מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ניכוי קצבאות ביטוח לאומי בתאונות דרכים

בהליך קופת גמל (ק"ג) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

ביום 19.6.2008 נפגע התובע בתאונת דרכים שהוכרה כ"תאונת עבודה" (להלן – התאונה), ע"י המוסד לביטוח לאומי.
סכום זה הנו 461 ש"ח שהוא גבוה רק במעט ממה שהראל משלמת לתובע בסך 458 ש"ח. המחלוקת בתיק זה נוגעת להטבה ביטוחית שחלה מ-2.10.2007 לעובדי הוראה שחברים בהסתדרות המורים, שהצטרפו להראל או גלעד, לפיה מבוטל קזוז גמלת ביטוח לאומי הנובעת מתאונת עבודה.
...
שאם לא כן, יימצא התובע מקבל שיפוי עבור הפסד שכר שכלל לא נגרם לו. סוף דבר התביעה מתקבלת בכפוף לאמור בסעיף 16.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לערעורים אזרחיים ע"א 31362-02-15 מנורה חברה לביטוח בע"מ נ' משיעל ואח' 31 מאי 2015 בפני הרכב כב' השופטים: יגאל גריל, שופט בכיר בטינה טאובר, שופטת תמר שרון נתנאל, שופטת המערערת: מנורה חברה לביטוח בע"מ ע"י ב"כ משרד עו"ד י' נחשון ואח' המשיבים: 1. חנאן משיעל ע"י ב"כ עו"ד סאמי אבו ורדה 2. קרנית-קרן לפצוי נפגעי תאונת דרכים ע"י ב"כ עו"ד גב' עמליה ליאור 3. שריף חסון 4. תאופיק חסון 5. מוסך הנטר פרונט בע"מ ע"י ב"כ עו"ד ענאן עליאן 6. תייסיר אשקר ע"י ב"כ עו"ד הישאם נעאמנה פסק דין
כמו כן נטען, כי הוצאותיה הרפואיות של המשיבה ממומנות על ידי קופת החולים, במסגרת סל הבריאות, וכן, יש לנכות את כל מה שהמשיבה קיבלה או תקבל מן המוסד לביטוח לאומי, עקב התאונה.
לאחר ניכוי גמלאות המוסד לביטוח לאומי, הסכום שנותר לזכות המשיבה עומד על 864,044 ₪ נכון למועד פסק דינו של בית משפט קמא (11.12.14) בתוספת שכר טירחת עו"ד כחוק.
...
אנו מורים לב"כ המערערת ולב"כ המשיבה לערוך חישוב של הפיצוי המגיע למשיבה (נכון למועד פסק דינו של בית משפט קמא) בשים לב להוראותינו כפי שפורטו בס"ק 3 דלעיל, ולהגיש לנו, לא יאוחר מתאריך 7.6.15, את החישוב העדכני וזאת על מנת שנוכל ליתן את ההוראות האופרטיביות הנחוצות.
אנו מחייבים את המערערת לשלם שכר טרחת עו"ד בסכום של 5,000 ₪ למשיבה מס' 2, וסכום זהה של שכר טרחת עו"ד גם לב"כ המשיבים מס' 3-5 (ביחד).
במערכת היחסים שבין המערערת לבין המשיבה: הואיל ומחד גיסא נדחה ערעור המערערת בשאלת החבות, ומאידך גיסא נתקבל הערעור חלקית בשאלת גובה הנזק, אנו מורים שבערכאת הערעור לא יהא צו להוצאות בין המערערת לבין המשיבה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

בגין כלל הנכויות שולמו ומשולמים לתובע תגמולים שהנתבעת מבקשת לנכותם מסכום הפיצויים הצפוי להיפסק לתובע בתיק זה. מאחורי הבקשה עומד רצון התובע לעתור לבצוע ניכוי חלקי בלבד מסכום התגמולים הנ"ל. ברקע לבקשה את תביעתו מושא תיק זה הגיש התובע לבית המשפט ביום 22/10/2013 ובמסגרתה הוא עתר לפסיקת פיצויים על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה – 1975, בגין ניזקי גוף אשר נגרמו לו, לטענתו, כתוצאה מתאונת דרכים בה היה מעורב ביום 16/1/2012.
דיון והכרעה: המסגרת המשפטית ההלכה בדבר ניכוי גמלאות הביטוח הלאומי נקבעה במסגרת רע"א 3953/01 פרלה עמר נ' אליהו חב' לביטוח בע"מ, פד"י נז (4)350 (2003) (להלן: הילכת "פרלה עמר").
את דבריו הנ"ל, ציין כאמור כב' השופט י' עמית בזהירות ומבלי לקבוע מסמרות, ובהפנותו לאשר נקבע ע"י כב' השופט א' ריבילין ב- רע"א 5123/10 זטולובסקי נ' המוסד לביטוח לאומי, (פורסם במאגרים המשפטיים, 21.08.2012) (להלן: עניין "זטולובסקי"), שם נקבע כי: "[...] נכון הוא כי במקרים בהם טרם נקבעו שעורי הנכויות במסגרת תביעתו של הניזוק, יקבע בית המשפט את שיעור הנכות הכוללת של הניזוק ואת שיעור נכותו כתוצאה מן התאונה, בהסתמך על קביעות הועדה הרפואית של המוסד; רק אם לא ניתן יהיה לחלץ נתונים אלה גם מקביעת המוסד, כי אז יקבעו הנכויות על-ידי מומחים מטעם בית המשפט שדן בתביעת השיפוי של המוסד". על קביעה זו שבעניין זטולובסקי, חזר בית המשפט העליון ב- רע"א 4008/17 המוסד לביטוח לאומי נ' קרנית קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים, (פורסם במאגרים המשפטים, 19.09.2017).
...
התובע מנגד טוען כי אין מקום לביצוע ניכוי של סכום כלשהו מסכום הפיצויים המגיע לתובע, ורק לחילופין עותר האחרון לביצוע ניכוי יחסי, כדי שיעור התגמולים המשולמים לתובע בגין נכויותיו הקשורות לתאונה, ואלה בלבד, ולשם ביצוע האמור התובע עתר בבקשתו מושא החלטתי זו למינוי מומחים רפואיים.
בהמשך הפנה כב' השופט י' עמית בפסקה 3 לפסק-דינו בעניין ליוונוב למקרה קיצון כדוגמת המקרה שלפנינו (כפי שיבוא בהמשך), שלפיו מדובר בנפגע הסובל מנכויות שאינן קשורות כלל לתאונה, ושאין מחלוקת לגביהן כי אלו לא נגרמו בעקבות התאונה, וציין את הדברים שלהלן: "[...] מקום בו התאונה מחמירה מצב קודם של הנפגע, מומחה בית המשפט הוא הקובע את שיעור הנכות הרפואית שיש ליחס לתאונה לעומת המצב הקודם [...]. אולם לגבי כל שאר הנכויות, שאין חולק כי לא נגרמו בעקבות התאונה, כאשר ממילא שיעור הנכות הכוללת שנקבעה על ידי המל"ל ידועה, מינוי מומחה או מומחים נוספים אך ורק כדי לקבוע את הנכות הכוללת, עלול להביא לסרבול ולייקור ההליך המשפטי. לכן, אני סבור כי מקום בו הנכות הכוללת שנקבעה במל"ל ידועה, אין טעם במינוי מומחים על ידי בית המשפט, למעט באותם מקרים בהם לא ניתן לחלץ מקביעות המל"ל את שיעורי הנכות" (פסקה 3).
לאור האמור לעיל, הגעתי לכלל מסקנה כי אין הכרח במינוי מומחים רפואיים אחרים בתיק לצורך קביעת מהותה ושיעורה של הנכות הכוללת, וכי לצורך ההכרעה בשאלת הניכויים ניתן יהיה להסתמך על קביעת וועדת המל"ל בנוגע לנכויותיו של התובע.
מצאתי להעיר, כי הניכוי היחסי צריך לשקף את הסכומים ששולמו וישולמו לתובע על ידי המלל, על מנת שהתובע לא יקבל פיצוי שסכומו עולה על שיעור נזקיו, ועל מנת שבבוא העת, הנתבעת לא תשפה את המל"ל בפחות או מעבר למה שהמל"ל שילם וישלם בפועל לתובע, כך שהמסקנה אליה הגעתי, משרתת את האינטרסים של כל הצדדים הנוגעים בדבר במערכת היחסים המשולשת בין המזיק הניזוק והמל"ל, גם אם המל"ל אינו צד להליך זה. סוף דבר הבקשה למינוי מומחים רפואיים נוספים – נדחית, בכפוף לכך שבעלי הדין יהיו רשאים להתבסס על קביעת המל"ל ביחס למהות ושיעור נכויותיו של התובע, לצורך הוכחת טענותיהם בנוגע לסכום הניכוי אותו יהא מקום לבצע מסכום הפיצויים שיפסקו לתובע בתיק זה. בשלב הזה איני עושה צו להוצאות.
מאחר ובהחלטתי מיום 13/3/2018 אפשרתי לנתבעת להגיש חוות דעת אקטוארית מעודכנת תוך מתן אפשרות להגשת הסתייגות ע"י התובע, ומאחר והסתייגותו של התובע באה לידי ביטוי בהגשת חוות דעת אקטוארית מטעמו, בשלב הזה אינני רואה מקום להיעתר לבקשת התובע להוצאת חוות הדעת האקטוארית המעודכנת שהוגשה ע"י הנתבעת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

כאמור פסיקת בית המשפט העליון שואפת להשוות בתביעת הניזוק, בין אחוז ההוון בחישוב הפסדי הניזוק בעתיד לאחוז ההוון בנכוי גמלאות הביטוח הלאומי, ובתביעת השבוב של המוסד לביטוח לאומי כנגד המזיק לאחוז ההוון של גמלאות הביטוח הלאומי, וזאת כדי למנוע התעשרות של אחד מהגורמים על חשבון מישנהו, כך שהמזיק לא יחויב חבות יתר ואילו הניזוק לא יקבל פיצוי יתר.
מנגד יש לזכור, זכותו של המוסד לביטוח לאומי לתבוע שבוב על פי סעיף 328 לחוק הביטוח הלאומי מוגבלת לגובה הגימלאות ששילם או ישלם לניזוק בפועל (ראה: ע"א 9946/01 אררט חברה לביטוח בע"מ נ' המוסד לביטוח לאומי, פ"ד נח (1) 103, 109 (2003)), ואין לקבל תוצאה שלפיה המוסד לביטוח לאומי יפרע מהמזיק, יותר מכפי זכותו של הניזוק עצמו כלפי המוסד לביטוח לאומי (ראה: ע"א 7453/12 אלחבאנין נ' אברהם [ניתן ביום 9.9.2014, בסעיפים 42-43 לפסק הדין], וראה יישום בשאלת ההוון בת.א. (ת"א) 9325-11-13 המוסד לביטוח לאומי נ' קרנית קרן לפצוי נפגעי תאונות דרכים [ניתן ביום 30.8.2016]).
...
המסקנה מכל האמור הינה כי דין הבקשה לתיקון התביעה להידחות.
אשר על כן אני דוחה את הבקשה.
המבקש ישלם למשיבים את הוצאות הבקשה בסך 2,500 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2013 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בית משפט קמא קבע, כי הארוע בו עסקינן הנו בבחינת תאונת דרכים, כמשמעותה בחוק הפלת"ד, וחייב את המערערת לשלם למשיב (אחרי ניכוי גימלאות הביטוח הלאומי) את הסכום של 678,000 ₪, בצרוף סך של 103,124 ₪ בגין שכר טירחת עו"ד, ובצרוף אגרת בית משפט.
המוסד לביטוח לאומי הכיר בארוע כפגיעה בעבודה, נקבעה למערער תקופת אי-כושר עבודה, בהמשך דרגת נכות זמנית, ולבסוף, נכות צמיתה בשיעור של 19% החל מיום 1.4.08.
...
איננו מקבלים את טענת המערערת כי האירוע אינו נופל בגדר תאונת דרכים.
במקרה שבפנינו, סבורים אנו, כי התוצאה הכוללת שאליה הגיע בית משפט קמא בפסק דינו (זאת לאחר שאנו כבר מביאים בחשבון את תיקון טעות הסופר שנפלה בפסק הדין), מצדיקה את התערבותה של ערכאת הערעור, וזאת בהתחשב בראיות כפי שהונחו בפני בית משפט קמא, או העדרן של ראיות, ומצבו של המשיב, ללא קשר לאירוע התאונה (ניתוח החלפת מפרק הברך).
בשקלול הנתונים, סבורים אנו כי יש להפחית את יתרת הפיצוי שלזכות המשיב כך שבמקום הסכום של 556,195 ₪ (דהיינו, יתרת הנזק לאחר תיקון פסק הדין: 889,595 ₪ , בניכוי גימלאות הביטוח הלאומי בסך 333,400 ₪), יבוא הסכום של 380,000 ₪, בתוספת שכר טרחת עו"ד בשיעור של 13% מסכום זה, ומע"מ כחוק על שכר הטרחה, ובצירוף אגרת המשפט.
בנסיבות הענין, ומשנדחה ערעורה של המערערת בשאלת החבות מחד גיסא, והתקבל חלקית בשאלת גובה הנזק מאידך גיסא, לא יהא צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו