השאלה העובדתית והמשפטית העומדת כאן להכרעה הנה: כיצד יש לרשום בפנקס הבתים המשותפים שטח מסוים, שיתואר להלן, המצוי בקומת הקרקע של הבית המשותף? האם כחלק מדירת המשיבים 1 ו-2 או כחלק מהרכוש המשותף השייך לכל יתר הצדדים בתביעה זו (המבקש עצמו ויתר המשיבים), בעלי הזכויות בדירות שבבית?
רקע עובדתי
בהסכם שתוף שנעשה בין כל בעלי הזכויות בחלקה 61 גוש 6798 ברחוב אבא קובנר תל אביב (להלן – החלקה) הוסכם על בניית שני בנינים צמודים שיירשמו כבית משותף אחד, ולו חניון משותף ושטחים צבוריים משותפים.
השטח שבמחלוקת בגודל של כ-43 מ"ר (חיימוב, סעיף 4 לתצהירה) מצוי בפאתי הגינה/החצר של דירת חיימוב, חלקו גובל בגינה עצמה, חלקו ב"שטחים הציבוריים" (קרי: הרכוש המשותף) של הבנין: לובי כניסה ראשית, חדר מונים, חדר אשפה ורמפה המוליכה לחניון המשותף של שני חלקי הבנין (להלן – השטח שבמחלוקת).
למעשה, המחלוקת האמיתית במשפט ניצתה בין חיימוב ובין המשיבים, והתביעה היתנהלה, לכל דבר, כתביעה שביניהם, שבסופה נידרשת הכרעה ביחסים שביניהם ובשאלה שהוצבה להכרעה: האם שטח המחלוקת הוא חלק מדירתם של חיימוב או חלק מהרכוש המשותף?
כל מאמציהם, ראיותיהם וטיעוניהם של חיימוב והמשיבים כוונו לשאלה זו ולמחלוקת שביניהם.
וכאן ראוי לציין, שגם לגרסתם של חיימוב ועו"ד סלנט, שטח המחלוקת לא הוצמד לדירת חיימוב, אלא נותר ללא כל הגדרה ספציפית, כדברי ורשבסקי בעדותו (עמ' 52): "הרצועה הזו לא הוגדרה בשום הגדרה מיוחדת".
נקודה זו מובילה לניתוח המשפטי של המושג "רכוש משותף".
"רכוש משותף" מוגדר בסעיף 52 לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969 (להלן – חוק המקרקעין) כך:
"כל חלקי הבית המשותף חוץ מן החלקים הרשומים כדירות, ולרבות הקרקע, הגגות, הקירות החיצוניים, המסד, חדרי המדריגות, מעליות, מקלטים, וכן מתקני הסקה או מים וכיוצא באלה המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות או מרביתם אפילו הם בתחומי דירה מסויימת".
יצוין, כי הגדרה דומה מופיעה בסעיף 77א לאותו חוק גם ביחס לבתים שאינם רשומים כבתים משותפים.
...
המסקנה מכך לענייננו: מאחר, שאין חולק, ששטח המחלוקת לא הוצמד לדירת חיימוב או לכל דירה אחרת, גם בתשריטים שבהם הוא לא סומן כרכוש משותף, הרי שעל פי החוק הוא מוגדר כרכוש משותף.
די בכך שהוכרעה השאלה שניצבה לפתחו של בית המשפט בהליך זה: כיצד יש לרשום את השטח שבמחלוקת?
אם עו"ד רמי סלנט ירשום בסופו של דבר את הבנין בפנקס הבתים המשותפים, כך הוא ירשום אותו, ולשם כך הוגש על ידו הליך זה.
אם אחר יטפל ברישום זה, גם אז כך יירשם שטח המחלוקת.
סיכום ותוצאה
סיכומו של דבר:
שטח המחלוקת הוא רכוש משותף;
נידר לא היתה מוסמכת להוציא שטח זה מהרכוש המשותף ולהצמידו לדירת חיימוב;
נידר גם לא התחייבה כלפי חיימוב להצמיד שטח זה לדירתם;
לשם הוצאת שטח המחלוקת מהרכוש המשותף והצמדתו לדירת חיימוב נדרש היה לקבל את הסכמת כל בעלי הדירות בבנין, וזו לא ניתנה;
המסקנה היא, ששטח המחלוקת צריך להירשם כרכוש משותף של הבנין.
אשר על כן, אני מורה למבקש, או לכל מי שיוסמך כדין לטפל ברישום הבנין כבית משותף בפנקס הבתים המשותפים, לרשום את שטח המחלוקת, כהגדרתו לעיל, כחלק מהרכוש המשותף השייך לכל בעלי הדירות בבנין.