רקע כללי
התובעת היא ילידת 1981, ולאחר שיחרורה מצה"ל עבדה כמנהלת חנות בגדים בשם "קפסולה".
בשנת 2004 פתח מר חיים אבידן, לימים בעלה של התובעת, חנות בגדים בשם "צ'וצ'ה" ברחוב שינקין בתל אביב (להלן – החנות).
שיקלול שמטרתו תעול מושכל של ההכנסות וההוצאות של המשפחה כיחידה כלכלית משותפת, תוך היתחשבות בשיקולי מסוי ושיקולים כלכליים או אישיים אחרים של כלל בני המשפחה ובאופן המאפשר השאת הרווח המשפחתי והכלכלי של היחידה כולה, לרבות הערכות משותפת לעת מחסור או ירידה בערך הכלכלי של אחד מנכסי המשפחה"
בעניינינו, הוכח כי התובעת עבדה בחנות כשכירה משך כ-15 שנים, באופן סדיר וקבוע ובתפקיד נידרש, וכי העסקתה לא הייתה פיקטיבית לצורך קבלת זכויות מכוח החוק.
עם זאת, נוכח העובדה שהתובעת לא פוטרה מעבודתה, ובפועל המשיכה לסייע במקום העבודה בתקופה בגינה היא תובעת דמי אבטלה, הגם שלא כנגד שכר, ובהמשך אף שבה לעבוד בחנות בהקף משרה מלא, מוחזר עניינה של התובעת לפקיד התביעות, על מנת שיבחן את זכאותה לדמי אבטלה פעם נוספת, על בסיס הקביעות העובדתיות בפסק דין זה.
במכלול נסיבות העניין, ומאחר שתוצאות ההליך היא השבת עניינה של התובעת לפקיד התביעות לבחינה נוספת, כך שטרם לא התקבלה סופית בעיניינה, יישא הנתבע בהוצאות התובעת ובשכר טירחת עורך דינה על הצד הנמוך, בסך של 3,000 ₪, ואלה ישולמו בתוך 30 ימים מהיום.
...
בניגוד לטענת הנתבע כי עובדה זו מצביעה שהתובעת נהגה בעסק מנהג בעלים, לטעמנו יש בה כדי לחזק, דווקא, את טענת התובעת, כי תפקידה בחנות היה חיוני, כך שאלמלא היה מבוצע על ידה, היה מבוצע על ידי עובד אחר.
נוכח כל האמור, שוכנענו כי הקשר שנוצר בין התובעת לבעלה במסגרת עבודתה בחנות היה קשר חוזי, ולא מערכת יחסים התנדבותית המהווה סיוע משפחתי, וכי מעמדה בחנות היה מעמד של "עובדת" ולא של "עצמאית", השותפה בעסק של בעלה.
סוף דבר
אנו קובעים כי בתקופה שהחל מתחילת עבודתה של התובעת במאי 2004 ועד למרס 2019 התקיימו יחסי עובד-מעסיק בינה לבין בעלה, במסגרת עבודתה בחנות.