מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

נטל הוכחה מכריע של עסקת מכר מקרקעין

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

דרך הילוכנו בפסק-הדין, תחילה נעמוד על גדר המחלוקת ועל הוראות החוק והפסיקה לעניין רישום הערת אזהרה לצד הערה על שיעבוד על זכויות החייב; לאחר מכן, נבחן את ההלכה בעיניין של חוזה למראית עין, הנטל להוכחתו ואמות המבחן להכרעה בשאלת כוונתם של הצדדים בכריתתו של ההסכם; לבסוף נדרש לחומר הראיות, לרבות העדויות שנשמעו, ולאור נטלי ההוכחה המעוגנים בדין, נכריע במחלוקת.
בעניינינו, טענת הנתבעת לכריתתו של חוזה למראית עין הנה טענת הגנה שעל הנתבעת לשאת בנטל השיכנוע לביסוסה ולהביא ראיות, שיש בהן להוכיח במאזן ההסתברויות את טענתה לעסקה בדויה ולכריתתו של הסכם המכר במצג מדומה ולצורך הברחת נכסי החייב (ע"א חזן; קדמי, עמוד 1721-1725).
בעניינינו, לאחר עיון בטענות הצדדים, בחינת חומר הראיות בתיק, והתרשמותי מעדויות שנשמעו לפניי, הגעתי לכלל מסקנה כי התובעים הניחו תשתית מספקת, בדבר קיומה של עסקה לרכישת הדירה, בהסכם בכתב, אשר דווחה כדין לרשויות המס ונתמכה בהוכחה לכאורית לתשלום תמורת הרכישה, באמצעות מכר הדירה שבבעלותם בבית שמש והלוואה מהבנק (ראה נספחים א-ד לתצהיר תובעים).
בעיניין זה כשלה הנתבעת משלא הובאה תשתית מספקת, מעבר לקשיים וספיקות בדבר אופן תשלום התמורה; שאותן ניתן לייחס לחוסר ההקפדה ויחסי האמון המובנים השוררים בעיסקה בין קרובי מישפחה מדרגה ראשונה, נוסף על נזק ראייתי מסוים שניגרם לתובעים ולמוכרים בשל חלוף הזמן מחתימת הסכם המכר ועד לגילוי השיעבוד, ולמצער עד למועד רשומו בפנקסי לישכת רישום המקרקעין.
...
בהקשר זה, ובכל הנוגע לאופן העברת התשלום תמורת הדירה, מקובלת עליי טענת הנתבעת, העוברת כחוט השני בסיכומיה, לתיעוד חסר ולספקות שהתעוררו בקשר להתנהלות התובעים והמוכרים.
אשר על כן, משהנתבעת לא הרימה את הנטל המוגבר הרובץ לפתחה לבסס את טענתה לחתימת הסכם המכר כעסקה מדומה, ולנוכח הסכמת הנתבעת המעוגנת בהוראת הדין כי ככל שהסכם המכר מגלם עסקת מכר אמיתית, יש בהערת האזהרה מכוחו הקודמת בזמן לרישום השעבוד כדי לגבור על השעבוד-הנני מקבל את התובענה שלפניי ומורה על הסרת השעבוד אשר נרשם לטובת המרכז לגביית קנסות על זכויותיו של החייב.
הנתבעת תשלם לתובעים שכר-טרחת עורך-דין והוצאות בסך של 15,000 ש"ח, תוך 90 יום, שאם לא כן, יישאו הפרשי ריבית והצמדה כחוק.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

הנטל להוכחת ביטולה של עסקה הוא על מי שטוען, כי העסקה בוטלה (ע"א 304/85 מנהל מס שבח מקרקעין, תל-אביב נ' עידית זמר, פ"ד מא(4) 826).
כך לדוגמא, בעמ"ש (מחוזי נצ') 121-09 מופיד נעים קזל נ' מנהל מס שבח נצרת קבעה וועדת הערר, כי שאלת משך הזמן בין חתימת עסקת מכר במקרקעין עד לביטולה מהוה שיקול מכריע על ידי בית המשפט בבואו להחליט, אם לקבל את טענת הצדדים, כי מדובר בבטול תמים של עסקה לבין ניסיון להחזיר קרקע שנמכרה על עשיית רווח, המיטיב עם שני הצדדים, כאשר במשך הזמן שחלף חלו שינויים מהותיים בשווי המקרקעין בין מוכר ברצון לקונה ברצון.
...
סבורני, כי בנסיבות הרלוונטיות אין לקבל טענה, כי אין לקבל את הודעת הביטול בשל אי החזרת התמורה.
אינני מקבלת את טענת המשיב בנוגע לזכותם של היורשים לבטל את ההסכמים.
בנסיבות אלו, סבורני, כי יש לקבל את הודעת הביטול אשר הגישו הצדדים למשיב.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הכרעה בכדי להכריע בשאלת תום ליבם של הרוכשים, יש להתוודע תחילה אל מכלול הנסיבות הנוגעות לעסקה למכירת המקרקעין מסגל אל הרוכשים, כפי שזו עולה מהראיות שבאו בפניי.
אמנם, אין בכך כשלעצמו כל פסול, משבא כוחם הנו שלוחם, וכפי שנקבע בפסיקה: "...ניתן לקיים את דרישת ההסתמכות שעל הרוכש לקיים באמצעות שלוח, והמקרה השכיח בהקשר זה הוא של הסתמכות באמצעות בא-כוחו של רוכש, המטפל בעסקת המכר בשמו ועבורו. במקרה כזה על הרוכש הטוען לתקנת השוק להוכיח כי השלוח הסתמך על המירשם בתום לב..." (ראו פס"ד להיגי).
וכלשונו: "תקנת השוק זו אינה באה להגן על יעילותו ומהירותו של המסחר, שכן אינה מוגבלת למכירה על ידי עוסק. היא נועדה להקטין סיכונים בעריכת עיסקאות במקרקעין. עיסקאות מעין אלו הן איטיות במהלך, הן מלוות בייעוץ משפטי, והנוהג שבעולם וצפיות הצדדים - הוא כי לאור עלותן הגבוהה של עיסקאות אלו, הרוכש יבצע בדיקות סבירות. על כן, כפי שפרטנו לעיל, ראוי להטיל על הרוכש נטל אובייקטיבי של תום-לב, באופן המחייב אותו לערוך בדיקות סבירות לעניין מצב הזכויות, גם מעבר לבדיקת המרשם..." [מ' דויטש, קניין, כרך ד, בעמ' 269].
...
לאור האמור, אני סבורה כי לא ניתן לומר כי מדובר בקרקע ספקולטיבית אלא מדובר בקרקע המיועדת למגורים ושימושים אחרים שאינם חקלאיים, באופן די וודאי.
עדות זו אך מחזקת את חוות דעת המבקש ואת המסקנה ולפיה, הרוכשים לא הוכיחו כי שילמו תמורה סבירה.
סוף דבר לאור כל האמור, התובענה מתקבלת ואני מורה ללשכת רישום המקרקעין להחזיר את הרישום של המבקש כבעלים של המקרקעין, בהתאם לרישום שהיה קיים ערב התרמית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

מבלי להכריע מה משך האיחור ברשום הדירה בלישכת רישום המקרקעין לפי החלופות השונות, אין חולק כי הנתבעת אחרה ברשום לפי כל חלופה אפשרית, גם הנתבעת אינה חולקת על הטענה לפיה היא אחרה ברשום.
האם התובעים זכאים לפצוי בגין ההפרה האם רוכש דירה זכאי לפצוי עקב אי רישום הדירה על שמו בלישכת רישום המקרקעין? כב' השופט הבכיר יצחק שמעוני בת.א (י-ם) 7538-07 עדנאן קואמלה פאיז נ' אלגולאני אבראהים חסין [פורסם בנבו]: "דיו רב נשפך בפסקי הדין שניתנו על ידי בתי המשפט השונים בסוגיית רישום הזכויות בעסקת מכר מקרקעין. למעשה, יודע כל אדם מן היישוב כי עסקת מכר במקרקעין מסתיימת ברשום הזכויות. רישום הזכויות מעוגן בכל הסכם מכר. ברכישת דירה מיד ראשונה, מתחייב הקבלן לבצע את הרישום על שמם של הרוכשים. התחייבות זו מגלמת את תכליתה ומהותה של עסקת המכר, שכן נועדה היא להעביר את זכויות הקניין בממכר לידי הרוכש. פשיטא שהסכמים צריך לקיים. התחייבות שנטל על עצמו הקבלן- הנתבע, מטילה עליו אחריות לביצועה ולא יכולה להשמע כל טענה לפיה עשה הוא ככל שלאל ידו. אחריותו מוחלטת היא וככל ואינו עומד בה, עליו לשאת בכל הנפקויות וההשלכות הנובעות הימנה, לרבות זכותו של הנפגע לפצוי (ראה (ע"א 3912/90 EXIMIN S.A נ' טקסטיל והנעלה איטל סטייל בע"מ, פ"ד מז(4) 64; ע"א 458/93 פרטין ואח' נ' סלומון, פ"ד מז5) 537). אכן, עיכוב לא סביר בהשלמת רישום הזכויות בספרי המקרקעין הוכר בשיטת המשפט הישראלית כנזק בר-פיצוי. הפצוי תכליתו לגלם את ההפרש בין ערכם של המקרקעין עובר לרישום הזכויות כדין ולאחריו. בית המשפט העליון עמד על פוטנציאל הפגיעה בטמון באי רישום הזכויות בספרי המקרקעין, בע"א 532/83 י. סיני השקעות בע"מ נ' י. פישטל, פ"ד מ(4) 319, בעמ' 328, בהאי לישנא: "קונה פוטנציאלי עשוי להירתע מעסקה במקרקעין שזמן כה רב לא נרשמה על שם המוכר. עיכוב כה ממושך עשוי לעורר בליבו של קונה כזה חשש, שמא יש פגם בזכויותיו של המוכר, ולגרום לכך, שיחדל להיתעניין בדירה בלי להעמיק חקר בסיבת העיכוב". הקפו של הפצוי טעון הוכחה, והדברים ברורים" בת.א. (ת"א) 34949-01-15 אלון אליאור נ' א.ד.מ. נתנאל בניה בע"מ (להלן: "פס"ד אליאור") נקבע: "סעיף 13 לחוק החוזים תרופות קובע: "גרמה הפרת החוזה נזק שאינו נזק ממון, רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים בעד נזק זה בשיעור שייראה לו בנסיבות העניין". על סעד זה כותב כב' השופט דנציגר בעיניין אשדוד כדלקמן: "כאשר מדובר בתביעת פיצויים בגין נזק לא ממוני, קובע סעיף 13 לחוק התרופות כי במקרים בהם הפרת החוזה גרמה לנזק לא ממוני "רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים בעד נזק זה בשיעור שייראה לו בנסיבות העניין"..
...
במקרה שלפני, שוכנעתי כי יש מקום לפסוק לתובעים פיצוי בגין עוגמת נפש, דהיינו פיצוי בגין נזק שאינו נזק ממון, הגם שהתובעים לא עתרו לפסיקת סעד זה, אלא שהם תבעו "פיצוי מוסכם" בגין הפרת ההסכם.
סוף דבר – הגעתי למסקנה כי יש לפסוק לתובעים פיצוי בסך 20,000 ₪ בגין עגמת נפש, שהינו הפיצוי ההולם בנסיבות העניין בהתאם לקובץ הפסיקה שהוגש ע"י ב"כ הנתבעת ובהתאם לפסיקה שפורטה בפסד אליאור.
אשר על כן הנני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעת פיצוי בסך 20,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

עו"ד אירני טיפל ברוב עיסקאות המכר של העדה הדרוזית באיזור ושימש כעו"ד גם בעיסקה זו. דיון והכרעה נטל ההוכחה כלל יסוד בדיני הראיות הוא, כי בעל דין במשפט אזרחי נושא בנטל להוכיח את העובדות הנחוצות לביסוס טענתו.
הנתבע לא הרים את נטל הבאת הראיות להוכחת אמתות ההסכם מיסמכי העסקה המקוריים לא הוגשו וקיימת אינדיקאציה להיותם מזוייפים כאמור, הנתבע הודה בתצהירו כי הוא כלל לא ידע על עסקת המקרקעין עד למציאת המסמכים בבית אמו לאחר פטירתה וכי היא מעולם לא סיפרה לו ולאחיו כי היא רכשה את המקרקעין (סעיפים 15, 17 ו- 20 לתצהיר הנתבע).
על כן, עצם קיומה של עסקת המכר ובכלל זה העובדות הנוגעות לחתימת כל המסמכים, אינן בידיעתו האישית של הנתבע, אשר נסמך על המסמכים שאותם לטענתו הוא מצא.
...
כך, בעוד שכמו הנתבע, גם הוא הצהיר בתצהירו כי אמו "מעולם לא הביאה לידיעתנו, כי התקשרה בעסקת המכר הנ"ל" (סעיף 13 לתצהיר) וכי הוא ואחיו נחשפו להסכם המכר ולמסמכים רק לאחר פטירתה (סעיף 14 לתצהיר), הרי שבעדותו בבית המשפט, משנשאל :"אבל על הקניה של המקרקעין של התביעה שלנו היא לא סיפרה לך"?, הוא סתר עצמו והשיב: "מי אמר? סיפרה הכל. אבל מתי שמצאנו את הדברים זה מתי שהיא נפטרה" (עמ' 37 שורות 32-33, עמ' 38 שורות 8-9 לפרוטוקול).
בסיכומו של דבר, לא ניתן כל הסבר לכך שהנתבע הסכים לכאורה לתשלום משמעותי זה, בניגוד להוראות ההסכם, ולכך שלא נערכה מעולם כל פנייה לתובעת בדרישה שתשלם את מס השבח החל עליה על פי ההסכם.
סיכום על יסוד האמור לעיל, התביעה מתקבלת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו