בהמשך חקירתו הנגדית (עמ' 29 ש' 18 – עמ' 30 ש' 19), כאשר נחקר על מכתבי חברת "מליבו" משנת 2012 ונשאל למה לא בחר מטבח בעקבות מכתבים אלה, ענה כי הוא ידע כל הזמן שהוא הולך על המטבח הסטנדרטי.
די לי להפנות בעיניין זה למאמרו של כב' השופט יצחק עמית "פיצוי מוסכם – סוגיות והיבטים", פורסם בנבו, פרק ו' 1 בעמ' 45 – 48 ולפסיקה המצוטטת שם, כדי לבסס מסקנה זו.
להלן אביא מספר ציטוטים נבחרים מהמאמר, שקובעים וממחישים את המסקנה, שלפיה התובע לא היה רשאי לשבת בחיבוק ידיים ולתת לפיצויים המוסכמים להצטבר עוד ועוד:
"בהסכם בין מזמין לקבלן התחייב האחרון לסיים את הבנייה בתוך 24 חודשים, שאם לא כן, ישלם בגין כל חודש של פגור פיצוי מוסכם עתי בשיעור של 2,000 דולר. נניח כי הקבלן הפר את ההסכם ולא השיג כלל היתר בנייה, לא התחיל בבנייה, או החל בבנייה אך נקלע לקשיים, נטש את אתר העבודות מבלי לסיים את הבנייה, והפרויקט "תקוע". ברור כי הקבלן לא ישלים את הפרויקט.
משמע - התובע כבר היה חייב להבין, כי ההבטחות הינן הבטחות סרק וכי אם חרף הבטחות מספר, לרבות תיקונים שבוצעו בדירה, לאחר שהמפתח הוחזר לקבלן לשם כך, עדיין לא הותקן המטבח, הוא כנראה כבר לא יותקן וכי במצב זה, של הפרה נמשכת מצד הנתבעת, עליו להתחיל לפעול להקטנת הנזק, על ידי התקנת המטבח בעצמו, אחרת עשוי למצוא עצמו במצב שלא יוכל לתבוע פיצוי עבור המשך התקופה.
אני ער לכך שגם לאחר מועד זה, היינו הן בחודש מאי 2015 והן בחודש ספטמבר 2015, קיבל התובע הבטחות נוספות נציגי הנתבעת השונים, כי המטבח יותקן, כפי שקבעתי, אולם אין הדבר משנה את מסקנתי הנ"ל.
החובה של הנפגע להשלים את התחייבויות המפר, במצב של פיצויים מוסכמים עיתיים, חלה מעת שברור שהמפר לא יעשה כן בעצמו (בין אם בשל כך שביטל את החוזה, בין אם בכך שהודיע זאת ובין אם בדרך אחרת, לרבות בהתנהגות).
...
סוף דבר
אשר על כן, התובע זכאי לסכומים הבאים:
איחור במסירה – 32,662 ₪
עלות מטבח ופריטים נוספים – 20,945 ש"ח
עלות תיקון ליקויי הבנייה שנותרו בדירה – 17,992 ₪
עגמת נפש – 10,000
תשלומי ועד בית – 1,636 ₪
סה"כ 83,235 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום הגשת התביעה ועד לתשלום בפועל.
בנסיבות, זכאי התובע לשכר טרחת עו"ד. הסכום ששילם עבור הייצוג בתביעה, בסך 20,475 ₪ כולל מע"מ, לפי הקבלה שצורפה, הנו סביר וריאלי בנסיבות העניין, הן בהתחשב בסכום שנפסק לתובע בסופו של דבר והן בשל העובדה שבמחלוקת העיקרית, האם אי הספקת המטבח הייתה כדין אם לאו והאם היה איחור במסירה, נמצאו טענות התובע כמוצדקות ומסקנה זו נכונה גם אם נפסק לתובע סכום חלקי בהרבה מאשר תבע עבור הפיצוי על האיחור.
לגבי האגרה, תשלם הנתבעת לתובע השתתפות באגרות בשיעור 19% מהן, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום ששולמו האגרות עד לתשלומן מאת הנתבעת לידי התובע.