בשורה של פסקי דין שניתחו את ההסדר הישן בדבר שימוש לרעה, נקבע כי ההבדל המרכזי בין הסדר האחריות הכללי שבסעיף 5 לחוק כרטיסי חיוב לבין הסדר האחריות הספציפי ביחס לעיסקאות במסמך חסר שבסעיף 9 לחוק כרטיסי חיוב נעוץ בגורם עליו מוטל הנטל להוכיח כי אכן נעשה שימוש לרעה בכרטיס האשראי:
"עדיין יש צורך להסביר את ההבדל שבין סעיף 9 לבין סעיף 5 לחוק כרטיסי חיוב. האבחנה, לדעתי, בהיעדר פסיקה של בתי משפט בנושא זה, היא שמצב של שימוש לרעה בפירטי כרטיס (להבדיל משימוש לרעה בכרטיס עצמו) הוא מצב הכלול הן בסעיף 9 והן בסעיף 5. במקרה זה ההבדל נעוץ בנטל ההוכחה. סעיף 5 עוסק במצב שבו הלקוח שיכנע והוכיח כי נעשה שימוש לרעה בכרטיס. תנאי להפעלת הסעיף הוא שהיה שימוש לרעה. סעיף 5(ב) קובע כי הלקוח לא יהיה אחראי בשום מקרה לשימוש לרעה שנעשה אחרי שנמסרה הודעה. במקרה זה לא עצם ההודעה מעניק את הזכות ללקוח, אלא העובדה שהיה אמנם שימוש לרעה, כלומר, שימוש בכרטיס בידי מי שאינו זכאי לכך. שונה המצב לגבי סעיף 9. באותו מקרה הלקוח אינו צריך להוכיח דבר ודי בכך שהוא מודיע למנפיק תוך 30 ימים שהוא לא ביצע עיסקה, כדי שהמנפיק יהיה חייב להשיב לו את סכום החיוב ... לפיכך אני קובע כי גם סעיף 9 וגם סעיף 5 עוסקים בשימוש לרעה בכרטיס חיוב, אך יש ביניהם הבדלים, שכן, סעיף 9 עוסק במצב שבו נעשתה עיסקה במסמך חסר מבלי שבשלב הראשון נקבע על ידי המנפיק, האם הלקוח אמנם קיבל את הנכס בפועל. כאשר מוכח שימוש לרעה, כלומר ידוע שנעשה מעשה מירמה והלקוח אמנם לא רכש את הנכס ולא ביצע את העיסקה, זכותו של הלקוח לזיכוי. הפירוש האחר שמציעה המשיבה מנוגד לתחושת הצדק, בכך שאם לאחר מעל 30 יום מגלה הלקוח כי רומה לא תהיה לו כל תרופה, וזאת גם במצב שבו כרטיס האשראי מונח בארנקו ולא נגנב ולא אבד. גישה זו הופכת את הלקוחות לעומדים על המשמר עבור חברת האשראי כאשר כל לקוח נוטל על עצמו אחריות כבדה ביותר." (ת"א (שלום ת"א) 127136/00 רוזנבלום נ' כרטיסי אשראי לישראל בע"מ, בעמ' 5-4 (נבו 16.1.2002)) (ההדגשה במקור).
הנטל להוכיח עצם קיומו של שימוש לרעה מוטל על שכמו של המשלם (לפי הסדר הגבלת האחריות שבסעיף 24 לחוק) והנטל להוכיח את הנסיבות המסירות את הגבלת האחריות על המשלם במקרה בו אכן הוכח שימוש לרעה מוטל על נותן שירותי התשלום (עמ' 1180 לדברי ההסבר, ראו גם ת"א (שלום בת ים) 49949-03-22 רייסקי נ' כרטיסי אשראי לישראל בע"מ, בפסקות 19-18 (נבו 13.7.2023); ת"ק (תביעות קטנות עכו) 44796-02-23 אבו יוסף נ' כרטיסי אשראי לישראל בע"מ, בפסקות 56-55 (נבו 24.7.2023)).
...
סיכום:
מן המקובץ לעיל, הערעור מתקבל בזה.
כפועל יוצא אני מורה כי קביעותיו של בית המשפט קמא מתבטלות בזאת.
המשיבה תשלם למערערת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בערעור בסך של 20,000 ₪.