מוסיף וקובע סעיף 80(1) כי רואים כתאונת עבודה גם תאונה:
"שארעה תוך כדי נסיעתו או הליכתו של המבוטח לעבודה ממעונו או ממקום שבו הוא לן אף אם אינו מעונו, מן העבודה למעונו או ממקום עבודה אחד למישנהו, ועקב נסיעתו או הליכתו זו".
מוסיף וקובע סעיף 83 את חזקת הסיבתיות שלפיה:
"תאונה שארעה לעובד תוך כדי עבודה רואים אותה כתאונה שארעה גם עקב העבודה, אם לא הוכח ההיפך; ואולם תאונה שאינה תוצאה של גורמים חצוניים הנראים לעין, בין שארעה לעובד ובין לעובד עצמאי, אין רואים אותה כתאונת עבודה אם הוכח כי השפעת העבודה על ארוע התאונה היתה פחותה בהרבה מהשפעת גורמים אחרים".
בהקשר לזאת נקבע בפסיקה, כי נפילה או מעידה של עובד על רקע סיבה הטמונה בעובד עצמו, מבלי שהיה כל מיכשול בדרכו או גורם פנימי הקשור לעבודתו שבגינו נפל, לא תוכר כפגיעה בעבודה (עב"ל 51/07 שפיגל נ' המוסד לביטוח לאומי (13.1.09); עב"ל 30186-12-12 עזיז נ' המוסד לביטוח לאומי (11.11.14); עב"ל 9815-10-13 זעאריר נ' המוסד לביטוח לאומי (21.1.15)).
בספרו workmen's compenation law[1] דן המלומד לרסון בסוגיה הקרויה בפיו "idiopathic fall", הווה אומר נפילה ללא סיבה חיצונית, נפילה בשל מחלה או חולשה פנימית.
...
שאלה - האם חוות דעתך תשתנה אם יובא לידיעתך כי התובע סבל מכאבי ראש כרוניים וכי סבל ברקע גם מאנראוריזמה מסוידת (במעקב ד"ר בקון בתל השומר) שיכולה לגרום לכאבי ראש?
תשובה - "לא. ראה תשובתי לסעיף ד. יתרה מזאת, אניוריזמה בכלי הדם המוחיים גורמת בד"כ לכאב ראש חריג ביותר (Thunderclap Headache) במצבים שבהם היא מדממת ונוצר דמם תוך גולגלתי תת-עכבישי שהוא מצב חירום שונה לחלוטין ממה שאירע אצל התובע. כך שאין שום עדות לכך שמצבו הרפואי של התובע ביום 12.4.17 קשור לאבחנה כרונית של אניוריזמה מסוידת".
שאלה – במסגרת התשתית הראייתית אותה קבע בית הדין הנכבד בהחלטת המינוי (סעיף ד'), "עדי ראייה לתאונה ציינו כי לפני התאונה ולאחריה דיברו עם התובע כרגיל, וכי התובע לא התלונן כי אינו חש בטוב ולא ניכר כי היה מסוחרר או מבולבל".
האם במסגרת חוות דעתך בדבר 'התרחיש הסביר' לקחת בחשבון את העובדה כי עדי ראייה לתאונה העידו בפני בית הדין הנכבד כי הן לפני קרות התאונה והן מיד לאחריה, התובע התנהל כרגיל, לא התלונן כי אינו חש בטוב, ולא ניכר היה כי הוא מסוחרר ומבולבל?
תשובה – "כן. עדות זו נלקחה בחשבון והיא אינה סותרת את המסקנה שאליה הגעתי. במחלות זיהומיות חדות באופן כללי לרבות בדלקת קרום המח, התקדמות התסמינים הינה הדרגתית, והופעת התסמינים בתחילת המחלה יכולה להיות חלקית, מינורית ובהרבה מקרים אינטרמיטנטית".
שאלה - איזה משקל, אם בכלל, ייחסת לעדויות עדי הראייה לתאונה?
תשובה - "ראה תשובתי לסעיף א – העדות אינה סותרת בכלל את המסקנה הסופית".
שאלה – האם זה נכון כי מניניגיטיס חיידקית פנאומוקוקלית יכול ותתלקח תוך זמן קצר ביותר? הווה אומר, לאחר שארעה התאונה וללא קשר אליה? בשים לב כי התאונה ארעה בשעת הצהריים והגעתו לחדר המיון ארעה בשעות הערב.
על כך נוסיף את חוות דעתו הקוהרנטית של המומחה בדבר מאפייני דלקת קרום המוח ואופן התפתחותה בגוף החולה, התואמת לתסמיניו של התובע עובר לנפילה ולאחריה, כל אלה מובילים למסקנה כי יש לקבל את חוות דעתו של המומחה ואין לסטות ממנה.
ברם, בבקשתו זו מתעלם התובע מכך שהיפננו ממצא עובדתי זה בדיוק למומחה – לבקשת התובע – וביקשנו מהמומחה לומר מהי לדעתו המסקנה הרפואית המתבקשת מכך.
המומחה השיב באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי עדותם אינה סותרת את מסקנותיו שכן "במחלות זיהומיות חדות באופן כללי לרבות בדלקת קרום המח, התקדמות התסמינים הינה הדרגתית, והופעת התסמינים בתחילת המחלה יכולה להיות חלקית, מינורית ובהרבה מקרים אינטרמיטנטית".
סוף דבר
התביעה נדחית.