לעניין זה ראה האמור ברע"א 5926/22, סלע נ' שוחט, ניתן ביום 29.3.23, בסעיפים 14-15 לפסה"ד.
האם עלה בידי הנתבע להוכיח כי השיקים ניתנו כבטחון?
זאת ועוד, הנתבע טוען, כי היה תנאי במסירתם של השיקים, שלא היתקיים.
לאחר שעיינתי ובחנתי את מכלול חומר הראיות הרלוואנטי למחלוקת זו, כפי שהונח בפניי, לא מצאתי שעלה בידי הנתבע, שעליו רבץ הנטל להוכיח גירסתו, להוכיח את טענתו, שהשיקים נימסרו ל"בטחון" לצורך הבטחת תשלום עתידי של שכר טירחה, וכי התנאי שעמד בבסיס המסירה לא היתקיים, שעה שהתובעת לא ערכה עם הנתבע היתחשבנות, ועל כן לא הייתה רשאית להציג את השיקים לפרעון.
שנית, על-פי מבחן השכל הישר והגיונם של דברים, ככל שאכן השיקים היו נמסרים לתובעת לבטחון בלבד, אזי היה ניתן שיק אחד, שבו היה נכלל סכום שכר הטירחה הצפוי חֵלֶף עריכת חמישה שיקים נפרדים.
לעניין זה – בין השאר - ע"א 7456/11, בר נוי נ' מלחי אמנון, ניתן ביום 11/4/13, בסעיף 15 לפסה"ד.
כל האמור לעיל מביא אותי למסקנה, ולפיה לא עלה בידי הנתבע להרים את הנטל הנידרש להוכחת טענות ההגנה, אותן העלה הנתבע נגד עסקת היסוד, כמפורט לעיל.
שונים הם פני הדברים ביחס לטענה בדבר שוני בין סכום דרישת התשלום של התובעת מיום 1/12/15 ובין ערכם הכולל של השיקים, שנמסרו לתובעת עבור שכר טירחתה.
...
הנתבע טוען, כי התובעת עדכנה אותו, שהחוב בגין שכר טרחתה נכון לאותו מועד עומד על סך 14,701 ₪, וכי היא מעריכה, שהסך הכולל של שכר טרחתה עבור הטיפול המשפטי, שיבוצע על ידה בהמשך בהתאם לסיכום שבין הצדדים, יעמוד על סך של כ-60,000 ₪ נוספים כולל מע"מ. עוד טענה התובעת בפני הנתבע, כך לדברי הנתבע, כי היא צריכה, שיהיו בידיה שיקים לביטחון בלבד על הסכומים הנ"ל, כשבהמשך, לאחר מכירת הבית, תיערך התחשבנות סופית בין הצדדים לגבי מלוא הסכום לו תהיה זכאית.
לעניין זה – בין השאר - ע"א 7456/11, בר נוי נ' מלחי אמנון, ניתן ביום 11/4/13, בסעיף 15 לפסה"ד.
כל האמור לעיל מביא אותי למסקנה, ולפיה לא עלה בידי הנתבע להרים את הנטל הנדרש להוכחת טענות ההגנה, אותן העלה הנתבע נגד עסקת היסוד, כמפורט לעיל.
יחד עם זאת, סבורני כי אין בכך כדי לשנות דבר.
סוף – דבר:
לאור כל האמור, התביעה מתקבלת במלואה.