מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מקסימום דמי שכירות לבית עסק המוחזק על ידי דייר מוגן

בהליך שכירות (ש) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בנוסף מצביעות המבקשות על נטיית המחוקק לשחרר מושכרים מהגנת החוק על ידי הרחבת מספר וסוגי בתי העסק אשר מוצאים ממגבלת תיקרת דמי השכירות המקסימליים.
"ראשיתה של הדיירות המוגנת בארץ היתה, עד כמה שידיעתי מגעת, בפקודת בעלי הבתים והדיירים (הוצאה מדירה והגבלת שכר הדירה), 1934, שהוחקה לפי מתכונת התחיקה האנגלית שבמלחמת העולם הראשונה ואחריה. הרקע לחקיקת הפקודה הזאת, כמו לתחיקה האנגלית, היתה כידוע, במחסור בדירות ובבתי-עסק, שכבר נתנה בשנות השלושים את אותותיה בארץ בעקבות העלייה ממרכז ארופה. המחוקק המנדטורי התערב כדי להגן על שוכרי דירות וחנויות בשוק גואה, כדי שלא יהיו נתונים לחסדי בעל הבית, שיוכל לבוא בדרישות מוגזמות להעלאת דמי השכירות כתנאי להסכמתו להארכת חוזה שכירות, שתקופתו תמה. תחילה היתה הפקודה בבחינת חוק מסגרת, שאיפשר את החלתה על אזורים מוגדרים בארץ. לאחר מכן, בשנת 1940, באו במקום הפקודה הקודמת פקודת הגבלת שכר דירה (דירות), 1940, וביחס לבתי-עסק פקודת ההגבלות על שכר דירה (בתי עסק), 1941 בפקודות אלה ניתנה לדייר הגנה מוחלטת, כל עוד הוא מילא אחרי תנאי השכירות, בנתון לעילות, שהוגדרו כעילות לפינוי, ועל הגנה זו לא יכול היה להתנות אף תמורת תשלום דמי מפתח על-ידי בעל הבית. הדבר בא לידי ביטוי בסעיף 7 של הפקודה משנת 1940, אשר אסר על מתן תשלום כלשהוא לבעל הבית בנוסף על דמי השכירות הקבועים, וכן בסעיף המקביל, הוא סעיף 5, בפקודה משנת 1941.
..ב אכן, המציאות הכלכלית היתה חזקה מן החוק, המצוי אותה שעה, כי התברר, שהחוק המצוי מכביד יתר על המידה על דייר, המבקש לפנות את המושכר שלו ולעקור לדירה או לבית-עסק אחר ולממן קבלת מושכר חדש, לפחות מימון חלקי, בדמי המפתח, שיכול היה לקבל עבור המושכר, שהוא מחזיק בו. האיסור על קבלת דמי מפתח החטיא אפוא את המטרה של הקלה על המחסור בדירות ובבתי-עסק.
...
הכרעה לאחר שעיינתי היטב בחומר שבפני, ונתתי דעתי לעדויות הצדדים ולסיכומי באי כוחם, הריני קובעת כי דין הבקשה להידחות.
סוף דבר המבקשות לא עמדו בנטל המוטל עליהן להוכיח כי המשיבה לא שילמה דמי מפתח.
מכלול הנסיבות מתיישב יותר עם המסקנה כי שולמו דמי מפתח בעד המושכר, וכך הריני קובעת.
על כן, הבקשה נדחית.

בהליך שכירות (ש) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפניי בקשה לקביעת דמי שכירות בבית עסק בהתאם לתקנה 1(22) לתקנות הגנת הדייר (דמי שכירות בבית עסק - אי תחולת השיעורים המרביים והפחתות) תשמ"ג-1983.
המושכר מוחזק על ידי המשיבה מאז תחילת שנות ה-40 של המאה העשרים, כאשר הדיירים המוגנים בו היו אברהם, בתיה ויהושע פרונט.
משמעות הדברים היא, כי אי תשלום דמי מפתח עבור בית עסק, משחרר את המושכר מתקרת דמי השכירות הקבועה בחוק, ומאפשר קביעת דמי שכירות ראליים, בדומה לנכס שאינו מוחזק בדיירות מוגנת.
...
סוף דבר המבקשים לא עמדו בנטל המוטל עליהם להוכיח כי לא שולמו דמי מפתח עבור המושכר.
הראיות מתיישבות עם המסקנה בדבר תשלום דמי מפתח עבור המושכר.
הבקשה נדחית.

בהליך שכירות (ש) שהוגש בשנת 2015 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מכוח החוק הותקנו תקנות הגנת הדייר (דמי שכירות בבית עסק- אי תחולת השעורים המרביים והפחתות) התשמ"ג- 1983 (להלן: "התקנות"), אשר קובעות סוגים של בתי עסק שסעיף 52א' לחוק לא יחול עליהם.
ומן הדין אל הנידון אין חולק כי המושכר, הכולל חנות בקומה הראשונה ו- 4 חדרים בקומה השלישית בבניין, מוחזק ע"י המשיבים כדיירים מוגנים מכוח שני חוזי השכירות שנחתמו בין המשיבים לבין בעלי הבית הקודמים בשנת 1990 (נספחים ב-ג לתצהיר המבקשת, לעיל: "חוזי השכירות").
כך, לו הוכח כי כבר מעת חתימת חוזי השכירות, היה עיקר השמוש במושכר לעסקי יבוא (כפי שנטען על ידי ב"כ המשיבים כאמור לעיל), אזי היה בכך כדי ללמד על וויתור בעל הבית מלקבל דמי שכירות המשוחררים ממגבלת דמי השכירות.
...
חרף כך, קבעתי כי: "סבורני כי לא יהיה זה נכון ליתן פסק דין בלא שיונחו בפני בית הדין תצהירים מטעם הצדדים" ובהתאם ניתנו הוראות להגשת תצהירים (החלטה מיום 28.11.13).
בהחלטה שניתנה בדיון במעמד הצדדים ביום 14.10.13 נאמר: "על פני הדברים ולאחר ששמעתי את מר בן שושן, נראה כי אכן מדובר במושכר אשר עיקר שימושו יבוא.
בהיעדר תשתית ראייתית מטעם המשיבים המבססת את טענת ההסכמה והוויתור, לא עלה בידי המשיבים להדוף את הבקשה ועל כן, ומשהוכח כי עיקר השימוש במושכר הוא ייבוא, דין הבקשה להתקבל.
סוף דבר הבקשה מתקבלת.

בהליך שכירות (ש) שהוגש בשנת 2014 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

חוזה השכירות מכוחו הושכר המושכר למנוח, אינו מצוי בידי מי מהצדדים, אולם אין מחלוקת כי המנוח היה דייר מוגן מקורי במושכר וכי החזקתו כפופה לחוק הגנת הדייר [נוסח משולב] התשל"ב -1972 (להלן: "חוק הגנת הדייר").
התובעים לא הוכיחו כי מעבר למקרה בודד זה, ארע מקרה נוסף של תשלום דמי שכירות על ידי החברה ולא המציאו כל ראיה לתשלום כלשהוא בו נשאה החברה במקום הדייר המוגן.
מכוח חוק הגנת הדייר הותקנו תקנות הגנת דייר (דמי שכירות בבית עסק - אי תחולת השעורים המרביים והפחתות) התשמ"ג- 1983 (להלן: "התקנות"), אשר קובעות סוגים של בתי עסק שסעיף 52א' לחוק הגנת הדייר לא יחול עליהם.
...
הכרעה לאחר שבחנתי את החומר שבפני הגעתי למסקנה כי לא עלה בידי התובעים להוכיח כי המנוח נטש את המושכר או העביר את זכות השימוש בו לחברה או לאחרים, ועל כן לא קמה עילת פינוי בגין נטישה.
אף אם מדובר במכירה סיטונאית של מוצרים מיובאים, עדיין ובהתאם להלכה שנקבעה בפס"ד סביליה, אשר היא ההלכה המחייבת, "אין לומר כי מכירה בישראל של סחורות מיובאות מהווה עסק של יבוא". סיכום לאחר שבחנתי ביסודיות את הראיות לפרטיהן, תוך שנתתי דעתי לתמיהות ולהשגות שהועלו על ידי ב"כ התובעים, לא שוכנעתי כי הוכח שבמושכר עצמו מתבצעת פעילות של ייבוא, ומכל מקום, אין בידי לקבוע כי עיקר השימוש במושכר הוא לעסקי ייבוא.
לאור האמור ובשים לב להלכה הפסוקה כפי שהותוותה בפס"ד סביליה, לעיל, הריני קובעת כי במקרה הנדון לא הוכח כי המושכר הינו בגדר "בית עסק שעיקר שימושו עסקי ייבוא", ועל כן דין הבקשה לקביעת דמי שכירות, להידחות.
סוף דבר התביעות נדחות.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 1984 בעליון נפסק כדקלמן:

בית העסק הנדון מוחזק על-ידי המשיבה כדיירת מוגנת, והוא מורכב מחנויות ומחסן בשטח כולל של 800 מ"ר (להלן-המושכר).
ומהי רוח התקנה ומטרתה? גם על כך משיבה השופטת בן-פורת בע"א 788/82 הנ"ל, בעמ' 83-84: "השאלה שעמדה, לפי המשוער, לפני מתקין התקנה הייתה, אילו מפעלים ובעלי עסקי הם קרוב לוודאי מבוססים דיים מבחינה כלכלית, עד שמוצדק להסיר מהם את הגנת החוק מבחינת דמי שכירות מקסימאליים וכך לאפשר לבעל הנכס להפיק מהמושכר המוגן, המוחזק על-ידיו, דמי שכירות ריאליים. אין מדובר כאן בהענקת פטור או הקלות למיניהן בתחום המסים, על שום ערכם ואופיים של מפעלים המביאים בפעילותם הייצורית תועלת לכלל, אלא בנטילת הגנה מבעלי מפעלים ועיסוקים מכניסים. אלה זקוקים, בדרך כלל, להגנת הוראות המקסימום פחות משזקוקים בעלי הנכסים לתמורה ריאלית עבור השמוש ברכושם. זהו שלב הדרגתי נוסף בנטייה הנמשכת לשחרר בתי-עסק (ודירות) מהגנת הדייר...
...
על השאלה הראשונה השיב השופט המלומד של בית הדין "תשובה שלילית באורח חד משמעי", שכן, המשיבה היא חברה מסחרית, שעיסוקה העקרי בניהול רשת שיווק "והעובדים במפעלים התעשייתיים האמורים מהווים 4.5 אחוז בלבד מכלל עובדי המשיבה, ומחזור המפעלים הללו מהוה כ-6.4 אחוזים מהמחזור הכללי של המשיבה". כיוון שהגיע למסקנה זו, עבר השופט המלומד "לבחון אם יכולים לעמוד למבקשת (המערערת-א' ג') רווח והצלה ממקום אחר, היינו מהמסקנה כי החנות שבמושכר משמשת חנות של המפעלים התעשייתיים הנ"ל של המשיבה, נוכח העובדה, שאינה במחלוקת, כי מוצריהם של המפעלים הללו נמכרים בחנות זו". גם לעניין זה ציין השופט המלומד, כי "שעה ש-99.4% מהפריטים הנמכרים בחנות אינם נמנים על מוצרי המפעלים התעשייתים האמורים ורק 0.6% בלבד הם מתוצרתם, היינו כמות מזערית וביטולה בשישים לעומת התוצרת הנמכרת בחנות-כיצד ייתכן לקבוע כי חנות זו היא של המפעלים התעשייתיים?". שהרי מלשונה של תקנה 2(4) עולה, כי המבחן שנקבע בה הוא מבחן שייכותה של החנות למפעל, ושייכות כזאת אינה קיימת במקרה אשר כזה.
אולם, האם ניתן לומר מדברים אלה, כטענת בא-כוח המערערת, כי די במבחן ה"זהות" או מבחן "השייכות" כדי להחיל את התקנה הנדונה? סבורני, כי לא לפירוש אשר כזה נתכוונו דבריו של כבוד השופט עציוני בע"א 257/73 ואין להקיש מהם כל היקש לשאלה שלפנינו, שכלל לא נדונה בעירעור הנ"ל. אין לראות את מבחן ה"זהות" אלא כאחד התנאים המפעילים את התקנה הנדונה, ואין הוא בגדר תנאי יחידי.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו