מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

נוסח הצהרת אמונים של חברי כנסת בהתאם לחוק יסוד: הכנסת

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

על רקע זה, לכאורה, אפשר לשקול כאן מספר פרשנויות מתחרות באשר לתוכנן של ההצהרות: פרישה לצמיתות כאמור; פרישה למשך שבע שנים (פרק הזמן הסטאטוטורי לאי-כשירות למשרת שר במקרה של הרשעה שלצידה עונש מאסר לפי סעיף 6 לחוק יסוד: הממשלה כנוסחו במועד גזר הדין, בכפוף לקביעה אחרת של יושב ראש ועדת הבחירות המרכזית בשאלת הקלון); או למצער – וזו החלופה המקילה ביותר – פרישה למשך יתרת תקופת כהונתה הסטאטוטורית של הכנסת ה-24 שממנה פרש, שבעת גזר הדין עמדה על שלוש שנים וחצי נוספות לערך (דהיינו ככל שהייתה ממלאת את ימיה כדין בהתאם להוראות סעיפים 8 ו-9 לחוק יסוד: הכנסת).
סוף דבר ראש הממשלה בחר למנות לתפקידי שר את מי שהורשע שלוש פעמים בעבירות פליליות: הראשונה, בשלהי שנות ה-90 בעבירות חמורות של טוהר המידות, ובהן לקיחת שוחד; השנייה, בראשית שנות ה-2000 בעבירת הפרת אמונים; והשלישית, לפני כשנה, בעבירות מס שביסודן העלמת והסתרת מידע מרשויות המס, שחותרת תחת רעיון השויון בנטל המס.
העתירה נדחתה לנוכח הוראת סעיף 42א לחוק יסוד: הכנסת, הקובע כלהלן: הפסקת חברות של חבר הכנסת (א) חבר הכנסת שהורשע בפסק דין סופי בעבירה פלילית, וקבע בית המשפט, ביוזמתו או לבקשת היועץ המשפטי לממשלה, שיש עם העבירה קלון, תיפסק חברותו בכנסת ביום שפסק הדין נעשה סופי, ואין נפקא מינה אם העבירה נעברה בזמן שהיה חבר אותה הכנסת, חבר כנסת קודמת או לפני שהיה לחבר הכנסת.
...
על רקע האמור, ניכר כי אין זה ההליך המתאים להכריע בסוגיית הקלון, לא במפורש ולא במשתמע.
סוף דבר בהינתן עמדתי זו, איני מוצא לקבוע שהחלטת ראש הממשלה שלא להעביר את השר דרעי מתפקידו חורגת באופן קיצוני ממתחם הסבירות.
בסיכומו של דבר, בהינתן אופי הפגם עליו עמדתי לעיל, לו דעתי הייתה נשמעת היינו מורים על דחיית העתירות בעיקרן.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 1987 בעליון נפסק כדקלמן:

האם החסינות במילוי התפקיד או למען מילוי התפקיד של חבר הכנסת גם מקיפה דברים ומעשים, שמטרתם להביא לסוף קיומה של המדינה או לסוף קיומה של הדמוקרטיה? יכול אני לתאר לעצמי, כי במקרה ראוי צריכות להיבחן בהקשר זה שתי שאלות הקרובות זו לזו וייתכן שאף חופפות קמעא: הראשונה מביניהן היא, מה הזיקה בין מה שנקבע עתה בסעיף 7א לחוק-יסוד: הכנסת (הוסף לחוק היסוד על-פי חוק-יסוד: הכנסת (תיקון מס' 9) ותחילתו מיום 7.8.85), לבין האמור בסעיף 1(א) לחוק החסינות.
בהצהרתו מתחייב חבר הכנסת ללא סייג לשמור אמונים למדינת ישראל ולמלא באמונה את שליחותו בכנסת.
גם בועדת הכנסת ובמליאה חזר העותר והדגיש, שהשתתפותו באותו כנוס הייתה לשם תמיכה בתורתו של קוואסמה-אם כי תוך מתן פירוש ממתן לתורתו של זה-תורה אשר עליה כבר קבע בית-משפט זה, שהיא שוללת את קיומה של מדינת ישראל: בג"צ 320/80 הנ"ל ובג"צ 698/80 הנ"ל. חברי הכנסת גם ידעו אל נכון על פעילותו הפוליטית של מיעארי בעבר בתנועת "אל-ארד", שעליה אמר בית-משפט זה בבג"צ 253/64 בעמ' 677 מול אותיות השוליים ה-ז, מפי השופט ויתקון ובהסכמת השופטים לנדוי וברנזון, כי מטרתה-"שוללת שלילה גמורה ומוחלטת את קיום מדינת ישראל בכלל, וקיום המדינה בגבולותיה דהיום בפרט. היא מעלה את הבעיה הפלשתינית ודורשת את פתרונה, 'כיחידה הבלתי ניתנת לחלוקה',,בהתאם לרצונו של העם הערבי הפלשתיני'.
בית-משפט זה הוסיף וציין בשולי פסק-דינו, בעמ' 125, גם את הדברים הבאים, שהתייחסו להנמקת בקשתו של חבר הכנסת איתן בנוסח שכבר הובא לעיל: "לאור אופיה של ההנמקה התחייבה פריסה כלשהיא של התשתית העובדתית לפני הועדה, אולם מן החומר שלפנינו איננו עולה, מה הראיות לביסוסן של הטענות הללו, שהובאו לפני ועדת הכנסת". (ד) ביום 15.10.85 הובאה הצעת ועדת הכנסת לפני מליאת הכנסת על-ידי חבר הכנסת מיכה רייסר, העומד בראשה.
חברים אלה הצהירו, שיצביעו נגד הסרת חסינותו של חבר הכנסת מיעארי, אם הוא יגנה את הטרור האש"פיסטי.
...
המסקנה אליה הגעתי מייתרת את הדיון בשאלות אחרות, רבות משקל, שהועלו לפנינו.
על יסוד האמור לעיל סבור אני, שיש לעשות את הצו מוחלט במובן זה שהחלטת הכנסת מיום 15.10.85 נושא העתירה תתבטל.
המשיבים ישלמו לעותרים שכר טירחת עו"ד 2,000 שקלים חדשים בצרוף הפרישי הצמדה וריבית מהיום.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2024 בעליון נפסק כדקלמן:

במילים אחרות, אותם חברי כנסת שנבחרים בבחירות לפרלמנט בהתאם להשתייכותם המפלגתית, אמונים על חקיקת חוקים "רגילים" וחוקי יסוד כאחד.
אין זה מקרה שסעיף 1(ב) לחוק הכנסת, התשנ"ד-1994, קובע כי בכל כנסת חדשה, בתום הצהרות האמונים של חבריה, "ייקראו בפני המליאה מזמור קכ"ב בתהלים וקטעים מתוך ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, המופיעים בתוספת"; כאשר התוספת לחוק חוזרת על האמור בהכרזת העצמאות ומבטיחה, בין היתר, כי "מדינת ישראל תהא פתוחה לעליה יהודית ולקיבוץ גלויות; תשקוד על פיתוח הארץ לטובת כל תושביה; תהא מושתתת על יסודות החרות, הצדק והשלום לאור חזונם של נביאי ישראל; תקיים שויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין". לנוכח המיגבלות שנקבעו לכנסת בהכרזת העצמאות, בקלות נגיע למסקנה כי שום כנסת אינה מוסמכת לחוקק חוקים כדלקמן, בין בלבוש של חוק רגיל, ובין בלבוש של חוק יסוד: · חוק שמונע מנשים או מבני מיעוטים להיתמנות לנושאי משרות ציבוריות.
תכליתה הסובייקטיבית של ההוראה נושא דיוננו נגזרת משני אלה: האמור בהצעת תיקון מס' 3 לחוק יסוד: השפיטה – הצעה שבעדה הצביעו חברי הכנסת שתמכו בה; ודברי ההסבר לאותה הצעה, אשר ציינו במפורש את כוונת מנסחיה לבטל את הילכת דפי זהב בהקשרן של החלטות ממשלה, ראשה ושריה – הא ותו לא. כוונת המחוקק – זאת אשר קובעת את תכליתו הסובייקטיבית של חוק כזה או אחר – אינה מצויה אלא בהחלטתם של חברי הכנסת להצביע בעד חקיקת החוק לאור האמור בהצעת החוק ובדברי ההסבר אשר מלווים אותה (כמוסבר על ידי חברתי, השופטת וילנר, בפסקות 50 ו-61 לפסק דינה; כמו כן ראו, מִני רבים: Probabilism in Interpretation, בעמ' 1400).
...
כשלעצמי סבורני, כי אין זה סוף הדרך.
ניטיב אפוא לעשות, אנו השופטים, אם נוסיף ונאמר בשולי פסק הדין: "אכן, בצעד חריג וחסר-תקדים, נאלצנו ברוב דעות להורות על פסילתו של חוק-יסוד. באופן פורמלי, לא היה מנוס מלהורות על ביטולו המוחלט של דבר החקיקה, אף בנוסחו ה'רזה', שכן אין זה בסמכותנו לכתוב את דבר החקיקה מחדש. יחד עם זאת, מקבלים אנו את מרותו של המכונן, את מרותו של העם שאֵלו הם נציגיו. נעשה כמידת יכולתנו, על מנת להגשים את רצונו של המכונן. לפיכך, משקבענו כי נוסח 'רזה' של החוק, לא היה נפסל על-ידנו, אזי אין אנו רואים צורך להמתין לחקיקתו של חוק-יסוד חדש שיקבע הסדר דומה. בהעדר מגבלה חוקית, ומשהדבר מצוי בגדרי סמכותנו, נודיע עתה, כי מעתה והלאה, נסיג את הגלגל לאחור. לא נשתמש עוד בעילת הסבירות בעניינן של החלטות הממשלה ושׂריה, אלא אם כן נקבע כי ישנם נתונים חד-משמעיים, המלמדים כי אותה החלטה כה בלתי-סבירה, באורח קיצוני, עד ששום ממשלה סבירה לא היתה יכולה לקבל החלטה שכזו. אותו מבחן ותיק וטוב, שהיה באמנה איתנו מראשית הדרך ועד לפסק הדין בעניין דפי-זהב; סבירות נוסח 'וונדסברי'". 'אל תגידו יום יבוא, הביאו את היום, כי לא חלום הוא, ובכל הככרות הריעו רק שלום'.
אשר על כן, העתירות מתקבלות במובן זה שיוכרז על בטלותו של תיקון מס' 3 לחוק-יסוד: השפיטה.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

באותה פרשה נדונה עתירה כנגד כהונתו של חבר הכנסת, הרב יעקב ליצמן, שמונה בשעתו, בתאריך 6.4.2009, לכהונת סגן שר הבריאות במעמד של: סגן שר במעמד שר. בפסק-הדין שהוצאנו בפרשה, קבענו כי למוסד האמור – אין עגון בחוק יסוד: הממשלה.
הגישה המוצגת פה אף מתבקשת מהצהרת האמונים הנפרדת שמצהיר ראש הממשלה, ככזה, מחד גיסא וכל אחד מהשרים, בכשירותם ככאלה, מאידך גיסא – בהתאם לסעיף 14 לחוק יסוד: הממשלה.
נוסח זה איננו מתאים לראש ממשלה שהוא גם שר, ואכן ראש הממשלה, חה"כ בנימין נתניהו מסר, בתאריך 14.5.2015, רק הצהרת אמונים כראש ממשלה ולא מסר הצהרות אמונים נוספות בתוקף מעמדו כשר החוץ, כשר הבריאות, כשר התיקשורת וכשר לשיתוף פעולה איזורי (לחשיבות הניסוח בהצהרת האמונים – ראו: בג"ץ 400/87 הרב מאיר כהנא נ' יושב ראש הכנסת, פ"ד מא(2) 729 (1987)).
הנוסח הקיים, המגלם את אי האמון הקונסטרוקטיבי המלא, קובע בסעיף 28(ב) לחוק יסוד: הממשלה הנוכחי כך: "הבעת אי-אמון בממשלה תיעשה בהחלטה של הכנסת, ברוב חבריה, להביע אמון בממשלה אחרת שהודיעה על קוי היסוד של מדיניותה, על הרכבה ועל חלוקת התפקידים בין השרים כאמור בסעיף 13(ד); הממשלה החדשה תיכון משהביעה בה הכנסת אמון, ומאותה שעה ייכנסו השרים לכהונתם." זוהי "תמונת מראה" להוראות סעיף 13(ד) לחוק יסוד: הממשלה הנוכחי, המורה כדלקמן: "משהורכבה הממשלה, תתייצב לפני הכנסת, תודיע על קוי היסוד של מדיניותה, על הרכבה ועל חלוקת התפקידים בין השרים, ותבקש הבעת אמון; הממשלה תיכון משהביעה בה הכנסת אמון, ומאותה שעה ייכנסו השרים לכהונתם." נוכח ההוראות הנ"ל – אם הפרופוזיציה של המשיבים נכונה, כי אז גם היום לאחר מיסודו של אי האמון הקונסטרוקטיבי המלא בתיקון הגברת המשילות, לכאורה די בכך – לצורך סעיף 28(ב) לחוק יסוד: הממשלה, שמציעי אי-האמון ינקבו רק בשמו של ראש ממשלה חליפי מוצע (שישמש גם כשר הממונה על יתר משרדי הממשלה, שהרי ב"כ המשיבים 6-1 הצהירה כאמור כי, לשיטתה, ראש הממשלה יכול למלא גם את תפקידם של כל השרים (ראו פיסקה 9 לעיל)).
...
לסיכום, עילת הסבירות לא הועלתה לפנינו במישרין, ועל כן אינני מביע עמדה ביחס לתשתית העובדתית הקונקרטית מושא העתירה.
עם זאת, ניתוח עיוני ועקרוני של הסוגיה מוביל אותי למסקנה שאין ליצור חומה בין מישורי הסבירות והסמכות, וכי סוגיית הסבירות מהווה חלק מן הדיון בשאלת הסמכות.
סוף דבר, אני מסכים עם חבריי, הנשיאה מ' נאור, המשנה לנשיאה א' רובינשטיין והשופט ס' ג'ובראן, כי דין העתירה להידחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו