מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מתן רשות ערעור בפני ערכאה שלישית הלכה ברוב דעות

בהליך בע"מ (בע"מ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

המבקש סבור כי השאלות העקרוניות שבהן על בית משפט זה מוטל לידון ולהכריע כוללות שלוש אלו: מהו נטל ההוכחה אשר מוטל על אדם שאינו הורה ואפוטרופוס טבעי של הקטין בגדרה של תביעה לפי האמנה? המבקש סבור כי מדובר בנטל מוגבר, וכי ערכאות קמא לא יישמו כלל זה בהחלטותיהן.
המבקש מוסיף ומדגיש כי בעינייני מישפחה אמות המידה למתן רשות ערעור ב"גילגול שלישי" הנן גמישות יותר בהשוואה לאלו של הילכת חניון חיפה (רע"א 103/82 חניון חיפה בע"מ נ' מצת אור (הדר חיפה) בע"מ, פ"ד לו(3) 123 (1982)).
זאת, מאחר שמדובר בבקשת רשות ערעור ב"גילגול שלישי" אשר באה בגדרה של תקנה 148א לתקנות סדר הדין האזרחי, התשע"ט-2018, ומאחר שפסקי הדין שניתנו על ידי הערכאות קמא נטועים בעובדותיו הייחודיות של המקרה – האסון הכבד שפקד את הקטין ואת משפחתו הקרובה – ואינם מעוררים שום שאלה משפטית עקרונית אשר חורגת מעניינם הפרטני של בעלי הדין ואשר ראוי לה, לפי טיבה ומהותה, להתברר במסגרת בקשת רשות ערעור ב"גילגול שלישי".
אינני מוצא איפוא סיבה מיוחדת להעמיד את פסק דינו של בית המשפט המחוזי לבקורת ערעורית בפני בית המשפט העליון; ואף לא מצאתי עילה מבוררת לקיום הדיון בבקשה בפני מותב תלתא (ראו החלטות דן-יחיד אשר ניתנו, בין היתר, בבע"מ 2529/20 פלונית נ' פלוני (16.4.2020), בבע"מ 5041/19; בבע"מ 4169/19 פלונית נ' פלוני (18.6.2019); בבע"מ 2239/18 פלוני נ' פלונית (15.3.2018); וכן בבע"מ 5627/14 פלונית נ' פלוני (2.9.2014), בו נאמר על ידי השופטת ד' ברק-ארז כך: "גם כאשר אני בוחנת את הבקשה לפי אמות מידה "גמישות" אלה, אני סבורה שאין מקום להעתר לה. חרף ההיבטים האנושיים של הבקשה והקושי הטבוע בה מעצם טיבה, לא מצאתי כי היא מעלה שאלה כללית המצדיקה מתן רשות ערעור בגילגול שלישי או שניגרם למבקשת עוות דין.
מציאות חייו הנמשכת של הקטין, כלשונו של הנשיא ברק בעיניין גבאי, היא מציאות שרוב-רובה באיטליה, ורק מקצתה, אם בכלל, בישראל; וכך עולה גם מיישום המבחן העובדתי אשר נקבע כהלכה מחייבת בבע"מ 7784/12.
בית המשפט לעינייני מישפחה קבע כי התנאים כאמור אינם יכולים להתקיים בקטין שבו עסקינן, מפאת גילו הרך ומצבו הנפשי; ובקביעה זו אין כל עילה להתערב במסגרתה של בקשת-רשות-ערעור "בגילגול שלישי". מבלי להכנס לשאלות בדבר תחולתה של האמנה לזכויות הילד בעיניין שמיעתו של הקטין, אציין כי בית משפט מוסמך באיטליה בודאי ייתן את דעתו לאפשרות לשמוע את הקטין במסגרת הליכי האימוץ או בהליך אחר אשר נסוב על טובת הקטין.
...
יתרה מכך: נחה דעתי שהתפקיד של tutore, שכאמור הוטל על המשיבה על ידי בית המשפט באיטליה, כולל סמכויות אפוטרופסות.
בקשת רשות הערעור נדחית אפוא בזאת יחד עם הבקשות הנלוות.
המבקש ישלם למשיבה את הוצאות ההליך בסך כולל של 25,000 ש"ח. הקטין יוחזר לאיטליה לא יאוחר מיום 12.12.2021, ובכפוף לכך פסק דינו של בית המשפט המחוזי יישאר בעינו.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

לפני בית הדין מונחת בקשת המבקשת למתן רשות ערעור על הוראת בית הדין האיזורי לפתוח תיק בירור יהדות כתנאי מקדמי לבקשתה לסידור גט וגירושין בהסכמה.
משלא עשתה כן, לא דן בית הדין עניינית בטענותיה לגבי יהדותה, ואין מקום שאנו כערכאת ערעור נדון בטיעונים שהמערערת מעלה לגבי יהדותה, אם טענות אלו לא נידונו בפני ערכאה קמא, שהורתה על קיום דיון כפי הפרוצידורה המקובלת.
וכאמור ייתכן שהערעור הוגש שלא בתום לב וממניעים זרים, אך בין כך ובין כך חובתנו לדחותו על הסף, ואולי אף היה מקום לחיוב בהוצאות בגין ביזבוז זמנו השפוטי של בית הדין שהצריך אותנו לכתוב החלטה זו. מאחר דאתא לידן חובתי להבהיר מה שכבר הבהרתי בעבר בפסקי דין רבים, בין בשבתי כדיין בבית הדין האיזורי ובין בשבתי בערכאה זו, לגבי סמכותו של בית הדין להתיר נישואין במקרים שלא ברור ששני הצדדים יהודים על פי ההלכה: סעיף 1 לחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג – 1953, המגדיר את סמכות השיפוט של בית הדין הרבני, קובע: "עינייני נישואין וגירושין של יהודים בישראל אזרחי המדינה או תושביה יהיו בשיפוטם הייחודי של בתי דין רבניים." המחוקק הצריך שלושה תנאים לצורך קביעת סמכות בית הדין: יהודים, בישראל, אזרחי המדינה או תושביה.
בשל חשיבותו נעתיק את רובו: (א) גט פיטורין לבני זוג אשר לא נישאו בישראל באמצעות רב רושם נישואין, יסודר לאחר שבית הדין יברר את יהדותו של כל אחד מבני הזוג אשר הוריו לא נישאו בישראל באמצעות רב רושם נישואין.
מלבד האמור נוסיף ונאמר כי בבג"ץ 359/66 בנימין גיתיה נגד הרבנות הראשית והמועצה הדתית ירושלים, פ"ד כב (1) 290, נקבע כי בסמכותו וחובתו של רושם הנישואין לבדוק יהדותו של מגיש הבקשה לנישואין אם התעוררו לו ספקות ולא ניתן פסק דין של בית דין רבני בנושא זה. הנשיא אגרנט ציין (שם, 302) כי אין פסול בבדיקה המוקדמת שערך הרב רושם הנישואין: "כל עוד לא השיג מערכאה משפטית מוסמכת (בית הדין הרבני) פסק הצהרתי, המכריז שהוא יהודי וכשיר, בתורת שכזה, לנישואין על פי דין תורה." גם השופט לנדוי אמר (שם 295): "על פי רצון הכנסת חייבת יהדותו להתברר בהתאם לדין תורה, ואנחנו לא נבוא ונחלוק בשאלה כזאת על דעתם המוסמכת של הרבנים." נראה ששניהם סבורים שבית הדין הוא המוסמך לקבוע יהדות לצורך נישואין.
...
משכך, גם לוּ היה הערעור ערעור בזכות, היה הערעור נדחה על הסף.
ברם כיום, כשבית הדין מגיע למסקנה כי אחד המבקשים שבפניו אינו יהודי או שהוא ספק יהודי, שלא התקיים התנאי החוקי הנותן סמכות לבית הדין, נבצר מאתנו להורות על כך, על אף הסכמה של המבקשים.
ברם כיום, גם כאשר בית הדין מגיע למסקנה כי אחד המבקשים שלפניו אינו יהודי, נבצר ממנו להורות על כך, על אף הסכמה של המבקשים, וזאת לפי פסיקת בית המשפט העליון בבג"ץ סרגובי.

בהליך רשות ערעור על פסק בוררות (רע"ב) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

בבית המשפט העליון רע"ב 7279/21 לפני: כבוד השופט ע' גרוסקופף המבקש: פלוני נ ג ד המשיבים: 1. מדינת ישראל 2. היועץ המשפטי לממשלה בקשת רשות ערעור על החלטת בית המשפט מחוזי מרכז בלוד בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים מיום 20.10.2021 בעת"א 53098-08-21 שניתנה על ידי כב' השופטים דנה מרשק מרום, יורם צלקובניק, עידו דרויאן-גמליאל בשם המבקש: עו"ד מורן סעדון ][]החלטה
המבקש הוא אסיר המרצה עונש מאסר שתחילתו ביום 2.7.2015, למשך 7.5 שנים, בגין עבירות של ניסיונות אינוס (שתי הזדמנויות) (סעיפים 345(א)(2) ו-25 לחוק העונשין, התשל"ז,-1977 (להלן: החוק העונשין)); שש עבירות של מעשים מגונים בנסיבות אינוס (סעיפים 348(א) ו-345(א)(2) לחוק העונשין); שלוש עבירות של גרם-מעשה מגונה בנסיבות אינוס (סעיפים 348(א), 345(א)(2) ו-350 לחוק העונשין); גרם מעשה אינוס לפי סעיפים 345(א)(2) ו-350 לחוק); ניסיון לבצע מעשה מגונה בנסיבות אינוס (סעיפים 348(א), 345(א)(2) ו-350 לחוק העונשין); ושש עבירות של שבוש מהלכי משפט (סעיף 244 לחוק העונשין).
כמו כן, דעת הרוב התייחסה לכך שבאיבחון הפסיכולוגי מחודש ספטמבר 2019, נקבעה מסוכנותו של המבקש ברמה בינונית-נמוכה, ולכך שבהערכות המסוכנות שניתנו למבקש בין השנים 2019-2018, העריך מב"ן כי הוא איננו מביע אמפתיה וחרטה כלפי נפגעות העבירה.
לשיטתו, הענקת מעמד בכורה לטענות שנטענו בהליכים אזרחיים פוגעת בזכויות יסוד, לרבות זכות הגישה לערכאות וזכות הטיעון, ואינה עולה בקנה אחד עם השיקולים שעל וועדה לשקול בבואה לבחון את אפשרות שיחרורו המוקדם של אסיר, כפי שהותוו בסעיפים 9 ו-10 לחוק שיחרור על-תנאי ממאסר, התשס"א-2001.
לעמדתו, הדבר מנוגד להלכה לפיה אין להעלות טענות או להביא ראיות שלא הועלו בפני הרשות המנהלית קודם למתן ההחלטה, וחורג מגבולות הבקורת השיפוטית המקובלת.
...
אכן, גם למורשע בהליך פלילי עומדת הזכות להתגונן בפני תביעה נזיקית שמוגשת כלפיו, ואולם קו ההגנה בו הוא בוחר בהליך האזרחי עשוי ללמד על יחסו לעבירות בהן הורשע, וממילא להיות רלוונטי להערכת מסוכנותו לצורך הליכי שחרור מוקדם.
בנסיבות אלה, ובהתחשב בכך שלמבקש לא עומדת זכות קנויה בדין להשתחרר שחרור מוקדם, בטרם ירצה את מלוא עונשו, סבורני כי לא נפלה בפסק הדין של בית המשפט קמא טעות שמצדיקה התערבות (רע"ב 3148/11 קופמן נ' מדינת ישראל, פסקה 7 (4.5.2011); רע"ב 6308/18 סלאמה נ' היועץ המשפטי לממשלה, פסקה 5 (6.9.2018)).
סוף דבר: בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בכל האמור לנטל הבאת הראיות בעיניין הקשר בין בוקינג ישראל לנתבעת, קבע בית המשפט העליון הלכה רק לאחרונה כך, כאשר דחה את בקשת הנתבעת לקיים דיון ב"גילגול שלישי" בדבר הקביעה לפיה משנקבע ממצא עובדתי זו אודות הקשר בין בוקינג ישראל לנתבעת, הנטל להביא ראיות לסתור – מוטל לפתחה של הנתבעת: "בקשת רשות העירעור שבפני מכוונת כלפי החלטתו של בית המשפט המחוזי. טענתה המרכזית של המבקשת במסגרת בקשת רשות העירעור היא כי שגה בית המשפט המחוזי כשהסתמך על הקביעות העובדתיות שנקבעו בפסק הדין בעיניין בן זאב, ולא בחן אם מוצדק לסטות מהן. ביחס לכך מציינת המבקשת כי מדובר אמנם בפסיקה מנחה, אך אין מדובר בתקדים מחייב. המבקשת מציינת כי מאז ניתן פסק הדין בעיניין בן זאב ננקטו הליכים שונים שבהם הומצאו כתבי התביעה לבוקינג ישראל, והדבר גורם לה לעיוות דין חמור... לאחר שעיינתי בבקשת רשות העירעור ובנספחיה הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להדחות בהתאם לתקנה 148א לתקנות סדר הדין האזרחי החדשות, אף מבלי להדרש לתשובת המשיבים. הבקשה אינה עומדת באמת המידה המחמירה שנקבעה למתן רשות ערעור ב"גילגול שלישי". אף שהמבקשת טוענת שהבקשה מעלה שאלות עקרוניות, מצאתי כי היא למעשה "ממחזרת" שאלה שהועלתה על-ידה בעיניין שלוש.
אף אם אתעלם מהעובדה כי וודאי שקביעות עובדתיות ומשפטיות אלו ידועות גם ידועות לנתבעת (שכן באי כוחה ייצגו אותה במרבית ההליכים אשר פורטו לעיל) וכי ההחלטה בעיניין פלוני ניתנה טרם הדיון שנערך לפני, נשאלת השאלה מדוע עומדת הנתבעת על כך שבית המשפט יידון בהן שוב ושוב.
הדעת נותנת, כי חברה גלובלית המתהדרת בעסקים חובקי עולם ובהענקת שירות "ללא רבב" (כפי שצוין בסעיף 10.1 לסיכומי הנתבעת) לא תסתתר מאחורי טענה אשר נטענה שוב ושוב ונדחתה שוב ושוב כפי שנעשה בהליך שבפני.
כך נפסק, באופן נחרץ, בעיניין חברת Paypal: "משבאים אנו לבחון את הוראת החוק והפורום במשקפי חוק החוזים האחידים, קל להווכח כי דינה של הוראה זו להתבטל. המשיבה היא חברה הנותנת, באמצעות האנטרנט, שירות למאות אלפים של אזרחים ישראלים. לצורך מתן השרות האמור היא מקיימת אתר אינטרנט בעברית, המיועד לאזרחי ישראל, ואף נותנת שירותי תמיכה המיועדים לקהל לקוחותיה העצום בישראל. במצב דברים זה, חיוב לקוחות פייפל הישראלים להתדיין בבית משפט בסינגפור (תוך שמירת זכותה של המשיבה לתבוע את לקוחותיה בישראל) ועל פי הדין הסנגפורי, היא באופן מובהק הוראה שכל תכליתה לחסום את דרכם של הלקוחות לממש את זכויותיהם כלפי המשיבה. בנסיבות אלו נוטה אני לדיעה כי התניה צריכה להחשב כבטלה לפי סעיף 5(א) לחוק החוזים האחידים: "תנאי בחוזה אחיד השולל או המגביל את זכות הלקוח לפנות לערכאות משפטיות – בטל" .
...
טענתה של הנתבעת בדבר הסרת אחריות גורפת בכל האמור למידע המפורסם בה – אינה מקובלת עלי מכל הטעמים המשפטיים אשר פורטו לעיל בהרחבה ושמכך אני קובעת כי הנתבעת התרשלה בכך שלא מנעה את הצגת המידע הלקוי באתר, ומשכך נושאת באחריות לנזקיהן של התובעות בכל האמור לעגמת הנפש אשר נגרמה להן כתוצאה מביטול הזמנתן על ידי המלון.
סוף דבר מכל האמור לעיל, מצאתי לקבל את התביעה בחלקה, באופן בו הנתבעת תשלם לכל אחת מהתובעות פיצוי בגין 2,000 ש"ח בגין עגמת הנפש אשר נגרמה להן.
נוכח האמור לעיל, ובאופן חריג, תשלם הנתבעת לתובעת 1 בלבד הוצאות משפט וכן שכר טרחת עו"ד בסך של 10,000 ₪.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בהקשר זה ראוי להזכיר כי בית המשפט לעניינים מנהלים אינו משמש כערכאת ערעור על החלטות מוסדות התיכנון ואינו שם את שיקול דעתו תחת שיקול דעתם המקצועי.
העותרים ערים להלכה זו ולכך שמרבית טענותיהם נוגעות בשאלות תכנוניות מקצועיות.
משבוצע פירסום כדין אין מקום למתן סעד כלשהוא לנוכח הטענה הסתמית שמרבית תושבי ראש העין לא ידעו על פירסום התכנית.
שלושה חברי הוועדה המחוזית (יחדו), ועדה מקומית או רשות מקומית רשאים לערור בפני המועצה הארצית בזכות, ואילו מגיש התכנית, מי שהתנגדותו נדחתה, ומי שהשמיע טענות לפי סעיף 106(ב) רשאים לערער למועצה הארצית רק לאחר נטילת רשות מיו"ר הוועדה המחוזית.
בנגוד לעמדת העותרים הגבלת הקף העררים למועצה הארצית נובע מהחשש שפתיחת מנגנון ביקורת פנימי ללא הגבלה על ההליך המינהלי עלול לפגום בתרומתו של ההליך המינהלי ויחתור תחת יעילות ואיכות מנגנון זה. המחוקק לא קבע מהם אמות המידה לפיהם תנתן רשות לערעור בפני המועצה הארצית ואלה נקבעו בפסיקה.
...
בנוסף ולחלופין טוענים המשיבים שיש לדחות את העתירה גם לגופה.
לאור האמור, הטענה נדחית.
סוף דבר סוף דבר, העתירה על שני הסעדים המבוקשים בה נדחית.
העותרים ישלמו למשיבים את הוצאות המשפט ושכ"ט עו"ד בסך של 30,000 ₪ באופן שלוועדה המחוזית וועדת המשנה (יחדו) ישולמו 10,000 ₪; לוועדה המקומית לתכנון ובניה ראש העין ישולמו 10,000 ₪ (לא ישולמו הוצאות לראש עירית ראש העין); ולקרן הקיימת לישראל ישולמו 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו