הבקשה
המבקשת היא חברת בנייה הבונה פרויקטים למגורים, ומחזיקה בזיכיון לפרויקט "תיכנן ובנה", במסגרתו היא בונה בבאר יעקב 30 בנייני מגורים הכוללים 800 יחידות דיור וכן פיתוח, תשתיות ושצ"פ. נוכח הקפי הבניה, והצורך בשינוע חומרים לאתר הבנייה שהוערך בעשרות משאיות ערבול והובלת בטון ליום, אשר יעברו דרך העיר, ולאחר שנתקבלה עמדת הערייה והועדה המקומית, נענתה המבקשת לדרישה ופעלה להציב בתוך המיתחם מתקן הייחודי אשר ישמש לייצור בטון.
הפרשנות שנוקטת המבקשת, עומדת בסתירה ללשון סעיף 203 לחוק, היוצר הבחנה ברורה ומתבקשת בין הגדרת "עבודה אסורה" – שהיא בנייה או עבודה הטעונה היתר שנעשתה בלא היתר או בנגוד לתנאי היתר, ובין "שימוש אסור" – שהוא: 1) שימוש במקרקעין הטעון היתר שנעשה בלא היתר, או בנגוד לתנאי היתר או שימוש במקרקעין בנגוד לתכנית; 2) שימוש בעבודה אסורה.
בהקשר זה, לא למותר להזכיר כי המבקשת עצמה מאשרת שפנתה לועדה המקומית בבקשה "לשימוש תעשייתי במיתקן הבטון" (סעיף 6 לבקשה), והרי שימוש תעשייתי לא היה אפשרי אלא לאחר השלמת הבנייה והפעלת המתקן לצורך תחילת ייצור הבטון.
כמובן, אין זה מקומו של בית המשפט לחוות דעתו אודות נוסח הבקשה, שלכאורה דורשת הן היתר בנייה להקמה והן היתר שימוש חורג להפעלת המתקן, וייתכן כי הועדה המקומית מצאה לנכון להקל ולקצר, כיוון שמדובר במבנים זמניים למשך 30 חודשים בלבד.
כך או כך, המקרה שלפנינו, בא בגדר החלופה השנייה בהגדרת "שימוש אסור" שבסעיף 203: "שימוש בעבודה אסורה", שלגביו ראוי להבחין בין שלב העבודה שנמשך מספר חודשים, ובין שלב השמוש, שהחל עם הפעלת המתקן (ר' גם: עפ"א (חי') 2287-03-20 פיין נ' וועדה מקומית יישובי הברון (31.3.20); רע"פ 2416/20 פיין נ' וועדה מקומית יישובי הברון (19.4.20)).
אשר לטענות בנוגע לחוסר הלימה בין תאריכי עריכת דו"חות הפיקוח ומועדי הביקור במקרקעין, קבעתי כי כלל לא הוכח שיש לעניין זה משמעות, ובכל מקרה, אין בכך כדי למעט ממהימנות הדו"חות המגובים בעדות המפקח אודות מועדי ביקוריו במקרקעין, אשר לא נסתרה.
...
לפיכך, אני קובעת כי אין בפערי התאריכים כדי לפגום בצווים.
בסופו של דבר, המבקשת הקימה מתקן ייצור בטון, ועשתה בו שימוש על פני תקופה ארוכה, ללא היתר, ומבלי שקיבלה אישור המלהג"ס כדרישת המשיבה.
נוכח כל האמור, הבקשה נדחית.