בית דין לעינייני מים בחיפה
עח"ק 59864-09-14 חלקת חן בע"מ ואח' נ' הרשות הממשלתית למים וביוב ואח'
24 מאי 2016
בפני הרכב בית הדין:
כב' השופט רון שפירא, סגן נשיא [אב"ד]
מר שאול שטרייט, נציג ציבור
מר ישראל מנטל, נציג ציבור
העוררים
1. חברת חלקת חן בע"מ (בפרוק), ח"פ 510417108
2. חברת בן עזריה בע"מ, ח"פ 513984690
3. חברת אדני אופיר בע"מ, ח"פ 514243393
4. עו"ד תדהר צור, ת"ז 025313966
5. עו"ד אופיר כהן, ת"ז 32318123
6. חברת תדהר (3000) יזמות והשקעות בע"מ, ח"פ 513984302
ע"י ב"כ עוה"ד סיני אליאס וכרמית ברנשטיין
המשיבים
1. הרשות הממשלתית למים וביוב
ע"י פרקליטות מחוז חיפה - אזרחי
2. יואל משה חשין, ת"ז 029339546 - נמחק
3. עו"ד שלי דביר, מפרקת לשעבר של העוררת 1 - נמחק
פסק דין
לשם קבלת היתר בנייה במקרקעין דרשה הועדה המקומית לתיכנון ובניה מהיזמים, בשנת 2010, לבצע סקר הסטורי וסקר גז קרקע בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה ובסקר שנערך במקרקעין נימצאו "ריכוזי מזהמים ברמות גבוהות מאוד, המעידות על האפשרות כי קיים מקור זהום במיתחם עצמו". בהמשך לכך ובהתאם להנחיית המשיבה ערכו היזמים חקירה של מי התהום והובהר בדו"ח כי במקום קיים אקוויפר שעון ונמצאו ריכוזים גבוהים מאוד של מזהמים מוכלרים, המהוים, לטענת המשיבה, מזהמים אופייניים למכבסות נקוי יבש, כגון זו שפעלה במקום במשך 30 שנה.
נטען כי העוררים השקיעו מאות אלפי שקלים בסדרת פעולות הקשורות בשיקום סביבתי בהתאם לדרישת רשות המים והמשרד לאיכות הסביבה ובין היתר ערכו בדיקות קרקע ומי תהום שונות, פינו על חשבונם מהמקרקעין קרקע מזוהמת בממסים מוכלרים לאתר פסולת דודאים וביצעו איטום מפני חדירה של גזים רעילים ממי התהום והפכו מבנה הרוס שהיווה מפגע איזורי לבניין שזוכה לשבחים מצוות יפו ואשר תרם לשקום יפו והאיזור סביבו.
נטען כי ההיפך הוא הנכון וכי פעולות הפיתוח והבנייה שהעוררים ביצעו במקרקעין במסגרתם, בין היתר, סולקה הקרקע המזוהמת מהמקרקעין והותקנה מערכת נקוז של מי גשמים למערכת הביוב באופן המונע חלחול של מזהמים מהקרקע בסביבת המקרקעין, היו בעלי השפעה חיובית על תהליך השקום הטבעי של מי התהום.
נטען כי לשם צימצום ניזקי הזיהום עוד במהלך הסיור דרשו נציגי המשיבה מהיזמים לערוך תכנית מעודכנת לחקירת הזיהום, הכוללת היתייחסות גם לחשש שהזיהום התפשט אל האקוויפר האיזורי, וכן הודגש כי אין להמשיך את העבודות במקרקעין עד להשלמת החקירה ובכלל זה גם בדיקת האקוויפר האיזורי, על מנת למנוע מצב בו הבניה תסכל את האפשרות לטפול עתידי בזיהום.
עוד נטען כי אין דין קידוחים בודדים לעומק רדוד אשר כלל אינו חודר את שכבת החרסית (הקידוחים שנדרשו במסגרת הליכי התיכנון והרשוי) כדין 150 כלונסאות עמוקות אשר נקדחו על ידי היזמים בהקף המיגרש לצורך ביסוס הבניין לעומק של 18 מ' באופן שמחורר את שכבת החרסית לחלוטין.
...
מצאנו לנכון להעיר גם במקרה זה כי ריבוי הדרישות הסותרות מהיזם וההליכים שהוא נדרש לעבור, גורמים בפועל לייקור עלויות הבניה, הכל בניגוד למדיניות המוצהרת.
ר. שפירא, סגן נשיא
[אב"ד]
מר שאול שטרייט, נציג ציבור:
לאחר לימוד כתבי טענות, גדושים ומקצועיים, שמיעת עדויות ותיחקורם של מומחי הצדדים ויועציהם, ביקורי באתר הבנין והמבונה סביבו, לא נותר לי אלא להצטרף למסקנה אליה הגיע האב"ד ולפיה יש לקבל את הערעור הנדון.
בנסיבות העניין, ותוך שאנו מביאים בחשבון שגם התנהגות העוררים לא הייתה נקיה מפגמים וכאמור, חלק מהפעולות בוצעו שלא באישור גורמי הרשות הממשלתית למים ולביוב (הגם שלא הוכח כנדרש כי נגרם או הוחמר זיהום במבסס עילה להוצאת הצו), אנו מורים כי כל צד יישא בהוצאותיו.