מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

מקום ביצוע העסקה כבסיס לסמכות מקומית

בהליך ביצוע תביעה בהוצאה לפועל (ת"ת) שהוגש בשנת 2021 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

יצוין כי הפרוייקט בגינו נרכשה הסחורה הוא בנתניה (מקום ביצוע העסקה, נספח א' לתובענה).
ההסדר שנקבע בתקנה 109ב(ב) לגבי תביעה על סכום קצוב מבהיר כי במקרה של היתנגדות, קם על מקומו הכלל הבסיסי של בירור התובענה במקום בו הייתה נקבעת הסמכות המקומית בהתאם לתקנות סדר הדין.
בעבר, פסק הדין המנחה היה בעיניין טכנוקריט שהבחין בין היתנגדות לבצוע שטר לבין תביעה על סכום קצוב מקום בו מוגשת היתנגדות לעניין כללי הסמכות המקומית באופן שלמגיש היתנגדות לבצוע שטר אין יכולת לבחור לאיזו לישכה להגיש את ההיתנגדות בעוד למתנגד לתביעה על סכום קצוב ישנה יכולת בחירה ומתוך ההבדל בין השניים, הוסקה המסקנה בדבר "חזקת מחילה", מקום בו החליטו למשל כאן המבקשים להגיש ללישכת ההוצאה לפועל בפתח תקווה כי אז מחלו על טענת הסמכות המקומית.
...
בשני המקרים, על החייב לציין במסגרת ההתנגדות מה הטעמים שלפיהם בית המשפט מוסמך לדון בהתנגדות, ורשם ההוצאה לפועל יעביר את הדיון לבית המשפט המוסמך בהתאם לטעמים המפורטים בבקשת ההתנגדות (עמד על כך בהרחבה כב' הרשם הבכיר ראמי נאסר בת"ט 6258-08-20 מגאהד נ' יאסין (31.8.20).
סיכומו של דבר.
התובעת העלתה טענת העדר סמכות מקומית שהצריכה לדון בה ולו הייתה נדחית טענתה בשל כך שאם יש לדון כי אז יש להידרש לתקנות סדר הדין האזרחי והתוצאה הייתה שאין סמכות לבית משפט השלום בפתח תקווה לצורך העניין, והנתבעים טענו כי הסמכות לבית משפט זה יכול והתוצאה הייתה אחרת (משבית המשפט לא היה נדרש לנושא של סמכות מקומית לולא עוררה זאת) משאז התקיים דיון בבית המשפט שכולו נסוב סביב הטענה המקדמית.

בהליך התנגדות לביצוע שטר (ת"ט) שהוגש בשנת 2019 בשלום קריות נפסק כדקלמן:

ביום 19.12.18 הגישה התובעת "תגובה להתנגדות ובקשה להעברת מקום הדין מפאת העדר סמכות מקומית". לטענתה, הנתבע "ביצע את עסקת הניכיון במשרדי המשיבה בקרית אתא וככל הנראה הגיע לשם פעמיים ... קיבל את התמורה במזומן... אשר על כן ונוכח מקום ביצוע העסקה / יצירת ההיתחייבות / מסירת הנכס קמה סמכות מקומית לבימ"ש השלום בקריות". לבקשה צורף תצהירו של מר חנן פיק שהצהיר שהוא בעליה של התובעת ותמך באמור בבקשה.
התובעת היא שאחזה בזכות להפנות את בירור התביעה לבית המשפט בקריות, על בסיס מקום יצירת ההיתחייבות והנתבע לא הצביע על סיבה שלא לעשות כן, וגם אם הייתה סיבה שכזו, הרי שזו חלפה מן העולם עת הנתבע עצמו חזר בו מבקשתו שהתיק יישמע בבית המשפט בבאר שבע.
...
בנוסף ולמעלה מן הצורך נבהיר, כי גם אם נניח שהנתבע היה מבקש בהזדמנות הראשונה להקנות את הסמכות לבית המשפט בתל אביב, הרי שדין בקשתו היה להידחות.
מכל מקום, מוטב מאוחר, ויש להיעתר כעת לבקשת התובעת להעביר כעת את הדיון לבית המשפט בקריות.
לאור כל זאת, אני מורה על העברת הדיון בתובענה לבתי המשפט השלום במחוז חיפה, לניתוב על ידי כב' הנשיא שם, בהתאם לשיקול דעתו.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2018 בשלום אשקלון נפסק כדקלמן:

בטופס הבקשה לבצוע השטר נרשם, כי הסמכות המקומית היא לבית משפט השלום בעכו מאחר "ומקום ביצוע העסקה היה בחיפה". המבקשת הגישה היתנגדות לבצוע שטר יחד עם בקשה להעברת מקום השיפוט לבית משפט השלום באשקלון לאור מקום משרדיה אשר נמצאים בעיר אשקלון.
חשיבותו של שיקול נוחיות הדיון, העומד בבסיס רעיון הסמכות המקומית, הולכת ופוחתת בפסיקה, בהיתחשב בזמינותם של אמצעי התחבורה ובגודלה של המדינה.
...
למעשה, הנימוק היחיד שנטען הוא "מקום ביצוע העסקה היה בחיפה". טענות המשיבה הנוספות בעניין הסמכות המקומית הועלו רק בדיעבד במסגרת תגובתה לבקשת המבקשת להעברת מקום השיפוט, ומטעם זה דין הטענה בדבר קיום תניית השיפוט להידחות.
בעניין זה אני מפנה לה"פ (ת"א) 4452-03-12 ישראל בודה נ' פז חברת נפט בע"מ (24.06.2012) שם נפסק, כי: "שעה שלא נטען בכתב התביעה כי הסמכות המקומית היא לאור מקום ביצוע ההתחייבות, בהבדל מהמקום של יצירת ההתחייבות, מנוע המבקש לטעון בדיעבד כי מקום השיפוט הוא לפי מקום ביצוע ההתחייבות. אוסיף כי גם אין בכתב התביעה כל טענה לפיה מקום ביצוע ההתחייבות הוא במשרדו של כונס הנכסים הנמצא ברמת גן. סבורני כי לא ניתן להכשיר את החסר בדיעבד, באמצעות העלאת הטענות לראשונה רק במסגרת הבקשה, גם אם נתמכות בתצהיר של המבקש, לא כל שכן, לא התבקש תיקון התובענה". ראה גם: בש"א (י-ם) 5584/04 שלמה גבאי נ' בנק לאומי לישראל בע"מ (10.05.2001); ובש"א (י-ם) 4131/05 סוירי **** נ' אסוס ז'קלין (17.08.2005), שם נפסק, כי "בחינת נושא הסמכות המקומית נעשית אך ורק על יסוד העובדות שנטענו בעניין זה בכתב התביעה". מעבר לדרוש אציין, כי סעיף תניית השיפוט מצוי במסמך הקרוי "תנאי התקשרות" שלא נחתם על ידי המבקשת.
התוצאה היא, שלא ניתן לבסס קיומה של סמכות מקומית בבית משפט השלום בעכו על החלופה שבתקנה 3(א)(3) לתקנות סדר הדין האזרחי, שכן מדובר בשיקים שהמקום שנועד לפרעונם הוא בסניף בנק אגוד באשקלון.
סוף דבר: לאור האמור לעיל, אני מקבל את טענות המבקשת לפיה לבית משפט זה אין סמכות מקומית, וקובע, כי בית המשפט הראוי לדון בעניין, הוא בית משפט השלום במחוז דרום.
3המזכירות תמציא החלטתי לצדדים.

בהליך התנגדות לביצוע שטר (ת"ט) שהוגש בשנת 2017 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

בטופס הבקשה לבצוע השטר נרשם, כי בית המשפט המוסמך לידון בעיניין בעת הגשת היתנגדות לבצוע שטר הוא בית משפט השלום בעכו בשל מקום "ביצוע העסקה". ביום 20.04.2017 הגישה המבקשת היתנגדות לבצוע שטר ובקשה להארכת מועד להגשת היתנגדות.
במאמר מוסגר אציין, כי מונחת על שולחן הכנסת הצעת חוק ההוצאה לפועל (תיקון - סמכות מקומית), התשע"ה–2015 שמטרתה לקבוע, כי המבקש ביצוע שטר יוכל להגיש את בקשתו בלישכת ההוצאה לפועל לפי כללי מקום השיפוט הקבועים בתקנות סדר הדין האזרחי, המחייבים זיקה בין מקום השיפוט (במקרה זה מקום לישכת ההוצאה לפועל) ובין החייב או ההיתחייבות שבגינה מוגשת הבקשה.
סבורני, כי הנימוקים הנ"ל מתיישבים דוקא עם המגמות והמטרות הכלליות שבבסיס כללי הסמכות המקומית ומטים את הכף במקרה שלפני לטובת המבקשת נוכח העובדות הרלוואנטיות ומקום מגוריה של המבקשת.
...
בתגובתה, טענה המשיבה, כי יש לדחות את הבקשה מהטעם שלא הוגשה בקשה נפרדת ומפורטת לעניין הסמכות המקומית.
בתשובת המבקשת לתגובת המשיבה, חזרה המבקשת על הטענות שנטענו בהתנגדות לעניין הסמכות המקומית והוסיפה כי לתגובת המשיבה לא צורף תצהיר לאימות העובדות הנטענות ועל כן יש לקבל את הבקשה להעברת מקום השיפוט ולדחות את טענות המשיבה בעניין.
אשר ליתר החלופות שבתקנה 3(א) לתקנות סדר הדין האזרחי, אני מקבל את טענות המבקשת בעניין ולו מהטעם שהמשיבה לא תמכה את תגובתה בתצהיר לאימות העובדות הנטענות.
סוף דבר: אני מקבל את טענות המבקשת, כי אין לבית משפט זה סמכות מקומית, וקובע, כי בית המשפט הראוי לדון בתובענה זו, הינו בית-משפט השלום במחוז ירושלים.
המזכירות תביא החלטתי בפני נשיאות בית משפט השלום בירושלים לצורך קביעת המותב שידון בתיק.
המזכירות תמציא עותק החלטתי לצדדים.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

כן העלתה הנתבעת במסגרת כתב ההגנה טענות לעניין הסמכות המקומית, אליהן אתייחס בסוף החלטה זו. לגופו של עניין טענה הנתבעת כי על פי הסכם העסקה בחו"ל, על התובע לשאת באופן אישי בכל חבות שתווצר כתוצאה מקיומה של הכנסה נוספת וכי לצורך חישוב השכר בערכי נטו, תלקח בחשבון הכנסת התובע מעבודתו כקב"ט תאילנד בלבד, כאילו זו הכנסתו היחידה.
אשר לטענות הנתבעת באשר לסמכותו המקומית של בית הדין האיזורי לעבודה בנצרת לידון בתביעה, משקבעתי כי יש לצרף את מדינת ישראל כצד להליך, בשים לב לתקנה 7 לתקנות לפיה – "היו נתבעים אחדים, יכול שהתובענה תוגש לכל בית דין שניתן להגישה בו כנגד אחד הנתבעים וכן בשים לב לכך כי בהתאם לתקנה 4 "תובענה של עובד נגד המדינה תוגש לבית הדין האיזורי שבאיזור שיפוטו נמצא מקום מגוריו או מקום עבודתו של העובד", הרי שלבית הדין הסמכות המקומית לידון בתביעה כיוון שהתובע מתגורר ביסוד המעלה, ישוב הנמצא באיזור השיפוט של בית דין זה. אשר לטענת הנתבעת, כי יש תחילה לידון בשאלת הסמכות המקומית על בסיס התביעה כפי שהיא הוגשה ורק לאחר מכן לידון בבקשה לצרף את מדינת ישראל כצד להליך, הרי שהנתבעת לא הגישה, עד היום, בקשה נפרדת להעברת מקום הדיון לבית הדין האיזורי לעבודה בתל אביב.
תקנה 3(ב) לתקנות קובעת כך: "לענין תקנת משנה (א)(1), (2), (3), (10) ו-(11), אם מקום העבודה או ביצועה הוא מחוץ לאיזור שיפוטו של בית דין לעבודה – בית הדין אשר באיזור שיפוטו נמצא מקום מגוריו של העובד או מרכז מפעלו של המעביד בישראל; אם מרכז מפעלו של המעביד הוא מחוץ לאיזור שיפוטו של בית דין לעבודה – בית הדין אשר באיזור שיפוטו נמצא מקום מגוריו של המעביד, או – אם המעביד הוא תאגיד – בית הדין אשר באיזור שיפוטו נמצא משרדו הרשום בישראל או כל מקום אחר בישראל שבו הוא מנהל עסקיו". בהתאם לחלופה הראשונה שבתקנה 3(ב) לתקנות, במקרה שבו מקום העבודה או ביצועה הוא מחוץ לאיזור שיפוטו של בית דין לעבודה, הסמכות המקומית נתונה לבית הדין אשר באיזור שיפוטו נמצא מקום מגוריו של העובד או מרכז מפעלו של המעביד בישראל.
...
כן נטען כי הוסכם, שהנתבעת תשלם את המס וההיטלים האחרים המוטלים על פי דין בארץ ההעסקה ובישראל על משכורת חו"ל. המסמך צורף כנספח א' והוא יקרא להלן - כתב העסקה בחו"ל. לטענת התובע בכתב התביעה, לצורך תשלום המיסים על ידי הנתבעת, הוא העביר לנתבעת תיאום מס בו צוין אחוז המס אשר עליה לשלם.
ובכן, לאחר שבחנתי את טענות הצדדים לרבות את טענות המדינה בעמדתה אשר הוגשה לתיק אני סבורה כי יש להורות על צירוף מדינת ישראל – משרד ראש הממשלה (הוא הגוף אשר מסר את עמדת מדינת ישראל לענין הצירוף), כצד להליך, וזאת בהתאם לסמכותי לפי תקנה 18(א) לתקנות בית הדין לעבודה, לפיה: "בכל שלב משלבי הדיון רשאי בית הדין או הרשם, לבקשת בעלי דין או בלא בקשה כזאת ובתנאים שייראו לו, לצוות על מחיקת שמו של בעל דין שצורף שלא כהלכה כתובע או כנתבע, או על הוספת שמו של אדם שהיה צריך לצרפו כתובע או כנתבע או שנוכחותו בבית הדין דרושה כדי לאפשר לבית הדין לפסוק ולהכריע ביעילות ובשלמות בכל השאלות הכרוכות בתובענה". מעיון בטענות הצדדים עולה כאמור כי קיימת מחלוקת אמתית לגבי השאלה מי היתה המעסיקה של התובע בשנים 2015-2019 בתפקידו כקב"ט תאילנד.
שעה שנטושה מחלוקת בין מדינת ישראל ובין הנתבעת בשאלת זהות המעסיקה, כאשר הנתבעת טוענת מצד אחד להעסקה פיקטיבית ("כאילו עובד אל על") ומצד שני טוענת המדינה כי על אף "ההסכם המיוחד" המשולש (עובד – הנתבעת והמדינה) התובע בפועל הועסק על ידי הנתבעת, הרי שאין מנוס מלצרף את מדינת ישראל כצד להליך וזאת על מנת לאפשר לבית הדין להכריע באופן יעיל ושלם בכלל השאלות הדורשות הכרעה בהליך.
עם זאת, כאמור, הכרעה בשאלה זו, על כלל הסוגיות העולות ממנה, לא נדרשת במקרה זה. לסיכום, אני מורה על צירוף מדינת ישראל – משרד ראש הממשלה כצד להליך.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו