מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

נושה שפדה משכנתא על נכס בהקפאת הליכים

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בנצרת פר"ק 24919-09-19 גבי בן-גלים חברה לבנין בעמ ואח' נ' בנק הפועלים בע"מ ואח' תיק חצוני: בעיניין: ובעניין: חוק החברות, התשנ"ט-1999 תקנות החברות , תשס"ב – 2002 חוק החברות להלן התקנות ובעניין: 1. גבי בן-גלים חברה לבניין בע"מ ח.פ 510652928 2. בן גלים חעברה ליזמות ונכסים בע"מ ח.פ 510788094 3. בן גלים גיל ניהול ובניה בע"מ ח.פ 514288018 החברה 1 החברה 2 החברה 3 ובעניין: גבריאל בן גלים החייב ובעניין: ובעניין: עו"ד ליאור הר צבי, כונס נכסים למימוש נכס מקרקעין בנק אגוד לישראל בע"מ כונס הנכסים הנושה המובטח ובעניין: איתי פריימן, עו"ד אמיר פלמר, עו"ד הנאמנים ובעניין: כונס הנכסים הרישמי הכנ"ר: החלטה
בהחלטה זו נקבע באופן מפרש, כי "מימוש הנכס ייעשה בפקוח הנאמנים ובית משפט זה הדן בהליכי חידלות הפרעון של החברה ובהליכי הקפאת ההליכים נגד בעל המניות. בהתאם לכך, הנני ממנה את עוה"ד הר צבי ככונס נכסים על הנכס לצורך ממושו. לאחר פרעון החוב המובטח במשכנתא על הנכס לטובת בנק איגוד מהתמורה שתתקבל ממימוש הנכס, תועבר יתרת הכספים, ככל שתיוותר יתרה, לקופת הנאמנים....". הינה כי כן, אין קביעה של בית משפט זה כי הנכס יוחרג מצו הקפאת ההליכים או שהליכי המימוש יימשכו בלישכת ההוצאה לפועל, אלא נקבע באופן מפורש כי מימוש הנכס ייעשה בידי בית משפט זה. העלאת הטענה בדבר חוסר סמכות נגועה כאמור במידה רבה בחוסר תום לב. מאז מתן ההחלטה המתירה מימוש הנכס חלפו כעשרה חודשים, במהלכם הליכי המימוש עברו כברת דרך לרבות חתימה על הסכם מכר עם הרוכשים שקבל את אישורו של בית משפט זה. על אף כברת הדרך שהליכי המימוש עברו, החייב לא העלה כל טענה לעניין סמכותו של בית משפט זה לידון בהליכי מימוש הנכס.
אדרבה, המבקש הגיש בקשות רבות הנוגעות למימוש הנכס, לרבות בקשות לעיכוב הליכים, בקשות רשות ערעור על החלטות בית משפט זה, בקשה לפדות את הנכס על ידי רוכש מטעמו שהסכים כי הוא יישאר לגור בנכס.
...
נטען כי "שומה על הבנק (בנק אגוד), גוף מקצועי המומחה במתן אשראי, לעמוד בחובת תום לב מוגברת ולא להחתים את הממשכן על טופס מחודש 4/2009 חלף חתימת הממשכן על טופס עדכני הרלוונטי לעת קבלת המשכנתא (שנתיים לאחר מכן). למעלה מזו, שומה על נותן אשראי מקצועי (בנק) להבהיר לממשכן בשפה המובנת לו ועליו הראיה כי הממשכן (היחיד) מודע היטב לפגיעה הצפויה בזכויותיו". דיון והכרעה דין הבקשה להתקבל ודין טענות החייב להידחות בהיותן חסרות בסיס ואף נגועות במידה רבה בחוסר תום לב. אשר לסוגיית הסמכות, אין בסיס לטענה כי לבית משפט זה אין סמכות עניינית לדון בהליכי מימוש המשכנתא.
טענת החייב שהוא דייר מוגן אף היא דינה להידחות.
מקובלת עליי טענת כונסי הנכסים, כי שטר המשכנתה כולל ויתור מפורש ומודגש על הזכות לדיירות מוגנת ואף קיימת חתימה של החייב סמוך לסעיף הוויתור.
מקובלת עליי אף טענת החייב כי טענת פרידמן לעניין דמי שכירות שיכול לקבל החייב מהשכרת נכסים שבבעלותו נטענה באופן סתמי ומבלי שהובאה תשתית ראייתית התומכת בה. סוף דבר, הנני מקבל את בקשת הנאמנים על כלל חלקיה ומורה כמבוקש.

בהליך המרצת פתיחה בוררות (הפ"ב) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בקשה להקפאת הליכי מכר נכס מקרקעין - שנערכו במסגרת הליכי מימוש משכנתא הרשומה על המקרקעין לטובת הבנק - עד למיצוי זכות המבקש לפדיון הנכס.
למעשה, צד שלישי הוא המעוניין בנכס ואין כל בסיס לאפשר את פדיון המשכנתא על נכס עסקי, בשווי ההצעה הזוכה בהתמחרות, כאשר מדובר בעיסקה עם צד שלישי זר המהוה "מכר פרטי". אותו צד שלישי הישתתף בהתמחרות שנערכה עם הזוכה ולא זכה והענות לבקשה כעת, משמעה מתן היזדמנות לצד שלישי לערוך מקצה שיפורים ומסלול עוקף להתמחרות.
טענות אלו מצביעות על הקשיים בהליך פדיון בסכום נטו, התומכים באי מתן אישור לפדיון שכזה על ידי בית המשפט, כפי שנפסק בעיניין בן בסט: "ראשית, לבית-המשפט אין הכלים להעריך את התמורה נטו שאמורה להגיע לידי הנושים לאחר השלמתה של עיסקת מכר לקונה פוטנציאלי, הואיל והדבר כרוך בתחשיבי מס מורכבים ובתשלומים שהם פונקציה של הצדדים לעיסקה, לנסיבותיה ולסוגה. שנית, אפשר שתהליך בירור סכום התמורה נטו יארך זמן רב, וגורם זה, בייחוד בנכסים מתכלים, עלול לפגוע גם בקופת הנושים וגם ביכולתו של פושט הרגל לעשות שימוש באותם נכסים כדי לקדם את פרעון חובותיו". ממילא, גם לוּ היה מדובר בהצעה לפדיון העדיפה מבחינה כלכלית על זו של הזוכה, עדיין לא היה הכונס מחויב להעדיפה, מאחר שכפי שציינתי בהחלטות בעיניין שרה קחטן ואלן קחטן - לא חלה על הכונס החובה לבחור בהצעה העדיפה לנושה מבחינה כלכלית.
...
בנסיבות אלה נראה לי בכל הכבוד, כי קיימת חשיבות לשמירה על עקרון ההסתמכות, ציפיית הזוכה וסופיות המכר, עקרונות ותכליות שאינם נופלים בחשיבותם מהרצון המובן להשאת התמורה.
תמצית טענות המבקש (מאיר) יש לקבל את הבקשה ולאפשר לו לפדות את המקרקעין מהנימוקים הבאים: טרם אושר הסכם המכר וטרם הגיעה "נקודת האל חזור": זכות הפדיון עומדת לחייב כל עוד לא אושר הסכם המכר.
בעניין זה פועלת לרעת מאיר החזקה הידועה – אותה ביקש הוא להחיל על הכונס (סעיף 30 לתשובת מאיר) – כי מקום בו צד נמנע מהבאת ראיה המצויה בידו, המסקנה היא כי לוּ הוא היה מציג את אותה ראיה, זו היתה פועלת לחובתו.
לכן אני סבור כי בענייננו, לא הוכח כי הסכם ההלוואה הינו הסכם הלוואה לגיטימי והרושם שנוצר, מאחר ולא הוכח אחרת הוא, שמדובר בניסיון לעקוף את הליכי ההתמחרות ולאפשר את רכישת הנכס על ידי מי שהפסיד באותה התמחרות, לאחר שנסתיים ההליך והוכרז הזוכה.
סוף דבר לאור כלל האמור לעיל, נדחית הבקשה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

בין המקורות לכספי ההסדר מצוי "פידיון סכום המשכנתא הרשומה לטובת בנק הפועלים על נכס הידוע כגוש 16536 חלקה 36 באמצעות צד ג'. מדובר בנכס הרשום על שמו של מר גזאל נסאר, המשמש כבית המגורים של בנו, מר אליאס נסאר ובני משפחתו. הנכס שועבד לטובת בנק הפועלים להבטחת חובות החברה לבנק, לפיכך, תמורת פדיון סכום המשכנתא תועבר לבנק הפועלים במלואה.." (ראו בסעיף 17.1 לבקשה).
להשלמת התמונה, גם בבקשה להקפאת הליכים אשר הוגשה, בין היתר, על ידי גזאל ואליאס, נכתב ברורות, בסעיף 52 לבקשה, כי הקפאת ההליכים המבוקשת אינה חלה על הנכס בו עסקינן כאן, המשועבד בשיעבוד קבוע וראשון לבנק והוא ימומש בהתאם לתנאים המפורטים במכתב הבנק, אשר גם נתן הסכמתו לבקשה.
מכאן, לא הוכח כי יש להעדיף את זכויותיו של אליאס בנכס על פני אלו של הבנק הנושה וכאמור, אליאס אינו תובע בהליך זה ואף לא טרח להיתגונן או לטעון לזכויות כלשהן.
...
מכאן, מסכם בית המשפט וקובע "נקודת המוצא בתחרות זו תהיה בהעדפת הנושה על פני מקבל המתנה. אולם, פתוחה תהיה הדרך בפני מקבל ההתחייבות למתנה לנסות ולהוכיח כי עניינו הקונקרטי נמנה על אותם החריגים שבהם במאזן הציפיות המוגנות שלו ושל הנושה – תיטה הכף להעדפת עניינו." בענייננו, כאשר בוחנים את תום ליבם של אליאס וגזאל, המסקנה היא כי שני אלו נהגו בחוסר תום לב מוחלט.
סוף דבר התובעת לא הוכיחה את טענותיה בדבר זכויות בנכס.
לפיכך, התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2015 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

המתכונת עליה הוסכם בין הגורמים הנ"ל כללה את הרכיבים שלהלן; בנק מרכנתיל הסכים להחריג את שטח הפרוייקט, שהוא חלק מהמקרקעין ששועבדו לו על-ידי הקבלן במסגרת הסכם הלווי, מהמשכנתא והשעבוד הצף שנרשמו לטובתו מטעם הקבלן, ולרישום משכנתא על השטח הנ"ל לטובת בנק ירושלים, וזאת בתמורת "לדמי פדיון" בסך 3 מיליון דולר שישולמו לו. הסכמת בנק מרכנתיל להחרגה כאמור הותנתה בהעברת דמי הפדיון הנ"ל לא יאוחר ממועד נקוב שנקבע על-ידו (16.1.97), שאם לא כן יפעל למימוש הפרוייקט בכינוס נכסים.
ניתן כנגדו צו הקפאת הליכים, לאחר שלא הושג הסדר נושים, ניתן צו לפירוק החברה ומונה לה מפרק.
נסיבות אלה, בכל הנוגע להליך הספציפי שנקט בנק מרכנתיל ביחס למינוי כונס נכסים על הפרוייקט, היו הרוכשים "מוגנים" בהשקעתם בהתאם למתווה שיצרו המעורבים, ולא סביר לפיכך כי המידע הספציפי אודות ההליך בו החל בנק מרכנתיל לצורך מימוש הפרוייקט, מעבר לידיעתם הכללית של התובעים אודות מצבו הכלכלי הקשה של הקבלן, היה משנה מהותית את שיקוליהם ברכישה.
...
חרף השוני בסיטואציה בענייננו, סבורני כי הגיון דומה צריך להכריע את הכף אף כאן.
התוצאה היא שהתביעה מתקבלת, במובן זה שמוצהר כי הנזק שנגרם לתובעים 1 ו-2 מהתנהלות הבנק, ובו חייב הבנק כלפיהם, הוא בגובה יתרת חובם לבנק בגין ההלוואות שנטלו לרכישת שתי הדירות בפרויקט (לאחר ניכוי התמורה שהתקבלה ממימוש הדירות), כפי שהוא רשום בספרי הבנק, ובניכוי אשם תורם בשיעור 20%.
היא אינה כוללת את חוב התובעים 1 ו-2 בגין ההלוואה בסך 100,000 ₪, ואת חוב התובעים 3 ו-4 בגין ההלוואה בסך 78,000 ₪, אשר אינן קשורות לרכישת הדירות בפרוייקט כפי שקבעתי לעיל, ולגבי הלוואות אלה התביעה נדחית.

בהליך פשיטת רגל (פש"ר) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

בית המשפט שב ונידרש לסוגיה זו ולשאלת עיכוב הליכי המימוש ע"י הנושה המובטח, ובסופו של יום לא מצא לעכבם, אם כי יתרת ההלוואה שהובטחה במשכנתא ורבצה על הנכס ניפרעה (עפ"י הנטען ע"י אשת החייב) ובכך למעשה נימנע מימוש הנכס באמצעות לישכת ההוצאה לפועל.
ככל שלא ישולם הסכום האמור, ימשכו ההליכים בלישכת ההוצאה לפועל למימוש הנכס מהנקודה שבה הוקפאו ולא תוגש בקשה נוספת בעיניין זה. ככל שיידרש מימון חצוני המחייב שיעבוד הנכס האמור, יינתן מכתב כוונות לפיו לאחר הפקדת הכסף בקופה, יתאפשר השיעבוד.
משהבקשות נדחו, הוגשה ע"י רעיית החייב ביום 18.07.2019 בקשה לקבלת היתר מבית משפט זה לפדיון יתרת המשכנתא הרובצת על הדירה ברח' ראש פינה, וביום 30.07.2019 ניתנה החלטה במסגרתה נקבע, בין השאר, כי ככל שרעיית החייב חפצה בכך, אין היא זקוקה לאישור בית המשפט, ומכל מקום הוא נעתר לבקשתה ובילבד שתיעשה כן לאלתר.
...
לאחר ששקלתי בדבר ושבתי ועיינתי בטענות הצדדים, לרבות ההשלמה להן באשר ניתנה על ידיהם במסגרת הדיון מיום 14.07.2022, מצאתי להיעתר חלקית לבקשת ב"כ הנושה המובטח, כמפורט להלן.
משהבקשות נדחו, הוגשה ע"י רעיית החייב ביום 18.07.2019 בקשה לקבלת היתר מבית משפט זה לפדיון יתרת המשכנתא הרובצת על הדירה ברח' ראש פינה, וביום 30.07.2019 ניתנה החלטה במסגרתה נקבע, בין השאר, כי ככל שרעיית החייב חפצה בכך, אין היא זקוקה לאישור בית המשפט, ומכל מקום הוא נעתר לבקשתה ובלבד שתעשה כן לאלתר.
בהינתן משך הזמן שחלף מאז הדיון האמור ועד ליום 29.03.2022 עת נקבעה תכנית הפירעון והשתלשלות העניינים כפי שפורטה בקליפת אגוז לעיל, סבורני, כי על חישוב שכרו של הנושה המובטח בגין תרומתו לקופת הנשייה להיגזר מן התוספת האמורה, העומדת על 128,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו