לפני בקשה מיום 04.04.19 מטעם התובעת לשומת הוצאות משפט לפי תקנה 512 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984 (להלן: "הבקשה שבנידון") וזאת בהמשך לפסק דינו של כב' השופט עזריה אלקלעי שניתן בתיק זה ביום 14.03.19 (להלן: "פסק הדין"), ולפי החלטת כב' השופט אלקלעי מיום 19.03.19 ולפיה תועבר שאלת שומת ההוצאות לטפול הרשם הדן בבקשות מסוג זה.
עובדות והליכים רלוואנטיים
· על פי פסה"ד מדובר בשתי תביעות שהדיון בהן אוחד ומהות שתיהן כאחת תשלום התמורה בגין אספקת בקבוקי פלסטיק שייצרה התובעת עבור הנתבעת.
לתצהיר צורפו כנספחים העתקים של חשבוניות וקבלות בגין תשלומים למומחים שהציגה התובעת בתיק זה, רו"ח זוהר אברהם ומומחה הפלסטיק דן לאונר, וכן תדפיסים לעניין תשלומי האגרות ותדפיס לעניין חישובי הצמדה וריבית מתוך מחשבון אתר "נבו".
· באשר למסמך זה ניתנה ההחלטה על העברת הטיפול בבקשה לרשם, כאמור לעיל.
· ביום 04.04.19 הוגשה הבקשה שבנידון במערכת נט המשפט וביום 07.04.19 הוגש בלשכתי עותק פיסי של הבקשה שבנידון – שני כרכים עבי כרס המחזיקים מאות עמודי נספחים, כתבי טענות, חוות דעת מומחים מטעם שני הצדדים, פרוטוקולים של הדיונים בתיק זה, העתקי חשבוניות וקבלות, ומסמכים נוספים.
המסגרת הנורמאטיבית
נושא שומת הוצאות משפט מוסדר כיום בתקנה 512(ד) (שהחליפה את תקנה 513) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984:
קביעת סכום ההוצאות
(ד) סכום הוצאות המשפט ייקבע בידי השופט או הרשם שנתן את ההחלטה בדבר הטלת הוצאות (להלן – ההחלטה); לא התאפשר הדבר, ייקבע סכום הוצאות המשפט בידי רשם ויהיה צרופם של אלה, זולת אם קבע אחרת בית המשפט או הרשם שנתן את ההחלטה:
(1) אגרות בית המשפט, הוצאות רישום של פרוטוקול בית המשפט, העתקתו או צילומו, דמי המצאת כתב בי-דין לפי תקנה 475א, שכר בטלה של עדים, שכר רופאים ומומחים אחרים, דמי לינה ודמי נסיעה של אלה בישראל וכל הוצאה אחרת הרשומה כדין בתיק התובענה לפי החומר שבתיק, בלי צורך בבקשה ושלא בפני בעלי הדין;
(2) הוצאות משפט אחרות, אם היו, ייקבעו לפי בקשה בכתב או בעל פה ולאחר שמי שדן בבקשה נתן לבעלי הדין היזדמנות להשמיע את טענותיהם וראה כי ההוצאות האמורות היו סבירות ודרושות לניהול המשפט.
ב-ע"א 361/00 עאזם ד'אהר נ' סרן יואב, נט(4) 310 (2005) נקבעו מס' כללים לגבי אופן ביצוע השומה: ראשית, נפסק כי נטל ההוכחה בהליך זה מוטל על הזוכה מבקש השומה; שנית, נפסק שבהליך זה אין חובה להוכיח שההוצאות שולמו בפועל, ודי להוכיח שהוצאות אלה נוצרו ושעל הזוכה המבקש לשלמן; שלישית, נפסק כך לגבי אמצעי ההוכחה בהליך: "קיימות הוצאות המעידות על עצמן גם בלא קבלות, כגון הוצאות עבור צילומים, כאשר הצילומים שהוכנו מצויים, או עבור משלוח דואר וטלפונים, כאשר עולה מן התיק שאכן קיימת תיכתובת ואכן היתקיימו שיחות טלפון. הוצאות אלה ישופו. בנוסף, קיים טווח של סבירות, כאשר ניתן לומר שניהול תיק משפטי בפני שתי ערכאות ודאי דורש מספר מינימאלי מסוים של שיחות טלפון וצילומים. אף הוצאות אלה ישופו. עם זאת, השיפוי ייעשה על דרך האומדנא, והספק יפעל לטובת המשיבים."; רביעית, נפסק שאין להבחין בין הוצאת בעל הדין הזוכה לבין הוצאת בא-כוחו של בעל הדין: "נראה כי אין להבחין בין הוצאה שהוציא עורך הדין בעבור לקוחו, לבין הוצאה שהוציא הלקוח. שכר טירחתו של עורך הדין משולם עבור זמנו של עורך הדין ולכל היותר עבור העלויות בתוך משרדו (כגון טלפון, צילומים בתוך המשרד). כל עלות נוספת אשר שולמה על ידי עורך הדין לגורם חצוני יש להשיב, על פי הכללים הקבועים לכך בדין."
ב-בש"א (מחוזי תל אביב-יפו) 6650/08 הדר הדמיה ואיבחון רפואי בע"מ נ' ממוגרף חדרה מכון לאיבחון רפואי בע"מ (פורסם בנבו, 11.08.2008) נקבע שאין בשיהוי בהגשת בקשה לשומת הוצאות, לבדו, כדי למנוע את הליך השומה.
...
נוכח כל האמור לעיל, הפירוט והאסמכתאות שהציגה התובעת בבקשתה, התגובה הרפה והבלתי עניינית שהציגה הנתבעת ובכפוף לתקנה 512(ד)(1) לתקנות אני קובע כי התובעת זכאית להוצאות בגין שכר המומחה לפלסטיק כמבוקש, בכפוף לאמור בפסה"ד בנוגע להפרשי הצמדה וריבית.
סוף דבר
בבקשה לשומת הוצאות משפט שהוגשה מטעם התובעת התרשמתי שהתובעת הציגה פירוט מקיף ומלא של הוצאותיה בשלושת הסעיפים שנידונו בבקשה – אגרות, שכר המומחה הכלכלי ושכר מומחה הפלסטיק.
אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעות הוצאות הליך זה שלפניי בסכום מתון של 2,500 ₪, וזאת גם בשל כך שנאלצתי לבקש מהתובעת, מס' פעמים, להשלים ולחדד טיעוניה ומסמכיה בהליך זה.
ניתנה היום, י"ב אייר תשע"ט, 17 מאי 2019, בהעדר הצדדים.