מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

נימוקי החלטת מעצר תנאי סף למעצרו של חשוד

בהליך רע"ב (רע"ב) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

זאת ועוד, ביום 13.12.2016 נעצר המבקש בחשד לנהיגה בזמן פסילה, ויום למחרת שוחרר למעצר בית מלא לאחר שהוגש נגדו כתב אישום בגין נהיגה בזמן פסילה ופקיעת תוקפו של רישיון הנהיגה וכן ללא פוליסת ביטוח (להלן: ההליך הפלילי הנוסף).
המדינה טענה מנגד כי דין הבקשה להדחות על הסף ולגופה.
על כן, שינוי תנאי מעצרו של המבקש לא היוה בעניינינו שינוי נסיבות אשר הצדיק לבחון מחדש את החלטת הגורם המחליט, ומכאן שבדין החליטו גורמי שב"ס שלא להעתר לבקשת המבקש.
ייתכן שהאמור בטופס 16 - שאיננו הטופס המשקף את המלצת עורך השימוע בהתאם לתקנות עבודות שירות, וממילא מעמדו אינו מעמד של החלטה מינהלית - יצר את הבלבול, וייתכן גם שהמבקש נתלה מסיבות מובנות דוקא באמירה זו; אך מכל מקום, ההחלטה בדבר הפסקה מינהלית היא ההחלטה המחייבת ולנוכח הנימוקים שהובאו בהחלטה ברי כי שינוי תנאי המעצר לא היוה טעם מספיק כדי לבחון מחדש את ההחלטה.
...
המדינה טענה מנגד כי דין הבקשה להידחות על הסף ולגופה.
דין הבקשה להידחות.
על כן, שינוי תנאי מעצרו של המבקש לא היווה בענייננו שינוי נסיבות אשר הצדיק לבחון מחדש את החלטת הגורם המחליט, ומכאן שבדין החליטו גורמי שב"ס שלא להיעתר לבקשת המבקש.
בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך רשות ערעור על פסק בוררות (רע"ב) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

בקשת רשות ערעור על פסק הדין של בית המשפט המחוזי מרכז בשבתו כבית משפט לעניינים מינהליים (השופטים א' טל, א' שילה וז' בוסתן) ב[עת"א](http://www.nevo.co.il/links/psika/?NEWPROC=%F2%FA%E0&NEWPARTA=22143&NEWPARTB=03&NEWPARTC=12) 236-12 מיום 6.11.2012, בגִדרו נדחתה עתירתו של המבקש לבטל את החלטת ועדת השחרורים אשר ביטלה את שיחרורו של המבקש על-תנאי, והפקיעה את מלוא תקופת הרשיון של המבקש.
ביום 9.5.2012 היתקיימה ישיבת מעקב, ובה ביקשו המשיבים להפקיע את מלוא תקופת התנאי של המבקש, בעקבות מעצרו ביום 2.5.2012 והרחקתו מירושלים בחשד לפריצה.
המשיבים סבורים מנגד כי משהבקשה אינה מעלה שאלה עקרונית, בעלת חשיבות כללית, הרי שדינה להדחות על הסף.
המבקש לא הצביע על כל פגם בהחלטת בית המשפט המחוזי, ומשניתנה החלטה מבוססת ומנומקת היטב התואמת את הנסיבות הקונקרטיות של העניין דנן, אין כל עילה להתערב בה ולשנותה.
...
המשיבים סבורים מנגד כי משהבקשה אינה מעלה שאלה עקרונית, בעלת חשיבות כללית, הרי שדינה להידחות על הסף.
גם לגופו של עניין, דין הבקשה להידחות.
אשר על כן, הבקשה נדחית.

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

(2)  העצור חשוד או שהוגש נגדו כתב אישום, בעבירה לפי הוראות סעיף 23(א)(5), אלא אם כן סבר שוטר שבנסיבות הענין לא קיים חשש כאמור בפסקות משנה (א) עד (ד) של פסקה (1); (3)  המפקח הכללי של המישטרה יקבע סוגי עצורים שכבילתם טעונה אישור של קצין מישטרה אף אם היתקיימו לגביהם הנסיבות האמורות בפסקות משנה (1) ו-(2); קביעה לפי פסקה זו יכול שתעשה בפקודות משטרת ישראל כהגדרתן בפקודת המישטרה [נוסח חדש], התשל"א-1971, ויכול שתעשה בנהלים בידי המפקח הכללי או בידי קצין מישטרה שהוא הסמיכו לכך; (4)  (5)  לענין סעיף זה, "מקום צבורי" – מקום שלציבור או לחלק ממנו גישה אליו.
בהמשך לסעיף 9א׳ לחוק המעצרים, קבע מחוקק המשנה הוראות לעניין האופן בו יינקטו אמצעי הריסון על ידי השוטר או הסוהר, לעניין זה ראה תקנה 18 לתקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים) (תנאי החזקה במעצר), התשנ״ז-1997 (להלן: ״תקנות המעצרים״) ״(א)  בסעיף זה –           "שימוש בכוח" – לרבות שימוש באמצעי דמע וכבילת העצור, בדרך שנקבעה בפקודות;           "אמצעים נוספים" – לרבות רישום אזהרה בתיק של העצור או נקיטת אמצעי משמעת כאמור בתקנה 19.
(ה)  היה צורך לנקוט אמצעים נוספים לתכלית כאמור בתקנת משנה (ב) או בכל מקרה של כבילת עצור, יובא העצור מיד בפני מפקד מקום המעצר כדי שיחליט בדבר השמוש באמצעים נוספים או בדבר כבילתו; לא יתן מפקד מקום המעצר החלטה כאמור, אלא לאחר שנתן היזדמנות לעצור להשמיע טענותיו בענין זה; החלטה כאמור תהיה מנומקת ובכתב.
ב. הידרדרות במצבו הנפשי של העצור וסיכול מטרת ההסתכלות – הואיל והערכת מצבו הנפשי של העצור נעשית על סמך, בין היתר, היתנהגותו, בוחן המציאות, סף גירוי ומצב רוחו ועוד, ברי שהפעלת אמצעי כפיה על דרך של כבילה לשעות רבות ומתמשכות עשוי אף להביא לכדי החמרה במצבו הנפשי, ובכך לסכל את מטרת ההסתכלות.
...
אשר לשיחות הטלפון – ייאמר מיד כי יש לדחות את הבקשה.
נחה דעתי מההסבר שניתן מאת בא כוח המדינה, כי שעה שעצורים מתקשרים מבין כתלי בית המעצר, שיחותיהם מוקלטות וכך ניתן לנטר את השיחות.
אני סבור כי אין להוסיף מכאוב וחרדות על המצב הקשה בו הם נתונים ממילא.
נחה דעתי כי השוטרים השומרים על המבקש אינם קשורים כלל ליחידה החוקרת, כפי שנטען על ידי בא כוח המבקש.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

מכך, נשמעו ראיות הצדדים בסוגיה זו. בפסק-הדין קבע בית-משפט קמא, כי דין התובענה להדחות על הסף בשל נסיבות הארוע והיות המעשה "פעולה מלחמתית". בית המשפט נימק החלטתו בכמה טעמים, יחד ולחוד, כדלקמן: במצב המשפטי הקיים, לאחר תיקון מס' 4 לחוק, המחוקק הרחיב את הגדרת הפעולה המלחמתית לכל פעולה שנועדה למניעת טירור ומעשי איבה; גדר ההפרדה, ככלל ובתוואי זה בפרט, הוקמה לצורכי בטחון ועל מנת לסכל חדירת גורמי טירור למדינת ישראל; במקום פעל כוח צבאי של יחידה מובחרת שתכליתו לסכל חדירה בתוואי זה של גדר ההפרדה לישראל, על רקע של ארועי חדירת מחבלים, ולאחר שנסתמו פירצות בגדר; המנוח וחבריו תועדו במצלמות האבטחה ונצפו על-ידי החיילים – עדויות שלא נסתרו והשתלבו בעדות חברו של המנוח, אלדרדון, אשר יחד עמו חצה את גדר ההפרדה בארוע – מבצעים פעולות שונות על מנת לפרוץ את הגדר ולחדור לשטחי ישראל; ולאחר שהוחל בנוהל מעצר חשוד ונקראו קריאות אזהרה ובוצע ירי באויר, המנוח וחבריו החלו לרוץ לעבר שטחי ישראל, מה שחיזק את החשד בעיניינם ונטע בכוח הצבאי תחושת סיכון; וזאת – בהנתן סברת החיילים, נוכח גובהם של המנוח וחבריו, כי מדובר בנערים בני 18-17; וכך גם בהנתן עדותו של אלדרדון כי בתוואי הגדר בו עסקינן לא עוברים מחפשי עבודה, כך שהכוח פעל לצורכי מניעת טירור.
על הקושי להבחין בין פעילי ארגון טירור לבין אזרחים בפעולות של פריצת גדר ההפרדה, עמד בית-המשפט העליון: "אכן, במילחמה קונבנציונלית הלוחמים מזוהים ומובחנים מן האוכלוסייה האזרחית. ניתן לפגוע בלוחמים אלה (בכפוף להגבלות של המשפט הבנלאומי). באזרחים אין לפגוע. בדומה, במסגרת המאבק כנגד הטרור מותר לפגוע בלוחמים פורעי-החוק הבנלאומי, אולם יש להמנע, ככל האפשר, מפגיעה באזרחים. הקושי נובע כמובן מן העובדה שהלוחמים הבלתי-חוקיים, בהגדרה, אינם פועלים לפי דיני המילחמה, ובכלל זה, הם פועלים לעיתים קרובות במסווה מתוך אוכלוסייה אזרחית – זאת בנגוד להוראותיו המפורשות של הפרוטוקול הנוסף הראשון לאמנות ג'נבה. הם עושים כן כדי לזכות ביתרון הנובע מכך שהעומד מולם מבקש לכבד את כללי המשפט הבנלאומי [...] אלא שגם בתנאים הקשים של הלחימה בטרור, יש להקפיד על ההבחנה בין הלוחמים פורעי-החוק לבין האזרחים" (בג"ץ 769/02 הועד הצבורי נגד ענויים בישראל נ' ממשלת ישראל, פ"ד סב  (1)594 (2006)).
...
מכך, נשמעו ראיות הצדדים בסוגיה זו. בפסק-הדין קבע בית-משפט קמא, כי דין התובענה להידחות על הסף בשל נסיבות האירוע והיות המעשה "פעולה מלחמתית". בית המשפט נימק החלטתו בכמה טעמים, יחד ולחוד, כדלקמן: במצב המשפטי הקיים, לאחר תיקון מס' 4 לחוק, המחוקק הרחיב את הגדרת הפעולה המלחמתית לכל פעולה שנועדה למניעת טרור ומעשי איבה; גדר ההפרדה, ככלל ובתוואי זה בפרט, הוקמה לצורכי ביטחון ועל מנת לסכל חדירת גורמי טרור למדינת ישראל; במקום פעל כוח צבאי של יחידה מובחרת שתכליתו לסכל חדירה בתוואי זה של גדר ההפרדה לישראל, על רקע של אירועי חדירת מחבלים, ולאחר שנסתמו פרצות בגדר; המנוח וחבריו תועדו במצלמות האבטחה ונצפו על-ידי החיילים – עדויות שלא נסתרו והשתלבו בעדות חברו של המנוח, אלדרדון, אשר יחד עמו חצה את גדר ההפרדה באירוע – מבצעים פעולות שונות על מנת לפרוץ את הגדר ולחדור לשטחי ישראל; ולאחר שהוחל בנוהל מעצר חשוד ונקראו קריאות אזהרה ובוצע ירי באוויר, המנוח וחבריו החלו לרוץ לעבר שטחי ישראל, מה שחיזק את החשד בעניינם ונטע בכוח הצבאי תחושת סיכון; וזאת – בהינתן סברת החיילים, נוכח גובהם של המנוח וחבריו, כי מדובר בנערים בני 18-17; וכך גם בהינתן עדותו של אלדרדון כי בתוואי הגדר בו עסקינן לא עוברים מחפשי עבודה, כך שהכוח פעל לצורכי מניעת טרור.
אכן, מקובלת עלינו טענת המדינה כי לא בכדי הוקפץ לגזרה כוח של יחידה מובחרת חלף הכוח הצבאי שביצע אבטחה ביישובים.
משכך, מסקנתו של בית-משפט קמא כי מדובר בפעילות מלחמתית נטועה בחומר הראיות בתיק ולא נמצאה עילה שבדין להתערב בה. במכלול האמור, מטעמים אלו, בנסיבות בהן פעל כוח של יחידה מובחרת במשימת מארב לצורך מניעת חדירה דרך גדר ההפרדה לשטחי ישראל, על רקע מידע מודיעיני, ופעילות המנוח וחבריו לפרוץ את גדר ההפרדה אשר נסתמו חוריה ומנוסתם ארצה חרף קריאות האזהרה וביצוע ירי באוויר, תוך שנוצר החשש בקרב החיילים מאירוע ביטחוני – לא שוכנענו להתערב בסיווגו של האירוע כ"פעולה מלחמתית".
אשר על כן, הערעור נדחה.

בהליך רשות ערעור על פסק בוררות (רע"ב) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

טרם הוכרע דינו ועת היה עצור, המבקש לא היה זכאי לקיום קשר טלפוני, בשל היותו עצור בחשד לבצוע עבירות בטחון (תקנה 22(ג) לתקנות סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה – מעצרים) (תנאי החזקה במעצר), התשנ"ז-1997), וביום 16.3.2020 הוא הגיש עתירת אסיר בבקשה להורות למשיב 1, שירות בתי הסוהר (להלן גם: המשיב), לאפשר לו לערוך שיחות טלפון, נוכח המיגבלות שהוטלו בעקבות התפרצות מגיפת הקורונה ובהן האיסור על ביקור בבית הסוהר.
נקבע כי נימוקי המשיב לסיווג המבקש כאסיר בטחוני בעל זיקה לאירגון עוין כמשמעו בפקודה קיבלו תימוכין בחומר החסוי (וכך גם ההבחנה בינו לבין אסירים בטחוניים אחרים); כי מתן אפשרות לקיום שיחות הטלפון המבוקשות עלול ליגרור ניצול לרעה באופן המקים מסוכנות מצד המבקש; וכי הטעמים שהוצגו בחומר החסוי להבחנה בין המבקש לבין אסירים בטחוניים אחרים מספיקים.
לפיכך נמצא כי המבקש אינו עונה על התנאים המצטברים הקבועים בסעיף 4(ב) לפקודה ועל כן לא ניתן לקבוע כי החלטת המשיב בעיניינו אינה סבירה.
בפסק הדין צוין בנוסף, בבחינת למעלה מן הצורך, כי דין עתירה זו היה להמחק על הסף משום שלפני פחות מחצי שנה נדונה ונדחתה עתירה דומה, מבלי שהוצג בעתירה שינוי נסיבות מאז (תקנה 4(ג)(4) לתקנות סדרי דין (עתירות אסירים), התש"ם-1980).
...
טענות המבקש שלפיהן יש להחיל בעניינו את החריג הקבוע בסעיף 4(ב) לפקודה, בין היתר נוכח זיכויו מעבירת חברות בארגון טרור, כמו גם טענותיו לגבי הסתמכות על האישור שניתן תחילה לביצוע כמה שיחות טלפון (כמפורט לעיל), נוגעות ליישום הדין בעניינו הפרטני, ולאחר שעיינתי גם בחומר החסוי שהוצג לבית משפט קמא – איני סבור כי הונחה עילה לתת רשות ערעור בעניינן (ראו והשוו רע"ב 7359/20 שגב נ' שירות בתי הסוהר, פסקה 4 (10.11.2020); רע"ב 7959/15 פלוני נ' שירות בתי הסוהר, פסקה 3 (12.1.2016); רע"ב 5711/11 בר מוחה נ' שירות בתי הסוהר, פסקאות 9-8 (6.9.2011)).
כמו כן, הטענות בדבר הפלייתו של המבקש לעומת אסירים ביטחוניים אחרים קיבלו מענה – כפי שצוין בפסק הדין של בית המשפט המחוזי – בחומר החסוי שהוגש על ידי שירות הביטחון הכללי, ואף בהן לא הונחה הצדקה לבירור נוסף לפני בית משפט זה. מסקנה זו יפה גם בהתייחס לטענות ההפליה בשל הפיילוט המונהג כיום על ידי שירות בתי הסוהר (ב-4 אגפים ספציפיים ובמספר מתקנים מצומצם).
לכך אוסיף כי בהינתן המכלול האמור לא מצאתי כי העתירות שהוזכרו על ידי המבקש, התלויות ועומדות לפני בית משפט זה, מצדיקות אף הן מתן רשות ערעור בהליך דנן, וככל שהסוגיות העקרוניות שיתבררו בגדרן יוכרעו באופן המשליך על עניינו הפרטני – טענותיו כמובן שמורות לו. הבקשה נדחית אפוא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו