מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

ניכוי הוצאות לימודים אקדמאים למעביד

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2007 בעליון נפסק כדקלמן:

השאלה שלפתחנו היא, האם לימודים אקדמיים שלמדו 44 עובדי המשיב – רובם המכריע לתארים ראשונים ושניים במינהל עסקים – במימון הבנק בלא ניכוי מס, נופלים לעניין המיסוי בגדר טובת הנאה כמשמעה בסעיף 2(2) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש); קרי, האם הם מקור הכנסה החייב בנכוי מס במקור על-ידי המעביד המממן, כשכר עבודה, לפי סעיף 164 לפקודה, הקובע חובת ניכוי במקור על כל הכנסת עבודה.
ודוק: אין בכך כדי לדחות את "מבחן המהות" אשר בית המשפט נקרא לאמצו בבואו לבחון הכרה בתארים אקדמיים כהוצאה מוכרת (ראו: ר' לבנת, "תארים אקדמיים מתקדמים – כהוצאת הישתלמות מקצועית מוכרת", מיסים יג/2 (אפריל 1999); ל' נוימן, "הפרמטרים להתרה בנכוי של הוצאות ללימודים אקדמיים", מיסים ט"ז /3 (יוני 2002)); על הלימודים במהותם להיות קשורים לתפקידו של הנישום, אלא שבנוסף לכך עליהם להיות ממוקדם וחיוניים בתפקיד.
...
עם הזמן התפתח "מבוך" נורמטיבי, הבנוי מהבחנות דקות שבדקות, שאין – כך סבורני - כל טעם לתור בין כתליו, מה עוד שלא אחת סותרים פסקי הדין אלה את אלה, ועל כן לא ייפלא כי בענייננו שלנו הן הבנק והן פקיד השומה תומכים יתדותיהם בפסקי דין מן המשפט האמריקני התומכים צד צד בעמדתו (להרחבה בנושא ראו:; J. K. Sanchez, Note: The Deductibility of M.B.A Degree Expenses Under Treasury Regulation 1.162-5, 32 (2007), Iowa J Corp L, 659; V. G. Kalafat, Rethinking Treasury Regulation 1.162-5 and Slaying the Monster in the Education Tax Maze, 80 Norte Dame L. Rev.
אשר על כן, חוששני כי אין מנוס מקבלת הערעור, ומביטול פסק דינו של בית המשפט קמא.
האידאולוגיה הפיסקלית, ומן הסתם צרכי הגביה של קופת הציבור, הותירו את העקרונות על כנם, והמחוקק הולך בדרך זו. על כן עולם כמנהגו ומבחנים כמנהגם, ואף בנידון דידן כך. על כן אין מנוס מהיעתרות לערעור, ומהשבת החלטתו של המערער על כנה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

רקע וטענות הצדדים התובעת 1 הנה חברה והזרוע המבצעת של תובעת 2 אשר עוסקות בהסדרת הרשמת סטודנטים ללימודים אקדמיים בשיטת הלימוד מרחוק, לתארים האקדמיים השני והשלישי באוניברסיטאות בחו"ל ולצורך ניהול מערך תמיכה ולוגיסטיקה להרשמה, לניהול וללווי סטודנטים הלומדים ממקום מושבם בארץ, בלמידה מרחוק באוניברסיטאות בחו"ל לקראת תארים שני ושלישי, מעסיקה המכללה יועצים אקדמיים, לווי ייעוץ וצוות מזכירות ופקידים בכירים ועוד.
עוד נטען כי ,הנתבעים שילמו כל אחד 7,500 יורו וכי מהיתרה המוסכמת יש לקזז הוצאות מיותרות שעולות על 1,000 יורו וכן יש לקזז עוגמת נפש וקיזוז עבור גיוס חמישה סטודנטים שנטען שהתובעים התחייבו לתת לנתבעים עבור גיוס כל סטודנט, הנחה 200 יורו לכן נטען שיש לקזז 1,000 יורו עבור החמישה שגויסו.
...
נוכח כל האמור, מצאתי שאין מקום לחייב בגין השנה הרביעית על כן הסכום שנדרש עבור שנה זו בסך 2,500 יורו לכל אחד מהנתבעים (סך הכול 5,000 יורו לשני הנתבעים) נדחה.
באשר לטענות הקיזוז מצאתי שדינם להידחות מקום שבטענות כגון דא הנטל מוטל על מי שטוען שיש לקזז לו דהיינו, על הנתבעים אך הנתבעים לא הביאו כל הוכחה על הגיוס הנטען, על ההוצאות הנטענות, לא זימנו מי מטעם אותם סטודנטים שלטענתם הם גייסו ולא הוכיחו שסוכם בינם לבין התובעים עניין ההנחה ואין בצירוף המייל בדבר ההנחה כדי להעיד כי טרם קיבלו הנחה זו ומכאן שאין מקום לקבל טענה זו. עא 2702/92 אהרן גינזברג נ' יוסף בן יוסף "המסקנה היא אפוא, כי המערער לא עמד בחובה המוטלת על נתבע, הטוען לקיזוז, להניח תשתית מספקת לטענה זו. לעניין זה יפים הדברים אשר נאמרו בע"א 579/85, ב"ש 288/86, 332משה אריאן ואח' נ' בנק לאומי לישראל בע"מ [11], בעמ 767-768:" על כן ונוכח כל האמור מצאתי שיש לחייב את הנתבעים בתשלום היתרה שנותרה בגין השנים א'-ג 'וכי אין לחייבם בגין שנה ד'.
סוף דבר תביעה שמספרה 24123-12-15 (להלן: "תיק 1") נותרה הנתבעת חייבת עבור השנים א'-ג' סך של 2500 יורו על כן יש לשלם הסך האמור לפי שער 4.333 ליום 08.10.15.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2016 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בתל אביב - יפו ס"ע 23304-11-12 סע"ש 48439-09-12 לפני: כב' השופטת עידית איצקוביץ נציגת ציבור (עובדים) גב' שולמית שמואלי עתניאל נציגת ציבור (מעסיקים) גב' ברקת שני התובעת בסע"ש 48439-09-12 (הנתבעת בסע"ש 23304-11-12) התובעת בסע"ש 23304-11-12 (הנתבעת בסע"ש 48439-09-12) 1. המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה בע"מ- חל"צ ע"י ב"כ עו"ד י. חורש ועו"ד א. פוזנר וכן עו"ד ליאור כץ 2. אי.ג'י.טי השכלה בע"מ, ח"פ 514430701 ע"י ב"כ עו"ד אריק הרוש ועו"ד ברק מלכית הנתבע בסע"ש 48439-09-12 הנתבעת בסע"ש 23304-11-12 1. צחי איציק כהן, מ"ז 029523990 ע"י ב"כ עו"ד מ' קידר 2. נטע ארז, מ"ז 056610397 ע"י ב"כ עו"ד י. חורש ועו"ד א. פוזנר וכן עו"ד ליאור כץ פסק דין
למעשה ב"כ AGT אינו חולק על כך, אך מפנה למכתבו של עו"ד כהן לרו"ח וידל מיום 21.5.2012 שם כתב עו"ד כהן: "מה שנשאר זה להעביר את הרכב ואת הביטוחים לאי.ג'י.טי. במסגרת הקיזוזים והחיובים. אין לי מושג איך עושים זאת, אם ע"ח ההלוואה של מ.ל.א. לאי.ג'.טי. ע"ס 900K ₪ או ההיתחשבנות בסוף שנה על הפרויקטים של לימודי החוץ, אני מניח שתדע לעשות זאת הכי נכון חשבונאית" (ההדגשה הוספה).
העובדה ש- AGT חייבה את עו"ד כהן בהוצאות הרכב ("זקיפת הוצאות רכב") בתלושי השכר מלמדת שהיא הבעלים של הרכב, שכן, מעסיק שמעניק הטבה צריך שיהיה לו מה להעניק.
...
התלבטנו בנקודה זו ולבסוף מצאנו כי מאחר שעו"ד כהן חויב ב"שווי רכב" כעובד מל"א ולא חלק על תחשיב זה - לא בזמן אמת ולא במסגרת ההליך (ואף ניסה להיבנות מחיובו בשווי השימוש ברכב על ידי AGT) - הרי שהוכח כדין שווי השימוש (להבדיל מחיוב יחסי בתשלום הביטוח וכדומה).
לסיכום תביעתה של מל"א מתקבלת.
תביעתה של חברת AGT נדחית במלואה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

אני סבורה כי העובדה שהתובע לא עטה כפפות ומגנים יצרה סיכון באופן שיש מקום להטיל עליו אשם תורם בשיעור של 10% בלבד, שכן כאמור לעיל, מחד אכן מדובר בעובד מנוסה ומאידך לא הוכח שהתובע נהג בנגוד לנהלים והמעביד צריך להניח שהעובד עשוי להתרשל ועליו ליצור סביבת עבודה שתקשה על ההתרשלות ובמסגרת זו, לספק אמצעי הגנה ולאכוף את לבישתם.
אין לדעת האם התובע היה פונה ללימודים אקדמיים או עוזב את המפעל לצורך עבודה במקום אחר, לפיכך, ומשלא נסתרה, חלה בעיניינו הילכת רים אבו חנא ובסיס שכרו של התובע יהיה על פי השכר הממוצע במשק נכון להיום על פי פירסומי הלישכה המרכזית לסטטיסטיקה, העומד על סך של 13,200 ₪ ברוטו.
סיכום ניזקי התובע כאב וסבל 200,000 ₪ הפסדי שכר לעבר 561,052 ₪ אבדן כושר הישתכרות לעתיד 1,383,250 ₪ הפסדי פנסיה 243,037 ₪ עזרת צד ג' והוצאות לעבר ולעתיד 60,000 ₪ סה"כ 2,447,339 ₪ ניכוי אשם תורם בשיעור 10% 244,733- ניכוי גמלאות המל"ל 2,120,396- סה"כ לאחר נכויים 82,209 ₪ על הנתבעת לשלם לתובע את הסך של 82,000 ₪ ועל סכום זה יש להוסיף שכ"ט עו"ד בשיעור 20% בתוספת מע"מ, החזר חוות דעת התובע, החזר חלקו של התובע בחוות דעת מומחה בית המשפט והחזר אגרה ע"ס 710 ₪.
...
לפיכך אני קובעת כי פגיעתו של התובע בתאונת העבודה מיום 31.10.2017 הוכחה וכי מעבידתו נושאת באחריות לפגיעה זו בגין התרשלות ואי עמידה בתנאים הקבועים בחוקי העבודה שפורטו לעיל.
אני סבורה כי העובדה שהתובע לא עטה כפפות ומגנים יצרה סיכון באופן שיש מקום להטיל עליו אשם תורם בשיעור של 10% בלבד, שכן כאמור לעיל, מחד אכן מדובר בעובד מנוסה ומאידך לא הוכח שהתובע נהג בניגוד לנהלים והמעביד צריך להניח שהעובד עשוי להתרשל ועליו ליצור סביבת עבודה שתקשה על ההתרשלות ובמסגרת זו, לספק אמצעי הגנה ולאכוף את לבישתם.
מתוך בחינת גילו של התובע ועיסוקו עובר לתאונה מחד ואפשרויותיו להסתגל למומו מאידך, אני סבורה כי במקרה זה, נכותו התפקודית של התובע אינה שונה מהנכות הרפואית שקבעו לו מומחי בית המשפט ועומדת על 36.83%.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2009 בעליון נפסק כדקלמן:

המערער סבור כי הכרחיותה של ההוצאה לייצור הכנסה אין בה די לצורך התרתה בנכוי וכי נידרש שהיא תהיה גם אינצידנטאלית לייצור ההכנסה, לאמור כרוכה בה. מבחן האינצידנטליות הוגדר על ידי השופט א' ויתקון בע"א 284/66 קופילוביץ נ' פקיד השומה למפעלים גדולים, תל אביב, פ"מ כ(4) 716, 718 (1966) באופן הבא: מבחן "האינצידנטליות" פרושו שעלינו לראות את מקור הפרנסה - כאן הקשר בין מעביד ועובד - כדבר אורגאני, ולשאול, אם ההוצאה הנדונה מישתלבת בתהליכו ומבנהו הטבעי של המקור.
ודוק: אין בכך כדי לדחות את 'מבחן המהות' אשר בית המשפט נקרא לאמצו בבואו לבחון הכרה בתארים אקדמיים כהוצאה מוכרת (ראו: ר' לבנת, 'תארים אקדמיים מתקדמים – כהוצאת הישתלמות מקצועית מוכרת', מיסים יג/2 (אפריל 1999); ל' נוימן, 'הפרמטרים להתרה בנכוי של הוצאות ללימודים אקדמיים', מיסים ט"ז /3 (יוני 2002)); על הלימודים במהותם להיות קשורים לתפקידו של הנישום, אלא שבנוסף לכך עליהם להיות ממוקדם וחיוניים בתפקיד.
...
בעניין זה דעתי כדעתה של חברתי השופטת נאור וכמוה אף אני סבורה כי מדובר בשאלה מורכבת אשר מן הראוי כי תיבחן על כל היבטיה טרם שנקבע מסמרות לגבי מועד תוקפה של ההלכה שנפסקה בערעור זה. אוסיף ואומר כי להשקפתי, ואף שבית משפט זה טרם נדרש בעבר לשאלת ניכוין של הוצאות השגחה על ילדים מן ההכנסה החייבת, המבחן אותו מיישם חברי המשנה לנשיאה בקובעו כי הוצאות אלה מותרות בניכוי הוא מבחן חדש ורחב יותר ממבחן האינצידנטליות אשר משל בכיפה עד כה ואותו ביקש בית המשפט המחוזי ליישם במקרה דנן (ותמימת דעים אני עם דברי חברי בפיסקה 19 לפסק דינו כי הניסיון ליישם את מבחן האינצידנטליות על המקרה דנן הוא מאולץ במידת מה).
לבסוף ולמען הסר ספק, אוסיף ואומר כי מכל מקום מקובלת עליי, כמובן, עמדת חברי המשנה לנשיאה לפיה יש להחיל על עניינה של המשיבה את ההלכה החדשה שנפסקה.
מן הטעמים המפורטים לעיל אני מצטרפת למסקנתו של חברי המשנה לנשיאה כי דין הערעור להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו