האירגון פעל במספר תחומים, שכללו בין היתר הפצת חשבוניות מס כוזבות בתמורה לעמלה, ניכוי חשבוניות מס כוזבות והלבנת הון, והכל במטרה להשיא את ריווחי האירגון ורווחי החברים בו, תוך התמדה בפעילות עבריינית משותפת של החברים בו. לפי כתב האישום, המבקש נחשב למנהל באירגון ושימש דרג שני בהיררכית האירגון (יחד עם אחיו תום), כאשר בראש האירגון עמד אחיו יניב.
הבקשה לקבלת חומרי חקירה והתגובה לה
במסגרת הבקשה ביקש המבקש, באמצעות ב"כ עורכי הדין יפתח לנדאו ואיתן להמן, להורות למשיבה למסור לידיו רשימת חומרי חקירה מפורטת ומסודרת, הכוללת מיקוד לגבי המבקש עצמו; רשימה של כל חומר החקירה שנאסף ונרשם בידי הרשות החוקרת, לרבות חומרים אשר נאספו במדינת ההסגרה ספרד, על ידי הרשויות שם; מיסמכי הסגרה מלאים ומתורגמים לשפה העברית; כתבי אישום שהוגשו כנגד מעורבים בפרשה, כולל כנגד עדי תביעה; הודעות בדבר שימועים וסגירת תיקים כנגד מעורבים בפרשה; והחלטות בדבר סגירת תיקים כנגד חשודים ללא שימוע והנימוקים לכך.
נטען כי בקשת המבקש לקבלת הודעות בדבר שימועים וסגירת תיקים כנגד מעורבים בפרשה, בין אם היתקיים שימוע ובין אם לאו, לרבות הנימוקים להחלטות אלה לצורך ביסוס טענה של אכיפה בררנית לכאורה, עולה כדי מסע דייג ואין המדובר בחומרי חקירה, בהיותם "תרשומות פנימיות". עוד נטען כי אין בחומרים אלה כדי לסייע למבקש על מנת לבסס טענה של אכיפה בררנית.
צוין כי עם העדת מי מעדי התביעה בתיק העקרי, תימסור המשיבה, ככל שתתבקש, בטרם עדותם של מי מהעדים, את סטטוס הטיפול ההליך הפלילי בעיניינם, והדבר אף נעשה בנוגע לעדים שכבר העידו.
...
בפרשת הירשמן, אכן נקבע כי כאשר מדובר בפרשיות ענק מרובות ראיות, סטנדרט הפירוט הנדרש מהתביעה הכללית גבוה יותר, ועליו לכלול את הפרטים הבאים: תיאור אובייקטיבי של כל מסמך, כותרתו בפועל, סוגו (חשבונית בנק, הודעה ועוד) והאם הוא חסוי או לא.
כב' השופט א' רובינשטיין הוסיף וקבע, בין היתר, כך:
"כאשר עסקינן בפרשיה המכילה מספר נאשמים רב, ובודאי רב מאוד כבענייננו, סבורני כי על מערכת התביעה לפרט ככל הניתן אילו מן הראיות רלבנטיות למי מהנאשמים לשיטתה ולמיטב הבנתה, בנתון לאמור להלן. לעניין זה חוששני כי אין להלום את טענת העוררת, לפיה אין זה מתפקידה לעשות כן, אלא תפקידו של הסניגור אשר ייטיב לעשות זאת ממנה, ויתרה מכך – כי ענייננו בפרשיה אחת ועל כן קיים קושי בהפרדה זו. כאשר ענייננו בפרשיה מרובת נאשמים, סבורני כי כדי לקיים מבחינה מהותית את תכליתו של סעיף 74 לחוק ואת זכותו של הנאשם להליך הוגן, שיוך החומר לכל אחד מהנאשמים, במידת האפשר, הוא חיוני. כך למשל, כפי שנטען על-ידי המשיבים, כאשר ענייננו בנאשם 'זוטר' יחסית, אשר החלק המיוחס לו קטן באופן משמעותי מזה של כל היתר (ואין באמור – כמובן – כדי לקבוע כי מי מהמשיבים שבענייננו הוא בגדר נאשם 'זוטר'), קשה למצוא טעם בכך שייאלץ לנבור בעשרות אלפי המסמכים אך כדי לאתר את אלה המיוחסים לו, גם אם ה'נבירה' נעזרת באמצעים דיגיטליים. אך עלי לסייג דברים אלה בהערה ברורה: התביעה איננה כל עיקר 'קבלן שלמות' לדיון מושלם בזיהוי החומר הרלבנטי לכל נאשם, ויתכן בהחלט כי יישארו חומרים שלא יזוהו או כאלה שיזוהו לגבי נאשם פלוני אך גם נאשם פלמוני ימצא בהם עניין; ואולם תיעשה כברת דרך רצינית, וגם בכך ברכה רבה".
ברם, הסתייגות מההחלטה שנתקבלה בפרשת הירשמן, אשר מלכתחילה צמצמה עצמה לאותם מקרים חריגים של "פרשיות ענק מרובות ראיות, המתייחסות למספר רב של נאשמים", ניתן למצוא בדברי כב' השופט מ' מזוז בפרשת חג'ג', שם קבע, בין היתר, כך:
"מקובלת עלי הסתייגות התביעה בכל הנוגע לקביעה בענין הירשמן, כי בפרשיה המכילה מספר רב של נאשמים על התביעה לפרט אילו מן הראיות מתייחסות למי מן הנאשמים. זוהי דוגמא נוספת של הרחבת זכות העיון, שאינה מעוגנת בחוק, והמעוררת גם קשיים מעשיים ועיוניים לא מבוטלים. היא מטילה נטל מכביד נוסף על התביעה ופותחת פתח בלתי נדלה לטענות, מחלוקות והתדיינויות, מראש ובדיעבד. זאת ועוד, בבסיס חלק ניכר מההליכים הנוגעים למחלוקות בשאלת הגדרת חומרים כ'חומר חקירה' עומד טענת ההגנה כי 'אין חקר לתבונת סנגור מוכשר ואין לנחש כיצד יוכל לנצל את החומר הנמצא בפניו' (ע"פ 35/50 מלכה נ' היועץ המשפטי לממשלה, פ"ד ד(1) 429, 433 (1950)). הטלת התפקיד של סיווג חומרי החקירה הרלבנטיים לכל נאשם אינה מתיישבת עם תפיסה זו. אין זה מתפקיד התביעה להצביע למי מן הנאשמים רלוונטי כל מסמך שנאסף, שכן רק בא-כוחו של נאשם, המגבש עמו את קו ההגנה, הוא בעל היכולת, ובעיקר האחריות, לקבוע מה מבין החומרים שנאספו חשוב עבור לקוחו".
בבש"פ 3708/19 איילת יונגסטר נ' מדינת ישראל (24.6.2019) התייחס כב' השופט י' עמית לשתי ההחלטות שנתקבלו בפרשות הירשמן וחג'ג', וצידד בהחלטת כב' הש' מזוז בעניין חג'ג', תוך שקבע כי "שיוך החומר לנאשם זה או אחר, הוא פתח להתדיינויות נוספות ולעיכוב נוסף בהליך העיקרי".
במקרה שלפניי, כתב האישום מונה 22 נאשמים, מתוכם 12 נאשמים אנושיים (ובכללם המבקש).
לא שוכנעתי כי בבקשה לסווג את חומרי החקירה לפי מידת שייכותם למבקש, תופק תועלת כלשהי למי מהצדדיים, בדגש על ההגנה, ולכל היותר היא עשויה לפתוח פתח לטרוניות אפשריות ולהתדיינויות ממושכות באשר לשימוש בחלק מחומרי החקירה, שלדעת ההגנה סווגה ככזו שמשויכת לנאשמים אחרים, פרט למבקש.
נוכח האמור לעיל, לאחר בחינת הנסיבות שלפניי, ברקע הפסיקה שהובאה לעיל, סבורני כי רשימת חומרי החקירה, כפי שהועברה לידי ההגנה, ממלאת אחר דרישות החוק והפסיקה, ואין המשיבה נדרשת לסווג או למיין את המסמכים לפי מידת הרלוונטיות שלהם ביחס למבקש.
סוף דבר, בהינתן שיתר החומרים שהתבקשו הועברו זה מכבר לידי ההגנה, הרי שהבקשה נדחית.