מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מתי מתחיל מרוץ ההתיישנות בדיני עבודה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בנוסף, גם חשד במצב עובדתי ו/או משפטי מסוים, די בו כדי להפעיל את מירוץ ההתיישנות (דנ"א 7601/10 כהן נ' מדינת ישראל).
נוכח האמור לעיל, דין התביעה להדחות מחמת היתיישנות, שהוי ומניעות, שכן התובע הודה במכתבו שכבר בתחילת עבודתו נתאפשרה לו הזכות לבחור.
...
התובע טען כי הופלה לעומת עובדים אחרים וכי אינו יכול לוותר על זכותו לפנסיה תקציבית מכוח הסכם קיבוצי, במקרה זה חוקת העבודה בקק"ל. הנתבעת טענה כי יש לדחות את התביעה בשל התיישנות מהותית, שיהוי ומניעות וכי גם לגופו של עניין בוטח התובע כדין בביטוח מנהלים.
המחלוקת האם יש לדחות את התביעה בשל התיישנות מהותית.
אין מקום להצהיר כי היה זכאי לפנסיה תקציבית, בקשה זו לסעד הצהרתי נדחית.
התביעה להחזר דמי גמולים נדחית, כך גם התביעה לפיצוי בגין נזק שאינו ממוני, בגין אפליה ובגין עגמת נפש.
לאחר ששקלנו לעניין ההוצאות, ותוך שאנו ערים לפסיקתו של בית הדין הארצי לעבודה לפיה אין מקום להשית על פנסיונרים הוצאות, מצאנו כי בנסיבות הליך זה יש מקום לחייב את התובע בשכ"ט ב"כ הנתבעת בסכום סמלי של 5,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

לפי ההלכה הפסוקה, מקום שבו מוכח כי התביעה היתיישנה, שומה על בית הדין לדחותה על הסף (מ' גולדברג דיני עבודה כרך שלישי עמ' 134 והאסמכתאות שם).
מתי נולדו עילות התביעה של התובע – אשר למועד הולדת עילת התביעה כנגד הנתבעות, ולשאלה מתי מתחיל "מירוץ ההתיישנות", הרי שסעיף 6 לחוק קובע כי "תקופת ההתיישנות מתחילה ביום שבו נולדה עילת התובענה". הסעיף אינו מגדיר מתי נולדת עילת התביעה, אולם בפסיקה נקבע כי עילת התביעה לעניין דיני ההתיישנות היא מכלול העובדות המהותיות המולידות את הזכות לסעד המבוקש על ידי התובע (ע"א 9383/02 בולוס ובניו-חברה לאירוח ותיירות בע"מ נ' בנק דיסקונט למשכנתאות בע"מ, פסקה 40 [ניתן ביום 10.6.2008]; ע"ע (ארצי) 20780-03-19 סוסנה – מודיעין אזרחי בע"מ [ניתן ביום 4.4.2021]).
...
מן הכלל אל הפרט - הכרעת בית הדין – לאחר שעיינו בטענות ובעמדות הצדדים, ולאחר ששמענו את העדויות בדיון שנערך לפנינו, אנו מקבלים את בקשת הנתבעות לסילוק התביעה על הסף מחמת התיישנות.
להלן נסביר כיצד הגענו למסקנה זאת.
לסיכום – תביעתו של התובע התיישנה ולפיכך היא נדחית על הסף.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה באר שבע נפסק כדקלמן:

לאור ייחודיות המאטריה של יחסי עבודה, המאופיינים בפערי כוחות אנהרנטיים, הרי שהתובעת לא יכלה להגיש את תובענה כל עוד הייתה מועסקת אצל הנתבעת היות וחששה לאבד את מקום עבודה, ומכאן שמירוץ ההתיישנות התחיל רק עם פיטורי התובעת בשנת 2012.
יתרה מכך, המחוקק, כאשר מצא לנכון, הביע עמדתו לעניין הייחודיות של היתיישנות תביעה בתחום דיני העבודה כגון היתיישנות תביעה לפדיון ימי חופשה ותביעה להלנת שכר.
...
לאור כל האמור לעיל, ובהתחשב באיזון שיש לעשות בין האינטרסים של תובעת לקבל את יומה בבית הדין אל מול האינטרס של נתבעת לוודאות, אי חשיפה לתביעות והקושי שלה לשמור ראיותיה לאורך זמן – הרי שיש לתקן את התובענה כך שלא תכלול רכיבים שהתיישנו.
לבסוף, לעניין טענת התובעת לפיה יש להתחיל את מרוץ ההתיישנות ממועד סיום העסקתה אצל הנתבעת וזאת לאור הייחודיות של יחסי העובדה על פערי הכוחות הגלומים בהם, הרי דין טענה זו להידחות.
סוף דבר ניתן צו המורה לתובעת לגלות את התרשומת במלואה ולאפשר לנתבעת עיון בה, וזאת בתוך 14 יום ממועד קבלת ההחלטה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מהתובעת נעלמו העובדות המהוות את עילת התובענה עת הועסקה באמצעות חוזה פסול ולכן מסיבות שלא היו תלויות בה ושאף בזהירות סבירה לא יכולה הייתה למנוע אותן כייון שאינה בקיאה בדיני עבודה, תתחיל תקופת ההתיישנות ביום שבו נודעו לתובעת עובדות אלו.
בנוסף, סעיף 31 לחוק חופשה שנתית, התשי"א-1951 קובע, כי תקופת היתיישנות לתביעה עפ"י החוק הנה שלוש שנים; סעיף 17א(א) לחוק הגנת השכר, התשי"ח-1958 קובע, כי "הזכות לפצויי הלנת שכר, להבדיל משכר עבודה, תיתיישן אם לא הוגשה תובענה לבית דין איזורי כמשמעותו בחוק בית הדין לעבודה תשכ"ט-1969 (להלן – בית דין איזורי) תוך שנה מהיום שבו רואים את השכר כמולן ..." וסעיף 20(ד) לחוק הגנת השכר קובע, כי "הוראות סעיפים 17א, 18 ו-19 יחולו, בשינויים המחוייבים, לגבי הלנת פצויי פיטורים כאילו היא הלנת שכר". בע"ע (ארצי) 43694-12-11 חברת אפי אבטחה בע"מ נ' יעקוב (קובי) מרדכי, [פורסם בנבו] ניתן ביום 28.8.17 נפסק לעניין מירוץ תקופת ההתיישנות כדלקמן: "על הטעמים השונים המצויים בבסיס הקציבה של תקופת ההתיישנות עמד בית דין זה לאחרונה ב-ע"ע (ארצי) 36058-12-13 יעקב וקסלר נ' י. אדרי ובניו מיפעל מתכת והנדסה אזרחית בע"מ (20.6.17) [פורסם בנבו] ) (להלן - עניין וקסלר). זאת תוך שהוא מתייחס לטעמים ראייתיים - הקשורים בקושי של הנתבע לשמור את ראיותיו לאורך זמן; לטעמים הקשורים באנטרס ההסתמכות של הנתבע "ולשאיפה להגן על הצורך שלו בודאות בנוגע לזכויותיו וחובותיו בכל עת נתונה, כך שיתאפשר לו לכלכל את ענייניו בלא שיידרש להקצות ממשאביו עתודות כספיות למקרה שהוא ייתבע בגין עילות שמקורן בעבר הרחוק"; לטעמים הקשורים בהנחה המשלימה, העומדת לצד אינטרס ההסתמכות של הנתבע, הקשורה להתנהלות התובע שלפיהם, "תובע אשר 'ישן על זכויותיו' תקופה ארוכה, זנח או ויתר או מחל על תביעתו, באופן המבסס את הציפיה של הנתבע כי הוא לא ייתבע על ידו"; לטעמים הקשורים לאנטרס הצבורי ולתפקידה של המערכת המשפטית, שמשאביה מוגבלים, הנדרשת למקד משאבים אלה בעניינים שבהווה ולא באלה "שאבד עליהם הכלח". "זאת מעבר לעובדה שהתדיינויות אלה, הצופות פני עבר רחוק, דורשות, מעצם טיבן, הקדשה של זמן ומאמץ שפוטי ניכרים, על חשבון הזמן שניתן להקדיש לעיסוק בעניינים אקטואליים של מתדיינים אחרים." מעבר לכך, נפסק כי "לקצבתה של תקופת ההתיישנות ישנה גם משמעות כלכלית, המשליכה על הציבור בכללותו. שכן, בהארכת תקופת ההתיישנות יש כדי להגדיל את העלויות שבהן יידרשו לשאת המדינה, היצרנים, ספקי שירותים והמבטחים. עלויות אשר בסופו של יום עשויות 'להתגלגל' לפתחו של הציבור (ר' עניין וקסלר והאסמכתאות שם). ברוח זו נקבע גם כי "דיני ההתיישנות נועדו להשיג איזון אינטרסים בין בעלי הדין והאנטרס הצבורי; כאשר בהתאם לאיזון זה, יש להניח לבעל דין המבקש לתבוע את זכויותיו בערכאה שיפוטית שהות מספקת להערך לכך, בשים לב לקשיים, לעלויות ולאילוצים." מנגד, יש לקצוב מראש תקופת זמן סבירה לצורך הגשת התביעה אשר מעבר לה תוסר אימת התביעה המשפטית מהנתבע והוא לא יחויב עוד בשמירת ראיות וכן, יוסר ממנו הסיכון כי הראיות שהיו זמינות בידיו בעבר, שוב לא תהיינה בהשג ידו.
...
בבר"ע (ארצי) 39621-12-20‏ אקסלנס נשואה גמל בע"מ - אשר סנדרס, 2.5.21 נקבע, כי "לענין השלב בו יש להכריע בטענת ההתיישנות, ברע"א 6552/20 בנק דיסקונט לישראל בע"מ נ' א.לוי השקעות ובניין בע"מ (2.12.20) [פורסם בנבו] (להלן – עניין דיסקונט), נדרש בית המשפט העליון לשאלה זו. נקבע כי ככלל, הנחת המוצא היא כי טענת התיישנות תידון כטענה מקדמית. זאת, למעט במקרים בהם ההכרעה בטענת ההתיישנות מחייבת בירור עובדתי אשר חופף, או שעשוי להיות חופף, לבירור העובדתי שייעשה ממילא במסגרת הדיון בתביעה לגופה, שאז קיימים אינטרסים המצדיקים את דחיית ההכרעה בסוגיית ההתיישנות עד לבירור התביעה". לאחר שעיינו בבקשה ובתגובה ושקלנו את טענות הצדדים, הגענו למסקנה כי דין הבקשה להתקבל בחלקה כבר בשלב זה ונפרט.
לנוכח כל האמור לעיל מצאנו לקבוע, כי תביעות התובעת לפיצויי הלנת שכר בגין תשלום שכר החודש האחרון ופיצויי הלנת פיצויי פיטורים התיישנו שכן התביעה הוגשה למעלה משנה לאחר שנולדה עילת התובענה (כאמור לעיל, אף אם תתקבל טענת התובעת לתחולת הוראות סעיפים 7 ו-8 לחוק ההתיישנות חלפה שנה ממועד משלוח מכתב ההתראה ועד למועד הגשת כתב התביעה) ומשכך רכיבי התביעה האמורים נמחקים.
סוף דבר: רכיבי התביעה שעניינם פיצויי הלנת שכר ופיצויי הלנת פיצויי פיטורים נמחקים.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

ניתן לטעון כי מטרת ההסכם היא שצד המתקשר בחוזה יידע מתי מתחיל מירוץ ההתיישנות לגבי עילה מסוימת ומוגדרת ותהיה לו גמירות דעת בנוגע לויתור עליה.
עם זה, בהנתן הסביבה המשפטית המיוחדת של דיני העבודה, נציע שיש לקבוע כי כריתת הסכמים כאלו בין עובד ומעסיק תצטרך לעמוד במספר כללים מעבר לדרישת הכתב הקבועה בחוק ההתיישנות עצמו: התנאי הראשון: נטל מוגבר של הוכחה להבנה מהותית של העובד את תוכן ההסכם.
...
התיישנות: לטענת הנתבעת, יש לדחות את התביעה מחמת התיישנות ככל שהיא מתייחסת לתקופה לפני 6.11.20, שישה חודשים בטרם הגשת התביעה.
בנוסף, טענתה של הנתבעת לפיה הדו"חות מונפקים בהתאם לקוד האישי שמקודד העובד ברכב מקובלת עלינו.
בהקשר זה נשאל מר צדיק בחקירתו: "ש....לעניין התאונות, תיקנת את התאונות? ת. ברור. ש. יופי הפעלתם ביטוח? ת. יכול להיות אם זה תאונה קטנה בדרך כלל מתחת ל-5,000 שקל לא מפעילים ההשתתפות העצמית שלנו גבוהה באוטובוס זעיר ואם זה מעל אז בדרך כלל משתפים ביטוח. ש. צירפת אבל מסמך שמעיד על זה ששילמתם או שהפעלת ביטוח? ת. אני לא זכור לי אם בדקתי את זה לפני שבאתי, נראה לי שבתאונה הראשונה יש לך שמאות מדויקת בתאונה השנייה אולי תיקנו עצמאי. ש. אבל אני לא יודע אם זה שולם או לא שולם. ת.מה זאת אומרת שולם או לא שולם? ... ש. אני לא יודע, שילמתם? לא שילמתם?...אתה יודע כרגע להוכיח לי אם הביטוח כיסה את זה או לא?...ת. לפי דעתי כן". כלומר, לפי עדות זו, הנזק הנטען (שממילא לא הובאה כל עדות להוכיחו) שולם על ידי חברת הביטוח ואין כל מקום לתבוע אותו מהתובע.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובע בתוך 30 ימים מהיום סך של 92,934 ₪ לפי הפירוט שלהלן: גמול שעות נוספות בסך של 58,311 ₪.
בנוסף, תשלם הנתבעת לתובע הוצאות ושכר טרחה בסך כולל של 10,000 ₪.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו