עוד מעיר בית הדין, כי בהודעתה של גב' סוניה פרץ, מנהלת אגף כוח אדם בהוראה במשרד החינוך מיום 21.6.2015 ניתנה, מתוך היתחשבות מיוחדת, אורכה למורים העוסקים גם בהוראת נהיגה להודיע עד יום 30.10.2015 האם בכוונתם להמשיך בעבודה סדירה בהוראה במשרד החינוך (ולחדול מעבודתם הנוספת) או לצאת לחופשה ללא תשלום ולהמשיך בעבודה הנוספת בהוראת נהיגה, ואולם המערער מס' 1, כך לקביעת בית הדין, עשה דין לעצמו.
בית הדין הוסיף, כי הנחת היסוד בכל מערכת ציבורית היא, כי הנחיות הניתנות על ידי ראשי המערכת יבוצעו על ידי הכפופים להם בשרשרת ההירארכית, ואין להשלים עם עשיית דין עצמית של עובד, שהרי מי שאיננו מרוצה מן התפקיד המוטל עליו רשאי להעלות השגותיו בדרכים המקובלות, ואם לא יבוא על סיפוקו, פתוחה הדרך בפניו לפרוש מעבודתו בהסדר הולם ולחפש את עתידו המקצועי במשרה ההולמת את כישוריו במסגרת אחרת (עש"מ 2728/90 צבי צור נ' נציב שירות המדינה, פ"ד מד(3) 575 (1990)).
בצדק, התבסס בית הדין בהכרעות הדין על האמור בעש"מ 5205/01 פרנס נ' יושב ראש רשות השידור, פ"ד נו(2) 9, 21 (2001):
"... העובדה שנוהל או הוראה מחייבת בשירות המדינה אינם נאכפים במשך זמן, או שהאכיפה היא חלקית ביותר, אינה מקימה כשלעצמה זכות לעובד ואינה מונעת מן הרשות לשנות ממדיניותה הפסולה ולעמוד על קיום הנוהל. ככלל, אי-אכיפה אפקטיבית אינה מקנה לעובד זכות שלא להשמע להנחיות ולכללים, והעובד מחויב בכל מקרה להוראות הממונים עליו בין שמדובר בהוראות התקשי"ר ובין שמדובר בהוראות של נוהל פנימי שהוצא בידי הממונים..." (ההדגשה שלי – י.ג.).
...
יחד עם זאת סבורני, שהיה מקום ליתן משקל גבוה יותר לכך שבמשך תקופה לא מבוטלת נמנעה המשיבה מלאכוף את האיסור על עובדי ההוראה לעסוק בעבודה נוספת מבלי לבקש היתר.
אני מפנה לדברי כב' הנשיאה (בדימוס) ד' ביניש בעש"מ 5205/01 פרנס נ' יו"ר רשות השידור פ"ד נו(2) ,9 בעמ' 23 (2001):
"... במקרה שלפנינו אין לומר כי אמצעי המשמעת שהוטלו על המערער, כשלעצמם, הינם חמורים באופן יוצא דופן המחייב התערבות לקולה. עם זאת, כיוון שהתברר שהרשות לא הקפידה לנקוט אמצעים לאכיפת הנוהל שהיא עצמה קבעה, מן הראוי להקל בחומרת אמצעי המשמעת שהוטלו על המערער...".
וכן ציין כב' המשנה לנשיאה, השופט א' רובינשטיין, בבר"ש 4252/16 אלגלי נ' נציבות שירות המדינה (5.7.2016) בפיסקה כ"ג:
"אוסיף כאן, כי משהחליטה הרשות לאכוף מה שלא אכפה שנים, אין בכך כמובן דופי, ותמיד יפול על פלוני כלשהו להיות ראשון לנאכפים. אין מנוס מכך במציאות, שהרי יש להתחיל אי פעם, אלא שכמובן ראשוניות זו צריכה להתבטא במתינות הענישה ובהעלאתה ההדרגתית".
מהתם להכא:
הואיל וסברתי שיש ליתן משקל גבוה יותר לעובדה שבמשך תקופה לא מבוטלת נמנעה המשיבה מלאכוף את האיסור על עובדי ההוראה לעסוק בעבודה נוספת מבלי לבקש היתר, ובשים לב לדברי בית המשפט העליון על כך שנוכח שיקול זה ראוי להקל בחומרת אמצעי המשמעת, וכן בהתחשב בעמדתה של המשיבה, כפי שהוגשה ביום 22.11.2016 לבית משפט זה, אני מחליט שבכל הנוגע למערערים מס' 1 (מלחם רפקי) ומס' 2 (אחמד ג'בארין) יועמדו אמצעי המשמעת על:
נזיפה חמורה, הפקעת משכורת קובעת אחת ב-10 תשלומים חודשיים ורצופים, והורדה בדרגה אחת למשך חצי שנה.
בכל הנוגע למערער מס' 3 (ותד ראפת), שפרש לגימלאות בתוקף מיום 31.8.2016, אני מחליט שאמצעי המשמעת יועמדו על:
נזיפה חמורה, הפקעת משכורת קובעת אחת ב-10 תשלומים חודשיים ורצופים.