מקומות קדושים ליהודים, התשמ"א-1981", ולא נטען כי הריסת המבנים שניבנו ללא היתר במיתחם הקבר יש בה משום חילול או פגיעה כלשהיא במקום הקדוש, או לפגוע בחופש הגישה למיתחם או ברגשות בני הדת היהודית כלפי הקבר עצמו, מה גם שאין בהוראות חוק השמירה על המקומות הקדושים כדי לגרוע מסמכויות המבקשת לפנות לביהמ"ש בבקשה למתן צוי הריסה נגד מבנים לא חוקיים, ראה סעיף 3 לחוק המקומות הקדושים). עם כל ההבנה לכך כי מדובר במבנה יחיד במיתחם המיועד לכהנים, מאפייני המקום והנסיבות שפורטו לעיל, לא מותירים ספק בדבר נחיצות סילוקו.
...
"
ברע"פ 124/01 זאב ניקר נגד מדינת ישראל (מיום 21.02.02), מנה בית המשפט דוגמאות ספציפיות בהן יינתן צו הריסה ללא הליך פלילי בשל פגיעה באינטרס ציבורי:
"לעתים השיקולים התומכים במתן צו הריסה עולים בעליל מנסיבות המקרה, והנטל המוטל על המדינה הוא נטל קל מאוד. כך, למשל, בע"פ (ב"ש) 271/75 טייב נ' מדינת ישראל [2] ניתן צו הריסה מכוח סעיף 212 לחוק לגבי דוכן שנבנה ללא היתר שעמד על מדרכה שיועדה לשמש מעבר להולכי רגל, ובע"פ (ת"א) 518/68 יחזקאל נ' הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה מחוז תל-אביב [3] הוצא צו הריסה למבנה שהוקם שלא כדין שעמד בניגוד מוחלט לתכנית הבינוי במקום, כשהמבנה עיכב הקמתו של אולם התעמלות בבית ספר סמוך. לגבי מבנה זה צוין שם כי אין שמץ סיכוי שאי פעם יינתן היתר. ניתן להעלות על הדעת דוגמאות נוספות שבהן הנטל המוטל על המדינה להראות לכאורה הצדקה להריסה הוא קל עד למאוד, ואולם, בענייננו המדינה לא הראתה אלא שמדובר בבנייה ישנה בלתי חוקית."
על רקע האמור, ולאחר ששקלתי בדבר, מצאתי כי עלה בידי המבקשת להצביע על קיומו של עניין ציבורי מיוחד המצדיק את הריסת המבנים.
אין בידי לקבל את טענת המשיבה כי הוראות התכנית המפורטת העדכנית מאפשרות הכשרת המבנה מכמה טעמים; ראשית, לא הובאה כל ראיית המלמדת על התכנות תכנונית, נהפוך הוא, מטיעוני המשיבה ודברי מר שבבו בפניי (עמ' 9 ש' 29 והלאה, ועמ' 11 ש' 16-17, 21 -25 ), עולה כי בכוונת המשיבה להעתיק את בית התפילה למבנה אחר, ולשם כך, החלה המשיבה בהליכים להוצאת היתר בניה בהתאם.
בנסיבות שתוארו לעיל, ומשדובר בבנייה בלתי חוקית, שבוצעה ללא היתרים וללא פיקוח, קיים חשש אינהרנטי ליציבותו ובטיחותו של המבנה, והותרתו עלולה לסכל את יישום התכנית המפורטת העדכנית שנועדה להסדיר מתחם חשוב וקדוש אותו פוקדים חסידים ומבקרים רבים מדי שנה, אני נעתרת לבקשה, ומורה על מתן צוו הריסה נגד המבנה נשוא הליך זה.
מזכירות להעביר לצדדים.