מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

משא ומתן לא בתום לב במכרז לרכישת דירה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לעמדתה, היתנהגות זו של הנתבעת איננה בתום לב ואינה הוגנת.
הגב' נכנסה אלי למשרד ואמרה שיש דירה בכיכר המדינה ושאלה אותי אם אני מכיר אותה, היא שאלה אותי בכמה אני אוכל לקנות הדירה, אמרתי לה שאת הדירה פרסמנו במחיר של 3.2 והיא אמרה שהיא מוכנה לשלם 2.8 ובעלת הדירה לא הסכימה ואני נכנסתי איתה למשא ומתן.
היתנהגות שכזאת היא היתנהגות שבחוסר תום לב. לאור האמור לעיל וכן לאור הסתמכות התובעת מנועה הנתבעת מלטעון כנגד החתימה על מיסמך זה. בסעיף 19 לסיכומי התובעת נטען כי, אם המתווך מבצע את הפעולות המוטלות עליו ולאחר מכן נבצר ממנו להמשיך בבצוע מלאכתו וזאת בשל פעילות מניעה מכוונת המיועדת לחסוך את דמי התיווך, אין בכך כדי לשלול מהמתווך את זכאותו לקבלתם (התובעת מצטטת את הנאמר מ- תא"מ (שלום הר') 8483-05-14 ארליך נ' זריני, פסקה 15 (17.6.2015)) ב- ע"א 4850/96 קל בנין בע"מ נ' ע.ר.מ רעננה לבניה והשכרה בע"מ ואח' פ"ד נב(5) 562 נדונה בין היתר סוגית חוסר תום הלב הכרוך בהתנהלות משא ומתן ארוך בין המערערת והמשיבה שבסיומו העדיפה המשיבה הצעה קבלנית אחרת בשל היותה זולה יותר.
ביהמ"ש העליון קבע בפסק דינו של השופט גולדברג, כי נהגה המשיבה בחוסר תום לב בכך שקיום המגעים והליך המיכרז היה הליך סרק וכשהדבר השתלם לה מבחינה כלכלית, לא נרתעה מהתקשרות עם גורם חצוני אחר.
...
מכל האמור לעיל, התובעת לא עמדה בנטל ההוכחה המוטל עליה.
סוף דבר אני דוחה את התביעה.
כפועל יוצא, ובהתאם לסדרי הדין, נדחית גם הודעת צד ג'.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בע"א 230/80 פנידר חברה להשקעות פיתוח ובניה בע"מ נ' קסטרו, פ"ד לה(2) 713 נפסק כי מנהל של חברה קבלנית שלא גילה, בשלב המשא ומתן עם רוכש דירה, שהקרקע בה עתיד לקום המבנה אינה בבעלות החברה הקבלנית נהג בחוסר תום לב. באותו עניין יחסי אימון אישיים בין הרוכש למנהל החברה (הכרות אישית בהיותם נערים) היוה בסיס להטלת החובה.
בע"א 7991/07 רפאלי נ' רזין [פורסם בנבו] נקבע כי אי גילוי קיומו של עיקול שרבץ על הנכס מהוה ניהול משא ומתן בחוסר תום לב. בע"א 3051/08 סאסי קבלני בנין עפר וכבישים (1986) בע"מ נ' מדינת ישראל – משב"ש [פורסם בנבו] נקבע שאי גילוי במסמכי מיכרז שהעיריה מיתנגדת למיזם מהוה חוסר תום לב. לבסוף בע"א 838/75 ספקטור נ' צרפתי, פ"ד לב(1) 231 נקבע שאי גילוי בעסקת מכר שיש הגבלה על מספר היחידות שניתן לבנות - בשל הליכי הפקעה צפויים - מהוה חוסר תום לב. ניתן לסכם שהפסיקה הכירה בשורה של מקרים בהם לא גולה מידע חשוב באופן ייזום ואקטיבי כהתנהגות המפירה את עקרון תום הלב בשלב המשא ומתן.
הכלל הוא שיש לפצות בגין ניהול משא ומתן בחוסר תום לב רק בגין נזקים שליליים ואילו פיצויים חיוביים יש לפסוק רק במקרה ונוהל משא ומתן בחוסר תום לב שהגיע לשלבים האחרונים אך לא השתכלל הסכם בשל אותו חוסר תום לב. ההיגיון בכך שלא ניתן לפסוק פצויי חיוביים על סמך חוזה תיאורטי שפרטיו ותוכנו אינם ידועים (ראו: עניין קל בנין ).
...
לאור האמור עד כה אני סבור שיש להעמיד את דמי השכירות הראויים לטווח של שכירות לתקופה בינונית של 5 שנים בהנחה שהשוכר ישפץ ותוך התחשבות שהנכס יכול לשמש גם למגורים וגם למסחר על סך של 8,000 ₪.
לסיכום מגיע לסטרפלאסט סך של 142,852 ₪ נכון למועד פסק הדין.
התוצאה בשים לב לאמור לעיל ובקיזוז שתי התביעות אחת מהשנייה אני מחייב את מאירפלד לשלם לסטרפלסט סך של 12,294 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בכתב התביעה נטען כי עמידר ניהלה עם התובע משא ומתן שלא בדרך מקובלת ובחוסר תום לב, וכי חזרתה מהתחייבויותיה ונקיטת הליכי הוצאה לפועל נגד התובע הנן היתנהלות חסרת תום-לב, הפרה של ההסכם והפרה של הבטחה שלטונית.
עוד ציין התובע כי "בין לבין, קיבלנו שוברים לתשלומים אחרים מעמידר, ואבי אמר לנו לא לשלם כדי שנעשה הכל בחבילה אחת". בישיבת קדם משפט הוא אמר: "אקוניס אמר לי שזה צריך לעבור דרך וועדה, אבל אל תשלם בנתיים את הזה, יש לשלם כל חודש". פניית אקוניס לרושינו רושינו אישרה בתצהירה כי אקוניס פנה אליה על מנת שתבדוק אפשרות "במה ניתן לעזור לתובע", אולם היא פסלה על הסף כל אפשרות לידון ברכישת הדירה על-ידי התובע, מאחר ו"כלל אינו עומד בקריטריונים" היות והוא פולש.
ובישיבת קדם משפט אמרה: "אני הסברתי מפורשות לאבי שלא ניתן לקחת את התיק לועדה. זה נתון לכשלון מראש, כי אין סמכות לא לעמידר ולא לרשות מקרקעי ישראל לעבור על חוק חובת המכרזים". ובחקירתה הנגדית העידה רושינו: "אני מכירה את הבניין, אני מכירה את הדיירים, אני מכירה את הבעלים", והוסיפה: "... פה הייתה פלישה ליחידה פנויה. אני אישית קבלתי את היחידה הזאת לרשותי אחרי שהפולש הקודם הלך לעולמו. יש לי גם תמונות. הדירה הזאת הייתה ריקה. אז במקרה כזה, אין שום אפשרות להסדיר זכויות בגלל חוק חובת מכרזים" (עמ' 18 לתימלול).
...
משקבעתי כי לא נכרת הסכם בין הצדדים, הנני דוחה את התביעה.
כמו-כן אני מחייב את התובע לשלם לנתבעת שכר טרחת עורך-דין בסך כולל של 7,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה למדד וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנתבעת מס' 1 (שרון סעיידא, להלן: "שרון"), במועד הגשת התביעה, מנהלת מלון דירות איילנד בנתניה.
לחילופין, לטענת המבקשים, סילוק המבקשים מהמיזם המשותף והסירוב לממש את חלק המבקשים במיזם זה מהוה חוסר תום לב מובהק המקנה פצויי קיום בגין הרווח שהיה צפוי להיתקבל בגין העסקה.
לגופו של עניין, טוענות המשיבות כי התוכנית העסקית להיתמודד במיכרז לניהול המלון הייתה ונותרה של שרון בלבד; המשא ומתן בין הצדדים מעולם לא השתכלל לכדי הסכם מחייב; המבקשים בחרו שלא ליטול חלק במסמכי המיכרז ושרון רכשה אותם באופן עצמאי, ערבות המיכרז על סך 912,420 ₪ הועמדה על ידי שרון וסנונית; האפשרות לניהול "מיזם משותף" מעולם לא נדונה בין הצדדים; המגעים מעולם לא הבשילו לכדי "היתקשרות מחייבת והחלטית" היות וישנן מחלוקות היורדות לבסיס ההיתקשרות.
...
לנוכח כל האמור לעיל, הבקשה נדחית במלואה כמפורט בגוף ההחלטה.
המבקשים ישלמו למשיבים את הוצאות הבקשה בסך של 2,500 ₪ וזאת תוך 30 יום מיום קבלת ההחלטה וללא קשר לתוצאות.
המזכירות תשגר את החלטתי לידיעת הצדדים ובאי כוחם.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

לטענת התובע, הערייה פעלה כלפיו בחוסר תום לב כאשר נימנעה מלחתום עמו ועם שותפיו על הסכם רכישה או על הסכם חכירה של הנכס, חרף מצגיה והבטחותיה במשא ומתן.
יתר על כן, מהראיות שהציג התובע, לרבות עדותו של עו"ד סדן שייצג אותו במשא ומתן עם הערייה, עולה שהצדדים לא הגיעו להסכמות סופיות כלשהן, ולא ניתנה התחייבות של הגורמים המוסמכים בערייה לכך שייחתם הסכם חכירה עם התובע ושותפיו.
במקרה שנידון בפסק הדין, כמו גם בעניינינו, נטען כי חל החריג המופיע בתקנה 3(2)(ט) לתקנות העיריות (מכרזים) התשמ"ח – 1987: "המקרקעין הם דירות מגורים או בתי עסק המועברים למחזיק בהם או ליורשיו מכוח שכירותם במשך 10 שנים לפחות, ובילבד שהתמורה לא תפחת מסכום שנקבע בשומת מקרקעין שנערכה על ידי שמאי מקרקעין". בפסק הדין בעיניין עריית כפר סבא נקבע שיש לפרש חריג זה על דרך הצמצום, ושגם אם נבחן אותו בדרך של פרשנות מקילה שהציעה הפרקליטות באותו מקרה, לא מתקיימים התנאים לתחולתו.
אף אם היה ראוי לבחון בשלב מוקדם יותר של המשא ומתן את ההתכנות המשפטית של היתקשרות ללא מיכרז, מעת שהתברר שהדין איננו מאפשר פטור ממכרז בנסיבות העניין, הערייה לא הייתה רשאית להיתקשר עם התובע ושותפיו בהסכם חכירה של הנכס ללא מיכרז.
...
לאור כל האמור לעיל, אני קובע כי גם לו היה התובע מוכיח שניתנה לו הבטחה מנהלית או שהצדדים הגיעו להסכמות מפורטות וסופיות כלשהן, לא היה מקום לחייב את העירייה להתקשר עם התובע ושותפיו בהסכם חכירה, שכן מדובר בהתקשרות בלתי חוקית הפוגעת באינטרסים ציבוריים של שוויון ומנהל תקין.
לפיכך התביעה נדחית.
התובע ישלם לעירייה סך של 45,000 ₪ בגין שכר טרחת עו"ד בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד למועד התשלום בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו