מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מתן משקל לרצון הקטין לאוטונומיה עצמית

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2014 בעליון נפסק כדקלמן:

כך ציין השופט אור כי "החינוך הוא מכשיר חברתי אשר לא ניתן להפריז בחשיבותו. מדובר באחת הפונקציות החשובות ביותר של הממשלה והמדינה. החינוך הוא חיוני לקיומו של משטר דמוקרטי חופשי, חי ומתפקד. הוא מהוה יסוד הכרחי למימושו העצמי של כל אדם. הוא חיוני להצלחתו ולשגשוגו של כל פרט ופרט. הוא חיוני לקיומה של חברה, שבה חיים ופועלים אנשים המשפרים את רווחתם ותורמים, בתוך כך, לרווחתה של הקהילה כולה" (בג"ץ 1554/95 עמותת "שוחרי גיל"ת" נ' שר החינוך התרבות והספורט, פ"ד נ(3) 2, 22 (1996) (להלן: עניין שוחרי גיל"ת)).
"החברה הליבראלית הרב תרבותית מבוססת יותר מכול על ערך הסובלנות, ומכירה בכלל התרבויות כראויות להגנה על מנת לתת לפרט לממש את אוטונומית הרצון הפרטי, ולספר את סיפור חייו" (בג"ץ 746/07 רגן נ' משרד התחבורה, פסקה 4 לפסק דינו של השופט ג'ובראן (5.1.11) (להלן: עניין רגן); על רב-תרבותיות באופן כללי ובמדינת ישראל ראו בספרו של מאוטנר).
בעיניין מושא העתירה שבפנינו אני סבורה כי ניתן לערוך את האיזון הנידרש על ידי חוק יסוד: כבוד האדם וחרותו, אשר יהיה בו כדי לאפשר לחברה החרדית לשמר את תרבותה ובמידה רבה גם את האוטונומיה החינוכית שלה, וזאת תוך מיתון הפגיעה, כפי שהיא נתפסת על ידי חברה ליבראלית, בפרטים הקטינים של מיגזר זה (ראו ברונר ופלד, בעמ' 126-127).
המחוקק נתן משקל לאוטונומיה של ההורים להשפיע על תכני החינוך של ילדים רק לגבי שנות לימוד מסוימות – ובהן בלבד.
...
וראו גם, Ezer, בעמ' 15-14; Parham v. J.R., 442 U.S. 584 (1979); כן ראו בקנדה, שם נפסק כי קיימת הנחה כי ההורים פועלים לטובת ילדיהם, אלא אם כן התנהגותם "falls below the socially acceptable threshold" (B. (R.) v. Children's Aid Society of Metropolitan Toronto, [1995] 1 S.C.R. 315, 318); וכן ראו את פסק-דיני בבית המשפט המחוזי בעת"מ (מחוזי ת"א) 1294/01 בית הספר עתיד נ' משרד החינוך, פיסקאות 21-10 (29.8.2001) (הערעור נדחה בעע"מ 7616/01).
מעבר לכך, עמדתי על מאפייניה המיוחדים של עתירה זו, אשר גם בגינם יש לדחות את העתירה.
מכל הטעמים הללו, דעתי היא כי דין העתירה להידחות.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2008 בעליון נפסק כדקלמן:

בית המשפט קמא קובע בפסק דינו (פסקה 15): "מיידיות פנייתו לבטי, המצוקה, העצבות והכאב בהם היה שרוי על פי עדותה, ורצונו ונכונותו לעבור בדיקות רפואיות מקיפות כדי להבטיח כי לא נדבק במחלה, מחזקים את אמינות תלונתו של המתלונן. נסיבות אלה, התומכות בגירסתו של המתלונן, וברושם המהימן של עדותו, די בהן כדי לספק את דרישת ההנמקה הנדרשת לפי ס' 54א(ב) לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א-1971". כנגד החיזוקים הקיימים לגירסת המתלונן, המערער לא הזמין לעדות אף עד, אשר על-פי גרסאותיו שלו עשוי היה לתמוך בדבריו.
בית המשפט נתן משקל לעובדת קטינותו של המערער בעת הארוע, אף שבעת מתן גזר הדין הוא היה בגיר.
היא מבזה את עצמיותו, ופוגעת באינטימיות ובאוטונומיה המקודשת של גופו.
...
אנו מקבלים את ערעור המדינה על קולתו של העונש שנגזר על המערער.
בנסיבות הללו, ואף שכאמור רואה אני מקום להחמרה מטעמים שמנתה חברתי, שילוש העונש שקבע בית המשפט המחוזי נראה לי גבוה.
סבורני כי הקטינות והרקע שתוארו מצדיקים החמרה פחותה מזה, ודי בכפל העונש שהוטל.

בהליך תלה"מ שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

כך גם, ערה אני לכך שכאשר מדובר בקטין שהוא על סף הבגירות, ועל אחת כמה וכמה כאשר מדובר בקטין בוגר, רהוט, אחראי ושקול העומד על דעתו, יש לתת לרצונו וזכותו לאוטונומיה עצמית משקל משמעותי.
...
מבוקש מ-ב"כ להעביר את פרוטוקול הדיון היום ואת החלטתי לידי המטפלת.
עם זאת בנסיבות בהן מדובר בקטין בן 17, דהיינו קטין על סף גיל הבגירות, אשר ידע להביע רצונו ורגשותיו בפגישה ישירה עם בית המשפט, מצאתי לתת לרצונו של הקטין, אשר במקרה זה סברתי כי אף תואם את טובתו, משקל מכריע.
מבוקש מהאפוט' לדין לתווך לג' את החלטתי ואף לאפשר לו לעיין בה. החלטתי מותרת לפרסום ללא פרטים מזהים.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2007 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ראיתי להדגיש גם מספר מאפיינים יחודיים שמצאתי ליתן להם טעם ומשקל, כל זאת בהכירי את שלל הראיות בתיק ולא רק את גירסת הקטין, ובהם יש גם כדי לתמוך באותה מסקנה שמדובר בגרסה מהימנה מאד של הקטין, נעדרת כל רצון לפגוע בנאשם ואולי ההיפך הוא הנכון, והדבר בא לידי ביטוי בעצם העובדה שהקטין מצא להדגיש שבמהלך אימוני האיגרוף הוא הוכה, להתרשמותו ולתחושתו, מכות קשות מעבר לרגיל, כל אימת שהוא חש שאביו מבקש להעניש אותו בגין מעשים אחרים או בגין העובדה שהוא לא עומד באותו רף ציפיות גבוה שהוצב בפניו.
ב.עה/2 יבגני אודנופוזוב גם הוא חבר של מישפחת הנאשם שנים רבות, כאשר שתי המשפחות נהגו לצאת לטיולים במשותף; הכיר את הנאשם כאב טוב וכמי שהתנהגותו טובה וידע למסור עליו רק פרטים המשבחים את התנהגותו, כאשר גם העד הזה התקשה מאד להאמין שהנאשם ביצע את אותם מעשים המיוחסים לו בכתב האישום, או אפילו שהיה מגיע לכדי תקיפתו של בנו הקטין והרי הנאשם הקדיש את מירב מרצו וזמנו עבור בנו, תוך ביטול עצמי שלו.
מדובר במעשי אלימות אשר פוגעים לא רק באוטונומיית הגוף של הקטין, אלא בחיובו להסתובב ולשכב על הספה כאשר הנאשם מכה אותו באמצעות חגורה על ישבנו, כל זאת כדי ללמדו לקח על אשר לא עמד ברף הציפיות הגבוה שהוכתב לו ע"י הנאשם.
...
אי העדתו של הקטין בבימ"ש כתב האישום הוגש כנגד הנאשם ביום 31.5.05, בסמוך לאחר הארועים נשוא כתב האישום, אך ראוי לציין שהקטין שהנו יליד שנת 1995, נחקר ע"י חוקרת ילדים חקירה שהוקלטה ותומללה, אך חוקרת הילדים, עובדת סוציאלית גב' שגית כהן, ציינה בפרק הרלוואנטי לטופס גביית עדות ילד, כי היא אוסרת את עדותו של הקטין בבימ"ש ובפרק הנימוקים לעמדה זו ציינה: "אני סבורה כי עדותו בבימ"ש עלולה לגרום לו נזק ריגשי, עדותו כנגד אביו עלולה להוביל אותו לקונפליקט נאמנויות, לפגוע בסכויים לשקום היחסים ביניהם ולהטיל על כתפיו את האחריות לתוצאות המשפט". ביום 5.3.06 הגישה חוקרת הילדים, הגב' כהן, נספח המתייחס לעדות הקטין בבימ"ש, נספח זה נערך כשנה לאחר גביית הודעת הקטין ולאחר שחוקרת הילדים התייחסה לאפשרות העדת הקטין בבימ"ש ואסרה אותה, כאשר היא מציינת בנספח (ת/10) שהיא מצאה לנכון לבדוק בשנית סוגיית איסור/התרת העדתו של הקטין בבימ"ש, וזאת לאחר ששוחחה עם פקידת הסעד המטפלת, שהודיעה לה על נתוק הקשר עם המשפחה; פניה לבית הספר בו לומד הקטין ושיחות שנערכו עם המחנכת, אשר פירטה בפניה את השיפור שחל בתיפקוד הקטין, גם מבחינה חברתית וגם מבחינה לימודית; חידוש הקשר בין הקטין לבין הנאשם; היתרשמות המחנכת שהקטין מאושר בעת האחרונה יותר מאשר בתקופות קודמות, ועל כן התרשמה חוקרת הילדים שחלה רגיעה ושיפור בתפקוד המשפחתי וחזרה פעם נוספת על עמדתה כנגד העדת הקטין, משום שהעדתו עלולה לפגוע ולחבל בנסיונות לשיקום מערכת היחסים המשפחתית ומשום כל אותם טעמים שפורטו בחוות דעתה הראשונית.
הן בכל הנוגע לאימוני האיגרוף והן בכל הנוגע לאימוני השחיה, הקטין ידע ידוע היטב להגביל את האשמותיו כלפי אביו למספר מצומצם מאד של ארועים, שבגינם ידע למסור פרטים מדוייקים ונמנע מלמסור האשמה כוללת או האשמה של ארועים רבים, מה שיכול היה לעשות, ויתכן והיה קשה לאבחן בין האשמה כוללת שכזו לבין האשמה פרטנית כפי שנעשה ע"י הקטין בסופו של דבר.
אין בכל אלה כשלעצמם כדי להוות נדבך שיכול לבסס הרשעת הנאשם בעבירה של התעללות בקטין, אך בהצטרף אלה למסכת העובדתית שהוכחה בפני ביהמ"ש, הרי אין מנוס מהקביעה שהנאשם, אף אם לא במתכוון היתעלל התעללות של ממש בקטין, באופן שהתנהגותו ממלאת אחר כל יסודות העבירה הקבועים בחוק.
במקרה זה, אומנם המתלוננת חזרה בה מדברים שמסרה בעת שנחקרה במשטרה, ואף היתה נכונה לקחת על עצמה את ה"אשמה" של מסירת תלונה כוזבת במשטרה כנגד הנאשם, אך פירטתי מדוע מצאתי בסופו של דבר להעדיף את גירסתה של המתלוננת במשטרה על פני עדותה בבימ"ש, שעה שהגרסה במשטרה לא רק שהיתה אמינה יותר בעיניי, בהיותה מישתלבת עם יתר הראיות בתיק, כולל גירסתה של אמה אשר העידה על הלך הרוח הנפשי של המתלוננת סמוך לאחר הארועים נשוא כתב האישום, וגם משתלבת עם גירסתו של הקטין שנבחנה בקפידה ע"י חוקרת הילדים ונמצאה מהימנה, כל זאת בנוסף לבחינתה בזהירות רבה ע"י ביהמ"ש מצפיה בקלטות החקירה, צפיה אשר הותירה גם בביהמ"ש את אותה התרשמות של מהימנות של אותו קטין.

בהליך תיק פשעים חמורים (תפ"ח) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

כך לדוגמה, בע"פ 3203/13 מדינת ישראל נ' פלוני (20.11.13) נפסק כי: "בבואו לגזור את דינו של קטין שהורשע בפלילים בכלל, ובעבירות מין בפרט, מקנה בית המשפט משקל יתר לנסיבותיו האישיות של הקטין ולסכוייו להשתקם. מדיניות זו מושתתת על שלושה טעמים עקריים: האחד, גילו הצעיר של הקטין, הגורם לכך שהתנהגותו העבריינית עלולה להיות תוצאה של חוסר בגרות, בשלות והבנה של חומרת המעשים והשלכותיהם; שנית, הרצון להגן על קטינים מפני תנאי כליאה קשים ומהיחשפות לדפוסי היתנהגות עבריינית בבית הסוהר שעלולה להטמע בקטינים ולפגוע בסכוייהם להשתקם; ושלישית, השאיפה לשקם קטינים שחייהם בתחילת דרכם לפני שתוחמץ ההזדמנות לכך (ע"פ 49/09 מדינת ישראל נ' פלוני, [פורסם בנבו] פסקה 9 (8.3.2009))" על ההבחנה בין ענישת קטינים לענישת בגירים, כך צוין בסעיף 10 לע"פ 5725/15 פלוני נ' מדינת ישראל (04.08.16): "כידוע, אין ענישתו של קטין כענישת בגיר. לאחר תיקון 113 לחוק העונשין, עיקרון-העל בענישת בגירים הוא עיקרון ההלימה (ראו למשל: ע"פ 2099/15 פלוני נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו] בפיסקה 55 (22.5.2016)). כך מורה סעיף 40ב לחוק העונשין, שלפיו "העקרון המנחה בענישה הוא קיומו של יחס הולם בין חומרת מעשה העבירה בנסיבותיו ומידת אשמו של הנאשם ובין סוג ומידת העונש המוטל עליו". עיקרון ההלימה נגזר מעיקרון הגמול – שהוא צופה פני עבר, מבחינה זו שהעונש נקבע בעיקר בהתאם למידת הרע שעשה הנאשם ומידת אשמתו (ראו: יורם רבין ויניב ואקי דיני עונשין, כרך ג עמ' 1463-1462 (2014); להלן: רבין וואקי).
לעומת זאת, בענישת קטינים הבכורה נתונה לשיקולי שקום, שמעצם טיבם צופים פני עתיד: "כאשר בקטינים עסקינן, זוכה שיקול השקום של הקטינים למשקל מוגבר, בשל האנטרס החברתי בהשבתם למוטב. כמו כן, מוענק משקל רב במיוחד לנסיבות האישיות של קטין ולגילו, בשל ההנחה שהקטין טרם מצוי בשלב בו התגבשה אישיותו סופית, ועל כן עוד לא חלפה ההזדמנות להשיבו למוטב" (ע"פ 5355/14 פלוני נ' מדינת ישראל, בפיסקה 24 (27.10.2015)"
על חומרתן של עבירות אלו עמדה כב' השופטת א' פרוקצ'יה בע"פ 9994/07 פלוני נ' מדינת ישראל (11.08.08): "הניצול המיני של הזולת בדרך של כפייה, או תוך אי היתחשבות בהיעדר הסכמה הוא אחת התופעות הקשות והפוגעניות ביותר בבטחונו הגופני והנפשי של הפרט, ובשלום הציבור ככלל. הפגיעה המינית העבריינית פולשת לגופו ולנפשו של הקרבן, והורסת בו חלקה טובה. היא מבזה את עצמיותו, ופוגעת באינטימיות ובאוטונומיה המקודשת של גופו. היא משקפת את הישתלטות החזק והברוטאלי על החלש וחסר האונים. היא מצריכה היתערבות ממשית של מערכות החוק והמשפט כדי להגן על קרבנות עבריינות המין בפועל ובפוטנציה" (שם, פסקה 14).
...
גילו של הנאשם; כמו גם גילה של המתלוננת עמדו אף הם לנגד עיניי בבואי לגבש את המסקנה אליה הגעתי.
"כאשר מדובר בעבריינים קטינים, מדיניות הענישה מחייבת מלכתחילה את בית המשפט להקנות משקל מכריע ודומיננטי לשיקול השיקום. לכן, בהליך שבו שיקולי השיקום והטיפול הם באופן אינהרנטי לב ליבו של העניין, יש לתת משקל יתר להמלצות אנשי המקצוע מהדיסציפלינה הטיפולית. הגם שתסקירי שירות המבחן הינם בגדר המלצה בלבד שאינה מחייבת את בית המשפט...., בעניינם של קטינים אל לו לבית המשפט לסטות מהמלצות שירות המבחן כאשר יש בנמצא אופק שיקומי, אלא מטעמים כבדי משקל... בהתאם לכך, סבורני כי עלינו לאמץ כלל מנחה לפיו כל אימת שמדובר בגזירת דינם של קטינים יש לתת משנה תוקף להמלצות שירות המבחן, זאת מבלי שתוגבל סמכותו של בית המשפט לדחות את ההמלצות בהתקיים טעמים מיוחדים המצדיקים זאת" (ע"פ 49/09 הנ"ל, פסקה 27 לחוות דעתו של השופט דנציגר.
בהינתן כל המקובץ לעיל, לו דעתי תישמע, הייתי ממליץ לחברותיי להרשיע את הנאשם ולהטיל עליו עונשים אלה: מאסר בפועל לתקופה של 36 חודשים בניכוי התקופה בה היה במעצר (מיום 11/07/21 עד 19/07/21).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו