מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

נזקי רכב מנפילת ענף עץ ברשלנות ועדת הבית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

גם במקרה כזה, נטל השיכנוע נותר על התובע, וככל שלאחר בחינת מלוא הראיות יהיו כפות המאזניים מעוינות תדחה התביעה (ראו ע"א 210/88 החברה להפצת פרי הארץ בע"מ נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה, כפר-סבא, פ"ד מו(4) 627, 645-644 (1992)).
בע"א 3021/95 גרינבלט נ' בית הספר החקלאי תיכון עיינות (27.2.1997) מדובר היה במקרה של נפילת ענף בבית ספר, ובית המשפט העליון זקף לחובת בית הספר הנתבע את היעדרו של נוהל לטפול בעץ, הגם שהבהיר כי הוא נימנע מקביעתה של נורמה כללית לגבי טפול בעצים.
כך, למשל, בפסק דינו של בית המשפט המחוזי בחיפה בעיניין מ.מ. פרדס חנה, נקב כי היה על המשיבה (התובעת) להביא ראיות בדבר מצבו של העץ והגורם לנפילתו, ומשלא עשתה כן אין לקבל את טענת הרשלנות.
בהקשר זה יצוין כי גם הנהג ברכב התובעת ציין בעדותו כי היה מזג אוויר סוער וכי לדעתו העץ נפל בגלל מזג האוויר.
לא הובאה ראיה כלשהיא על ידי התובעת שיש בה להוכיח כי הארוע כפי שארע והנזק שניגרם, היה צפוי או היה ניתן לצפותו, ועל כן לא הוכחה קיומה של חובת זהירות קונקרטית שמוטלת היתה על הנתבעת בנוגע לאפשרות קריסת ענפי העץ.
...
משלא הוכחה קיומה של חובת זהירות קונקרטית מצד הנתבעת ומשהנתבעת הוכיחה כי ננקטו על ידה אמצעי פיקוח וזהירות סבירים הרי שלא מצאתי כי יש להטיל על הנתבעת אחריות לאור האמור לעיל, אני דוחה את התביעה ומחייב את התובעת בהוצאות הנתבעת בסך 4,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

ביום 22.8.17 החנה התובע את רכבו בחורש למרגלות נופו של אחד העצים במרחק מטרים ספורים מגזעו והלך לכיוון ביתו וכעבור דקות ספורות שמע רעש וראה כי ענף מן העץ נישבר, נפל על רכבו והסב לרכב נזק.
התובע טוען כי האחריות לנזק שניגרם לרכבו רובצת לפתחה של הנתבעת, בהיות השטח שטח ערוני צבורי שתחזוקתו באחריותה ואילו הנתבעת טוענת כי טפלה בחורש כראוי וכי אחת המכולות שהוצבו במקום ובעליה נאלצו לפנותה (במסגרת ההליך הנוסף שנוהל לפני) פגעה בעץ תוך כדי פינויה על ידי בעליה וגרמה לנפילת הענף ועל כן לא הוכחה כל אחריות שלה לארוע או רשלנות מצידה.
אי. ג'י. ישראל חברה לביטוח בע"מ נ' עריית רמת השרון (11.10.2018) אשר החיל על הערייה את כלל הידיעה המיוחדת בהקשר של נסיבות המצויות בידיעתה הייחודית בהסתמך על קביעת בית המשפט העליון כי כלל זה הוחל על רשות מקומית בע"א 73/86 לוי שטרנברג נ' עריית בני-ברק (פ"ד מג(3) 343 (26.9.1989)) ופסקי דין נוספים משל בית המשפט העליון אשר צוטטו שם. בתא"מ (הרצליה) 7850-09-17 הבהיר בית המשפט כי גם אם יוחל כלל זה והמאזניים ייוותרו מעויינות תידחה התביעה (על פי ע"א 210/88 החברה להפצת פרי הארץ בע"מ נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה, כפר סבא (פ"ד מו(4) 627, 645-644 (1.10.1992)) אולם כי – "ככל שלא תביא הרשות ראיות רלוואנטיות עשוי הדבר להוביל לקביעת ממצא לחובתה". כפי שראינו לעיל, בעניינינו שלנו מדובר במקרה מובהק בו נימנעה הנתבעת שהיא רשות מקומית, וככזו חלות עליה חובות תום לב מוגברות כלפי האזרח, מהבאת שלל ראיות שהיו מצויות בשליטתה וכמעט ניתן לומר כי אין בפיה גרסה של ממש מאחר שהעד היחיד מטעמה מעיד כימעט אך ורק עדות מפי השמועה.
...
מבלי להכניס ראשי כעת בין ההרים הגבוהים שבבית המשפט המחוזי בחיפה דומני כי לאור הצגת חומר הראיות שהובא לפני בהליך זה, ובעיקר לאור הראיות המשמעותיות להוכחת פרשת ההגנה שדווקא לא הוגשו, יקשה גם על בעל הגישה המקלה עם הרשות לטעון כי עובדות ענייננו יכולות להוביל לכל מסקנה אחרת זולת קבלת גרסת התובע ודחית גרסת הנתבעת בשל שלל המחדלים הראייתיים שחדלה לצד התימוכין הבסיסיים לגרסת התובע והחזקה הראייתית החלה.
הפועל היוצא מן האמור לעיל הוא כי אני מקבל את טענת התובע כי רשלנותה של התובעת היא שגרמה לנפילת הענף על רכבו ולגרימת הנזק ודוחה את טענת הנתבעת בדבר קיומו של גורם זר מתערב אשר לא הוכחה כלל ועיקר.
לאחר קביעתי זו ומשלא היתה מחלוקת באשר לגובה הנזק יש לקבל את התביעה במלואה.
סיכום אשר על כן, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובע סכום של 24,046 ₪ וכן את אגרת בית המשפט בסך 748 ₪, כשלסכומים אלה יתווספו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה – 21.3.18.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2016 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בתל אביב - יפו תא"מ 1665-10-11 הראל חברה לביטוח בע"מ ואח' נ' ועד הבית ביניין ברחוב מימון 6 הרצליה ואח' תיק חצוני: בפני כבוד השופטת ד"ר פנינה נויבירט תובעים 1.הראל חברה לביטוח בע"מ 2.שגיא רענן נתבעת נציגות הבית ברחוב מימון 6 הרצליה הצד השלישי מזי תם ניהול ואחזקת בתים משותפים פסק דין
פתח דבר בפני תביעה, אשר עניינה נזק שניגרם לכלי רכב נושא מספר רשוי 69-966-59 (להלן: "רכב התובעים") כתוצאה מנפילת ענף עץ ע"ג הרכב, עת חנה בסמיכות לבניין מגורים ברח' מימון 6 בהרצליה.
התובעת לא הרימה הנטל הראשוני בהנחת תשתית עובדתית לכך שנפילת ענף העץ מתיישבת עם קיומה של רשלנות מצד הנתבעת או מהצד השלישי מאשר עם העדרה.
זאת בפרט נוכח עדויותיהם של עד הנתבעת ועדת הצד השלישי, מהן עלה כי העץ היה בריא, וכי לא היו סימנים מקדימים שהיו יכולים לנבא נפילת הענף.
...
לטענת התובעים הנתבעת והצד השלישי לא עמדו בחובת הזהירות הקונקרטית של מניעת הסיכון הטמון בעץ, והתרשלו בטיפול בו, ולפיכך דין התביעה להתקבל.
איני מקבלת טענות אלה.
התובעים לא שכנעו, כי נסיבות המקרה מתיישבות יותר עם התרשלות הנתבעת מאשר עם היעדר התרשלותה, ולכן דין טענתם להיפוך נטל הראיה להידחות.
סוף דבר מהאמור עולה, כי לא הוכחה טענת התרשלות הנתבעת, ולפיכך דין התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

בית משפט השלום בראשון לציוןכב' השופט רפי ארניה תא"מ 54856-08-18 בוכריס ואח' נ' עירית נתניה ואח' תא"מ 28530-08-18 הכשרה חברה לביטוח בע"מ ואח' נ' עירית נתניה ואח' תיק חצוני: קיים תיק עזר לשופט התובעים: 1. ישראל בוכריס (התובע בתא"מ 54856-08-18) ע"י ב"כ עו"ד **** קורגנוף 2. הכשרה חברה לביטוח בע"מ (התובעת בתא"מ 2850-08-18) ע"י ב"כ עו"ד תמר לוי הנתבעת: עירית נתניה ע"י ב"כ עו"ד יפעת סרי הצד השלישי: אחמד מסעוד ע"י ב"כ עו"ד רייצ'ל סטפנסקי פסק דין
עוד נטען כי הנתבעת התרשלה בטיפול ובתחזוקת העץ פעולות אשר מצויות בסמכותה לפי פקודת העיריות, לא נערכה כראוי לאפשרות שהעץ יפול, וכי מכח הכלל של הדבר מדבר בעד עצמו נטל ההוכחה מוטל על הנתבעת להוכיח שלא התרשלה.
הנתבעת טענה מנגד כי נפילת עצים או ענפים אינה מצמיחה אחריות מניה וביה של הרשות המקומית.
בעניינינו – אין מסתורין כלל, שכן לית מאן דפליג שהנזק לרכב נגרם מהנפילה של העץ עליו.
לכך יש להוסיף כי התובע העיד שהעץ הנדון היה נטוע במקום כ – 15 שנה טרם נפילתו, ועדות זו סותרת חזיתית את גירסת מר מסעוד לפיה העץ היה צעיר.
...
גם אם אניח ששני היסודות האחרים של הסעיף (שליטה אפקטיבית ומאזן ההסתברויות) מתקיימים כאן, הרי שאני סבור כי יסוד אי הידיעה אינו מתקיים כאן, שכן התובעים יודעים היטב מה היה האירוע שגרם לנזק – נפילת העץ, וידיעה זו היתה קיימת הן במועד הגשת התביעה והן במועד התרחשות הנזק (בעניין זה ר' ע"א 1071/96 עיזבון נאצר נ' מ"י פ"ד ס' (4) 337 (2006), בעמ' 367).
אשר על כן, התביעה נדחית.
כמו כן, ההודעה לצד השלישי נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2013 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפני תביעה שהוגדרה כתביעה כספית ונזיקית, בגין ניזקי רכוש שנגרמו לרכב התובעת באירוע שאירע בין התאריכים 26/9/10 – 28/9/10, בו נפל ענף של עץ על רכבה של התובעת שחנה כדין בחניה מותרת ומוסדרת.
כפי שנפסק במקרה דומה בו קיבל בית המשפט המחוזי ערעור על פסק דין בית משפט שלום שהטיל חבות על מועצה מקומית מקום שנפל עץ על רכב חונה – "למעשה, קבלת התביעה על ידי בית משפט קמא יש בה כדי להטיל על המועצה חבות כימעט מוחלטת לכל נזק עקב נפילת עץ, ולשחרר את המשיבה מחובת ההוכחה המוטלת עליה מעצם מעמדה כתובע, כל זאת על אף שמדובר בעילת רשלנות". עא (חי') 15084-02-11 המועצה המקומית פרדס חנה-כרכור נ' שומרה חברה לביטוח בע"מ (30/11/11).
אכן דו"ח ועדת ששון אינו האורים והתומים בלעדיו אין על מנת להוכיח נזק של ירידת ערך ובית המשפט אינו כבול להמלצות הוועדה, אך הוא בהחלט מהוה אינדיקאציה לקביעת נזק כזה.
...
על כן, אני קובעת כי בענייננו, לא הוצבה, תשתית ראייתית, המלמדת, כי ההסתברות לגרימת הנזק, כתוצאה מהתרשלות, עולה על ההסתברות להעדרה, לפיכך דין הטענה, בדבר תחולת הכלל הראייתי, "הדבר מדבר בעדו", להידחות (השווה: תא (כ"ס) 5455/05 ביטוח ישיר נ' פשטיין מרים ועמי (11/9/2005)) משכך, חובת הראייה הייתה ונותרה על כתפי התובעת.
מקובלת עלי עדות העד, כי עצם העובדה שמדובר היה בענף הנמוך ביותר בעץ, לא מצדיקה גיזומו רק בשל כך, ככל שלא נשקפה הימנו סכנה.
העולה מן המקובץ, כי הנתבעת לא עמדה בנטל המוטל עליה משלא הוכח קשר סיבתי בין מעשי או מחדלי הנתבעת-1 לבין נפילת ענף העץ, כאשר למול טענת התובעת בנוגע למחדלי העירייה קיימת אפשרות ממשית של התערבות גורם זר משאית שפגעה בעץ ושל התרחשות שהיא בבחינת אירוע בלתי צפוי (השווה: תאמ 176444/09 גלי ליסינג בע"מ נ' ועד הבית רחוב מגיד 10 (תל-אביב-יפו), (02/11/2010)) נוכח כל האמור לעיל, דינה של התביעה להדחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו