ברע"א 10683/07 מטאניס מיכאל חב' לבניין ועב' אבן בע"מ נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ (23.12.2007) מצביע בית המשפט העליון גם על סימנים המובילים לכך שגם אם היתה בשלב מוקדם יותר הסכמה מסויימת למסגרת אשראי קיימת אפשרות כי זו תשתנה באופן שלא יקים עוד את היסוד להניח חובת פירעון, וכך נאמר –
"במקרה דנן, יש לציין, אף צומצמה מסגרת האשראי במהלך התקופה הנסקרת, ועל כך הודע למבקשת, ודומה כי די בכך בלבד כדי לסתור את טענתה. לא זו אף זו, לאחר סרוב ארבעה שיקים נשלח אל המבקשת, כנזכר על-ידי בתי המשפט הקודמים, מכתב מפורש המתרה בה לחדול מנוהגה."
בת"א (מחוזי חיפה) 645/05 אחים טופז יהלומים נ' בנק הפועלים בע"מ (26.3.2007) פסק כב' השופט יצחק עמית בקשר לשיקול דעתו של בנק בבואו להכריע אם להעניק ללקוח אשראי –
"27. מתן אשראי ללקוח, הגדלת האשראי, הקטנתו או הפסקתו, מסורים לשיקול דעתו של הבנק. מכאן מקור כוחו של הבנק כלפי הלקוח שנצרך לאשראי ומפתח יחסי תלות עם הבנק ... כוח זה על הבנק להפעיל בדרך מקובלת, שלא בשרירות הלב ובכפוף לחובות האמון והנאמנות ביחסי בנק-לקוח.
כיוון שגרסו כי המבחן האובייקטיבי הוא אם סרובו של השיק מקנה לבעל החשבון עילת תביעה נגד הבנק.
"שינוי מדיניות" של הבנק כלפי הלקוח ללא הודעה מראש, וזיג- זג בהתנהגותו של הבנק- כאשר מסגרת האשראי משתנה חדשות לבקרים, והבנק אינו עיקבי בסירובו- כל אלה הם מתכון בטוח לשרירות ואי הבנות, ועל בית המשפט ליתן משקל להיתנהגות מעין זו. מאליו מובן, כי הנטל על הלקוח אינו קל"
מן הכלל אל הפרט – דיון והכרעה
כפי שצויין לעיל, אין הצדדים חלוקים על העובדה שלמערערת לא היתה מסגרת אשראי בחשבון וכי חשבון הבנק שלה עמד במועדי סרוב השיקים נושא העירעור ביתרת חובה מחד גיסא, ומאידך גיסא אין הם חלוקים כי מדובר בשיקים הראשונים אשר סורבו בחשבון מאז פתיחתו וכי במועדים שקדמו למועד סירובם היו מקרים לא מעטים בהם כיבד המשיב שיקים של המערערת הגם שלא היה להם כסוי מלא או כסוי בכלל בחשבון ביום כיבודם.
"
המאמר – עמית, שיקים ללא כסוי – פותח במילים הבאות (עמ' 449) –
"מוסר התשלומים הירוד של חלק ממושכי השיקים גרם לכך, שהתופעה של השיקים החוזרים הפכה לחיזיון נפרץ במציאות הישראלית. כך נתכרסמה אמינותו של השיק כאמצעי תשלום, ויעידו מאות אלפי התיקים בלשכות ההוצל"פ. החזרת שיקים מסיבה של חוסר כסוי היא ״מכת מדינה״, הפוגעת בחיי המסחר ומביאה לתגובת שרשרת של עסקים, הנקלעים לקשיי נזילות עקב קבלת שיקים ללא כסוי וקושי בגבייתם"
גם מציאות זו מסבירה את חשיבות הסנקציות שמטיל החוק על מי שסורבו להם שיקים כמפורט בסעיף 2 לחוק.
עדיין, השתכנעתי כי סירובי השיקים הראשוניים היה מבחינת המערערת ועל פי הבנתה שינוי מדיניות מצד הבנק, לאחריו הופקד סכום נוסף בחשבון אשר כנראה סברה כי ירגיע את המצב, ולמעשה נקלעה למערבולת הממשית רק ביום 15.5.17.
...
"
מן האמור לעיל ומן העובדה שגם לאחר חילול השיקים נושא הערעור דאג מנהל המערערת לכסות את יתרת החובה בחשבון הבנק שלה שוכנעתי כי גם אם היה על מנהל המערערת להערך מבעוד מועד ליום הסגריר אליו נחשף ולהמנע ממצב בו יסרב המשיב לפרוע שיקים שהוציאה המערערת הרי שאין מדובר במי שפיזר שיקים בחוסר אחריות או שלא כיבד את התחייבויותיו, ואין הוא המקרה המובהק מפניו מבקש החוק לגונן על הציבור.
המערערת הפנתה גם אל עש"א (שלום תל אביב) 5406-10-13 דלירנטה (1983) בע"מ נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ (15.7.2014), אלא שבמקרה זה שונים פני הדברים הגם שכב' השופט אילן רונן קבע לקראת חתימת דבריו (סעיף 9 לפסק הדין) כי –
"כפי שהובהר בדיון המערערת הינה חברה פעילה אשר מעסיקה עובדים ונאבקת כדי להוסיף ולפעול. נחה דעתי איפוא שמן הראוי לאפשר לה לעשות כן ולא להגביל את החשבון, על כל המשמעויות הכרוכות בכך."
דא עקא, במקרה האמור קבע כב' השופט אילן רונן בשלב מוקדם יותר כי היה למערערת יסוד סביר להניח שהשיקים יפרעו (פסקה 8 לפסק הדין) ומשקבע קביעה זו הרי שהשימוש בשיקולי הצדק מהווה רק "תניא דמסייע לך" (תלמוד בבלי מסכת בבא מציעא דף פ"ד עמ' א').
סיכום
לאור האמור, משיקולי הצדק ולאור העובדה שגם המשיב השאיר נושא זה לשיקול דעת בית המשפט, מצאתי לנכול גרוע ממנין השיקים את חמשת השיקים אשר סבור אני כי הסירוב לכבדם משקף את שלב שינוי העמדה מצד הבנק תוך הפתעה מסויימת של המערערת, כדלקמן –
שיק מס' 330037 שזמן פרעונו 12.5.17 על סך 8,000 ₪.