.
(ג) לעובד במסגרת יחסי עבודה, ולאדם בשירות במסגרת שירות – תוך ניצול מרות ביחסי עבודה או בשירות;".
על מהותה של ההיתנכלות ועל השלכותיה עמדה ד"ר אורית קמיר בספרה זה מטריד אותי:
"היתנכלות עלולה להרתיע קרבנות של הטרדה מינית מלעמוד על זכויותיהם על פי חוק, למנוע תלונות ותביעות ולהשתיק מוטרדים ומוטרדות וגם עדים ועדות. בכך היא עלולה לסכל את מטרת החוק ולחתור תחת ניסיונו להגן על מוטרדות ומוטרדים. בנוסף, היתנכלות עלולה להיות ממושכת, חמורה והרסנית יותר מן ההטרדה עצמה... הסוג הטיפוסי ביותר של היתנכלות הוא שהנילון או חבריו נוקמים במתלוננת או בחבריה ופוגעים בהם בשל התלונה על הטרדה מינית. אבל משום חומרתה של ההיתנכלות, איסור ההיתנכלות הקשורה בהטרדה מינית הוא רחב במכוון בכל המישורים, ולוכד סוגי היתנכלות נוספים רבים. הוא חל על כל סוג של פגיעה, לרבות פגיעה המתבטאת באיום, בלחץ, בהדרה, בהשמצה, בפגיעה בזכויות או בתנאים או בכל דרך אחרת. האיסור חל על קשת רחבה של אנשים הכוללים את המוטרדת, המתלוננת או התובעת על הטרדה, וגם על אדם אחר הקשור בכל דרך שהיא בקרבן ההטרדה או בהטרדה המינית עצמה או בתלונה או בתביעה בגינה" (ר' אורית קמיר, זה מטריד אותי, 65 (2009)).
בפסק הדין בעיניין ס"ע 20822-04-10 אבידן - פלאפון תיקשורת בע"מ((19.8.12), נאמרו הדברים הבאים שיש בהם בכדי להצביע על האופן שבו צריך בית הדין לבחון דברים הנאמרים במסגרת ההתנהלות היומיומית במקום העבודה:
"השאלה העיקרית במקרה זה הנה אם יש לנתבעים הגנה בדין. יש לזכור כי במקום עבודה מתנהלים באופן שוטף חיים שלמים. במסגרת זו, לא כל הערה, צריכה להיות בגדר פירסום אסור של לשון הרע. נראה שכאן, אף שמדובר בלשון הרע, הרי שהפירסום ייכנס לגדר ההגנות הקבועות בסעיפים 14 ו-15 לחוק".
עוד יש לקחת בחשבון שלעיתים נאמרים דברים מתוך רוגז רגעי או סערת רגשות, כחלק מהתנהלות יומיומית או בעידנא דריחתא נוכח לחץ העבודה; לא לכל עלבון יש להתייחס כאל לשון הרע במובנה המשפטי, ותתכן בהקשר זה אף הגנת זוטי דברים (סעיף 4 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש);רע"א 447/07 מור נ. ברק אי.טי.סי (1995) החברה לשירותי בזק בנלאומיים בע"מ (25.3.10), בפיסקה ח' לחוות דעתו של השופט (כתוארו אז) אליקים רובינשטיין).
...
בנסיבות המקרה, נוכח העובדה כי אין מחלוקת כי כפועל יוצא מתלונות רביד הוגשה התלונה, ומששוכנענו כי רק לאחר מכן ארעו האירועים שפגעו בו, לרבות הדרתו ממסך הטלוויזיה, אי שיבוצו בשידורים, התנכלות למי שהעיד לטובתו וכד', הרי שלטעמינו הנטל הועבר לנסטלבאום להוכיח כי לא מדובר בהתנכלות וכי מדובר באירועים שאינם קשורים לתלונה.
לאור כל האמור, אנו קובעים כי רביד יפצה את נסטלבאום בפיצוי בסך של 70,000 ₪, בגין כלל הפרסומים המהווים לשון הרע.
הפיצוי בתביעת לשון הרע של רביד כנגד נסטלבאום
בכל הנוגע לפרסום שקבענו כי יש בו משום לשון הרע כנגד רביד, הרי שמדובר במכתב שהופץ לשני אנשים בלבד ומנגד יש בו הכפשות רבות וניסיון מכוון לפגוע ברביד על ידי נסטלבאום, הרי שבנסיבות העניין ומשמדובר בפרסום אחד שקבענו כי יש בו לשון הרע, אנו קובעים כי נסטלבאום יפצה את רביד בפיצוי בסך של 10,000 ₪ בגין הפרסום המהווה לשון הרע.
סוף דבר:
לאור כל האמור לעיל, תביעת רביד מתקבלת בחלקה.