מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מרוץ ההתיישנות לתביעת פיצויים לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2012 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מכאן שהתביעה שהוגשה ביום 24.8.05 יש לראותה כאילו הוגשה כנגד הנתבעת ולכן נפסק מרוץ ההתיישנות באותו יום.
התובע מציין, כי מרגע שנקבע, כי האדמות יכללו, לפי התוכנית הפוגעת, בתחום "גן לאומי" הוא הגיש בשנת 1983 ובשנת 1984 מאות תביעות לפיצויים לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה בשמם ומטעמם של בעלי הזכויות באדמות הבולגרים.
...
לכן אני קובעת כי זהו מקרה שאילו לא הייתה הנתבעת חותמת על כתב התחייבות, מן הראוי היה כי הנתבעת תשלם על בסיס עילת עשיית העושר.
 סוף דבר אני מקבלת את התביעה וקובעת כי הנתבעת תשלם לתובע סך של 55,975 ₪ בתוספת מע"מ ובתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום מתן פסק הדין ועד ליום התשלום בפועל.
הנתבעת תשלם לתובע הוצאות בסך של 2,000 ₪ וכן שכר טרחת עורך דין בסך של 8,000 ₪.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2006 בעליון נפסק כדקלמן:

נפקותה של שאלה זו בעניינינו נוגעת למועד תחילת מירוץ ההתיישנות להגשת התביעה לפצוי, וליתר דיוק: האם מירוץ ההתיישנות להגשת תביעת פיצויים בגין פגיעה במקרקעין על-ידי תכנית מקפיאה יחל עם כניסתה לתוקף של התכנית המקפיאה, או, במקום שבו ההקפאה הופשרה והאיסור על השמוש מקרקעין בוטל בתכנית מאוחרת, עם כניסתה לתוקף של התכנית שהפשירה את ההקפאה (להלן - תכנית המשחררת).
הינה כי כן, משהציגה המערערת במהלך תקופת ההתיישנות את העמדה כי המועד המתאים להגשת תביעת הפיצויים לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה בגין ניזקי ההקפאה הוא לאחר אישור התכנית המשחררת, אין לקבל את הטענה המועלית על ידה כיום כי המועד הנכון להגשת התביעה היה במהלך תקופת ההתיישנות, שהחלה לאחר כניסתה לתוקף של התכנית המקפיאה, ומשהוגשה התביעה רק לאחר כניסתה לתוקף של התכנית המשחררת יש לדחותה בשל חלוף הזמן הקבוע בחוק להגשתה.
...
]השופט י' עדיאל: עניינה של בקשת רשות ערעור זו, שבה החלטנו לדון כבערעור, הינו במועד התגבשותה של הזכות לפיצויים על-פי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה-1965 (להלן - חוק התכנון והבנייה או החוק), בגין פגיעה במקרקעין עקב תכנית אשר אוסרת באופן זמני, על שימוש במקרקעין (להלן - תכנית מקפיאה).
אולם, במקרה דנן נבעו נזקי ההקפאה ישירות מהוראות התכנית המקפיאה ולכן מקובלת עליי קביעתו של בית המשפט המחוזי, כי אין כל מניעה לתבוע פיצוי בגין נזקים אלה מכוח סעיף 197 לחוק.
אף טענה זו דינה להידחות.
סיכום מצאנו, אפוא, כי במשקלם המצטבר של הזיקה ההדוקה הקיימת בין התכנית המקפיאה לתכנית המשחררת, שהיו שתיהן חלק ממהלך תכנוני אחד שלם, ושל התנהלות המערערת ביחסיה עם המשיבים, באופן שהמערערת יצרה מצג לפיו המועד הנכון להגשת תביעת הפיצויים בגין נזקי התכנית המקפיאה הוא לאחר כניסתה לתוקף של התכנית המשחררת, יש כדי להביא לדחיית טענת ההתיישנות שהעלתה המערערת.

בהליך דנ"מ (דנ"מ) שהוגש בשנת 2007 בעליון נפסק כדקלמן:

בפסק-הדין נדחתה בקשת רשות העירעור שהגישה הוועדה המקומית לתיכנון ובניה, נתניה (להלן: הועדה או הועדה המקומית), ונקבע כי במקרה הנידון, מירוץ ההתיישנות לתביעת פיצויים על-פי סעיף 197 לחוק התיכנון והבנייה, התשכ"ה-1965 (להלן: חוק התיכנון והבניה או החוק), בגין פגיעה במקרקעין עקב תכנית אשר אסרה באופן זמני על שימוש במקרקעין (להלן: תוכנית מקפיאה) החל לאחר כניסתה לתוקף של תוכנית שהפשירה את ההקפאה (להלן: תוכנית משחררת).
...
כבר בפתח הדברים מבהירה השופטת ביניש שנקודת המוצא היא "העיקרון שלפיו ככלל יש להתייחס לתכניות מתאר שונות הבאות זו אחר זו כתכניות נפרדות לעניין תביעת פיצויים לפי סעיף 197"; וכי מקובלת עליה ההנחה כי "במקרה הרגיל יהיה מועד כניסתה לתוקף של התוכנית המקפיאה... גם המועד בו תתגבש הזכות לפיצוי לגבי הפגיעה הנובעת מאותה הקפאה". עוד מציינת השופטת ביניש כי מקובלת עליה גם קביעתו של השופט עדיאל שאין בקושי המסוים שקיים בשומת הפיצוי במועד פרסומה של התוכנית המקפיאה כדי להעיד, כשלעצמו, על כך שמועד זה אינו המועד המתאים לשומת הפיצוי (פסקה 4 לפסק-דינה של השופטת ביניש).
אולם, במקרה דנן נבעו נזקי ההקפאה ישירות מהוראות התכנית המקפיאה, ולכן מקובלת עליי קביעתו של בית המשפט המחוזי, כי אין כל מניעה לתבוע פיצוי בגין נזקים אלה מכוח סעיף 197 לחוק.
לאור האמור, העתירה נדחית.

בהליך עע"מ (עע"מ) שהוגש בשנת 2013 בעליון נפסק כדקלמן:

]השופט ע' פוגלמן: מהו המועד שממנו יש להתחיל למנות את תקופת ההתיישנות בת שלוש השנים להגשת תביעה לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה-1965 (להלן: חוק התיכנון והבניה) – האם ממועד פירסום התכנית ברשומות או שמא בתום 15 יום ממועד כניסתה לתוקף – זו השאלה העומדת להכרעתנו בהליכים דנן.
הפרשנות המצמצמת – עמדת הרשויות כאמור, הפרשנות שלה טוענות הרשויות היא כי תקופת שלוש השנים להגשת תביעה לפי סעיף 197 לחוק מתחילה ביום הפירסום ברשומות, וזאת על רקע לשון סעיף 119(ב) לחוק המתייחסת למועד זה כ"מועד הקובע לעניין תביעת פיצויים לפי סעיף 197". לטענת הרשויות, "המועד הקובע" (הוא מועד פירסום ההודעה ברשומות) מתייחס לשאלת תחילת מירוץ ההתיישנות שנקבע בסעיף 197(ב) לחוק.
...
על רקע ההחלטות הסותרות של בתי המשפט המחוזיים, החלטנו לדון בעע"ם 9272/11, בבר"ם 9701/11 ובבר"ם 86/12 במאוחד, ובקשות רשות הערעור נדונו כאילו הוגש ערעור לפי רשות שניתנה.
תפקידו של בית משפט זה היא להעמיד הלכה על מכונה, ולהבהיר את הערפל הנורמטיבי שנוצר במצב זה. בבחירה בין שתי הפרשנויות – ואודה כי כפות המאזניים קרובות להיות מעוינות – החלטתי כי מן הראוי לאמץ את הפרשנות המקלה עם התובעים, שבה נקט בית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה.
ערעור הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה במחוז חיפה – נדחה אפוא.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2012 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתייחס לטענת המערערים כי בקביעת תחילתו של מרוץ ההתיישנות יש להתבסס על קביעתו של השמאי שמואל פן (להלן: "השומה"), אשר מונה כ"שמאי מכריע" בנושא תביעת פיצויים לפי סעיף 197 לחוק התיכנון והבניה, כתוצאה מהתוכנית הפוגעת והנזקים שגרמה תקופת ההקפאה לבעלי הקרקע, ולפיה הסתיימה הפגיעה במועד אישור תוכנית המתאר ב-1994 [ר' ערר (מרכז) 15/00 מימי גרמנוב נ' ועדה מקומית לתו"ב "שורקות" , מיום 1.5.00], נקבע כי קביעתו של השמאי פן הנה לצורך אומדן הפיצויים בתביעה אחרת, ואינה רלוואנטיות לקביעה הנדרשת בעניינינו לעניין סיום מועד שליחותו של המשיב כלפי המערערים.
...
האיזון שבוצע בפסק הדין קמא לעניין שיעור השכר הראוי שישלם המשיב בעניינם (4%) נראה לי ראוי ומידתי אף הוא.
אני קובע לפיכך, בהתייחס לכלל המגרשים בערעורים דנן, כי לסכומים בהם חויבו המערערים על פי כתב ההתחייבות, יתווספו הפרשי הצמדה החל ממועד הגשת התביעה, 10.8.05, ועד ליום התשלום בפועל.
סיכום בנתון לאמור בסעיפים 37-38 לעיל, אני דוחה את הערעורים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו