בית הדין האיזורי לעבודה ירושלים
ב"ל 69049-07-23
15 נובמבר 2023
לפני:
כב' השופט עמי רוטמן
המערער
מוחמד אבו עפיפה
ע"י ב"כ: עו"ד רותם ברק
המשיב
המוסד לביטוח לאומי
ע"י ב"כ: עו"ד איילת ברעם
פסק דין
המערער הגיש תביעה לקיצבת נכות כללית לאחר שלקה בלבו.
הועדה סבורה כי במצבו לא איבד 50% מכושרו להישתכר יכול לבצע עבודות שאינן דורשות מאמץ פיזי כגון מכירה, שמירה, מלווה בהסעות וכו'.
סעיף 209 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 מורה לפקיד התביעות (ובהתאמה, לועדה לעררים (אי כושר)) לשקול "גם את השפעת ליקויו של התובע על יכולתו לחזור לעבודתו במלואה או בחלקה, ועל יכולתו לבצע עבודה אחרת או לרכוש מיקצוע חדש מסוג העבודות או המקצועות שהתובע מסוגל לעבוד בהם והתואמים את כושרו הגופני ומצב בריאותו". בעיניין מוהרה הסביר כב' השופט פליטמן (כתוארו אז) את הוראת החוק, תוך שהוא קובע כי "נקודת המוצא לקביעת דרגת אי הכושר כאמור צריכה להיות, כי ליקוייו הרפואיים.. של המערער כפי שנקבעו על ידי הועדה הרפואית לעררים מבטאים דרגה אוביקטיבית של אי כושר לעבוד. מתוך נקודת מוצא זו, על הועדה לקבוע את דרגת אי כושרו על פי נסיבותיו האישיות של הנכה. למשל, יכולת לחזור לעבודה קודמת, גיל, השכלה ויכולת אינטלקטואלית ופיסית. שהרי אין דומה לדוגמא כושר העבודה של מי שמסוגל לעבוד עבודה עיונית משרדית לכושר העבודה של הסובל מאותם ליקויים שאינו מסוגל על פי השכלתו וכושרו האינטלקטואלי לעבודה שכזאת".
מעיון בהחלטת הועדה עולה כי זו פרשה את הנתונים 'היבשים' בנוגע למערער כפי שעמדו בפניה כאמור בסעיף 209 לחוק ובהתאם להילכת מוהרה – את הליקוי בו לוקה המערער בלבו, את היותו בעל מכולת עצמאי מזה שנים רבות ואת גילו, וכן את החלטת הדרג הראשון על מנגנוני ההיוועצות הקבועים בחוק.
עוד אבהיר, כי לא מצאתי לקבל את טענת המשיב בכתב התשובה ולפיה "טענת המערער כי השינוי באחוזי הנכות לא משמעותי ואין הסבר לפער בין הנכות הזמנית לקבועה דינה להדחות. ראשית, פער של 10% בנכות לבבית הוא משמעותי מאוד מבחינת תיפקוד. שנית, מדובר בועדה שבוחנת את אי הכושר בהתאם למצב הקיים בפניה כעת והיא אינה צריכה להסביר את קביעותיה ביחס לשעורי נכות קודמים או החלטות קודמות". ראשית, לא נקבעו למערער דרגות נכות רפואיות יציבות כלל אלא דרגות נכות זמניות בלבד.
...
לאור האמור טען המערער כי החלטת הוועדה מהווה מסקנה בלבד, וביקש כי עניינו יוחזר לוועדה באותו הרכב על מנת שזו תנמק את החלטתה.
עוד אבהיר, כי לא מצאתי לקבל את טענת המשיב בכתב התשובה ולפיה "טענת המערער כי השינוי באחוזי הנכות לא משמעותי ואין הסבר לפער בין הנכות הזמנית לקבועה דינה להידחות. ראשית, פער של 10% בנכות לבבית הוא משמעותי מאוד מבחינת תפקוד. שנית, מדובר בוועדה שבוחנת את אי הכושר בהתאם למצב הקיים בפניה כעת והיא אינה צריכה להסביר את קביעותיה ביחס לשיעורי נכות קודמים או החלטות קודמות". ראשית, לא נקבעו למערער דרגות נכות רפואיות יציבות כלל אלא דרגות נכות זמניות בלבד.
סוף דבר
לאור האמור לעיל, הערעור מתקבל, כלהלן – עניינו של המערער יוחזר לוועדה לעררים (אי כושר) בהרכבה מיום 4.6.23, אשר תשוב ותשקול את קביעתה בשאלת אי כושרו של המערער להשתכר בשים לב לליקוי בו לקה בליבו ונתוניו האישיים (גיל, השכלה, עבר תעסוקתי).
תשומת לב הוועדה לכך ששורת הנמקה אינה בבחינת מסקנה, וכי עליה לנמק ולהסביר את החלטתה כך שגם מי שאין עיסוקו בתחום מומחיותה יוכל לרדת לסוף דעתה.