את תביעתם לפיצויים, שהוגשה לבית משפט השלום בפתח תקוה בסדר דין מקוצר, סמכו המשיבים על הוראת הפיצויים המוסכמים שבסעיף 13 של החוזה:
"כל צד אשר יפר הסכם זה או כל תנאי עקרי ממנו ישלם למישנהו פיצויים מוסכמים ומוערכים מראש בסך של 100,000 ל"י....".
שופטת השלום המלומדת (כבוד השופטת ש' פריש) עשתה שימוש בהוראת הסיפא לסעיף 15(א) של חוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970, והחליטה להפחית את סכום הפיצויים ל 2,000 שקל בלבד, בתוספת ריבית, הצמדה והוצאות.
על פי פירוש זה תנאי עקרי הוא תנאי, "שקיומו הוא חיוני מבחינת הגשמת תכליתו של ההסכם להבדיל מהתחייבות סתם שהיא טפלה לאותה מטרה וגוררת רק זכות לתבוע פיצויים על הפרתה." (השופט אגרנט בע"א 41/48 בעמוד 610).
...
בנסיבות אלה המסקנה הברורה המתבקשת היא, שמועד המסירה היה מעיקרו של החוזה.
המסקנה, כי הצדדים התעלמו כליל מהיחס שבין הסכום שנקבע לבין הנזק הצפוי מההפרה שבגינו נקבע, עולה מנוסח הכתוב עצמו, ואינה זקוקה לראיה ישירה או מפורשת.
דעתי היא, שיש לקבל את הערעור, לבטל את פסק דינו של בית המשפט המחוזי ולהחזיר על כנו את פסק הדין של בית משפט השלום.
דעתי היא גם כדעת חברתי הנכבדה, שהפיצויים, שנזכרו בחוזה, נקבעו ללא כל יחס סביר לנזק, שבעלי הדין יכלו לראותו מראש בעת כריתת החוזה, כמתייחס להפרה הקונקרטית של איחור במסירת הדירה במשך תקופה של חודשיים ומחצה; ומאחר שהסכום, אליו היא הגיעה בעקבות שופטת בית משפט השלום, מקובל עלי, אני מצטרף למסקנתה, שדין הערעור להתקבל, כאמור בפסק דינה.