מאחר שמצאת כי אכן קיימת סמיכות זמנים וכי לא ניתן לשלול אפשרות של פרוץ המחלה עקב טראומה נפשית קשה, נוכח כל האמור לעיל ובתוך כך חוות הדעת והמחקרים הרפואיים ונוכח הנתון החדש, לפיו הופסקו טפולי הפוריות עוד בחודש 7/99 ונוכח ה"אסכולה" הנוספת באשר לקשר בין סטרס לבין התפרצות סוכרת מסוג 1, ניתן להעריך כי:
א. הדחק הנפשי שניגרם לתובעת זירז את התפרצות הסוכרת ואילמלא כך, קיים סיכוי שהמצב הקליני של הסוכרת, היה פורץ במועד מאוחר יותר?
ב. הדחק הנפשי החמיר את מצב הסוכרת אצל התובעת באופן בו החלו הסימנים הקליניים מהם סובלת התובעת או שסימנים אלו הפכו חמורים יותר ובתוך כך כוללים שימוש במשאבת אינסולין והשתלת סנסור (חיישן) עקב ארועי "היפו" מרובים.
בכל הנוגע לסכרת סוג 1 מסביר פרופ' רפפורט כדלקמן:
"סוכרת מסוג 1 המוכרת כסוכרת התלויה באינסולין (Insulin Dependent Diabetes Mellitus) או 'סוכרת נעורים' היא מחלה נדירה הפוגעת בכ- 0.5% מהאוכלוסיה. החולים בסוג זה של סוכרת מאופיינים ע"י משקל גוף נמוך, גיל צעיר וחוסר תגובה לטפול תרופתי פומי. קיימות מס' קבוצות סיכון ללקות במחלה (כמו קרובי מישפחה דרגה ראשונה) אך מרבית החולים (90%) באים ממשפחות שאינן חולות. המאפיין העקרי של המחלה הוא חוסר הפרשה עצמונית של אינסולין מהלבלב. הסיבה הראשונית למחלה אינה ידועה. מקובל שצירוף של גורמים הכולל רקע גנטי וגורמים סביבתיים שונים גורמים למערכת החיסונית של הגוף לתקוף את התאים מפרישי האינסולין בלבלב ולהביא להרס הדרגתי שלהם (1). חשוב לציין שתהליך ההרס אינו אחיד ושונה מאדם לאדם. משך התהליך יכול לנוע בין חודשים לשנים ובתקופה זו המחלה היא סמויה. יתרה מכך, התהליך הסמוי אינו בהכרח רציף אלא מתאפיין בנסיגה והחמרה בפעילות המחלה ורק בחלק מהמקרים מסתיים במחלה גלויה (2). במקרים רבים אם כי לא בכולם ניתן לזהות מצב נלווה נוסף כגון דחק (מחלה זיהומית, טראומה או דחק מנטאלי לדוגמא) או כרוני המהוה את 'גורם ההדק' החושף את המחלה. כאשר כמות האינסולין המופרשת יורדת מתחת לסף מסוים (בד"כ בסביבות 10-15%). המחלה הופכת גלויה, בלתי הפיכה ומצריכה טפול. חולים אלו חייבים לקבל טפול ע"י אינסולין (3-8)." (הדגשות במקור – א.א.)
אשר ל"קשר בין דחק גופני או נפשי להופעת המחלה", קובע פרופ' רפופורט כדלהלן:
"דחק לסוגיו השונים אינו מהוה את הגורם הראשוני הגנטי המולד להופעת מחלת הסוכרת לסוגיה השונים. דיעה זו מקובלת בספרות הרפואית (3-6). נשאלת השאלה האם מצבי דחק יכולים להיות גורם המשפיע על מהלך המחלה קרי גורם ההדק ההופך נטייה למחלה גלויה. בתשובה לשאלה זו יש לידון בנפרד בהשפעת דחק גופני ונפשי.
...
" (הדגשה הוספה – א.א.)
לאור המסקנה האמורה עבר בית הדין לבחון אם עלה בידי המוסד להוכיח את מאזן ההשפעות "דהיינו כי השפעת העבודה על אירוע התאונה היתה פחותה בהרבה מהשפעת גורמים אחרים?". בשאלה זו כיוון בית הדין האזורי לסיפה של סעיף 83 סיפה לחוק, אשר קובע כך:
"תאונה שאירעה לעובד תוך כדי עבודה רואים אותה כתאונה שאירעה גם עקב העבודה, אם לא הוכח ההיפך; ואולם תאונה שאינה תוצאה של גורמים חיצוניים הנראים לעין, בין שאירעה לעובד ובין לעובד עצמאי, אין רואים אותה כתאונת עבודה אם הוכח כי השפעת העבודה על אירוע התאונה היתה פחותה הרבה מהשפעת גורמים אחרים." (הדגשות הוספו – א.א.)
בית הדין האזורי קובע כי לו היתה מונחת לפניו רק חוות דעתו של פרופ' וינטרוב המסקנה היתה שיש לדחות את התביעה, שכן:
"בנקודה זאת, אין אחידות בין עמדות שני המומחים היועצים. המומחה היועץ השני, פרופ' וינטראוב, מציין כי לשיטתו קיים גורם משמעותי בהרבה שסביר שהוא זה שגרם להתפרצות המחלה במועד שבו התפרצה, והוא טיפולי הפוריות שעברה התובעת. לדעתו, סביר שהשפעת האירוע בטלה בשישים לעומת הטיפולים. על כן, לו היתה מונחת בפנינו אך ורק חוות דעתו, הרי שהיה עלינו לדחות את התביעה, לאור 'מאזן ההשפעות'."
מוסיף בית הדין האזורי וקובע כי מחוות דעתו של ד"ר לנדאו לא עולה כי עלה בידי המוסד להוכיח את "מאזן ההשפעות", שכן:
"... מעיון בחוות דעתו של ד"ר לנדאו עולה שאין הוא מצביע על קיום של גורם אחר, כדוגמת טיפולי הפוריות, שסביר שדווקא הוא זה שגרם להתפרצות המחלה במועד שבו התפרצה. נוסיף, כי לנתבע ניתנה כמובן כמקובל האפשרות להפנות אל ד"ר לנדאו שאלות הבהרה, אך הוא ויתר משלוח שאלות שכאלה. מכאן, שעל בסיס חוות דעת זו ניתן לקבוע שלא הוכח תנאי הסיפא לסעיף 83א, ונכון לדעתנו להסתמך דווקא על חוות דעת זו, נוכח ההלכה הפסוקה לפיה 'בהינתן שתי חוות דעת שוות משקל, יש להעדיף את חוות הדעת שהיא לטובת המבוטח' (.....)."
ההליכים בערעור
המוסד טוען, בקליפת אגוז, שלא ניתן לבסס מחוות הדעת של המומחים קיומו של קשר סיבתי בין הארוע החריג לבין מחלתה של המשיבה.
כך או כך, בנסיבות העניין, ובין היתר: עמדתו הראשונית בשאלת האפשרות שארוע דחק נפשי יגרום בצורה זו אחרת לסכרת סוג 1, מחלישה את משקלה של חוות דעתו; הקביעה כי ההריון או טיפולי הפוריות אינם רלוונטיים מעוררת קושי נוכח האסמכתאות אליהם הפנה המומחה הנוסף ונוכח הקבוע בחוות דעת של פרופ' רפופורט לפיו הריון הוא אחד המצבים של דחק גופני; היותה של חוות דעתו של המומחה הנוסף מקיפה יותר - הגענו לכלל מסקנה כי יש להעדיף את חוות דעתו של המומחה הנוסף[footnoteRef:6].
סוף דבר – ערעור המוסד מתקבל.
תביעת המשיבה להכיר במחלתה כתוצאה של פגיעה בעבודה – נדחית.