התובע גורס בסעיפים 21-22 לתצהירו כי אמנם לא עבד עובר לתאונה בעקבות הארוע הלבבי ואולם בכוונתו היה לשוב ולהשתלב במעגל העבודה לנוכח גילו הצעיר, ואולם התאונה הנדונה גדעה את תכניותיו ובעטיה נאלץ התובע לדחות התוכנית לשוב למעגל העבודה היצרני.
לא יכול להיות ספק כי בתובענה העוסקת בנזקי גוף, למצב הרפואי ממנו סבל הניזוק עובר לתאונה וללא קשר אליה, קיימת חשיבות רבתית והשלכה על כושר התיפקוד שלו גם אילמלא התאונה, כמו גם על יכולת ההישתכרות שלו, לא כל שכן כאשר מדובר בתמונה משמעותית כמו אצל התובע דנן.
בנסיבות אלו, ראיתי לנכון לפסוק פיצוי גלובאלי לעבר ולעתיד בגין הוצאות נסיעה וניידות בהצטרף להוצאות בהן נשא או ייאלץ התובע לשאת בעתיד מעבר לסל הבריאות, בסך של 50,000 ₪, בגין ראש נזק זה.
כאב וסבל
התובע זכאי לפצוי בגין כאב וסבל לפי שיעור נכות של 20% בסך של 33,878 ₪ (לפי תוכנת המשערכת).
בנכוי חלק יחסי מגימלת נכות כללית 43,135 ₪-
סה"כ: 126,000 ₪ (במעוגל)
על סכום פסק הדין יתוספו שכ"ט עו"ד בשיעור 13% ומע"מ כחוק והחזר הוצאות משפט (אגרה ומחצית משכ"ט המומחה בו נשא התובע בסך 2,300 ₪ מיום 22/6/14).
...
במאמר מוסגר אציין כי הסכמה זו הושגה בהמלצתי וזאת בשים לב לעובדה כי התובע לא עתר בבקשה עצמאית למינוי מומחים רפואיים לקביעת שיעור הנכות שאינה קשורה לתאונה לצורך חילוץ חלק יחסי מתוך גמלת הנכות הכללית, וזאת על רקע הדברים שנקבעו בההלכה בעניין רע"א 9388/12 מנורה חברה לביטוח בע"מ נ' אינה ליוונוב מיום 28/5/2013 (פורסם בנבו) ובהצטרף להמלצתו של כב' השופט עמית בסייפא לפסק הדין, אותם הותיר בצריך עיון בעמ' 12 לפסק הדין:
"..ודוק: ברי כי מקום בו התאונה מחמירה מצב קודם של הנפגע, מומחה בית המשפט הוא הקובע את שיעור הנכות הרפואית שיש ליחס לתאונה לעומת המצב הקודם, כפי שנקבע במקרה שבפנינו בתחום הנפשי. אולם לגבי כל שאר הנכויות, שאין חולק כי לא נגרמו בעקבות התאונה, כאשר ממילא שיעור הנכות הכוללת שנקבעה על ידי המל"ל ידועה, מינוי מומחה או מומחים נוספים אך ורק כדי לקבוע את הנכות הכוללת, עלול להביא לסרבול ולייקור ההליך המשפטי. לכן, אני סבור כי מקום בו הנכות הכוללת שנקבעה במל"ל ידועה, אין טעם במינוי מומחים על ידי בית המשפט, למעט באותם מקרים בהם לא ניתן לחלץ מקביעות המל"ל את שיעורי הנכות..."(הדגשה שלי-א.ב)
במצב דברים זה, לנכות הרפואית שנקבעה לתובע במסגרת המל"ל ענף נכות כללית, רלוונטיות הן בכל הנוגע למצבו התפקודי של התובע עובר לתאונה והן בכל הקשור לחילוץ החלק היחסי אותו יש לנכות מגמלת הנכות הכללית המשתלמת לתובע בקשר סיבתי לתאונה דנן.
באשר לאי זימון מי מבני המשפחה למתן עדות, אין לי אלא להפנות להלכה בדבר משמעות אי הבאת עדים ולדברים שצויינו בעניין זה בספרו של קדמי, על הראיות - חלק שלישי (תשס"ד, 2003), 1649:
"דין ההימנעות כדין ההודאה בכך שאילו הובאה אותה ראיה, הייתה פועלת לחובת הנמנע".
דברים אלו נפסקו עוד בע"א 27/91 קבלו נ. שמעון עבודות מתכת, פ"ד מט(1) 450, 457 שם נאמר:
" ...הימנעות מלהביא ראיה רלוונטית תוביל את בית המשפט למסקנה, שאילו הובאה, היא הייתה פועלת לרעת אותו צד שנמנע מהגשתה…"
וראה גם: ע"א 55/89 קופל נ. טלקאר פ"ד מד (4) 602 שם נאמר:
"…כלל נקוט בידי בית המשפט מימים ימימה, שמעמידים בעל דין בחזקתו, לא ימנע מבתי המשפט ראיה שהיא לטובתו, ואם נמנע מהבאת ראיה רלוונטית שהיא בהישג ידו, ואין לכך הסבר סביר, ניתן להסיק שאילו הובאה הראיה הייתה פועלת נגדו. כלל זה מקובל ומושרש הן במשפטים אזרחיים והן במשפטים פליליים, וככל שהראיה יותר משמעותית, כן רשאי בית המשפט להסיק מאי הצגתה מסקנות מכריעות יותר וקיצוניות יותר נגד מי שנמנע מהצגתה…" (הדגשה שלי- א.ב).
לאחר ששקלתי הטיעון, לא התרשמתי כי שינוי ההלכה בעניין אלחבאנין מביא בהכרח למסקנה אותה מבקשת הנתבעת להקיש על נסיבות תיק זה; דומני כי אין הנדון דומה לראיה: לא ניתן להקיש ולומר כי לנוכח שינוי ההלכה, בהכרח מתבקשת המסקנה לפיה ככלל, יש לסטות משיטת החישוב האקטוארי הנוהגת בנוגע להוון גמלאות המל"ל נכות כללית, ובפרט כאשר סוגיית קיצור תוחלת החיים כלל לא עלתה על הפרק ואינה מהווה חלק מהסוגיות השנויות במחלוקת בין הצדדים הדורשות הכרעה, כמו במקרה דנן.
אדרבא, המקרה דנן דווקא תומך במסקנה ההפוכה: התובע מוכר במל"ל כנכה כללי בשיעור בלתי מבוטל של 76% עוד קודם לתאונה.